Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Δήλωση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη μετά το πέρας της συνόδου υπουργών στο ΝΑΤΟ 14 Φεβρουαρίου 2019

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μπορείτε να μας κάνετε μία εκτίμηση για τα αποτελέσματα των επαφών που είχατε αυτές τις δύο ημέρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η συνάντηση αυτή στο ΝΑΤΟ ήταν αρκετά κρίσιμη. Αυτές τις ημέρες έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, ιδιαίτερα εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα. Η μία συνάντηση ήταν πολύ σοβαρή, ήταν με τον Τούρκο ομόλογό μου, για τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επόμενη συνάντηση ήταν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα ΝΑΤΟ, οργάνωσης και νατοϊκών αποστολών, στις οποίες συμμετέχουμε.

Στη συνέχεια, η συνάντησή μου με την ομόλογό μου της Βόρειας Μακεδονίας κα. Sekerinska, με την οποία θέσαμε τις βάσεις για τη γρήγορη στρατιωτική συνεργασία με σκοπό να φτάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα σε θετικά αποτελέσματα, ώστε να προετοιμαστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος χώρας για να συνενωθούν με το ΝΑΤΟ.

Σήμερα, το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο από όλα ήταν οι νατοϊκές επιχειρήσεις, αν συνεχίζουμε να συμμετέχουμε, τα προβλήματα που εμφανίζονται και όλα αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με αυτές τις επιχειρήσεις και η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, για την οποία ανταλλάξαμε μερικές απόψεις. Η μεθοδευμένη αυτή συνεργασία αρχίζει να αποδίδει καρπούς και το μεγαλύτερο project από αυτά που βλέπουμε είναι στα πλαίσιο της PESCO (Permanent Structured Cooperation), στην οποία υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα συνεργασίας, ειδικά στα θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια σήμερα ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν αρκετά λεφτά από τον EDA (European Defence Agency), με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα προγράμματα –αν θυμάμαι καλά - είναι ένα ύψος γύρω στα 30 δις.

Νομίζω, σήμερα, έκλεισε αυτή η συνάντηση, με πολύ καλά αποτελέσματα και θα δούμε στη συνέχεια τις εξελίξεις.

Αυτό που τελικώς προέχει μέσα από αυτές τις συναντήσεις και τις επαφές, η προσπάθεια και ο στόχος μας μονίμως είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη στην περιοχή, να λιγοστέψουν τα προβλήματα και να αυξήσουμε την ασφάλεια και την αίσθηση ασφαλείας στην περιοχή και στους ανθρώπους που ζουν σε αυτό τον χώρο.