Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Π. Σπηλιωτόπουλου στην Δ.Μακεδονία

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έχω την ευκαιρία να επισκέπτομαι σήμερα, τις προικισμένες σε φυσικό και πολιτισμικό πλούτο περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και για πολλά χρόνια,  ατυχώς, εγκλωβισμένες σε αναπτυξιακή στασιμότητα.  Επίσης είναι πολύ σημαντική για την Πολιτική Ηγεσία η προσωπική επαφή με τα στελέχη των ΕΔ που υπηρετούν στις περιοχές αυτές και έχουν δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες.

 Εδώ στην περιοχή, τον προηγούμενο Οκτώβριο προωθήσαμε σχέσεις στενής συνεργασίας με όλους τους γείτονες για μια πραγματική Ευρωπαϊκή γειτονιά ασφάλειας και δημιουργίας. Στην φιλόξενη Καστοριά έλαβε χώρα η  Τριμερής Συνδιάσκεψη, όπου επιβεβαιώθηκε με τα όμορα κράτη, η ανάγκη για σχέσεις συνεργασίας, αμοιβαίας κατανόησης, οι οποίες θα εξασφαλίσουν ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, το απαραβίαστο των συνόρων, η ουσιαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η  υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης. Η συνεργασία στο στρατιωτικό - τεχνικό- εκπαιδευτικό τομέα με τις ΕΔ των όμορων κρατών, δημιουργεί επιπλέον ευκαιρίες προσέγγισης και αλληλοκατανόησης, για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον συνύπαρξης, χωρίς εντάσεις και χωρίς μονομερείς διεκδικήσεις, με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα αποτελεί βασικό παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας κρατών και λαών.

 

Οι ισχυρές μας ΕΔ συμβάλλουν αποφασιστικά στη διεθνή προβολή της χώρας, ενισχύουν την γεωπολιτική της σημασία και την καθιστούν «κράτος πυλώνα» για την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Ξεκινήσαμε, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τη σχεδίαση και το ρεαλιστικό προγραμματισμό αντιμετώπισης των αναγκών των ΕΔ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους. Ένα  μέρος αυτής της προσπάθειας ήδη σήμερα υλοποιείται. Αναβαθμίζεται το επίπεδο επιχειρησιακής και διοικητικής  λειτουργίας τους, εστιάζοντας σε νέες ιδέες και στην αξιοποίηση υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης στρατιωτικής τέχνης και επιστήμης.  Η νέα δομή δυνάμεων επικεντρώνεται στη δημιουργία ευέλικτων μονάδων ισχυρής αντίδρασης και υψηλής αποτελεσματικότητας, ενώ ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών και η διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος αποτελεί αμετακίνητο στόχο μας . Στο πλαίσιο αυτό και σε ότι αφορά την περιοχή :

► Με την μελλοντική δομή δυνάμεων ΣΞ του Νοε 2003 το σύνολο σχεδόν των Μονάδων της περιοχής διαλύονταν ή μετέπιπταν σε επιστρατευόμενες. Με τον επανασχεδιασμό και την αλλαγή φιλοσοφίας της αναδιοργάνωσης, οι μονάδες παραμένουν ενεργές ή επανασυγκροτούνται. Έτσι  επανασχεδιάζεται η αναδιοργάνωση του Α’ ΣΣ (που προβλεπόταν να κλείσει τον Μάρτιο του 2005) και της 1ης ΤΑΞΥΠ, που εδρεύουν στην πόλη της Κοζάνης, και επανενεργοποιήθηκε το Στρατηγείο της 15ης ΤΑΞΠΖ και Μονάδων της, στην Καστοριά, το  Άργος Ορεστικό και τη Νεάπολη.

  • Επίσης προβλέπεται να μεταπέσουν σε ημιενεργές, οι παρακάτω επιστρατευόμενες Μονάδες:

Η 159 Α/Κ ΜΒΠ (Αυτοκινούμενη Μοίρα Βαρέως Πυροβολικού  στην Κοζάνη- με δύναμη 130 ατόμων από 0 που είναι σήμερα)

Το 721 ΤΜΧ (Τάγμα Μηχανικού στην Κοζάνη- με δύναμη 120 περίπου ατόμων από 43 που είναι σήμερα).

Τα μέτρα αυτά ικανοποιούν την κοινή απαίτηση των κατοίκων της περιοχής για παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων, συμβάλλοντας, έτσι, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Κοζάνης, με τα μέτρα που αναφέρθηκαν, θα συνεχίσουν να διαβιούν περί τις 170 οικογένειες στελεχών και 200 περίπου οπλίτες, ενώ στις περιοχές Καστοριά - Αργος Ορεστικό –Νεάπολη ο αριθμός των οικογενειών στελεχών ανέρχεται στις 160 περίπου και ο αριθμός των οπλιτών στους 700.

Επιπλέον:

Στο πλαίσιο της πολιτικής του ΥΠΕΘΑ για απομάκρυνση στρατοπέδων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΕΔ, καθώς και για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων που αποδεσμεύονται, αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε, η μεταστάθμευση του ΚΕΒΟΠ από την Αθήνα στο ΄Αργος Ορεστικό. Επίσης συνεχίζονται οι διαδικασίες παραχώρησης στρατοπέδων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαϊδα, στο Άργος Ορεστικό, στο Νεστώριο, στην Καστοριά, στη Νεάπολη και στο Δρέπανο Κοζάνης.

Συνεχίζουμε την αποναρκοθέτηση  εκτάσεων στην περιοχή του Γράμμου, στο πλαίσιο σεβασμού και προστασίας της ανθρώπινης ζωής αλλά και για την προώθηση μορφών εναλλακτικού – οικολογικού  τουρισμού στην περιοχή.

Ευελπιστούμε και εμείς με τον τρόπο μας να συμβάλλουμε στην στήριξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής, την αξιοποίηση  θυλάκων ανάπτυξης οι οποίοι μπορούν να δώσουν νέα πνοή στις πόλεις της Δ.Μακεδονίας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως σημαντικό μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής θα προέλθει από την ενίσχυση του τουριστικού της προϊόντος.

Ενεργοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και λειτούργησε ένα (1), από τα επτά(7), νέα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, στην περιοχή  (το 585 ΤΠ στο Άργος Ορεστικό), με θετικά  αποτελέσματα στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στη ελαχιστοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των νέων της περιοχής και των οικογενειών τους. Στο κέντρο αυτό κατατάσσονται κάθε τρίμηνο περίπου 500 νεοσύλλεκτοι στρατιώτες, οι οποίοι μετά τη βασική τους εκπαίδευση, διάρκειας 6 εβδομάδων, παραμένουν για άλλες 4-8 εβδομάδες για την εκπαίδευση ειδικότητας.

Επίκεντρο όλων των ενεργειών και των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουμε, είναι ο παράγοντας «Άνθρωπος», με βασικές παραμέτρους την υψηλή ποιότητα ηγεσίας σε όλα τα κλιμάκια διοικήσεων, την αποδοτική και ρεαλιστική εκπαίδευση, το υψηλό ηθικό και τη διατήρηση του κύρους των στελεχών μας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η ευαισθησία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε θέματα προσωπικού είναι δεδομένη. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή μία νέα πολιτική και στρατηγική με στόχο την σταδιακή επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων του ανθρώπινου δυναμικού των ΕΔ, με τελικό στόχο τη βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ζωής όλου του προσωπικού με ιδιαίτερη  βαρύτητα  στα στελέχη  και τις οικογένειές τους. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο έχει εξαγγείλει ήδη δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και έχουμε ανακηρύξει το έτος 2005 ως Έτος Μέριμνας για το Στρατιωτικό και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Στηρίζουμε τα στελέχη μας και τις οικογένειές τους και διοχετεύουμε εκεί δαπάνες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν διοχετευθεί σε εξοπλισμούς, αφήνοντας στην ουσία  τον ανθρώπινο παράγοντα στην τύχη του. Είναι αδιανόητο να έχουν δαπανηθεί δις ευρώ για εξοπλισμούς και το προσωπικό στην παραμεθόριο να μην μπορεί να στεγαστεί ή να μην αμείβεται αξιοπρεπώς. Ήδη η κυβέρνηση για το 2005 ελαττώνει τη χρηματοδότηση του εξοπλιστικού προγράμματος κατά 40% για να ενισχύσει την κοινωνική της πολιτική - χωρίς βέβαια τη μείωση της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας τω Ε.Δ - μέσω ορθολογιστικής και διαφανούς διαχείρισης των διατιθέμενων πόρων.

Επιπλέον, το έργο του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστιάζεται και στα παρακάτω:

       ● Αναδιοργανώνουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου και το θεσμικό πλαίσιο για τις προμήθειες, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και να στηρίζεται η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Αμετακίνητος στόχος είναι η διασφάλιση του δημόσιου χρήματος και η οριστική απεμπλοκή των προμηθειών από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ισχυρών συμφερόντων της διαπλοκής. Δίνουμε ζωή στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία και ανοίγουμε νέες θέσεις εργασίας. Ήδη για πρώτη φορά ανετέθη τόσο μεγάλο έργο στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ύψους 200 και πλέον εκατομμυρίων ΕΥΡΩ για το πρώτο εξάμηνο του 2005, και ακολουθεί και άλλο.

  • Ιδρύθηκε Γραφείο Υγιεινής και Ασφαλείας στο ΕΠΥΕΘΑ για τον τομέα προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ παράλληλα έχουν συσταθεί κοινές ομάδες επιθεωρητών στρατιωτικών εγκαταστάσεων μαζί με το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Διενεργήθησαν πληθώρα επιθεωρήσεων σε στρατόπεδα, εγκαταστάσεις, εργοστάσια και των τριών Κλάδων των ΕΔ, τα δε πορίσματα των, έχουν αποσταλεί στους ενδιαφερομένους για επίλυση των διαπιστωμένων προβλημάτων, με παράλληλη οικονομική ενίσχυση από το ΥΠΕΘΑ. Από τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων διαπιστώθηκε ότι η συντήρηση του εσωτερικού ηλεκτρολογικού δικτύου των στρατοπέδων αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα, στα οποία η ΔΕΗ πρόκειται να επιληφθεί για την αποκατάστασή τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Συγκροτήθηκε η επιτροπή σύνταξης νέου μισθολογίου βάσει των εξαγγελιών της Κυβέρνησης. Ο βασικός μισθός του Ανθυπολοχαγού σχεδιάζεται να ανέλθει στα 860€, η δε σχέση αποδοχών Ανθυπολοχαγού – Αντιστράτηγου ανέρχεται σε 1:3, ενώ εξαιρούνται του μισθολογίου οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕ), για τους οποίους θα υπάρχουν ειδικές προβλέψεις.
  • Δίδεται άμεση προτεραιότητα στη νομοθετική ρύθμιση για  επέκταση της εφαρμογής των Νόμων 2838 και 3016, για τους απόστρατους που εξήλθαν από την ενεργό υπηρεσία πριν τον Ιούλιο του 2000 και του 2002 αντίστοιχα, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ύπαρξης συνταξιούχων στρατιωτικών  3 ταχυτήτων.
   

     ● Έχουμε θεσμοθετήσει σημαντικά μέτρα μέριμνας και υποστήριξης πολύτεκνων και ορφανικών οικογενειών  καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στους πολύτεκνους περιλαμβάνονται και οι οικογένειες με 3 τέκνα, που ήταν δέσμευσή μας. Έτσι, υλοποιήθηκε ολόκληρο πακέτο μέτρων για τις πολύτεκνες οικογένειες, σύμφωνα με τα οποία:

 

► Θεσπίζεται χρηματικό βοήθημα 1.500€ για τον τοκετό του τρίτου παιδιού  και άνω, οικογένειας στελεχών.

► Ο πρώτος γιος πολύτεκνης οικογένειας, με 3 παιδιά, υπηρετεί μειωμένη θητεία 9 μηνών, ενώ ανάλογα με το συνολικό αριθμό παιδιών, η θητεία μειώνεται μέχρι και τους 6 μήνες.

► Πατέρας 3 τέκνων απαλλάσσεται της στράτευσης και δίδεται αναβολή στράτευσης 3 ετών σε πατέρα 2 τέκνων.

► Ικανοποίηση κατά προτεραιότητα των προτιμήσεων των στρατιωτικών πολυτέκνων κατά τις μεταθέσεις.

► Δυνατότητα επιμήκυνσης παραμονής τους σε φρουρά της προτίμησής τους μέχρι και 10 χρόνια.

► Με το νέο Νομοσχέδιο περί Στρατολογίας, που κατατίθεται σύντομα για ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, λαμβάνονται περαιτέρω ευνοϊκά μέτρα για την πολύτεκνη οικογένεια.

      ●  Λαμβάνουμε ΕΠΙΠΛΕΟΝ μέτρα υποστήριξης του προσωπικού, και ειδικότερα προβλέπουμε:

►την ίδρυση και λειτουργία νηπιακών σταθμών στις έδρες των σχηματισμών, στην Κοζάνη προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας το 2006.

►τη θέσπιση απονομής χρηματικού βραβείου σε τέκνα με ειδικές ανάγκες στελεχών, για τις περιπτώσεις λήψης του αποφοιτηρίου Λυκείου, Πανεπιστημιακού πτυχίου, μεταπτυχιακού τίτλου ως ηθική επιβράβευση των ιδίων και των οικογενειών τους.

►τη λήψη μέριμνας κατά τις μεταθέσεις των στελεχών, ώστε να μη μετατίθενται τα δύο τελευταία χρόνια της φοίτησης των τέκνων τους στο Λύκειο, δηλ. Β΄ - Γ΄ Λυκείου.

►τη θέσπιση ειδικότερων μέτρων (π.χ. επιπλέον μόρια) για μεταθέσεις εξωτερικού και για φοίτηση σε σχολεία εσωτερικού-εξωτερικού και αντίστοιχα μεταπτυχιακά τμήματα για Δκτες Μονάδων – Υπομονάδων  εκστρατείας.

►τη χορήγηση γονικών και άλλων ειδικών αδειών.

►τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα στελέχη και τους στρατευσίμους.

       ●   Έχουμε θεσμοθετήσει, επίσης, τη σταδιακή μείωση της θητείας με κύριο στόχο τα επόμενα χρόνια να γίνει εξάμηνη. Σε αντιστάθμισμα αυξάνεται ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών συμβάλλοντας παράλληλα στην μείωση της ανεργίας. Εντός του 2005 προγραμματίζεται η πρόσληψη άνω των 5000 ΕΠ.ΟΠ. με εξασφαλισμένη καριέρα στις σύγχρονες Ε.Δ. μας.

Μας απασχολεί έντονα το πρόβλημα της ανεργίας των νέων μας.  Αποτελεί σήμερα ιδιαίτερη απειλή για την κοινωνική συνοχή και για αυτό κατέχει  θέση υψίστης προτεραιότητας στις πολιτικές της Κυβέρνησης. Το ΥΠΕΘΑ στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος, τοπικά, λαμβάνει ιδιαίτερα μέτρα:

      ●    Επίκειται η έναρξη πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ) στην παραμεθόριο, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται και ο θεσμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). H λειτουργία αυτών των θεσμών θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της στελέχωσης των μονάδων και στην πλέον ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας των παραμεθόριων περιοχών στην άμυνα της χώρας, με παράλληλη οικονομική ενίσχυση του τοπικού δυναμικού. Με την εφαρμογή των δύο αυτών αλληλοσυμπληρούμενων προγραμμάτων, από τις αρχές του 2005,  δημιουργούνται κίνητρα για παραμονή του πληθυσμού στις ακριτικές και αγροτικές περιοχές της χώρας μας και καταπολεμάται η εποχική ανεργία που κάνει θραύση στις εν λόγω περιοχές. Η σχετική μελέτη εγκρίθηκε από το ΣΑΜ και αναμένεται σύντομα η έγκρισή της από το ΚΥΣΕΑ. Το πρόγραμμα λειτουργίας του θεσμού των ΕΦΥΕΣ για την περιοχή προβλέπει την συγκρότηση  Μονάδας, με έδρα  το Αμύνταιο,  εξ’  ολοκλήρου από Εφέδρους κατ’ αρχήν των Ειδικών Δυνάμεων και έδρες των Λόχων στο Άργος Ορεστικό, Φλώρινα και Αριδαία Πέλλας. Το πρόγραμμα προβλέπει την πρόσληψη ανδρών έως 35 και 40 ετών, για οπλίτες και αξιωματικούς αντίστοιχα, που διαμένουν μόνιμα σε περιοχές που απέχουν  εώς 50 χλμ από τις έδρες της Μονάδος και των Λόχων. Θα αμείβονται με το μισθό του ομοιόβαθμου   μόνιμου συναδέλφου με αντίστοιχη ασφάλιση, για το διάστημα που θα υπηρετούν.

