Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Δήλωση ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της Άσκησης Μέδουσα

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα τη δική σας γνώμη για το μήνυμα της συνεχιζόμενης «ΜΕΔΟΥΣΑΣ» από το 2015.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Είμαστε σήμερα εδώ, με τον φίλο μου τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Αγγελίδη, τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου κ. Zaki, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ και παρακολουθήσαμε την τελευταία φάση της ασκήσεως «ΜΕΔΟΥΣΑ», που ήταν η αποβατική ενέργεια σε μια ακτή κοντά στην Αλεξάνδρεια.

Διαπιστώσαμε ότι έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο στη συνεργασία μας. Από εκεί που είχαμε ξεκινήσει με πολύ απλά αντικείμενα, τώρα έχουμε φτάσει σε πολύ προχωρημένα και πολύ σύνθετα σενάρια. Η συνεργασία μεταξύ του προσωπικού έχει γίνει ευκολότερη, γιατί πλέον γνωρίζονται μεταξύ τους. Και βέβαια το μήνυμα που περνάμε είναι ότι τα κράτη, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους, συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και παράλληλα, για να χτίσουν τις προϋποθέσεις, ούτως ώστε να μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτιμώ ότι η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Αυτά τα τριμερή σχήματα που έχουμε επιλέξει, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, έχουν αποδώσει εξαιρετικά και η συνέχεια, όπως έχουμε συμφωνήσει, θα είναι στους ίδιους ρυθμούς. Κάθε φορά η άσκηση θα είναι πιο προκεχωρημένη και τα μηνύματα είναι αυτά ακριβώς που σας είπα προηγουμένως.

Είμαστε όλοι κοντά, συνεργαζόμαστε, προσπαθώντας και κρατώντας την περιοχή ασφαλή, με προοπτικές να γίνει ό,τι απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ασφάλεια.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Θα δούμε και με το άλλο σχήμα κάτι παρόμοιο σαν τη «ΜΕΔΟΥΣΑ», με το Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κάνουμε την άσκηση με τους Ισραηλινούς - είναι ένα ανάλογο σχήμα - η οποία είναι ακόμα πιο προχωρημένη, με πλοία τα οποία ξεκινούν από την Ελλάδα και καταλήγουν στο Ισραήλ, σε συνδυασμένες επιχειρήσεις, αρκετά προκεχωρημένες και είναι συνήθως και αεροναυτική. Γίνεται ανάλογη συνεργασία και σε αυτή την πλευρά.