Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Χαιρετισμός ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Π. Σπηλιωτόπουλου στα εγκαίνεια της έκθεσης Defendory International 2004

Κυρίες και κύριοι,

«Με ιδιαίτερη χαρά κηρύσσω την έναρξη της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Συμβατικών Συστημάτων Άμυνας για την ξηρά, θάλασσα και αέρα, «DEFENDORY INTERNATIONAL 2004» και σας καλωσορίζω στη χώρα μας.

Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα, συνεχίζοντας την παράδοση επιτυχούς διοργάνωσης κλαδικών εκθέσεων, μέσω κρατικών και ιδιωτικών φορέων, θα συμβάλει για άλλη μια φορά στην επιτυχημένη πορεία του σημαντικού αυτού θεσμού - που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1980 - και προσελκύει πλέον το σύνολο σχεδόν, της Παγκόσμιας Αμυντικής Βιομηχανίας και επίσημους επισκέπτες από κάθε σημείο του πλανήτη.

 Φιλοξενώντας στην Ελλάδα τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού «DEFENDORY INTERNATIONAL 2004» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Εκθέσεων, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθιερώνουμε ένα πλαίσιο διακρατικών επαφών, βιομηχανικής συνεργασίας και ενημέρωσης στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και στα επιτεύγματα της διεθνούς αμυντικής τεχνολογίας.

 

Επίσης, με την προσπάθειά μας αυτή, βοηθάμε να αναδειχθούν οι αλλαγές που συντελούνται στον παγκόσμιο χάρτη της αμυντικής βιομηχανίας, και δείχνουμε στις δυνάμεις της αγοράς, το δρόμο που οδηγεί στην κατεύθυνση της συνεργασίας, στοχεύοντας στην εξάπλωση των στενών εθνικών αγορών, που αποδεικνύονται πλέον υπερβολικά μικρές για να συντηρήσουν μια βιομηχανική βάση αποκλειστικά εθνική.

Άλλωστε, τα προβλήματα ομοιομορφίας και εναρμόνισης στους εξοπλισμούς που προκύπτουν στο πλαίσιο των συμμαχιών και οι απαιτήσεις για σύγχρονα προϊόντα που θα ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής, καθιστούν μονόδρομο στο χώρο της Αμυντικής Βιομηχανίας, τις συγχωνεύσεις, τις κοινοπραξίες και τις συμπαραγωγές, προς μια κατεύθυνση με ανεπτυγμένες πτυχές σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας και στοχεύοντας, ταυτόχρονα, στον καταμερισμό του υψηλού κόστους.

Οι διαπιστώσεις αυτές παρέχουν τη γραμμή στοίχισης κατά μήκος της οποίας κινείται η πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επίσης, καθιστούν την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής μας πολιτικής στο χώρο της άμυνας, παράλληλα με την ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες αμυντικού υλικού.

Πιστεύουμε επίσης ότι η ύπαρξη σύγχρονων και ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων προϋποθέτει την υποστήριξή τους από μια ισχυρή και σύγχρονη εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Είμαι πεπεισμένος για την επιτυχία της έκθεσης και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε υποστηρικτές και αρωγοί τέτοιων πρωτοβουλιών, που προάγουν τη συνεργασία, την πρόοδο και την εξέλιξη.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ ευόδωση των προσπαθειών των εκθετών-χωρών και εταιρειών και να επισημάνω, ότι τα εκθέματα που παρουσιάζονται, αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η παγκόσμια αγορά, δικαιολογώντας πλήρως το χαρακτηρισμό της παραγωγής αμυντικών συστημάτων ως «ατμομηχανή της τεχνολογίας».

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους επισκέπτες, που μας τιμούν με την παρουσία τους και να ευχηθώ καλή παραμονή στη φιλόξενη και ασφαλή χώρα μας».