Είναι γνωστό ότι απασχολούνται κάθε βράδυ ως νυχτοφύλακες για την ασφάλεια στρατιωτικών εγκαταστάσεων εθνοφύλακες κάτοικοι των εγγύς περιοχών. Ο αριθμός των προσληφθέντων  εθνοφυλάκων για το έτος 2004 ήταν 376 και το έτος 2005 προβλέπεται να ξεπεράσει τους 500. Το μέτρο αυτό εκτός από την οικονομική ενίσχυση των συμμετεχόντων, ευνοεί την ανάπτυξη και διατήρηση των δεσμών του ενεργού Στρατού με τους κατοίκους της περιοχής και τη συντήρηση της στρατιωτικής αγωγής και της ετοιμότητάς τους.

Επιπλέον, μέσω της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη της περιφέρειας, τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης ευνοούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκείνες που εγκαθίστανται στην Περιφέρεια όπου προωθούνται ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Προγραμματίζονται έργα πνοής και πόλοι καινοτομίας σε περιοχές εκτός της Αττικής. Με τις νέες διαρθρωτικές αλλαγές επιχειρείται μία νέα αρμονική σύνθεση ανάμεσα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την αύξηση της απασχόλησης και το κοινωνικό κράτος.    Η Ελλάδα, με τη νέα διακυβέρνηση έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, δημιουργίας και ευημερίας, με γνώμονα το συλλογικό, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον. Με αρχές, αξίες και επιλογές που συνθέτουν, αθροίζουν και ενώνουν δυνάμεις σε κοινούς στόχους.

Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες πολίτες, γιατί σε όλες τις μετρήσεις ο θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων συγκεντρώνει ποσοστά εμπιστοσύνης άνω του 80% της ελληνικής κοινωνίας και αυτό αυξάνει το βάρος της ευθύνης που φέρουμε στους ώμους μας, τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία και τα στελέχη μας, γυναίκες και άντρες, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Προσήλωση στην αποστολή, συνειδητή πειθαρχία, ήθος, ποιότητα, επαγγελματισμός, εκπαίδευση, υψηλό ηθικό, πλήρης διαφάνεια, δημιουργία συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δραστηριότητας, συνιστούν τα στοιχεία της καθημερινής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 αποτελούν την αδιάψευστη μαρτυρία για τις δυνατότητες και τις ικανότητες τους, αφού δοκιμάστηκαν με απόλυτη επιτυχία σε μία  γιγαντιαία επιχείρηση ασφαλείας σε όλη την Επικράτεια, συμβάλλοντας στην επιτυχή διοργάνωση των ασφαλέστερων Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη ιστορία.

Δεν θα ξεχάσω φυσικά να αναφερθώ στο τεράστιο κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι Ε.Δ. στους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών, με την οργάνωση και τη συμμετοχή σε εθελοντικές αιμοδοσίες και την παροχή υγειονομικής υποστήριξης, διαθέτοντας υγειονομικό προσωπικό και μέσα, όπου και όποτε απαιτείται.

Χιλιάδες στελέχη μοχθούν νυχθημερόν στο Αιγαίο και την Παραμεθόριο για να νιώθουν και να είναι ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Τους αξίζει, επομένως, κάθε φροντίδα και στήριξη για να επιτελούν απρόσκοπτα την υψηλή τους αποστολή.

Τέλος, θέλω να τονίσω και πάλι ότι, ο σεβασμός των αρχών του διεθνούς δικαίου, κοινοτικού κεκτημένου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά και η καλλιέργεια συνθηκών καλής γειτονίας, συνιστούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Μονομερείς διεκδικήσεις και αυθαίρετες ερμηνείες ή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες που διέπουν σήμερα τη διεθνή κοινότητα, η οποία μέσω της συνεργασίας, της συνεννόησης και του αλληλοσεβασμού οικοδομεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας και στον κόσμο.

Έτσι και σήμερα από την ακριτική και φιλόξενη Κοζάνη εκπέμπουμε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής μας, εκπέμποντας ταυτόχρονα μήνυμα αποφασιστικής ισχύος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Καλή Χρονιά, υγεία και προκοπή σε σας και τις οικογένειές σας και κάθε επιτυχία στο έργο σας, το οποίο ομολογουμένως είναι υψηλό και δύσκολο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος