Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2627/18-10-18) με θέμα: «Σχετικά με την χρήση "drones της θάλασσας" από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2627/18-10-18) με θέμα: «Σχετικά με την χρήση "drones της θάλασσας" από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ»

Ερώτηση 2627/18-10-18 της Βουλής των Ελλήνων

Την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε προγράμματα παραγωγής μη επανδρωμένων θαλάσσιων συστημάτων επικύρωσε η Ελλάδα, μέσω συμφωνίας την οποία υπέγραψαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας συνολικά 13 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Οι 13 χώρες που συμμετέχουν θα συνεργαστούν, ώστε να δημιουργήσουν μη επανδρωμένα σκάφη και συστήματα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, «η χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων είναι ένα βήμα μπροστά προς την αλλαγή των δεδομένων στη θαλάσσια τεχνολογία. Θα μας επιτρέψει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε τομείς όπως ο εντοπισμός και ο καθαρισμός ναρκών, καθώς επίσης ο εντοπισμός και η παρακολούθηση υποβρυχίων. Σε συνεργασία με παραδοσιακά ναυτικά στοιχεία, αυτά τα μη επανδρωμένα συστήματα θα αυξήσουν την αντίληψη της κατάστασης και τον έλεγχό μας στις θάλασσες».

Τα «drones της θάλασσας» συνήθως κινούνται με ηλιακή ενέργεια και διαθέτουν εφεδρικές δεξαμενές για υγρό καύσιμο, σε περίπτωση που αδειάσουν οι μπαταρίες τους. Μπορεί να συνδεθούν με δικτυοκεντρικά συστήματα και να παρέχουν άμεση εικόνα στον θάλαμο επιχειρήσεων. Επίσης, λόγω του μεγέθους τους έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν ακόμα και στις πιο δυσμενείς καιρικές συνθήκες και, προφανώς, χωρίς να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο για την χρήση των συγκεκριμένων drones προς όφελος των εθνικών συμφερόντων το ταχύτερο δυνατόν;

  2. Όταν τα «θαλάσσια drones» θα είναι έτοιμα προς χρήση, πώς θα χωριστούν οι τομείς ευθύνης και επιτήρησης ανάμεσα στις χώρες που θα τα διαθέτουν τη στιγμή που η Ελλάδα και η Τουρκία, ως μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις επ' αυτού τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο;


 

Ο βουλευτής,

Νικόλαος Κούζηλος