Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2604/17-10-18) με θέμα: «Η Τουρκία σκηνοθετεί σκηνικό έντασης σε Ελλάδα και Κύπρο εμπλέκοντας τρίτες χώρες»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2604/17-10-18) με θέμα: «Η Τουρκία σκηνοθετεί σκηνικό έντασης σε Ελλάδα και Κύπρο εμπλέκοντας τρίτες χώρες»

Ερώτηση 2604/17-10-18 της Βουλής των Ελλήνων

Η Τουρκία «εξαφάνισε» τεχνηέντως το Καστελόριζο από τους χάρτες απαιτώντας ΑΟΖ έως την Κρήτη και την Κύπρο. Οι Τούρκοι συνεχίζοντας την τακτική της συνεχούς προκλητικότητας, του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων και διεκδικούν ΑΟΖ από την Ελλάδα μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου. Τουρκικό δημοσίευμα μάλιστα συνοδεύεται και με χάρτη που αμφισβητεί την θαλάσσια οριογραμμή. Τις αιτιάσεις αυτές στην Άγκυρα τις έχουν ενδύσει μάλιστα με τον μανδύα των «δίκαιων» νομικών διεκδικήσεων απαιτώντας νομική λύση ενώ με το εν λόγω σκόπιμο κείμενο δεν ζητούν απλώς, αλλά απαιτούν «σκιαγραφώντας» τις κινήσεις τους για το επόμενο διάστημα.

Η Τουρκία θα κινηθεί πολύ σύντομα, όπως αναγράφεται και υπονοείται σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς, πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς, «για το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής! Η εν λόγω τακτική προφανέστατα εντάσσεται στην πολιτική Ερντογάν για την Α. Μεσόγειο που προσπαθεί να ακυρώσει την συμφωνία της Ελλάδος με την αμερικανική εταιρεία «ΕΧΧΟΝ» δυτικά της Κρήτης, εμπλέκοντας και την Λιβύη στα σχέδια.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες έχει καταφύγει η Ελληνική κυβέρνηση απέναντι σας απροκάλυπτες δημοσιοποιήσεις της τουρκικής επιθετικότητας που εμπλέκουν πλέον και άλλες Μεσογειακές χώρες και οδηγούν σε καθεστώς αυξημένης έντασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή και σε ποιους Διεθνείς Αμυντικούς οργανισμούς έχει καταγγελθεί η επικίνδυνη τουρκική πολιτική;


 

Ο βουλευτής,

Ιωάννης Λαγός