Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Π. Σπηλιωτόπουλου στη διημερίδα με θέμα " Προοπτικές κια εξελίξεις του Αμυντικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -νέες ισορροπίες μετά την διερεύνηση τους"

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα μεταξύ των σπουδαστών και του προσωπικού της νέας Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), που βρίσκεται στο 1ο χρόνο λειτουργίας της και προήλθε από τη συγχώνευση των Σχολών Πολέμου των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που λειτουργούσαν για 50 και πλέον χρόνια και από τις οποίες αποφοίτησαν λαμπρά στελέχη που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα.

Η ΑΔΙΣΠΟ σήμερα είναι το Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα μεταπτυχιακού χαρακτήρα όπου μετά χαράς διαπιστώνω τη συμμετοχή αξιωματικών από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνοκύπριων αξιωματικών, καθώς και αλλοδαπών αξιωματικών. Το ότι η ΑΔΙΣΠΟ λειτουργεί πλέον και ως επιστημονικός φορέας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα διακλαδικότητας, άμυνας, ασφάλειας, γεωπολιτικής και στρατηγικής, προσθέτει ιδιαίτερη βαρύτητα και χρησιμότητα στη νέα της αποστολή .

 Το θέμα της διημερίδας που ξεκινά σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και αφορά στις “Προοπτικές – Εξελίξεις του αμυντικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στις νέες ισορροπίες μετά τη διεύρυνση της”.

Οι λόγοι που επιβάλλουν τη διεξοδική του εξέταση είναι:

 

α. Η σε εξέλιξη οικοδόμηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ).

 

β. Το νέο διεθνές σύστημα ασφάλειας και οι προκλήσεις ασφάλειας που προέκυψαν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

γ. Οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με τους Διεθνείς Οργανισμούς.

δ. Η κινητικότητα γύρω από την υιοθέτηση κοινού Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

ε. Οι συνέπειες διεύρυνσης της Ε.Ε.

στ. Οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς και οι επιχειρησιακές συνεργασίες και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ).

Τόσο η σημαντική παρουσία στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων όσο και :
· Οι διακεκριμένοι καθηγητές των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ανώτατων Στρατιωτικών Ιδρυμάτων της χώρας,
· Οι επιστημονικοί συνεργάτες και μέλη ιδρυμάτων όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου (ΙΜΧΑ) και η Ελληνική Εταιρεία Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΕΣΜΕ) και
· Οι ανώτατοι αξιωματικοί εν αποστρατεία κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών, εγγυώνται μια πραγματικά υψηλού επιπέδου διημερίδα, ιδιαίτερα επωφελή και εποικοδομητική.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία