Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Π. Σπηλιωτόπουλου στα εγκαίνεια Ολυμπιακές δάδες 1936-2004

Φίλες και φίλοι, κυρία πρόεδρε,

Πάνω απ’ όλα σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης για τις Ολυμπιακές Δάδες, που διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Τώρα, μπορώ να σας αποκαλύψω ότι η πρώτη απόφαση που έλαβα ως Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, αφορούσε τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης. Για πρακτικούς, αλλά και εθνικούς λόγους. Πιστεύω ακράδαντα, ότι η πραγματική ισχύς των Εθνών δεν βρίσκεται μόνο στα όπλα των στρατών τους, αλλά και στο πνεύμα των λαών. Διότι τα όπλα θέλουν όπλα για να τα κατευθύνει και ψυχή για να τα ενδυναμώνει. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, παραμένει μια μεγάλη δύναμη της σύγχρονης εποχής.

 Κάποτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν τον ρωτήσανε πως η Ελλάδα μπόρεσε και μπήκε τότε στην ΕΟΚ, αν και δεν πληρούσε όλα τα οικονομικά κριτήρια, αυτός απάντησε ότι πέρα απ το γεγονός ότι η οικονομία βελτιωνόταν συνεχώς , υπήρχε η μεγάλη «προίκα» του Ελληνικού Πνεύματος, στην ιστορική διαδρομή του λαού μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και πιστεύω ότι η ολυμπιακή κληρονομιά είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια αυτού του πνεύματος. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινότητα των Εθνών και οφείλουμε όλοι, όχι απλώς να την προβάλουμε, αλλά και να την περιφρουρήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε την δύναμη αυτή.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχει και το πρακτικό μέρος της υπόθεσης. Το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, μετέχει με όλες του τις δυνάμεις στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με μια πλειάδα αποστολών, προκειμένου να υπάρξουν οι μέγιστες δυνατές διευκολύνσεις προς την Επιτροπή Διοργάνωσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είμαστε υποχρεωμένοι να καταδείξουμε στους πολίτες το έργο που επιτελεί το Υπουργείο 'Αμυνας και σε αυτό τον τομέα.

 

Σε ότι αφορά την έκθεση, η πρώτη αφή φλόγας και η πρώτη διοργάνωση λαμπαδηδρομίας πραγματοποιήθηκε το 1936 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Η ιδέα χρήσης της δάδας προήλθε από τους πυρσούς που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για τη μεταφορά της φλόγας. Στη σύγχρονη εποχή θεωρείται το καταλληλότερο επικοινωνιακό μέσο για την προβολή των Ολυμπιακών ιδεωδών και αξιών, όπως είναι η ευγενής άμιλλα, η εκεχειρία, η συναδέλφωση των λαών κλπ.

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανάσιο Κριτσινέλη ο οποίος είναι σύμβουλος Λαμπαδηδρομίας στην οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 για την δυνατότητα που μας δίνει να εκθέσουμε την θαυμάσια συλλογή του.

Η συλλογή αποτελείται από 26 δάδες της χρονικής περιόδου 1936 - 2004. Σας καλώ να μυηθείτε στο αθάνατο πνεύμα του Ελληνισμού.

Σας ευχαριστώ

Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος