Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3701/26-11-2018) με θέμα: «Ξήλωσαν 105 κολώνες οριογραμμής στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3701/26-11-2018) με θέμα: «Ξήλωσαν 105 κολώνες οριογραμμής στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ»

Ερώτηση 3701/26-11-2018 της Βουλής των Ελλήνων

Κύριοι Υπουργοί»

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό καταγράφεται στα σύνορα μας με τα Σκόπια. Άγνωστοι προέβησαν στην εκθεμελίωση 105 πυραμίδων• κολώνων που οριοθετούν την συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άγνωστοι εκθεμελίωσαν και εγκατέλειψαν τις πυραμίδες στο ίδιο σημείο, στο ύψος της συνοριακής γραμμής από την Τοπική Κοινότητα Μεσοκάμπου έως την Τοπική Κοινότητα Αχλάδας του Δήμου Φλώρινας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο διάστημα από 23 έως 24 Νοεμβρίου. Οι δράστες, πιθανόν με κάποιο μηχάνημα, απομάκρυναν από τη θέση τους συνολικά 105 πυραμίδες-κολώνες οριογραμμής κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, σε μια απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων.

Η ομάδα δολιοφθοράς εντός των συνόρων μας, πρέπει να απαρτιζόταν από όχι λιγότερους των 30 Ανδρών, οι οποίοι είχαν ειδικά μηχανήματα και εργαλεία.. Η δε χρονική διάρκεια της δολιοφθοράς θα πρέπει να ξεπερνούσε την μία ή δύο βραδιές.

Συνέπεια των ανωτέρω ερωτάσθε:

  • Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να εξακριβωθεί ποιοι προέβησαν σε αυτήν την πράξη αλλά και για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά;

  • Σε πόση απόσταση εκτείνονταν οι 105 αυτές κολώνες;

  • Ποιος έχει την ευθύνη φύλαξης των συνόρων σε αυτή την έκταση; Έχει συσταθεί ΕΔΕ για την παραπάνω έκνομη ενέργεια;

  • Δεν κρίνετε σκόπιμη, συνεπεία του ανωτέρω σοβαρότατου περιστατικού την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μεταξύ Ελλάδας -ΠΓΔΜ;

  • Ύστερα από μία τόσο εκτεταμένη παράνομη ενέργεια, η οποία δεν υπέπεσε στην αντίληψη μηδενός ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη, πόσο ασφαλείς πρέπει να νιώθουν οι Έλληνες πολίτες;

Ο βουλευτής,

Δημήτριος Κ. Καμμένος