Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Μήνυμα ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Π.Σπηλιωτόπουλου για την ημέρα των ΕΔ

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες – Ναύτες – Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ),

Σε κρίσιμες στιγμές του έθνους, υπό τη σκέπη της Παναγίας,  οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέγραψαν λαμπρές σελίδες ελληνικής ιστορίας και δόξας, υπερασπίζοντας τα ιερά και όσια της πατρίδας, με περίσσευμα ανδρείας και θάρρους.  Τη μεγάλη και λαμπρή αυτή ημέρα, η σκέψη μας στρέφεται στην αδάμαστη ψυχή του έλληνα στρατιώτη, που με απαράμιλλο ηρωισμό, θυσιάστηκε για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Εθνικής ανεξαρτησίας.

Η σημασία της σημερινής ημέρας είναι διττή για τον Ελληνισμό∙  την ημέρα που ο Ορθόδοξος Ελληνισμός γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, τιμούμε, ταυτόχρονα, τις Ένοπλες δυνάμεις τις χώρας.

 Τιμούμε αυτούς που έφυγαν,  αλλά και αυτούς που  συνεχίζουν την τιμημένη   αυτή πορεία. Και είναι φυσικό σήμερα, η ευγνωμοσύνη και ο θαυμασμός του Ελληνικού Λαού για τις νίκες εκείνων, που υπερασπίσθηκαν και προστάτευσαν την ακεραιότητα της πατρίδα μας, να ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης προς εσάς. Η καθιέρωση αυτή στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, τονίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας, διαδραματίζουν στην εξασφάλιση και εδραίωση των απαραίτητων συνθηκών ασφάλειας, από κάθε εξωτερική απειλή,  που επιτρέπουν   την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία. Ο ισχυρός  αυτός δεσμός των ΕΔ με την κοινωνία των πολιτών, μας δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις και κάνει πρόδηλη τη σημασία των σύγχρονων και αποτελεσματικών ΕΔ, με ευέλικτη οργάνωση και δομή, με εξελιγμένα οπλικά συστήματα, με διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και  με εκπαιδευμένο και αποφασισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

 

Οι ΕΔ της χώρας, εκτός του βασικού τους ρόλου ως δύναμη αποτροπής, συμβάλουν σήμερα – μέσω των Ευρωπαϊκών και Ευρωατλαντικών δομών  άμυνας και ασφάλειας- στη διεθνή σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία, συμμετέχοντας ενεργά σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές. Συνεργαζόμενες, ταυτόχρονα, με τις ΕΔ φίλων και σύμμαχων χωρών, με συνέπεια, επαγγελματισμό και με άριστα αποτελέσματα στην εκπλήρωση της αποστολής τους, αναβαθμίζουν τη διεθνή θέση της χώρας, υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή της πορεία  και αναδεικνύουν τη σημαντική συμβολή της στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που δέχεται η διεθνής κοινότητα.

Στο πλαίσιο  ισχυροποίησης των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων και διατήρησης ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, αναβαθμίζουμε το επίπεδο επιχειρησιακής τους λειτουργίας, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας σε νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της σύγχρονης στρατιωτικής τέχνης και επιστήμης. Η νέα δομή δυνάμεων επικεντρώνεται στη δημιουργία ευέλικτων μονάδων, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους, με υψηλό βαθμό ευκινησίας και μεγάλη ισχύ πυρός, επιτυγχάνοντας έτσι το βέλτιστο επίπεδο αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας. Πάντοτε, ενεργούμε με επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό, τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του.

Μεγάλο μέρισμα, στην όλη αυτή προσπάθεια προσφοράς των ΕΔ, κατανέμεται και στο κοινωνικό και ειρηνικό τους έργο, ενισχύοντας έτσι σε πολλές κοινωφελείς δραστηριότητες τόσο τον κεντρικό κρατικό μηχανισμό όσο και τις τοπικές κοινωνίες-ιδιαίτερα τις παραμεθόριες.

Γυναίκες και Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Την ημέρα αυτή που το Έθνος  έχει αφιερώσει σε σας, θέλω να σας ευχαριστήσω, για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε για την αναβάθμιση της ισχύος αλλά και της κοινωνικής σας προσφοράς. Βέβαιος ότι όλες και όλοι συναισθάνεστε το βάρος της ευθύνης, σας ζητώ να διατηρήσετε το φρόνημα, τον ζήλο και την αφοσίωση στην εκτέλεση της αποστολής σας σε υψηλά επίπεδα, ανταποκρινόμενοι έτσι στις προσδοκίες του Ελληνικού λαού για εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, σταθερότητα, δημιουργία και ανάπτυξη.

Με πίστη στις αξίες του Ελληνισμού και διάθεση προσφοράς, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, αποτελούν τον βασικό παράγοντα εθνικής ισχύος, στον οποίο συγκεντρώνεται η εμπιστοσύνη και η ελπίδα των ελλήνων πολιτών.

Ζήτω το Έθνος.

Ζήτωσαν οι Ελληνικές ΕΔ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος