Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για την μετεγκατάσταση του ΚΕΒΟΠ στην Καστοριά

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και στρατιώτες του ΚΕΒΟΠ,

Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας για την μετεγκατάσταση του Κέντρου Εκπαίδευσης Βαρέων Όπλων Πεζικού (ΚΕΒΟΠ) στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς.

Η μετεγκατάσταση του ΚΕΒΟΠ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Κυβέρνησης, για δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρης της Ελληνικής περιφέρειας που θα μοιράζει τους καρπούς της σε όλους τους πολίτες. Έτσι οι ΕΔ αναδεικνύουν, τον κοινωνικό τους ρόλο, ενισχύοντας τους ήδη ισχυρούς δεσμούς τους με τις τοπικές κοινωνίες – ιδιαίτερα τις παραμεθόριες - και διατηρώντας το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών.

 Ξεκινήσαμε, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τη σχεδίαση και τον ρεαλιστικό προγραμματισμό αντιμετώπισης των αναγκών των ΕΔ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους. Ένα  μέρος αυτής της προσπάθειας ήδη σήμερα υλοποιείται.

 

Οι ΕΔ, εκτός του βασικού τους ρόλου ως δύναμη αποτροπής, συμβάλουν σήμερα – μέσω των Ευρωπαϊκών και Ευρωατλαντικών δομών  άμυνας και ασφάλειας- στη σταθερότητα, στην ασφάλεια και στην ευημερία των λαών, συμμετέχοντας σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές και συνεργαζόμενες με τις ΕΔ φίλιων και συμμάχων χωρών.

Η συνεργασία στο στρατιωτικό -τεχνικό-εκπαιδευτικό τομέα με τις ΕΔ των όμορων κρατών, δημιουργεί επιπλέον ευκαιρίες προσέγγισης και αλληλοκατανόησης, για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον συνύπαρξης και καλής γειτονίας, χωρίς ένταση, χωρίς μονομερείς διεκδικήσεις, με σεβασμό πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα αποτελεί βασικό παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας κρατών και λαών.

Βασικός αντικειμενικός στόχος  για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι η ανάπτυξη μιας νέας εθνικής στρατιωτικής στρατηγικής, η οποία βασίζεται σε νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της σύγχρονης στρατιωτικής τέχνης και επιστήμης και σε ημι-επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Αυτό λοιπόν το στίγμα της αναβαθμισμένης, ρεαλιστικής και αποδοτικής εκπαίδευσης, δείχνει η μετεγκατάσταση του ΚΕΒΟΠ στην περιοχή αυτή, δημιουργώντας συνάμα συνθήκες για καλλίτερη διαβίωση και εκπαίδευση του προσωπικού, αφού εδώ όπως και σε όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα, εκπαιδεύεται ο ανθός και η ελπίδα της Ελληνικής κοινωνίας.

Θέλω να συγχαρώ το ΓΕΣ αλλά και του Διοικητές σας για την άρτια οργάνωση και την άμεση ανταπόκριση στην εκτέλεση της μετεγκατάστασης του ΚΕΒΟΠ. Να σας ευχαριστήσω, για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε για την αναβάθμιση της ισχύος αλλά και της κοινωνικής προσφοράς των ΕΔ, να σας ζητήσω να συνεχίσετε την αποστολή σας με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση, λαμβάνοντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά σας, στους χώρους εργασίας και εκπάιδευσης. Επίσης, να ευχηθώ στον καθένα από εσάς και στις οικογένειες σας, καλή προσαρμογή στη φιλόξενη, όμορφη και ιστορική αυτή γη, υγεία και προκοπή.

Τέλος, να ευχαριστήσω εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σεραφείμ, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη, τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο και οπωσδήποτε τους δημότες του δήμου Ορεστίδος, για την μεγάλη αγάπη με την οποία μας περιβάλλουν – σας την ανταποδίδουμε και σας ευχαριστούμε.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος