Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Π. Σπηλιωτόπουλου στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του πολιτικού γραφείου στην Κάτω Αχαία

Φίλες και Φίλοι,

Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να επικοινωνώ μαζί σας. Μετά τις εκλογές του Μαρτίου που ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή Πρωθυπουργό, έχουν δυστυχώς μειωθεί οι δυνατότητες να επικοινωνούμε άμεσα όπως παλαιότερα, θέλω όμως να ξέρετε πως θα βρίσκομαι διαρκώς κοντά σας. Τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια, όμως είναι τιμή μας που ο Ελληνικός λαός μας ανέθεσε την επίλυσή τους.

Η Ελλάδα, με τη νέα διακυβέρνηση ανοίγει καινούργιους δρόμους στο μέλλον. Προχωράμε δυναμικά, με γνώμονα το συλλογικό, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον. Με αρχές, αξίες και επιλογές που συνθέτουν, αθροίζουν και ενώνουν δυνάμεις σε κοινούς στόχους.

 Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφερθώ στην προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη στήριξη και την ενίσχυση των θυμάτων της τραγωδίας στην Ανατολική Ασία.

Ήδη τρεις αποστολές με αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό προσωπικό, ομάδες της ΕΜΑΚ και υλικά πρώτης ανάγκης. Προετοιμάζουμε, δε, τέταρτη αποστολή C-130 με ειδική ομάδα, η οποία θα μεταβεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005, στην Ινδονησία όπου θα εγκαταστήσει σύστημα  για την παροχή ασφαλούς ποσίμου ύδατος και θα παράσχει άμεσα μέτρα εξυγιάνσεώς του και τεχνογνωσία, καθώς όπως έχει επισημανθεί από τον ΟΗΕ το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες είναι το πόσιμο νερό.

 

Σκοπός της νέας μας αυτής πρωτοβουλίας, είναι ο περιορισμός της μετάδοσης επιδημιών (τύφου, χολέρας, δυσεντερίας κ.λ.π.). Με την αποστολή αυτή η Ελλάδα είναι και πάλι η πρώτη χώρα που παρέχει τέτοιου είδους πολύτιμες υπηρεσίες.

Η ειδική ομάδα θα μεταφέρει κατάλληλες συσκευές και μηχανήματα (όπως χλωριωτήρες, πλαστικές δεξαμενές νερού, γεννήτριες, συσκευές μετρήσεως υπολειμματικού χλωρίου, συσκευές διηθήσεως νερού κ.λ.π.), ενώ θα αποτελείται από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, Αξιωματικούς του Υγειονομικού και της Διοικητικής Μέριμνας του Στρατού Ξηράς, έναν μικροβιολόγο από το Υπουργείο Υγείας και εθελοντές της ΕΥΔΑΠ.

Ευχαριστώ δημόσια για άλλη μια φορά τα στελέχη των Ε.Δ. που προσφέρθηκαν και προσφέρονται να υπηρετήσουν αυτούς τους ανθρωπιστικούς στόχους.

Ερχόμενοι τώρα στα δικά μας,

Υλοποιήσαμε τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού ολοκληρώσαμε τα έργα παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και τις καθυστερήσεις που υπήρχαν. Δίνουμε συνεχώς λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα των απλών πολιτών όπως για παράδειγμα τα πανωτόκια και οι συμβασιούχοι του Δημοσίου. Δώσαμε μάχες για τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα και τις κερδίσαμε. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία με κύριο στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αγκαλιάσαμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καταξιώνοντάς τα σε Κέντρα όπου, πολύ σύντομα, θα εξυπηρετούνται οι πολίτες με μία και μόνη επίσκεψη, όπως επιτάσσουν οι αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Στον Τομέα της Υγείας, ρυθμίσαμε πολλά απο τα χρέη των Νοσοκομείων και αλλάζουμε το σύστημα προμηθειών με κύριο στόχο τη διαφάνεια. Εισαγάγαμε νέο σύστημα εφημεριών με στόχο την κατάργηση των ράντζων. Προχωρούμε ήδη σε σταδιακή κάλυψη θέσεων προσωπικού ώστε να εξαφανιστούν οι ατέλειωτες ουρές αναμονής.

Η Κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία,  την Τράπεζα της Ελλάδας και την Eurostat προχώρησε σε ξεκαθάρισμα της δημοσιονομικής εικόνας της Ελλάδας έτσι ώστε να αποκτήσουμε σαφή εικόνα της οικονομικής πραγματικότητας με τρόπο αδιάβλητο και διαφανή.

