Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3706/26-11-2018) με θέμα: «Περί της αφαίρεσης. 105 πυραμίδων-κολώνων οριογραμμής, στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3706/26-11-2018) με θέμα: «Περί της αφαίρεσης. 105 πυραμίδων-κολώνων οριογραμμής, στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων»

Ερώτηση 3706/26-11-2018 της Βουλής των Ελλήνων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και την σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, άγνωστοι εκθεμελίωσαν εκατόν πέντε (105) πυραμίδες οριογραμμής, στο ύψος της συνοριακής γραμμής από την Τοπική Κοινότητα Μεσοκάμπου έως την Τοπική Κοινότητα Αχλάδας του Δήμου Φλώρινας.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην ως άνω ανακοίνωση, «Το διάστημα από 23 έως 24 Νοεμβρίου 2018 άγνωστοι δράστες προέβησαν στην εκθεμελίωση - φθορά (105) πυραμίδων ~ κολόνων οριογραμμής, που οριοθετούν την συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας - π.Γ.Δ.Μ. και συγκεκριμένα στο ύψος βορείως της Τοπικής Κοινότητας Μεσοκάμπου έως ανατολικά της Τοπικής Κοινότητας Αχλάδας του Δήμου Φλώρινας. Για το περιστατικό ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Φλώρινας, ενώ ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές και στρατιωτικές Αρχές».
 

Το ως άνω περιστατικό δημιουργεί εύλογο ερωτήματα και μεγάλη ανησυχία για το κατά πόσον και εάν εν τέλει όντως φυλάσσονται ή όχι τα σύνορα από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας δεδομένου του ότι η εκθεμελίωση εκατόν πέντε πυραμίδων οριογραμμής που είναι κατασκευασμένες από μπετόν και σίδερα απαιτεί σίγουρα επίπονη και θορυβώδη προσπάθεια και χρήση μηχανημάτων και εξοπλισμού από ιούς δράστες , παρά ταύτα όλη αυτή η δραστηριότητα πέρασε απαρατήρητη από τις ελληνικές αρχές.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Πρόκειται να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για το γεγονός ότι η ως άνω επιχείρηση διέλαθε εντελώς της προσοχής των αρμοδίων αρχών που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένες με την φύλαξη των συνόρων;

  2. Θα διερευνηθεί η ενδεχόμενη εμπλοκή φιλοσκοπιανών κύκλων της περιοχής οι οποίοι αποθρασύνθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της υπογραφής της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών;

  3. Πρόκειται να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των πυραμίδων- κολώνων οριογραμμής στο συγκεκριμένο σημείο;

  4. Προτίθενται οι αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης και επιτήρησης των συνόρων μας και εν προκειμένω της οριογραμμής Ελλάδας-Σκοπίων, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά τα οποία επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά, δυστυχώς, την εκτίμηση ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι»;

 

Οι βουλευτές,

Χρήστος Παππάς

Αντώνιος Γρέγος