Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Π. Σπηλιωτόπουλου στην Πάτρα

Φίλες και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, σε γνώριμα και αγαπητά πρόσωπα, που χρόνια τώρα δίνουμε μαζί μικρές και μεγάλες μάχες για τα κοινά και για την επιτυχή πορεία του τόπου μας.

Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφερθώ στην προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη στήριξη και την ενίσχυση των θυμάτων της τραγωδίας στην Ανατολική Ασία.

Ήδη τρεις αποστολές με αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό προσωπικό, ομάδες της ΕΜΑΚ και υλικά πρώτης ανάγκης. Προετοιμάζουμε, δε, τέταρτη αποστολή C-130 με ειδική ομάδα, η οποία θα μεταβεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005, στην Ινδονησία όπου θα εγκαταστήσει σύστημα  για την παροχή ασφαλούς ποσίμου ύδατος και θα παράσχει άμεσα μέτρα εξυγιάνσεώς του και τεχνογνωσία, καθώς όπως έχει επισημανθεί από τον ΟΗΕ το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες είναι το πόσιμο νερό.

 Σκοπός της νέας μας αυτής πρωτοβουλίας, είναι ο περιορισμός της μετάδοσης επιδημιών (τύφου, χολέρας, δυσεντερίας κ.λ.π.). Με την αποστολή αυτή η Ελλάδα είναι και πάλι η πρώτη χώρα που παρέχει τέτοιου είδους πολύτιμες υπηρεσίες.

 

Η ειδική ομάδα θα μεταφέρει κατάλληλες συσκευές και μηχανήματα (όπως χλωριωτήρες, πλαστικές δεξαμενές νερού, γεννήτριες, συσκευές μετρήσεως υπολειμματικού χλωρίου, συσκευές διηθήσεως νερού κ.λ.π.), ενώ θα αποτελείται από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, Αξιωματικούς του Υγειονομικού και της Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού Ξηράς, έναν μικροβιολόγο από το Υπουργείο Υγείας και εθελοντές της ΕΥΔΑΠ.

Ευχαριστώ δημόσια για άλλη μια φορά τα στελέχη των Ε.Δ. που προσφέρθηκαν και προσφέρονται να υπηρετήσουν αυτούς τους ανθρωπιστικούς στόχους.

Ερχόμενοι τώρα στα δικά μας,

Τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια, όμως είναι τιμή μας που ο Ελληνικός λαός μας ανέθεσε την επίλυσή τους. Η Ελλάδα, με τη νέα διακυβέρνηση ανοίγει καινούργιους δρόμους στο μέλλον. Προχωράμε δυναμικά, με γνώμονα το συλλογικό, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον. Με αρχές, αξίες και επιλογές που συνθέτουν, αθροίζουν και ενώνουν τις κοινωνικές δυνάμεις σε κοινούς στόχους

Υλοποιήσαμε τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού ολοκληρώσαμε τα έργα παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και τις καθυστερήσεις που υπήρχαν. Δίνουμε συνεχώς λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα των απλών πολιτών όπως για παράδειγμα τα πανωτόκια και οι συμβασιούχοι του Δημοσίου. Δώσαμε μάχες για τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα και τις κερδίσαμε. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία με κύριο στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αγκαλιάσαμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καταξιώνοντάς τα σε Κέντρα όπου, πολύ σύντομα, θα εξυπηρετούνται οι πολίτες με μία και μόνη επίσκεψη, όπως επιτάσσουν οι αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Εγκαινιάσαμε σχέσεις στενής συνεργασίας με όλους τους γείτονες για μια πραγματικά Ευρωπαϊκή γειτονιά ασφάλειας και δημιουργίας. Έγινε ορθή διαχείριση σε μία κρίσιμη φάση του Κυπριακού προβλήματος. Μεταξύ άλλων πετύχαμε τη δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ, το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πάνω απ’ όλα είναι πλέον φανερό ότι από σήμερα και για αρκετά έτη η Τουρκία θα είναι πολιτικά εξαρτημένη από ομόφωνες αποφάσεις των Κρατών-μελών της Ε.Ε. και επομένως με μαθηματική ακρίβεια εξαρτημένη από τις αποφάσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον Τομέα της Υγείας, ρυθμίσαμε πολλά απο τα χρέη των Νοσοκομείων και αλλάζουμε το σύστημα προμηθειών με κύριο στόχο τη διαφάνεια. Εισαγάγαμε νέο σύστημα εφημεριών με στόχο την κατάργηση των ράντζων. Προχωρούμε ήδη σε σταδιακή κάλυψη θέσεων προσωπικού ώστε να εξαφανιστούν οι ατέλειωτες ουρές αναμονής.