Δεν φταίει ο καθρέφτης που δείχνει την αλήθεια, φταίει η μετάθεση των υποχρεώσεων του χτες στο αύριο.

Βέβαια, θα πρέπει να σηκώσουμε χρέη και ελλείμματα του χτες χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση του πολίτη, με ήπια δημοσιονομική πολιτική. Κεντρικός άξονας της πολιτικής αυτής είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και η καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης σε κάθε τομέα. Προχωρήσαμε σε μείωση των αμυντικών δαπανών κατά ένα δις ευρώ από εκείνες που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ η χρηματοδότηση του εξοπλιστικού προγράμματος του 2005 έχει περικοπεί κατά 40% προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική μας πολιτική.

Επιπλέον οι στόχοι μας θα επιτευχθούν:

 • με το νέο φορολογικό νόμο που μειώνει σημαντικά τα φορολογικά βάρη,
 • με νέο θεσμικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα σε παλιές και νέες επιχειρήσεις, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία,
 • με την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου Αθηνών και την ένταξή του στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά δίκτυα,
 • με αξιοποίηση αδιάθετων πόρων του Γ’ ΚΠΣ κύρια προσανατολισμένων στην περιφέρεια.

Η σύγκρουση της νέας διακυβέρνησης με τη διαπλοκή είναι μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις μας, κλείνουμε οριστικά τις κερκόπορτες της διαπλοκής στην χώρα μας, με την πολιτική

 • της διαφάνεια στη διαχείριση των έργων,
 • της εξυγίανση του θεσμικού πλαισίου των μελετών των δημοσίων έργων,
 • της κατάργηση του μαθηματικού τύπου στα δημόσια έργα,
 • του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου των προμηθειών των ΕΔ και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και με
 • το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο.

Μας είναι αδιάφορη η πολεμική που μας γίνεται από συγκεκριμένα ΜΜΕ και από ολίγα μεγάλα συμφέροντα που για χρόνια θησαύριζαν σε βάρος των πολλών. Εμείς υπηρετούμε αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το δημόσιο χρήμα μέσα από πολιτική διαφάνειας και σεβασμού της νομιμότητας. Αυτό είναι ένα γεγονός που όσοι ακόμη δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να το καταλάβουν. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κεντρική επιλογή για την πρώτη τετραετία την ανάπτυξη της περιφέρειας. Τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης ευνοούν πρωτίστως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ακόμα περισσότερο εκείνες που εγκαθίστανται στην Περιφέρεια. Προωθούνται Ολοκληρωμένες Αναπτυξιακές Παρεμβάσεις. Προγραμματίζονται έργα πνοής και πόλοι καινοτομίας σε περιοχές εκτός της Αττικής.

 • Το πρόγραμμα “Ελλάδα 2005 – 2007’’, προβλέπει 1500 έργα για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό ενώ,
 • Το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού και το  νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πρόκειται να διασφαλίσει την οικονομική της αυτοδυναμία.

Οι ολοκληρωμένες αυτές αναπτυξιακές παρεμβάσεις θα περιορίσουν την ανεργία σε όλο το Νομό Αχαΐας.

Οπωσδήποτε, για να πετύχουμε την οικονομική ανάπτυξη είναι απαραίτητα να γίνουν έργα υποδομών, όπως:

 • Η ύδρευση των οικισμών του βορειοδυτικού τμήματος του νομού Αχαΐας, πρόβλημα που χρονίζει για δεκαετίες, επιλύεται μέχρι το 2007 με το φράγμα Πείρου-Παραπείρου που επιτέλους δημοπρατείται σύντομα.
 • Η επέκταση του αρδευτικού δικτύου του φράγματος Πηνειού στην Δυτική Αχαΐα.
 • Βρίσκονται σε λειτουργία τα νέα δάπεδα στάθμης αεροσκαφών στον Άραξο και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των υπολοίπων εργασιών αναβάθμισης του αεροδρομίου

Γνωρίζουμε τους από ετών αγώνες της δημοτικής αρχής για την επίλυση των πολλών και χρονιζόντων προβλημάτων της περιοχής. Είναι απόφασή μας να δώσουμε τέλος στα χρόνια της αναξιοπιστίας, προχωρώντας στην αξιολόγηση και υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη η περιοχή.

