Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Δηλωση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών

«Μόλις τελείωσε η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καταλήξαμε σε μία κοινή ανακοίνωση που θα βγει από την Προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία συνυπογράφουν, πέρα από τα κόμματα της Κυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και η Ένωση Κεντρώων για τους δικούς τους λόγους.

Είναι σημαντικό ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, τη Δευτέρα το πρωί, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έχοντας στα χέρια του μια εθνική γραμμή, που αφορά στο μεταναστευτικό. Μία κοινή γραμμή στα ελάχιστα, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού.

Υπήρξαν και αρκετές διαφωνίες όσον αφορά γενικότερα κυβερνητικά θέματα, αλλά είναι σημαντικό ότι πλέον ο ελληνικός λαός, ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση από τη μεγάλη προσφυγική κρίση από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πηγαίνει στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμφωνίες. Η συμφωνία του ΝΑΤΟ, η συμφωνία για την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλιά της προς την Ελλάδα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημιουργία της ακτοφυλακής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετατροπή δηλαδή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η οποία ζητήσαμε να έχει την έδρα της στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με απόλυτο σεβασμό στις ανθρωπιστικές αρχές, τις οποίες υπηρετήσαμε η Ελλάδα και ολόκληρος ο ελληνικός λαός - το αποδείξαμε στις διεθνείς συμβάσεις - να φτάσουμε πλέον σε μία ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού θέματος.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ακόμα και εκείνους που δεν συμφώνησαν με το κοινό ανακοινωθέν, για τα εύσημα τα οποία απέδωσαν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα.

Θέλω δημόσια από τη θέση μου, όχι ως Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, αλλά ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, να συγχαρώ τους Αρχηγούς των Επιτελείων, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Στρατιώτες, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες, σε 13 ημέρες, να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις υποχρεώσεις της χώρας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος να πάει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, έχοντας καλύψει όλα τα απαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι μας».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Πρόεδρε υπήρχε αστερίσκος από την πλευρά της κ. Γεννηματά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το βασικό είναι ότι υπήρξε ένα κοινό ανακοινωθέν. Η κ. Γεννηματά ήθελε να μπουν μέσα προτάσεις της για εθνική κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι μικροπολιτικά.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Τελικά θα μπουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν θα μπουν.