Η Κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία,  την Τράπεζα της Ελλάδας και την Eurostat προχώρησε σε ξεκαθάρισμα της δημοσιονομικής εικόνας της Ελλάδας έτσι ώστε να αποκτήσουμε σαφή εικόνα της οικονομικής πραγματικότητας με τρόπο αδιάβλητο και διαφανή.

Δεν φταίει ο καθρέφτης που δείχνει την αλήθεια, φταίει η μετάθεση των υποχρεώσεων του χτες στο αύριο.

Βέβαια, πρέπει να σηκώσουμε χρέη και ελλείμματα του χτες χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση του πολίτη, με ήπια δημοσιονομική πολιτική. Κεντρικός άξονας της πολιτικής αυτής είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου  η καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης σε κάθε τομέα και καταπολέμηση της διαφθοράς. Προχωρήσαμε σε μείωση των αμυντικών δαπανών κατά ένα δις ευρώ από εκείνες που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ η χρηματοδότηση του εξοπλιστικού προγράμματος του 2005 έχει περικοπεί κατά 40% προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική μας πολιτική.

Επιπλέον οι στόχοι μας θα επιτευχθούν:

 • με το νέο φορολογικό νόμο που μειώνει σημαντικά τα φορολογικά βάρη των επιχειρήσεων,
 • με νέο θεσμικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα σε παλιές και νέες επιχειρήσεις, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία,
 • με την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου Αθηνών και την ένταξή του στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά δίκτυα,
 • με αξιοποίηση αδιάθετων πόρων του Γ’ ΚΠΣ κύρια προσανατολισμένων στην περιφέρεια.

Η σύγκρουση της νέας διακυβέρνησης με τη διαπλοκή είναι μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις μας, κλείνουμε οριστικά τις κερκόπορτες της διαπλοκής στην χώρα μας, με την πολιτική

 • της διαφάνεια στη διαχείριση των έργων,
 • της εξυγίανσης του θεσμικού πλαισίου των μελετών των δημοσίων έργων,
 • της κατάργησης του μαθηματικού τύπου στα δημόσια έργα,
 • του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου των προμηθειών των ΕΔ και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και με
 • το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο.

Μας είναι αδιάφορη η πολεμική που μας γίνεται από συγκεκριμένα ΜΜΕ και από ολίγα μεγάλα συμφέροντα που για χρόνια θησαύριζαν σε βάρος των πολλών. Εμείς υπηρετούμε αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το δημόσιο χρήμα μέσα από πολιτική διαφάνειας και σεβασμού της νομιμότητας. Αυτό είναι ένα γεγονός που όσοι ακόμη δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να το καταλάβουν. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Η Κυβέρνηση έχει κεντρική επιλογή για την πρώτη τετραετία την ανάπτυξη της περιφέρειας. Τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης ευνοούν πρωτίστως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ακόμα περισσότερο εκείνες που εγκαθίστανται στην Περιφέρεια. Προωθούνται Ολοκληρωμένες Αναπτυξιακές Παρεμβάσεις. Προγραμματίζονται έργα πνοής και πόλοι καινοτομίας σε περιοχές εκτός της Αττικής.

 • το πρόγραμμα “Ελλάδα 2005 – 2007’’, προβλέπει 1500 έργα για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό ενώ,
 • το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού και το  νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πρόκειται να διασφαλίσει την οικονομική της αυτοδυναμία.

Όλες αυτές οι παραπάνω αναπτυξιακές παρεμβάσεις στοχεύουν στον περιορισμό της ανεργίας στην Πάτρα αλλά και το Νομό Αχαΐας γενικότερα.

Οπωσδήποτε, για να πετύχουμε την οικονομική ανάπτυξη είναι απαραίτητα να γίνουν έργα υποδομών.

 • Η ύδρευση της πόλης των Πατρών, πρόβλημα που χρονίζει για δεκαετίες, επιλύεται μέχρι το 2007 με το φράγμα Πείρου-Παραπείρου που επιτέλους δημοπρατείται, μετά απο έγκριση για χρηματοδότιση της Β΄φάσης απο την Ε.Ε
 • Έχει ήδη ανατεθεί το έργο διευθέτησης της κοίτης του χειμάρρου Διακονιάρη και αν δεν υπάρξουν νομικά κωλύματα αρχίζει η εκτέλεσή του εντός διμήνου. Σε διαφορετική περίπτωση το έργο θα επαναδημοπρατηθεί με τον καινούργιο νόμο περί Δημοσίων Έργων και προοπτική ολοκλήρωσης το 2007. 
 • Σε όλο το νομό Αχαΐας εκτελούνται δεκάδες εγγειοβελτιωτικά έργα με στόχο την βελτίωση της αγροτικής παραγωγής. Χαρακτηριστικά τέτοια έργα είναι η υδρογεωλογική μελέτη τεχνικού εμπλουτισμού βορειοδυτικής Αχαΐας, η επέκταση του έργου Χαλανδρίτσας και τα αρδευτικά έργα Σαραβαλίου-Καμινίων-Τσουκαλέϊκων-Αλισσού-Δρεπάνου.

 

Βασικός πλούτος της Χώρας μας είναι η τουριστική βιομηχανία. Σταματήσαμε τον αυτοσχεδιασμό και ιδρύσαμε το Υπουργείο Τουρισμού, μειώνοντας δραστικά τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για επενδύσεις σε τουρισμό και μεγιστοποιώντας τη διαφημιστική προβολή της χώρας μας διπλασιάζοντας τις αντίστοιχες δαπάνες. Επιδιώκουμε την άνθιση του τουρισμού πάντοτε σε αρμονία με το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Στην Αχαΐα

 • Θεσμοθετήθηκαν τα Εθνικά πάρκα Στροφυλιάς-Κοτυχίου και Χελμού-Βουραϊκού που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και δημιουργούνται θέσεις εργασίας με στόχο την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και
 • Αναδεικνύονται παραδοσιακοί οικισμοί του νομού όπως το Αλεποχώρι και το Βεσίνι
 • Εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, τόσο με τομεακά όσο και περιφερειακά προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ
 • Στα πλαίσια του προγράμματος “Leader+” επιχορηγείται με 7 περίπου εκατομμύρια ευρώ η ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής, η αξιοποίηση των φυσικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την Πάτρα η ανάδειξή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2006. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ανάδειξης της πόλης που η Κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως, σε συνεργασία με Νομαρχιακή, Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και όποιον άλλο εμπλέκεται στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Για άλλη μια φορά καλώ τους εμπλεκόμενους φορείς να συστρατευθούν στο μεγάλο στόχο αφήνοντας στην άκρη τις όποιες προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Η Πάτρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο, αρκετά έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Είναι στο χέρι μας, όλοι μαζί, να την ανεβάσουμε εκεί που της αξίζει.

Επίσης, το τελευταίο 20ημερο, γίνονται διαδοχικές συσκέψεις με πρωτοβουλία φορέων της πόλη, σχετικά με την διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 για την Πάτρα, δεκατέσσερις μήνες μετά την αποτυχία ανάληψης στην Αλμέιδα των Μεσογειακών  Αγώνων 2009, ενώ εκκρεμεί ακόμη ο οικονομικός απολογισμός της διεκδίκησης, πορευόμαστε για την νέα διεκδίκηση. Για να είναι επιτυχής η νέα προσπάθεια πρέπει αμέσως μετά τη 10η Φεβρουαρίου, που θα εκλεγεί η νέα 28μελης Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (ΕΟΑ), να κινηθούμε συντεταγμένα, ώστε να επιτύχουμε να πείσουμε ο καθένας από τη δική του πλευρά, τους εκλέκτορες, ανάμεσα στους οποίους είναι και 2 Πατρινοί, ότι πρέπει να υπερψηφίσουν την Πάτρα, ως την πόλη που θα διεκδικήσει για λογαριασμό της Ελλάδας την ανάληψη των επόμενων Μεσογειακών Αγώνων. Αν τελικά η ΕΟΑ δώσει το πράσινο φως στην Πάτρα, τότε είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα βοηθήσει αποτελεσματικά την πόλη.

Διαφυλάσσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ναυτιλίας προασπίζοντας τα συμφέροντα του κλάδου και αναβαθμίζοντας τις υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας των Λιμανιών μας. Ιδιαίτερα, κύριος στόχος μας θα είναι η πλήρης μηχανογράφηση και εφοδιασμός του Λιμανιού της Πάτρας με συστήματα παρακολούθησης για την ασφάλειά του και την τουριστική του αναβάθμιση. Μέσα στα πλαίσια αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αλλά και μελέτες έργων συνολικού ύψους περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι καθυστερήσεις του παρελθόντος είναι απαράδεκτες. Ήδη την άνοιξη του 2005 αναμένεται η ολοκλήρωση του βορείου τμήματος του λιμένα. Επίσης μελετάται η δημιουργία σύγχρονης τουριστικής μαρίνας εφοδιασμένης με όλα τα σύγχρονα μέσα διευκολύνσεων για τα ιδιωτικά μικρά σκάφη και με στόχο το Λιμάνι της Πάτρας να γίνει ο ενδιάμεσος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

H γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα που κοσμεί την Αχαΐα. Ωστόσο, το ακριβό αυτό κόσμημα έγινε για να ενώσει οδικά την Πελοπόννησο με την Δυτική Ελλάδα. Όμως πως είναι δυνατόν αυτό να υλοποιηθεί πλήρως όταν οι οδικοί άξονες που οδηγούν από και προς την γέφυρα βρίσκονται ηλικιακά έναν αιώνα πίσω; Είναι μέσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης να αποκτήσει επιτέλους και η Αχαΐα ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα,

 • τον Φεβρουάριο αναμένεται η δημοπράτηση των παραγλαύκιων οδών που θα συνδέσουν το νέο λιμάνι με το εθνικό οδικό δίκτυο. Επίσης,
 • εντός του 2005 αναμένεται η ανάδειξη μειοδότη για τον οδικό άξονα Κορίνθου-Πάτρας-Πύργου με έναρξη εργασιών, με αυτοχρηματοδότηση, εντός του 2006.

Άλλα έργα που επίσης επικεντρώνεται η προσπάθειά μας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις είναι

 • το αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας,
 • η μίνι περιμετρική Πάτρας,
 • η βελτίωση της 111 Εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης που έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και
 • η συνέχιση των έργων της οδού Πούντας-Καλαβρύτων.

Σε εξέλιξη εξάλλου βρίσκεται η επέκταση και ανακατασκευή του αεροδρόμιου Αράξου ενώ οι αποζημιώσεις από καταστροφές παραγωγής φυτικού κεφαλαίου έχουν ήδη εκκαθαριστεί, αρκετές έχουν δοθεί και οι υπόλοιπες πρόκειται να δοθούν μέσα στον Φεβρουάριο. Ολα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της αναπτυξιακής πορείας που έχει χαράξει και ακολουθεί η κυβέρνηση μας για την Αχαϊα.

Φίλες και φίλοι,

ευγνωμονώντας όλες και όλους εσας για τη στήριξη και την αγάπη με την οποία με περιβάλετε ολα αυτά τα χρόνια που είμαστε μαζί, είμαι υπερήφανος για την συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση που ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μου εμπιστεύθηκε.

Αναλάβαμε ένα Υπουργείο με πολλά προβλήματα και αδιαφανείς διαδικασίες στο σύστημα προμηθειών και εξοπλισμών. Στον τομέα των αμυντικών δαπανών, ο τρόπος χρηματοδότησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων που εφαρμοζόταν μέχρι πρόσφατα συνέβαλε στα γνωστά προβλήματα αναξιοπιστίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το Δημόσιο Χρέος και το γενικότερο έλλειμμα της χώρας. Επίσης δημιούργησε ιδιαίτερη δυσκολία  στον ακριβή προσδιορισμό των πραγματικά ανειλημμένων υποχρεώσεων του Υπουργείου, για τις οποίες κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να καταγραφούν. Όμως, πέρα από τον απολογισμό που κάναμε και που ανέδειξε την αδιαφάνεια και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος ως κανόνα των προμηθειών, γίνεται τεράστιας έκτασης έργο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λίγα μόνο θα σας αναφέρω.

 • Αναδιοργανώνουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου, την δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και το θεσμικό πλαίσιο για τις στρατιωτικές προμήθειες ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και να στηρίζεται η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπως η ΕΒΟ Αιγίου, στην οποία σήμερα εξαγγείλαμε ανάθεση προγραμμάτων ύψους 340 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ για την επόμενη 6ετία. Δίνουμε έτσι ζωή στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία και ανοίγουμε νέες θέσεις εργασίας.
 • Έχουμε ήδη συγκροτήσει επιτροπή σύνταξης νέου μισθολογίου για τις Ε.Δ. και προωθείται στην Βουλή σχετική τροπολογία για την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των αποστράτων.
 • Λαμβάνουμε μέτρα υποστήριξης του προσωπικού των Ε.Δ. και των οικογενειών τους, όπως η ίδρυση και λειτουργία νηπιακών σταθμών, η χορήγηση γονικών και άλλων ειδικών αδειών, η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα στελέχη και τους στρατευσίμους.
 • Έχουμε θεσμοθετήσει σημαντικά μέτρα μέριμνας και υποστήριξης πολύτεκνων, ορφανικών οικογενειών και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στους πολύτεκνους περιλαμβάνονται και οι οικογένειες με τρία τέκνα, που ήταν δέσμευσή μας, με ειδική πρόνοια για μειωμένη θητεία ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων,
 • Έχουμε θεσμοθετήσει, επίσης, τη σταδιακή μείωση της θητείας με κύριο στόχο τα επόμενα χρόνια να γίνει εξάμηνη. Επίσης έχουν δοθεί ειδικές διευκολύνσεις που αφορούν την θητεία που οφείλονται σε κοινωνικούς παράγοντες. Σε αντιστάθμισμα αυξάνεται το πλήθος των επαγγελματιών οπλιτών συμβάλλοντας παράλληλα στην μείωση της ανεργίας. Εντός του 2005 προγραμματίζεται η πρόσληψη άνω των 5000 ΕΠ.ΟΠ. με εξασφαλισμένη καριέρα στις σύγχρονες Ε.Δ. μας.

Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, θέλω να ευχαριστήσω από βάθος καρδιάς όλους τους Έλληνες πολίτες για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε όλες τις μετρήσεις ο θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων συγκεντρώνει ποσοστά εμπιστοσύνης άνω του 80% και αυτό αυξάνει το βάρος της ευθύνης που φέρουμε στους ώμους μας, τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία και τα στελέχη μας, γυναίκες και άντρες, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Οι Ε.Δ. μας είναι εγγύηση ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο σεβασμός των αρχών του διεθνούς δικαίου, του κοινοτικού κεκτημένου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά και η καλλιέργεια συνθηκών καλής γειτονίας, συνιστούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ κρατών. Μονομερείς διεκδικήσεις και αυθαίρετες ερμηνείες ή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες που διέπουν σήμερα τη διεθνή κοινότητα, η οποία μέσω της συνεργασίας, της συνεννόησης και του αλληλοσεβασμού οικοδομεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παγκόσμια.

Η Κυβέρνηση εκπέμπει προς όλους μύνημα ειρήνης και συνεργασίας επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής μας, αλλά ταυτόχρονα εκπέμπουμε και μύνημα αποφασιστικής ισχύος για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων άμυνας και ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών.

Φίλες και Φίλοι,

δεσμευτήκαμε στους Έλληνες για μια Νέα Διακυβέρνηση. Εδώ και δέκα μήνες κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Δεσμεύσεις για Διακυβέρνηση ευθύνης, νέας νοοτροπίας και προοπτικής. Στόχος μας είναι η Ελλάδα που παράγει και προοδεύει. Μια Ελλάδα που μοιράζει δίκαια τα  αποτελέσματα της προόδου σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.  Στο μικρό διάστημα που κυβερνάμε, πολλά έγιναν. Πολύ περισσότερα όμως μένει να γίνουν.

Μας απασχολεί έντονα το πρόβλημα της ανεργίας των νέων μας.

Εργαζόμαστε με ολοένα και εντεινόμενους ρυθμούς για να δώσουμε λύσεις και για να πετύχουμε τους στόχους μας. Στόχους που θα φέρουν την Ελλάδα του 21ου αιώνα εκεί που πραγματικά της αξίζει.

Είμαστε υπερήφανοι σήμερα γιατί οργανώνουμε το παρόν και οικοδομούμε το μέλλον, μέσα από μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα, με εθνική αυτοπεποίθηση, πίστη, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία με την Κυβέρνηση Καραμανλή που αρχίζει να καταγράφει την πρώτη επιτυχή χρονιά της τετραετίας, ώστε να ακολουθήσουν και άλλες τετραετίες με την εμπιστοσύνη και την αγάπη την δική σας και της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών τους οποίους υπηρετούμε σεμνά και ταπεινά.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