Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2595/17-10-18) με θέμα: «Οι Τούρκοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και διεξάγουν έρευνες: εντός των ορίων της ελληνικής, υφαλοκρηπίδας»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2595/17-10-18) με θέμα: «Οι Τούρκοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και διεξάγουν έρευνες: εντός των ορίων της ελληνικής, υφαλοκρηπίδας»

Ερώτηση 2595/17-10-18 της Βουλής των Ελλήνων

Από τις 15 Οκτωβρίου δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού διεξάγουν ασκήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κατά παράβαση των διατάξεων του διεθνούς δικαίου. Τα τουρκικά σκάφη συγκεντρώνονται δυτικά της Ρω και ανατολικά της Ρόδου με σκοπό την εκτέλεση ασκήσεων αποκλεισμού της Μεγίστης. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες από το Γ.Ε.ΕΘ.Α στην περιοχή πλέει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός. Το Μπαρμπαρός όλως παρανόμως θα προβεί σε έρευνες του υποθαλάσσιου χώρου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγκεκριμένα το πλοίο κινείται στα όρια της θαλάσσιας περιοχής όπου συναντώνται η ελληνική, η κυπριακή και η αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα. Ύποπτος είναι ο ρόλος του πλωτού γεωτρύπανου Πορθητής που φέρεται ότι είναι στην περιοχή. Η παράνομη ΝΑΥΤΕΧ υπ’ αριθ. 1032/2018 που εξέπεμψε ο σταθμός στην Αττάλεια αναφέρει δήθεν ότι θα διεξαχθούν σεισμικές έρευνες. Πλην όμως είναι σαφές ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και να θέσουν νέα δεδομένα αναφορικά με τα δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου. Η τουρκική δραστηριότητα εντείνεται περαιτέρω με την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου Fatih το οποίο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα ξεκινήσει σύντομα γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Ποια η στάση που τηρεί η Ελληνική πλευρά και σε ποιες κινήσεις θα προβούν οι αρμόδιοι για την περιφρούρηση και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων;

2) Υπάρχει πρόθεση για δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο, όπως αναφέρεται στην Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας από τα Ηνωμένα Έθνη το 1982 (άρθρα 55-57, άρθρο 121);


Ο βουλευτής,

Γεώργιος Γερμενής