Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Χαιρετισμός ΥΦΕΘΑ κ. Β.Ι. Μιχαλολιάκου στο συπόσιο της ελληνικής ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία με θέμα "Εκμοντερνισμός Ευρωατλαντικής Άμυνας -ευκαιρία για βιομηχανικη αναπτυξη και συνεργασία"

Κυρίες και Κύριοι,

Eπιτρέψτε μου να σας ζητήσω συγνώμη για την απουσία μου από το συμπόσιό σας, αφού για τους λόγους υγείας για τους οποίους ήδη έχετε ενημερωθεί από το πρωί δεν είναι δυνατόν να παρευρίσκομαι απόψε στο δείπνο που διοργανώνετε.

Επιτρέψατέ μου όμως να αναφερθώ συνοπτικά, στη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της βιομηχανικής συνεργασίας για τον εκμοντερνισμό της Ευρωατλαντικής Άμυνας.

 Όπως ανέφερα και στην πρωινή μου ομιλία,  για την αντιμετώπιση των  απειλών ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον ευρωατλαντικό χώρο, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προχώρησαν σε μία  σειρά από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην βελτίωση των στρατιωτικών τους   δυνατοτήτων και στην ενίσχυση της συνεργασίας,  τόσο μεταξύ των μελών τους,  όσο και μεταξύ των δύο  οργανισμών.

 Οι απαιτήσεις βελτίωσης  της  συμμαχικής αμυντικής  ικανότητος  διαλειτουργικότητος  συμπεριλαμβάνουν τους τομείς της αεροπορικής  και θαλάσσιας  μεταφοράς , εναέριο ανεφοδιασμό, υποστήριξη μάχης καθώς και  σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών διοικήσεως και ελέγχου.

Επίσης απαιτείται βελτίωση στα  συστήματα παρακολούθησης εδάφους και αέρος, στα συστήματα συλλογής πληροφοριών, στα κατευθυνόμενα με ακρίβεια πυρομαχικά και στα  υλικά Ραδιοβιοχημικού  πολέμου .

Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια αναδιάρθρωσης και συμπράξεων της διεθνούς και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας αναδύθηκαν μεγάλες κοινοπραξίες  στο χώρο των προηγμένων οπλικών συστημάτων, επικοινωνίας, συστημάτων ελέγχου και διοίκησης,  ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και αεροδιαστημικής.

Τα νέα αυτά βιομηχανικά σχήματα εξελίσσονται μέσα σε ένα θεσμικό,   οικονομικό και νομικό περιβάλλον  που δεν είναι ούτε ομοιογενές ούτε ενιαίο.

Η περαιτέρω αξιοποίηση των ευκαιριών θα είναι εφικτή,  μόνο εάν η ευρωπαϊκή και ατλαντική  αμυντική βιομηχανία μέσω συνεργασιών πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε νέες  τεχνολογίες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι οι διεθνείς αυτές ανακατατάξεις στο χώρο της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας,  είναι μία μεγάλη πρόκληση για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Η συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων με πολυεθνικές επιχειρήσεις σε ερευνητικά προγράμματα προωθημένης τεχνολογίας θα ενισχύσει μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά  τους.

Επιδιώκουμε  συμμετοχή σε εκείνα τα  Ευρωπαϊκά και Νατοϊκά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην   ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε βάθος χρόνου.

Μέσα στα βασικά κριτήρια επιλογής ξένων  εταιρειών για την  υλοποίηση  των Ελληνικών εξοπλιστικών  προγραμμάτων, είναι και η προϋπόθεση της πρόσβασης των Ελληνικών εταιρειών στις νέες τεχνολογίες, που για ορισμένες χώρες  υφίσταται σημαντικός  περιορισμός  λόγω της ισχύουσας πολιτικής εξαγωγής  της  σύγχρονης  τεχνολογίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ολοκληρώνοντας  θα ήθελα να τονίσω ότι μέσα από σωστό προγραμματισμό των αμυντικών προγραμμάτων,  θωρακισμένο με θεσμικά μέτρα  για την  πλήρη επικράτηση  της διαφάνειας, θα δημιουργήσουμε σύγχρονες και ακόμη πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και θα επιτύχουμε την πραγματική ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.