Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3458/16-11-2018) με θέμα: «Απογοήτευση για τα εγκαταλελειμμένα Ελληνικά Φυλάκια της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου»

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3458/16-11-2018) με θέμα: «Απογοήτευση για τα εγκαταλελειμμένα Ελληνικά Φυλάκια της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου»

Ερώτηση 3458/16-11-2018 της Βουλής των Ελλήνων

Εγκαταλελειμμένα στο έλεός τους φαίνεται πως είναι τα Φυλάκια του Στρατού στην Ελληνοαλβανική Μεθόριο, μετά την απόσυρση των Ελληνικών Μονάδων από τα Βόρεια Σύνορα μας.

Παρόλο που το 2012 οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Μεθορίου βρίσκονταν σε ικανοποιητική κατάσταση, σήμερα δυστυχώς, η αδιαφορία της στρατιωτικής ηγεσίας, η έλλειψη σχεδιασμού για συντήρηση και αναβάθμιση των κτιρίων και το ανεπαρκές προσωπικό εξ αιτίας της μειούμενης θητείας στράτευσης, έχει καταστήσει πλήθος φυλακίων, μη επιχειρησιακά.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση του Φυλακίου της Κόνιτσας, στο χωριό Προσήλιο, απέναντι από το αλβανικό Φυλάκιο «ΡΑΝΤΑΠ», το οποίο είχε σχεδιαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές των Φυλακίων της Μεθορίου, παρέχοντας σήραγγες διαφυγής και οχυρωματικά έργα. Εντούτοις, εν έτει 2018, το κτίριο μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, πλήρως εγκαταλελειμμένα και κατεστραμμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Πόσα Φυλάκια του ΕΣ είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα και μη επιχειρησιακά, κατά μήκος της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου;

2) Για ποιο λόγο δε συντηρήθηκαν και αφέθηκαν στην "τύχη'' τους;

3) Στη δικαιοδοσία ποιας οργανωτικής δομής του Ελληνικού Στρατού είναι η επιχειρησιακή αξιοποίηση των Φυλακίων;

4) Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε και πότε, προκειμένου να επισκευαστούν και να στελεχωθούν με στρατιωτικές μονάδες, ώστε να καταστούν εκ νέου, λειτουργικά και να επιτελέσουν το σκοπό κατασκευής τους;

Ο βουλευτής,

Ηλίας Παναγιώταρος