Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2761/24-10-18) με θέμα: «Για τον κομματισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 2761/24-10-18) με θέμα: «Για τον κομματισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις»

Ερώτηση 2761/24-10-18 της Βουλής των Ελλήνων

Δημιουργεί ερωτήματα η εμμονή σας, ενάντια στην κοινοβουλευτική τάξη, να μην απαντάτε σε ερωτήσεις μας στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για τον λόγο αυτό επανακαταθέτω με το αυτό περιεχόμενο ερώτησή μου απ' αριθ. Πρωτ. 1601 από 17-09-2018:

Σε εκδήλωση των ANEΛ στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε και πραγματοποίησε πολιτική ομιλία ένας Αρχιλοχίας, εν ενεργεία στρατιωτικός. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό κανονισμό 20-1 απαγορεύεται η συμμετοχή εν ενεργεία στρατιωτικού σε πολιτικές, πόσο μάλλον σε κομματικές συγκεντρώσεις. Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 25, παράγραφος 1 και με τίτλο:

Απαγορεύσεις και περιορισμοί αναφέρονται ξεκάθαρα τα εξής:

«1. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανήκουν στo Έθνος. Κάθε στρατιωτικός μπορεί να έχει τις πεποιθήσεις και τις προσωπικές του αντιλήψεις, οφείλει όμως στα πλαίσια της υπηρεσίας του να τηρεί αυστηρή ουδετερότητα. Κάθε πολιτική δραστηριότητα απαγορεύεται αυστηρά ».

Σύμφωνα δε με την απάντηση του υπουργού στην υπ αριθ. Πρωτ. 7663/12-7-2018 ερώτησή μου, οποιαδήποτε παράβαση των εν ισχύ θεσμικών κειμένων και κανονισμών των Γενικών Επιτελείων επιφέρει τον ανάλογο πειθαρχικό έλεγχο. Η παραβίαση που περιγράφεται ανωτέρω μι: τον εν ενεργεία Αρχιλοχία στο βήμα των ΑΝΕΛ, πραγματοποιήθηκε παρουσία του πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαιώνοντάς τον μάλιστα πως όλο το στράτευμα είναι στο πλευρό του και η νίκη θα είναι δική τους, εκφράζοντας προφανώς τις προσωπικές του πολιτικές πεποιθήσεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζει το άρθρο του Στρατιωτικού Κανονισμού και ευνοεί την ανάπτυξη του κομματισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Ο βουλευτής,

Χρήστος Παππάς