Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Π.Σπηλωτόπουλού κατά την τελετή εγκανίων του κέντρου εκπαιδεύσεως νεοσύλλεκτων του 569 Τάγματος Πεζικού στη Ροδόπολη Σερρών

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και στρατιώτες του 569 ΤΠ,

Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στο Στρδο «Λγού (ΠΖ) Βασιλειάδη», για την τελετή εγκαινίων του 569 Τάγματος Πεζικού και Κέντρου Νεοσύλλεκτων, μεταφέροντας σας ταυτόχρονα μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Είναι πολύ σημαντική για την Πολιτική Ηγεσία η προσωπική επαφή με τα στελέχη των ΕΔ που υπηρετούν στις προικισμένες σε φυσικό και πολιτισμικό πλούτο περιοχές της παραμεθορίου, αλλά και για πολλά χρόνια, ατυχώς, εγκλωβισμένες σε αναπτυξιακή στασιμότητα, και που έχουν δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες.

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, στη Ροδόπολη του Νομού Σερρών, θα ήθελα να τονίσω ότι προωθούμε σχέσεις στενής συνεργασίας με όλους τους γείτονες για μια πραγματική Ευρωπαϊκή γειτονιά ασφάλειας και δημιουργίας. Θεμελιώνουμε με τα όμορα κράτη σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, οι οποίες θα εξασφαλίσουν ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Η συνεργασία στο στρατιωτικό - τεχνικό- εκπαιδευτικό τομέα με τις ΕΔ των όμορων κρατών, δημιουργεί επιπλέον ευκαιρίες προσέγγισης και αλληλοκατανόησης, για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον συνύπαρξης, χωρίς εντάσεις, με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα αποτελεί βασικό παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας κρατών και λαών.

Οι ισχυρές μας ΕΔ συμβάλλουν αποφασιστικά στη διεθνή προβολή της χώρας, ενισχύουν την γεωπολιτική της σημασία και την καθιστούν «κράτος πυλώνα» για την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Ξεκινήσαμε, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τη σχεδίαση και το ρεαλιστικό προγραμματισμό αντιμετώπισης των αναγκών των ΕΔ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους. Ένα  μέρος αυτής της προσπάθειας ήδη σήμερα υλοποιείται. Αναβαθμίζεται το επίπεδο επιχειρησιακής και διοικητικής  λειτουργίας τους.  Η νέα δομή δυνάμεων επικεντρώνεται στη δημιουργία ευέλικτων μονάδων άμεσης αντίδρασης και υψηλής αποτελεσματικότητας, όπως η νέα Διακλαδική Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης, ενώ ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών και η διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος αποτελεί αμετακίνητο στόχο μας.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 569 Τάγματος Πεζικού, στην περιοχή, ως Μονάδα Προκαλύψεως και η πιλοτική λειτουργία του ως Κέντρο Νεοσύλλεκτων, δυναμικότητας 350 νεοσύλλεκτων οπλιτών Πεζικού.

Με την υποδοχή στο Κέντρο των πρώτων νεοσυλλέκτων της Α’ ΕΣΣΟ του 2005 ικανοποιούμε την κοινή απαίτηση των κατοίκων για ενίσχυση της παρουσίας των Ε.Δ. στην περιοχή και δίνουμε ζωή στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Το μέτρο αυτό, εξάλλου, εντάσσεται στη γενικότερη περιφερειακή στρατηγική της Κυβέρνησης, για δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρης της Ελληνικής περιφέρειας.

Με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει για τις επιμέρους αλλαγές στη δομή και την οργάνωση μερικών Μονάδων και Σχηματισμών αποσκοπούμε απλά και μόνο στον καλύτερο συντονισμό και έλεγχο των Μονάδων των παραμεθόριων περιοχών για επιτυχή εκτέλεση της αποστολής τους, που εστιάζεται κυρίως στην ασφάλεια των συνόρων, στην αξιοποίηση του υλικού και την εκπαίδευση του προσωπικού, κυρίως των νεοσυλλέκτων, χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στη διάθεση προσωπικού, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλό το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών.

Παράλληλα οι ΕΔ, για άλλη μία φορά, αναδεικνύουν τον κοινωνικό τους ρόλο, ενισχύοντας τους ήδη ισχυρούς δεσμούς τους με τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα των παραμεθορίων περιοχών.

Μας απασχολεί έντονα το πρόβλημα της ανεργίας των νέων μας.  Αποτελεί σήμερα ιδιαίτερη απειλή για την κοινωνική συνοχή, ιδίως στην περιφέρεια, και για αυτό κατέχει  θέση υψίστης προτεραιότητας στις πολιτικές της Κυβέρνησης. Το ΥΠΕΘΑ στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κυβερνητικής Πολιτικής λαμβάνει, τοπικά, ιδιαίτερα μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος:

Επίκειται η έναρξη πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ) στην παραμεθόριο, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται και ο θεσμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).

Το πρόγραμμα λειτουργίας του θεσμού των ΕΦΥΕΣ για την περιοχή προβλέπει την συγκρότηση Λόχου, με έδρα στα Άνω Πορόϊα, η οποία θα στελεχωθεί από 120 - 130 άτομα, περίπου, Εφέδρους. Το πρόγραμμα προβλέπει την πρόσληψη ανδρών έως 35 και 40 ετών, για οπλίτες και αξιωματικούς αντίστοιχα, που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή. Θα αμείβονται με το μισθό του ομοιόβαθμου μόνιμου συναδέλφου με αντίστοιχη ασφάλιση, για το διάστημα που θα υπηρετούν.

Ο Θεσμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) πάντα υπήρχε αλλά εμείς του δίνουμε νέα πνοή. Κάθε έφεδρος οπλίτης που απολύεται έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να παραμείνει στο στράτευμα από 6 μήνες έως 3 χρόνια, για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί. Θα αμείβεται με το μισθό του ομοιόβαθμου μόνιμου συναδέλφου του με αντίστοιχη ασφάλιση και θα μπορεί να συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές με πολλαπλάσιες αποδοχές. Με τον τρόπο αυτό οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης εξασφαλίζουν ένα εισόδημα μέχρι να βρουν μια μόνιμη εργασία αποκτώντας παράλληλα πλεονέκτημα για πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ).

H λειτουργία αυτών των θεσμών θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της στελέχωσης των μονάδων και στην πλέον ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας των παραμεθόριων περιοχών στην άμυνα της χώρας, με παράλληλη οικονομική ενίσχυση του τοπικού δυναμικού. Με την εφαρμογή των δύο αυτών αλληλοσυμπληρούμενων προγραμμάτων, δημιουργούνται κίνητρα για παραμονή του πληθυσμού στις ακριτικές και αγροτικές περιοχές της χώρας μας και καταπολεμάται η εποχική ανεργία.

Θέλω να συγχαρώ το ΓΕΣ αλλά και του Διοικητές σας για την άρτια οργάνωση και την άμεση ανταπόκριση στην ενεργοποίηση του 569 ΤΠ. Να σας ευχαριστήσω, για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε για την αναβάθμιση της ισχύος και της κοινωνικής προσφοράς των ΕΔ, την επίτευξη συνθηκών ρεαλιστικής και αποδοτικής εκπαίδευσης των νέων μας, αφού και εδώ θα εκπαιδεύεται ο ανθός και η ελπίδα της Ελληνικής κοινωνίας.

Θέλω παράλληλα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες πολίτες, γιατί σε όλες τις μετρήσεις ο θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων συγκεντρώνει ποσοστά εμπιστοσύνης άνω του 80% της ελληνικής κοινωνίας και αυτό αυξάνει το βάρος της ευθύνης που φέρουμε στους ώμους μας, τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία και τα στελέχη μας, γυναίκες και άντρες, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.

Παρά τη λυσσαλέα επίθεση κατά της Κυβέρνησης των μεγάλων συμφερόντων της διαπλοκής, που τα προηγούμενα χρόνια έλεγχαν προνομιακά το χώρο των προμηθειών των Ε.Δ. σε βάρος του δημοσίου χρήματος, προχωράμε σταθερά στην υλοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος για τις Ε.Δ.

Χιλιάδες στελέχη μοχθούν νυχθημερόν στο Αιγαίο και την Παραμεθόριο για να νιώθουν και να είναι ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Τους αξίζει, επομένως, κάθε φροντίδα και στήριξη για να επιτελούν απρόσκοπτα την υψηλή τους αποστολή.

Στη κατεύθυνση αυτή το ΥΠΕΘΑ λαμβάνει δέσμη μέτρων, που ήδη έχουν ανακοινωθεί, και αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του προσωπικού μας. Έχουμε ανακηρύξει το 2005 «Έτος μέριμνας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», αποδεικνύοντας έτσι  στην πράξη ότι η φροντίδα και η μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί κεντρική συνιστώσα της πολιτικής μας.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω και πάλι ότι, ο σεβασμός των αρχών του διεθνούς δικαίου, του κοινοτικού κεκτημένου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά και η καλλιέργεια συνθηκών καλής γειτονίας, συνιστούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Μονομερείς διεκδικήσεις και αυθαίρετες ερμηνείες ή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες που διέπουν σήμερα τη διεθνή κοινότητα, η οποία μέσω της συνεργασίας, της συνεννόησης και του αλληλοσεβασμού οικοδομεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας και στον κόσμο.

Έτσι και σήμερα από την ακριτική περιοχή της Κερκίνης εκπέμπουμε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής μας, εκπέμποντας ταυτόχρονα μήνυμα αποφασιστικής ισχύος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Θέλω να ευχηθώ σε σας και στις οικογένειες σας, καλή προσαρμογή στη φιλόξενη και όμορφη αυτή γη, υγεία και προκοπή.

Τέλος, να ευχαριστήσω εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, τους πολίτες της Ροδόπολης, για την μεγάλη αγάπη με την οποία μας περιβάλλουν – σας την ανταποδίδουμε και σας ευχαριστούμε.