Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Π. Σπηλιωτόπουλου στο 6ο Συνέδριο της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, με την στήριξη μίας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας, που είδε το κόμμα μας ως φορέα μιας νέας υγιούς πολιτικής πρότασης. Και αυτή η πολιτική πρόταση πρέπει να είναι ο οδηγός μας για το πώς θα κάνουμε πράξη την πολιτική μας».

Αυτό τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 6ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος .

«Για όσους από εμάς έζησαν τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου 74 στην πρώτη γραμμή, μνήμες θα παραμένουν ζωντανές, τα συναισθήματα νωπά και αξέχαστη η μέθη της ελευθερίας και της ελπίδας που μας κατέλαβε από την πρώτη στιγμή που ο Κων/νος Καραμανλής, επιβαίνοντας στο Γαλλικό Προεδρικό αεροσκάφος εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο. Λίγες ώρες μετά, η ιστορία κατέγραφε την αυγή μιας νέας εποχής, που όμοια της δεν είχε καταγραφεί: Από τις σκοτεινές ατραπούς της δικτατορίας, του διχασμού και της εθνικής τραγωδίας περάσαμε στην λεωφόρο της δημοκρατίας αναίμακτα, ενωτικά, με αισιοδοξία για το μέλλον, για την ανασυγκρότηση της χώρας. Οι δυσκολίες τεράστιες, οι εθνικοί στόχοι υψηλοί, προκειμένου, όπως ο ίδιος ο Κων/νος Καραμανλής έκλεισε το πρώτο τηλεοπτικό του διάγγελμα: «Να διανοιγη, αποφασιστικά πλέον, ο δρόμος για την ελευθερίαν την δημοκρατίαν,και την ευημερίαν του Έθνους.

Σήμερα, στη νέα πολιτική εποχή που έχει εισέλθει η χώρα βασικές έννοιες, όπως η δημοκρατία, η ισότητα, η ελευθερία, η πρόοδος μέσα από ομαλές πολιτικές διεργασίες, είναι πράγματα αυτονόητα . Όμως, τέτοιες ημέρες, τριάντα χρόνια, πριν, το σημερινό αυτονόητο, αποτελούσε εθνικό και κοινωνικό στόχο. Ήταν το ζητούμενο και μάλιστα μέσα από διαδικασίες οι οποίες εκείνη την δεδομένη στιγμή, δεν απέκλειαν ακόμα και την εμφύλια αιματοχυσία. Για να αντιληφθούμε την αξία των σημερινών «αυτονόητων» και «δεδομένων» πρέπει να ανατρέξουμε στη εποχή εκείνη και να δούμε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδήγησε την Ελλάδα, με κόπους ,θυσίες και κινδύνους, αρχικά στην δημοκρατική ομαλότητα και εν συνεχεία στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι ενέργειες και οι ιστορικές αποφάσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή την εποχή εκείνη, αποτελούν για όλους εμάς, πολύτιμο διαχρονικό πολιτικό οδηγό.

Τριάντα χρόνια μετά, η δημοκρατία δεν κινδυνεύει πλέον να καταλυθεί από επίδοξους πραξικοπηματίες, παρά μόνον να ζημιωθεί , από ένα διεφθαρμένο σύμπλεγμα εξωθεσμικών οικονομοπολιτικών συμφερόντων τα οποία αδιαφορώντας ,για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και απορροφώντας όλα την ικμάδα της εθνικής μας οικονομίας, επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στην κοινωνία μας, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους θεσμούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ιδιοτελείς τους στόχους . Αυτές οι δυνάμεις στις 7 Μαρτίου, υπέστησαν μεγάλη πολιτική ήττα, παρά την λυσσαλέα προσπάθεια διαιώνισης της απόλυτης κυριαρχίας τους μέσω της απροκάλυπτης αλληλοστήριξης με το τότε κυβερνών κόμμα. Σήμερα, προσπαθούν να ανασυνταχθούν και επιχειρούν, με όλα τα μέσα που διαθέτουν και ελέγχουν, να πλήξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, στοχεύοντας σε μία «ελεγχόμενη δημοκρατία», «κομμένη και ραμμένη» στους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις, όπου αυτοί θα βρίσκονται υπεράνω νόμων, ασύδοτοι, ελεγκτές και όχι ελεγχόμενοι.

Μάταια όμως προσπαθούν. Η κυβέρνηση Καραμανλή, ορθώνει αποφασιστικά το ανάστημα της κατά της διαφθοράς και σύμφωνα με το πρόγραμμα της , διεκδικεί και επιτυγχάνει την επιστροφή στο δημόσιο ταμείο, των χρημάτων εκείνων, που μέσα από την τακτική των στημένων διαδικασιών, οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξέτρεφαν - με το αζημίωτο- τα κυκλώματα της οικονομοπολιτικής διαπλοκής. Ο έλεγχος των συμβάσεων που είχαν υπογράψει, καταλήγει σε επιτυχείς επαναδιαπραγματεύσεις, της οποίες είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρις ότου ανακτήσουμε και το τελευταίο Ευρώ που ενθυλάκωσαν οι επιτήδειοι, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. Στην αναθεώρηση δε του νομικού πλαισίου των προμηθειών προβλέπεται ρητά ότι εταιρίες που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συμβάσεις θα διαγράφονται από τον κατάλογο προμηθευτών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ανοίγεται ο δρόμος για την συμμετοχή όλων των δυνάμεων της αγοράς στις στρατιωτικές προμήθειες.

Ο έλεγχος των συμβάσεων αποκαλύπτει επίσης, ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις νομιμοποίησαν την διαπλοκή, αφού οι συμβάσεις αυτές είχαν την έγκριση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου, του ΚΥΣΕΑ με συμμετοχή του Πρωθυπουργού και πολλών Υπουργών.

Επομένως όσο και αν προσπαθούν να μετακυλήσουν την ευθύνη τους σε ένα ή δύο στελέχη τους, αποκλείοντας τα από τα ψηφοδέλτια, δεν απαλλάσσονται. Η ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες είναι τεράστια και συλλογική. Το γνωρίζουν και γι αυτό ανησυχούν. Για αυτό, τα φερέφωνα και οι κονδυλοφόροι της διαπλοκής, σε συγχορδία με τα χαλκεία της παραπληροφόρησης, αντιδρούν σπασμωδικά, προσπαθώντας να εκφοβίσουν, να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, και να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες εκείνων που διευκόλυναν και συμμετείχαν στην λεηλασία του δημοσίου χρήματος.

Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ο Πρωθυπουργός διακηρύσσει urbi et orbi: Δεν χρωστάμε σε κανένα, δεν εξαρτόμαστε από κανένα, παρά μόνο από τον Ελληνικό λαό, η εντολή του οποίου είναι σαφής: Ξεσκεπάστε τους και πάρτε πίσω τα χρήματα μας. Και αυτό αρχίσαμε ήδη να το κάνουμε πράξη, σε συνδυασμό δε με την περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών και την εξυγίανση του καθεστώτος των προμηθειών, το κοινωνικό μέρισμα αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, η μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη αρχίσει ώστε να οργανώσουμε Ένοπλες Δυνάμεις υψηλής μαχητικής ισχύος, ποιότητας και ετοιμότητας, που να εμπνέουν εμπιστοσύνη και υπερηφάνεια στο Ελληνικό λαό και να διασφαλίζουν μέσω μίας αξιόπιστης αποτρεπτικής ικανότητας την εδαφική μας ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία ,τα εθνικά δικαιώματα, τα συμφέροντα του Ελληνισμού, εκπέμποντας ταυτόχρονα μήνυμα αποφασιστικής ισχύος.

Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι

Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, με την στήριξη μίας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας, που είδε το κόμμα μας ως φορέα μιας νέας υγιούς πολιτικής πρότασης. Έτσι, σήμερα ο χώρος μέσα την κοινωνία που εκφράζεται από τις ιδέες και τα οράματα της πολιτικής μας πρότασης, ξεπερνά κατά πολύ τα στενά κομματικά όρια. Και αυτή την μέγιστη πολιτική υπεραξία, πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Η πολιτική έννοια του «μεσαίου χώρου», έχει πολύ ευρύτερη κοινωνική και πολιτική διάσταση, ακόμη και φιλοσοφική, αν την δούμε υπό τα πρίσμα του αρχαίου «μέτρου» ή της αριστοτελικής «μεσότητας», η οποία τοποθετείται μεταξύ της έλλειψης και της υπερβολής. Όχι στην υπερβολή, αλλά όχι και στην έλλειψη. Η ίδια η ελληνική κοινωνία κινείται εντός αυτής της θεώρησης και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι-και βεβαίως είναι- ο σημαιοφόρος των αρχών και των αξιών εκείνων που διασφαλίζουν την κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη , με επίκεντρο πάντοτε τον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα του κόμματος το οποίο υπερψηφίστηκε από τους Έλληνες πολίτες στις 7 Μαρτίου, περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις στα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αλλά και εδώ, μέσα στο Συνέδριο, είδαμε να κατατίθενται προτάσεις, να ρίχνονται οι σπόροι για μια διαδικασία, όχι απλώς ατέρμονου διαλόγου με την κοινωνία και τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις-διαδικασία στην οποία συνήθως αυτοπαγιδεύονται τα κόμματα - αλλά διαλόγου με πεπερασμένα χρονικά όρια και με συγκεκριμένους στόχους. Είναι η ώρα της συνεννόησης , της σύμπραξης. Είναι η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής όσμωσης.

Εμείς δεν είμαστε παράταξη των λόγων και το έχουμε αποδείξει. Ιστορικά είμαστε η παράταξη που οδήγησε την χώρα από το χάος και το έρεβος του Εμφυλίου στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, από την εθνική ήττα και την επτάχρονη δικτατορία, στην οικογένεια της Ενωμένης Ευρώπης και την πολιτική ασφάλεια.

Σήμερα λοιπόν θεμελιώνουμε την νέα εποχή.

Με σεβασμό και μέριμνα για την απερχόμενη γενιά , στηρίζουμε τα οράματα, τις προσπάθειες και τους στόχους της νέας γενιάς και επενδύουμε σε αυτήν. Ανασυγκροτούμαι και οικοδομούμαι την Ελλάδα της παιδείας και του πολιτισμού, των μεγάλων επιτυχιών της προώθησης των άξιων και ικανών πολιτών και της στήριξης των αδυνάτων, την Ελλάδα της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων αλλά και των υποχρεώσεων των δικών μας.

Ταυτόχρονα είμαστε βασικός παράγων ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τον οποίο απαιτούμε από όλους και με ισότιμη ,δραστήρια συμμετοχή στις ευρωατλαντικές δομές.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι παραινέσεις του Εθνάρχη Κων/νου Καραμανλή για ομοψυχία και ενότητα, αλλά και το «όλες και όλοι μαζί» του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αποτελούν την πεμπτουσία της επιτυχίας μας. Γιατί, όπου Έλληνες ενωμένοι ασχολήθηκαν με τα έργα τα καλά και τα ωραία, έγραψαν σελίδες δόξας και μεγαλείου. Ο δρόμος είναι ανοιχτός».