Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2444/11-10-18) με θέμα: «Υπερταμείο - Οι λίστες της ντροπής»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2444/11-10-18) με θέμα: «Υπερταμείο - Οι λίστες της ντροπής»

Ερώτηση 2444/11-10-18 της Βουλής των Ελλήνων

Είναι ήδη γνωστό, αλλά και απολύτως εξακριβωμένο ότι, βάσει της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018- ΦΕΚ Β' 2320/2018, εκχωρήθηκαν 10.119 δημόσια ακίνητα στην ΕΤΑΔ-ΕΕΣΥΠ, πολλά εκ των οποίων είναι ακίνητα που εκ του Συντάγματος δεν μπορούν να ενταχθούν στο Υπερταμείο και να ενεχυριαστούν, όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ. Επίσης δεν μπορούν να ενταχθούν όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών όπως αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία πολιτισμού, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.α.

Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει έρχονται στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία, που αποκαλύπτουν ακόμα περισσότερο το μέγεθος της προχειρότητας και της ανικανότητας - ή μήπως της... σκοπιμότητας; - που υπήρξε κατά την κατάρτιση του καταλόγου εκχώρησης των συγκεκριμένων ακινήτων.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Γεωπληροφορικής του Δήμου Πατρέων, ταυτοποιώντας γύρω στα 150 από τα 225 ακίνητα στην Αχαΐα, που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, μεταξύ αυτών βρίσκονται αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι, όπως το Κάστρο της Πάτρας, το Ρωμαϊκό Ωδείο και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της αχαϊκής πρωτεύουσας

Ο κατάλογος δεν σταματάει εδώ. Στην ΕΤΑΔ-ΕΕΣΥΠ φέρονται να έχουν εκχωρηθεί, το κτίριο της Πυροσβεστικής Πατρών, το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (Στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Μουζάκη»), τρία σχολεία στην περιοχή της Ανθούπολης, αιγιαλοί και παραλίες, ακόμα και τμήματα δύο λεωφόρων της Πάτρας, της Όθωνος Αμαλίας και της Ηρώων Πολυτεχνείου!

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το παράρτημα Δυτικής Ελλάδας του Συλλόγου Αρχαιολόγων, όπου γίνεται λόγος για «μια οικτρή πραγματικότητα» και σημειώνεται: «Οι ανακοινώσεις και δηλώσεις προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. περί πρόθεσής τους να εξαιρεθούν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι από την μεταβίβαση είναι προσχηματικές δικαιολογίες».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε

  • Γιατί μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο και η Κυβέρνηση, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, δεν έκανε την απαραίτητη δήλωση εξαίρεσης που έπρεπε να γίνει προκειμένου να μην μπουν στις λίστες οι χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται;

  • Ποια είναι η άποψη και η επίσημη θέση των ερωτώμενων υπουργών, για τα ακίνητα που έχουν περάσει στο Υπερταμείο, ανήκουν στην αρμοδιότητά τους ή στην αρμοδιότητα φορέων εποπτευομένων από τα υπουργεία αυτά αλλά δεν εξαιρέθηκαν αν και καλύπτουν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης;

  • Προτίθεσθε να αναθεωρήσετε την απόφαση; Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων, με βάση ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια θα ληφθεί η σχετική απόφαση;


Ο βουλευτής,

Ανδρέας Κατσανιώτης