Βασικός πλούτος της Χώρας μας είναι η τουριστική βιομηχανία. Σταματήσαμε τον αυτοσχεδιασμό και ιδρύσαμε το Υπουργείο Τουρισμού, μειώνοντας δραστικά τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για επενδύσεις σε τουρισμό και μεγιστοποιώντας τη διαφημιστική προβολή της χώρας μας διπλασιάζοντας τις αντίστοιχες δαπάνες. Επιδιώκουμε την άνθιση του τουρισμού πάντοτε σε αρμονία με το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Στην Αχαΐα

 • Θεσμοθετήθηκαν τα Εθνικά πάρκα Στροφυλιάς-Κοτυχίου και Χελμού-Βουραϊκού που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και δημιουργούνται θέσεις εργασίας με στόχο την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους
 • Εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, τόσο με τομεακά όσο και περιφερειακά προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ
 • Στα πλαίσια του προγράμματος “Leader+” επιχορηγείται με 7 περίπου εκατομμύρια ευρώ η ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής, η αξιοποίηση των φυσικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα διαφυλάσσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ναυτιλίας και της Αλιείας προασπίζοντας τα συμφέροντα των κλάδων και αναβαθμίζοντας τις υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας των Λιμανιών μας.

 • Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΛΙΕΙΑ» έχουν ενταχθεί 52 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

H γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα που κοσμεί την Αχαΐα. Ωστόσο, το ακριβό αυτό κόσμημα έγινε για να ενώσει οδικά την Πελοπόννησο με την Δυτική Ελλάδα. Όμως πως είναι δυνατόν αυτό να υλοποιηθεί πλήρως όταν οι οδικοί άξονες που οδηγούν από και προς την γέφυρα βρίσκονται ηλικιακά έναν αιώνα πίσω; Είναι μέσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης να αποκτήσει επιτέλους και η Αχαΐα ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα,

 • εντός του 2005 αναμένεται η ανάδειξη μειοδότη για τον οδικό άξονα Κορίνθου-Πάτρας-Πύργου με έναρξη εργασιών, με αυτοχρηματοδότηση,  εντός του 2006.

Άλλα έργα που επίσης γίνονται ή προγραμματίζονται να γίνουν στην περιοχή είναι:

 • η βελτίωση της 111 Εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης που έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και
 • η συνέχιση των έργων της οδού Πούντας-Καλαβρύτων

Σε όλο το νομό Αχαΐας εκτελούνται δεκάδες εγγειοβελτιωτικά έργα με στόχο την βελτίωση της αγροτικής παραγωγής. Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Αχαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη:

 • Η υδρογεωλογική μελέτη τεχνικού εμπλουτισμού βορειοδυτικής Αχαΐας
 • Το αρδευτικό έργο Σκιαδά-Σκούρα
 • Η επέκταση του αρδευτικού έργου Χαλανδρίτσας και Αχαϊκού
 • Τα αρδευτικά έργα Σαραβαλίου-Καμινίων-Τσουκαλέϊκων-Αλισσού-Δρεπάνου

Είναι βασικός άξονας της πολιτικής της Κυβέρνησης η στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και του κόσμου της υπαίθρου. Προσθέτουμε νέα μέτρα για τον αγροτικό κόσμο και αυξάνουμε τους κοινοτικούς πόρους από τα προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Μειώνουμε τα επιτόκια δανεισμού για χιλιάδες αγρότες ενώ εφαρμόζουμε ρυθμίσεις για λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια. Οι διαγραφές χρεών μάλιστα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αρκετές των οποίων βρίσκονται στην περιοχή μας.

Στα πλαίσια της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών έχουν ενταχθεί ήδη περισσότεροι από 1.100 δικαιούχοι έχοντας λάβει μέχρι στιγμής περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ.

Επιταχύνουμε την καταβολή των Κοινοτικών ενισχύσεων, των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, όπως προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί.

 • Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004 δόθηκαν για την Αχαΐα επιδοτήσεις συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Από τις ζημιές που σημειώθηκαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2004 έχουν εκκαθαριστεί και πληρωθεί αποζημιώσεις ύψους άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Αναμένονται σύντομα οι καταβολές αποζημιώσεων για τις ζημιές Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2004.
 • Ήδη πριν από τις γιορτές ολοκληρώθηκε η επιδότηση για το λάδι της χρονιάς 2002-2003 ενώ πληρώσαμε και χρέη της προηγούμενης κυβέρνησης όπως για παράδειγμα το υπόλοιπο ποσό από την επιδότηση του 2001-2002. Πριν τις γιορτές πληρώθηκαν και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στα εσπεριδοειδή του 2002, ενώ μέχρι τον Απρίλιο θα πληρωθούν και οι ζημιές των δέντρων.
 • Για τις καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ έχουν ήδη προωθηθεί τα αντίστοιχα πορίσματα και αναμένεται άμεσα η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποζημιωθούν μέσα από τα αντίστοιχα προγράμματα.
 • Οργανώνεται η καλλιέργεια σημαντικών γεωργικών προϊόντων για την περιοχή, όπως η πατάτα, το καλαμπόκι, το σταφύλι, θερμοκηπιακές καλλιέργειες κλπ, μέσα από την ενίσχυση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, από τα περιφερειακά αγροτικά προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας.

Υποστηρίζουμε τα νέα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με στόχο μία ανταγωνιστικότερη γεωργία, προσαρμοσμένη στις διεθνείς εξελίξεις.

 • Ήδη τις πρώτες μέρες του έτους εντάχθηκαν πάνω από 200 παραγωγοί για 7.000 στρέμματα στη βιολογική γεωργία.
 • Κατά το 2004 σε περίπου 15.000 στρέμματα δόθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

ευγνωμονώντας όλες και όλους εσάς για τη στήριξη και την αγάπη με την αγάπη με την οποία με περιβάλετε όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε μαζί, είμαι υπερήφανος για την συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση που ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μου εμπιστεύθηκε.

Πέρα από τον απολογισμό που κάναμε και που ανέδειξε την αδιαφάνεια και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος ως κανόνα των προμηθειών, γίνεται τεράστιας έκτασης έργο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω:

 • Έχουμε θεσμοθετήσει σημαντικά μέτρα μέριμνας και υποστήριξης πολύτεκνων, ορφανικών οικογενειών και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στους πολύτεκνους περιλαμβάνονται και οι οικογένειες με τρία τέκνα, που ήταν δέσμευσή μας.
 • Έχουμε θεσμοθετήσει, επίσης, τη σταδιακή μείωση της θητείας με κύριο στόχο τα επόμενα χρόνια να γίνει εξάμηνη. Επίσης έχουν δοθεί ειδικές διευκολύνσεις που αφορούν την θητεία που οφείλονται σε κοινωνικούς παράγοντες. Σε αντιστάθμισμα αυξάνεται το πλήθος των επαγγελματιών οπλιτών συμβάλλοντας παράλληλα στην μείωση της ανεργίας. Εντός του 2005 προγραμματίζεται η πρόσληψη 5000 ΕΠ.ΟΠ. με εξασφαλισμένη καριέρα στις Ε.Δ. μας.

Φίλες και Φίλοι,

δεσμευτήκαμε στους Έλληνες για μια Νέα Διακυβέρνηση. Εδώ και δέκα μήνες κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Δεσμεύσεις για Διακυβέρνηση ευθύνης, νέας νοοτροπίας και προοπτικής. Στόχος μας είναι η Ελλάδα που παράγει και προοδεύει. Μια Ελλάδα που μοιράζει δίκαια τα  αποτελέσματα της προόδου σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.  Στο μικρό διάστημα που κυβερνάμε, πολλά έγιναν. Πολύ περισσότερα όμως μένει να γίνουν.

Μας απασχολεί έντονα το πρόβλημα της ανεργίας των νέων μας.

Εργαζόμαστε με ολοένα και εντεινόμενους ρυθμούς για να δώσουμε λύσεις και για να πετύχουμε τους στόχους μας. Στόχους που θα φέρουν την Ελλάδα του 21ου αιώνα εκεί που πραγματικά της αξίζει.

Είμαστε υπερήφανοι σήμερα γιατί οργανώνουμε το παρόν και οικοδομούμε το μέλλον, μέσα από μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα, με εθνική αυτοπεποίθηση, πίστη, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία με την Κυβέρνηση Καραμανλή που αρχίζει να καταγράφει την πρώτη επιτυχή χρονιά της τετραετίας, ώστε να ακολουθήσουν και άλλες τετραετίες με την εμπιστοσύνη και την αγάπη την δική σας και της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών τους οποίους υπηρετούμε σεμνά και ταπεινά.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