Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3631/22-11-2018) με θέμα: «Μηδενική ελληνική παρουσία στην περιοχή των Ιμίων»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3631/22-11-2018) με θέμα: «Μηδενική ελληνική παρουσία στην περιοχή των Ιμίων»

Ερώτηση 3631/22-11-2018 της Βουλής των Ελλήνων

Τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ (20.11,2018) κάνει λόγο για μηδενική ελληνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή των Ιμίων εδώ και ένα τρίμηνο. Το γε­γονός αυτό αποδίδεται στη δημιουργία από την Τουρκία στρατιωτικού παρατηρητη­ρίου (φυλάκιο με ραντάρ που παρακολουθεί το Αιγαίο) στην παρακείμενη νησίδα Τσαβούς.

Ειδικότερα το δημοσίευμα αναφέρει: «οι Έλληνες στρατιώτες που παραβίαζαν κάθε μέρα τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 25 συναπτά έτη, τώρα φαίνεται ότι δεν περνούν καν από την περιοχή, μετά τη στρατιωτική βάση στο Τσαβούς, και παρακολουθούν μόνο τις βραχονησίδες Ίμια από την Καλόλιμνο. Γύρω από τις βραχονησίδες, ένα σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής κάνει επί 24ώρου βάσεως περιπολία και εμπο­δίζει τους παράνομους μετανάστες».

Υπογραμμίζεται ότι ουδεμία, επίσημη ή μη, διάψευση της εν λόγω ανταπόκρισης υπήρξε από ελληνικής πλευράς.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας:

  1. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το προαναφερόμενο τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ; Ναι ή όχι;

  2. Εάν όχι, γιατί δεν έχει έως αυτή τη στιγμή διαψευσθεί από την ελληνική κυ­βέρνηση;

  3. Αν ναι, για ποιους Λόγους υπάρχει αυτή η κατάσταση ελληνικής απουσίας ή μειωμένης παρουσίας, στην κρίσιμη και εθνικά ευαίσθητη περιοχή των Ιμίων;

  4. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί η ελ­ληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ αρνητική κα­τάσταση;

Οι βουλευτές,

Γεώργιος Κουμουτσάκος

Βασίλειος Κικίλιας