Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Π. Σπηλιωτόπουλου στην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ με την ευκαιρία της κοπής πίτας του 2005

Φίλες και Φίλοι,

Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφερθώ στην προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη στήριξη και την ενίσχυση των θυμάτων της τραγωδίας στην Ανατολική Ασία.

Ήδη τρεις αποστολές με αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό προσωπικό, ομάδες της ΕΜΑΚ και υλικά πρώτης ανάγκης. Προετοιμάζουμε, δε, τέταρτη αποστολή C-130 με ειδική ομάδα, η οποία θα μεταβεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005, στην Ινδονησία όπου θα εγκαταστήσει σύστημα  για την παροχή ασφαλούς ποσίμου ύδατος και θα παράσχει άμεσα μέτρα εξυγιάνσεώς του και τεχνογνωσία, καθώς όπως έχει επισημανθεί από τον ΟΗΕ το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες είναι το πόσιμο νερό.  Σκοπός της νέας μας αυτής πρωτοβουλίας, είναι ο περιορισμός της μετάδοσης επιδημιών (τύφου, χολέρας, δυσεντερίας κ.λ.π.). Με την αποστολή αυτή η Ελλάδα είναι και πάλι η πρώτη χώρα που παρέχει τέτοιου είδους πολύτιμες υπηρεσίες.

Η ειδική ομάδα θα μεταφέρει κατάλληλες συσκευές και μηχανήματα (όπως χλωριωτήρες, πλαστικές δεξαμενές νερού, γεννήτριες, συσκευές μετρήσεως υπολειμματικού χλωρίου, συσκευές διηθήσεως νερού κ.λ.π.), ενώ θα αποτελείται από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, Αξιωματικούς του Υγειονομικού και της Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού Ξηράς, έναν μικροβιολόγο από το Υπουργείο Υγείας και εθελοντές της ΕΥΔΑΠ.

Ευχαριστώ δημόσια για άλλη μια φορά τα στελέχη των Ε.Δ. που προσφέρθηκαν και προσφέρονται να υπηρετήσουν αυτούς τους ανθρωπιστικούς στόχους.

Ερχόμενοι τώρα στα δικά μας,

Το εργοστάσιο της ΕΒΟ Αιγίου είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που παράγει κυρίως φορητό οπλισμό και αυτή η μοναδικότητά του το καθιστά εθνικά σημαντικό. Τη τελευταία 25ετία παρήγαγε και εφοδίασε με φορητό οπλισμό το σύνολο των κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και τη Κυπριακή Εθνοφρουρά. Η σημερινή Κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τη στρατηγική σημασία αυτού του εργοστασίου και η περεταίρω αξιοποίησή του αποτελεί πολιτική μας δέσμευση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημιουργία αυτού του εργοστασίου αποτέλεσε όραμα και υλοποίηση του ιδρυτή του κυβερνόντος κόμματος, αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ως πρωθυπουργός στα τέλη της δεκαετίας του 70, συνειδητοποίησε έγκαιρα τη σημασία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και προχώρησε στη εκ του μηδενός δημιουργία της ΕΒΟ και της ΕΑΒ.

Η σημερινή παρουσία μου εδώ, ανάμεσα στον κόσμο της ΕΒΟ Αιγίου, μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ αναλυτικά στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και ειδικότερα του Υπουργείου Άμυνας για το εργοστάσιο. Ο σχεδιασμός μας καλύπτει το βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και προεκτείνεται τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το εργοστάσιο τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσε αξιοποιώντας μικρό μόνο μέρος των παραγωγικών του δυνατοτήτων και του ανθρώπινου δυναμικού του, ενώ η κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων απαιτούσαν την υλοποίηση μιας πληθώρας ακόμη προγραμμάτων. Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός ότι μετά το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα της τελευταίας 8ετίας, οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης.

Τον Ιούνιο του 2004 αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε τη διαδικασία ανάθεσης του προγράμματος τυφεκίου 5,56 χιλ. για 2 κύριους λόγους. Πρώτον, γιατί η διαδικασία είχε νομικά «βαλτώσει». Η νέα ηγεσία του Υπουργείου παρέλαβε το πρόγραμμα με εκκρεμούσα την απάντηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους που όταν τελικά απάντησε, απλά διαπίστωσε ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση γνωμοδότησης για το ερώτημα όπως αυτό είχε διατυπωθεί. Δεύτερον, γιατί η όλη διαδικασία δεν κατοχύρωνε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης τα οφέλη για το εργοστάσιο του Αιγίου. Έτσι λοιπόν σε συνεργασία με τη διοίκηση του εργοστασίου προσδιορίστηκαν τα επιδιωκόμενα από εμάς ωφέλη. Συγκεκριμένα, 4 είναι οι μεγάλες διαφορές σε σχέση με την προηγουμένη διαδικασία που αφορούν το εδώ εργοστάσιο και οι οποίες συμπεριελήφθησαν στη διακήρυξη του νέου διαγωνισμού ως απαράβατοι όροι στα ζητούμενα ΑΩ (Αντισταθμιστικά Ωφελήματα):

  • Η κατασκευή νέου κτιριακού συγκροτήματος, έκτασης 6300 τ.μ. που θα στεγάσει τη γραμμή παραγωγής του νέου τυφεκίου.
  • Η κατασκευή του νέου διοικητικού συγκροτήματος της εταιρείας, εκτάσεως 1200 τ.μ..
  • Η παροχή του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού που απαιτείται επιπλέον του υπάρχοντος για το στήσιμο της νέας γραμμής παραγωγής, ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή του 100% του νέου τυφεκίου στο Αίγιο. Αυτό σημαίνει πέραν της παροχής του επιπλέον μηχανολογικού εξοπλισμού, την επέκταση της υπάρχουσας εγκατάστασης έγχυσης πλαστικών και τη δημιουργία νέας εγκατάστασης σκληρής επιχρωμίωσης της κάνης. Η απόκτηση των 2 νέων κατασκευαστικών δυνατοτήτων, αναβαθμίζει σημαντικά το εργοστάσιο και το καθιστά τεχνολογικά αυτάρκες στη παραγωγή του νέου τυφεκίου. Επιδίωξη μας είναι το σύνολο των πλαστικών μερών να κατασκευαστούν εδώ καθώς και η σύνθετη παραγωγική διαδικασία της κάνης του τυφεκίου να πραγματοποιείται και πάλι εδώ.
  • Η υποχρεωτική παραχώρηση του δικαιώματος παραγωγής και εμπορίας του τυφεκίου και ανταλλακτικών, εκτός από την Ελλάδα όπως ίσχυε μέχρι τώρα, διευρύνεται με τη δυνατότητα για παραχώρηση δικαιωμάτων για την εμπορία του τυφεκίου και σε χώρες του εξωτερικού.

Συνεπώς η υλοποίηση του προγράμματος του νέου τυφεκίου, σημαίνει για την ΕΒΟ την πλήρη αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών για να ξεπεραστούν οριστικά τα προβλήματα που προέκυψαν από το σεισμό του 1995, καθώς και τη σημαντική αναβάθμιση των υφισταμένων παραγωγικών δυνατοτήτων του εργοστασίου. Αυτά αποτελούν επένδυση για το μέλλον του εργοστασίου αλλά και εξασφάλιση σημαντικά καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους εργαζομένους του. Έτσι και η σύμβαση είναι επωφελής για το δημόσιο, αφού εξοικονομήθηκαν πόροι από κατασκευές κτιρίων που θα πλήρωνε η εταιρεία.

Το πρόγραμμα του τυφεκίου αναμένεται να ανατεθεί εντός του τρέχοντος έτους, αφού προηγηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες (προκήρυξη του διαγωνισμού αυτή την εβδομάδα, αξιολόγηση προσφορών και κατακύρωση). Για την κάλυψη, εν τω μεταξύ, του ενδιάμεσου παραγωγικού κενού ανατίθενται 3 προγράμματα που εκμεταλλεύονται υφιστάμενες γραμμές παραγωγής και υπάρχουσα εμπειρία. Συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου υπέγραψα την ανάθεση του προγράμματος επιπλέον 2320 πολυβόλων ΜΙΝΙΜΙ. Το πρόγραμμα αποτελεί τη προέκταση του ανατεθέντος από το 2003 προγράμματος των 750 ΜΙΝΙΜΙ. Η νέα παραγγελία σημαίνει άμεση ανάθεση παραγωγικού έργου για τη γραμμή παραγωγής που θα λειτουργήσει εντός του 2005. Το ποσοστό της ΕΠΑ (Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας) ανέρχεται ήδη στο 45%, ενώ θα επιδιώξουμε με τη νέα παραγγελία να φτάσει στο 55%. Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκ. € περίπου. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2005 θα συμβασιοποιηθούν 2 ακόμη προγράμματα που εκμεταλλεύονται υφιστάμενες γραμμές παραγωγής. Το πρώτο αφορά την επιπλέον παραγγελία 220 όλμων 81 χιλ., σε συνέχεια του αντίστοιχου των 470 όλμων που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2004. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 6,5 εκ. €. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την τροποποίηση 1200 πολυβόλων 0,50΄΄ με συλλογές ΤΑΚ (Ταχείας Αλλαγής Κάνης) αποτελεί συνέχεια του προγράμματος των 2035 πολυβόλων. Το ύψος του αναμένεται να ανέλθει στα 4 εκ. €. Συνεπώς η νέα ηγεσία του Υπουργείου αναθέτει το πρώτο εξάμηνο του 2005 παραγγελίες άμεσα εκμεταλλεύσιμες ύψους 40 και πλέον εκ. € όταν οι αντίστοιχες αναθέσεις συμβάσεων για ολόκληρη τη διετία 2002-2003 ήταν μόλις 50 εκ. €. Οι συγκρίσεις μιλούν από μόνες τους.

Στο σχεδιασμό μας για το έτος 2005 εντάσσεται, επίσης και ένα μέρος από το πρόγραμμα προμήθειας των όλμων 120 χιλ. που πρόσφατα αναθεώρησε το ΓΕΣ. Συγκεκριμένα στις 2 φάσεις αυτού του προγράμματος αναμένεται να αγοραστούν 153 ρυμουλκούμενοι όλμοι και συνεπώς και γι’ αυτό το πρόγραμμα υπάρχει σημαντικό παραγωγικό έργο για την ΕΒΟ. Σύνολο δαπάνης 10 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτά για το 2005.

Στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τα επόμενα χρόνια, εντάσσεται μια πληθώρα προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δρομολογηθούν 5 ακόμη προγράμματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με υλοποιούμενα ή και δρομολογημένα προγράμματα και συνεπώς είναι εύκολο να αναληφθούν από την εταιρεία. Αναλυτικά, ο πρόσφατος σχεδιασμός του Ελληνικού Στρατού για τους όλμους 120 χιλ. προβλέπει την απόκτηση σε 2 φάσεις 337 όλμων εγκατεστημένων σε πυργίσκο ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων οχημάτων. Το συνολικό ύψος του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τα 135 εκατομμύρια ευρώ.

Αναγκαιούν ακόμη 4570 πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ πλέον των 750 και των 2320 που ήδη δρομολογήθηκαν. Το κόστος του πρόσθετου προγράμματος θα ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανατεθείσα προμήθεια των 34.000 πιστολίων 9 χιλ. για την κάλυψη των αναγκών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, παρέχει την ευκαιρία για ικανοποίηση της αντίστοιχης ανάγκης για σύγχρονα πιστόλια και των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο για το Στρατό Ξηράς οι επιπλέον ανάγκες αυτές ανέρχονται σε περίπου 18.500 πιστόλια και σχεδιάζεται να καλυφθούν μέχρι το 2010. Αυτό σημαίνει την εξασφάλιση της λειτουργίας επί μακρόν της γραμμής παραγωγής του πιστολίου που θα εγκατασταθεί σύμφωνα με τη σύμβαση του Νοεμβρίου του 2003. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα του νέου τυφεκίου προβλέπει και την κατασκευή 2490 εκτοξευτών βομβίδων που θα προσαρμόζονται πάνω στα τυφέκια. Ο συνολικός σχεδιασμός του ΓΕΣ προβλέπει τη προμήθεια επιπλέον 2000 περίπου τέτοιων εκτοξευτών που θα παράγονται επίσης εδώ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος ο Στρατός Ξηράς σχεδιάζει να αποκτήσει περι τα 2300 τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή. Και αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς μας για την ΕΒΟ Αιγίου το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Επομένως η συνολική δαπάνη των προγραμμάτων για την περίοδο 2005 – 2011 ανέρχεται στο ύψος των 340 εκατομμυρίων ευρώ.

Με τις παραπάνω αναθέσεις  προγραμμάτων είναι φανερό πλέον ότι το εργοστάσιο έχει μέλλον. Τα νέα προγράμματα εξασφαλίζουν επάρκεια παραγωγικού έργου και αύξηση της απασχόλησης για τη περιοχή μέχρι και τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Είναι απόφαση μας τα προγράμματα να ανατεθούν έγκαιρα ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της διακοπής και επαναλειτουργίας γραμμών παραγωγής όπως συνέβη πρόσφατα με τα προγράμματα των όλμων 81 χιλ. και των πολυβόλων ΤΑΚ.

Εάν δε υπολογίσουμε και το γεγονός ότι σε όλες τις προμήθειες που θα υπογράψουμε στο μέλλον η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα είναι υποχρεωτική και γενναία, τότε το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό.

Επιπλέον, εμείς δεν θα πάψουμε να ενεργοποιούμε προγράμματα “παγωμένα” από την προηγούμενη κυβέρνηση, είτε αυτά αφορούν “ξεχασμένες” συμβάσεις ή μη υλοποιημένα Α.Ω. που τα βρίσκουμε σκονισμένα στα ράφια της ΓΔΑΕ. Είναι απαράδεκτα αυτά που συνέβησαν σε βάρος της αμυντικής μας βιομηχανίας τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ήταν μόνο η αδιαφάνεια και η διαπλοκή. Ήταν και η αδιαφορία για τη δημιουργία μιας ελληνικής βιομηχανικής βάσης για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ., για τις οποίες προτιμούσαν να αγοράζουν υλικά και μέσα, αντί να τα κατασκευάζουν ή να συμμετέχουν στην κατασκευή τους εδώ, με ελληνικά χέρια.

Η σημερινή παρουσία μου εδώ, έχει ακόμη έναν σκοπό. Εκτός από τις εξαγγελίες νέων προγραμμάτων, επιθυμώ να ζητήσω και τη συνδρομή τόσο της διοίκησης του εργοστασίου όσο και των εργαζομένων σ’ αυτό. Για 2 τουλάχιστον προγράμματα, και συγκεκριμένα για τα 34.000 πιστόλια 9 χιλ. αλλά και για τα 750 πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ πρέπει να συντομευθούν τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των πιστολίων αναμένεται σύμφωνα με την υπάρχουσα σύμβαση να ολοκληρωθεί σε 61 μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2009. Το Υπουργείο επιθυμεί το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί αρκετά ενωρίτερα προκειμένου να ακολουθήσει η υλοποίηση της σχεδιαζόμενης παραγγελίας των 18.500 πιστολίων για τον Στρατό Ξηράς αλλά και των 10.000 επιπλέον πιστολίων που η σύμβαση προβλέπει ως δικαίωμα προαίρεσης για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αντίστοιχη επιτάχυνση παραγωγής και παραδόσεων πρέπει να επιτευχθεί και για το πρόγραμμα των 750 πολυβόλων ΜΙΝΙΜΙ που ήδη τρέχει. Η ολοκλήρωση του προγράμματος προβλέπεται σε 44 μήνες, δηλαδή στα τέλη του 2006. Επιθυμούμε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί ενωρίτερα ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η παραγωγή με ταχείς ρυθμούς των 2320 επιπλέον πολυβόλων καθώς και των 4.500 που πρόκειται να ανατεθούν στο μέλλον. Είναι στο χέρι σας να “τρέξετε” τα προγράμματα για να πάρετε το ταχύτερο δυνατό νέα. Σας περιμένει πολλή δουλειά. Να αναπτυχθεί επιτέλους το εργοστάσιο και να προσλάβετε κι άλλο προσωπικό, σε μια περιοχή με τόση ανεργία. Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας για την ανάθεση των παραπάνω προγραμμάτων είναι δεδομένη. Επειδή για πρώτη φορά το εργοστάσιο ενισχύεται με ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο, οι ευθύνες σας είναι μεγάλες τόσο για την επιτυχία όσο και για την αξιοπιστία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μας.

Πιστεύω ότι θα δικαιώσετε απόλυτα τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για το εργοστάσιο αυτό. Άλλωστε από το Μάρτιο του 2004 υλοποιούμε μια νέα συμμετοχική πολιτική για την Αμυντική Βιομηχανία. Αυτή προβλέπει μεταξύ των άλλων και συχνές συναντήσεις των διοικήσεων των εργοστασίων της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου το Υπουργείο να ενημερώνεται  από πρώτο χέρι  για τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Από την άλλη οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι γίνονται κοινωνοί και συμμέτοχοι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου προκειμένου να τυγχάνουν καθολικής αποδοχής.

Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, και ειδικότερα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το εργοστάσιο του Αιγίου θα ήθελα να τονίσω ότι σήμερα, πλέον, το εργοστάσιο έχει προοπτική και εσείς θα έχετε πολλή δουλειά για πάνω από μια δεκαετία. Η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή επουλώνει τις πληγές που άφησε το χθες και ανοίγει νέους δημιουργικούς ορίζοντες για το Αίγιο, την Αχαΐα αλλά και την Πατρίδα μας γενικότερα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι βασική πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σ’ όλες τις προμήθειας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής. Καμιά νέα σύμβαση δεν θα υπογραφεί χωρίς την επίτευξη σημαντικής ΕΠΑ προς όφελος της οικονομίας μας, της διασφάλισης θέσεων εργασίας και της απόκτησης τεχνογνωσίας. Αυτή είναι βασική παράμετρος του νέου νόμου περί προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου με στόχο τη διαφάνεια, τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος και τη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ευχαριστώ και συγχαίρω τη διοίκηση και τους εργαζομένους για τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους με το ΥΕΘΑ, και σας εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά.