Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Δεκανέα (ΜΧ) Χρήστου Γκαβού στο Σταροχωριο του Δήμου Φαρρών

Σεβασμιότατε,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κύριε Υπουργέ Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων,

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε να με καλέσετε σήμερα εδώ, για την τέλεση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του  αχαιού ήρωα της Κύπρου  Δεκανέα (ΜΧ) Χρήστου Γκαβού.

Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι τα χωριά της περιοχή προσέφεραν τα παιδιά τους για την προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου το 1974. Η σημερινή τελετή που λαμβάνει χώρα  εδώ στο Σταροχώρι του Δήμου Φαρρών,  προς τιμήν του ήρωά μας Χρήστου Γκαβού, όσο και αυτή που θα γίνει στη συνέχεια στο χωριό Τριπόταμα του Δήμου Αροανίας, προς τιμήν του άλλου ήρωά μας Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, αναδεικνύουν την διαχρονική προσήλωση των σύγχρονων ελλήνων  στις προαιώνιες αξίες της φυλής και τα ιδανικά της Ελευθερίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Σε αυτές τις στιγμές έμπρακτης αναγνώρισης της εθνικής προσφοράς των στρατευμένων τέκνων μας,    καλωσορίζω στην χώρα μας τους αγαπητούς εκπροσώπους της Κυπριακής δημοκρατίας, τον Υπουργό Άμυνας κ. Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον Πρόεδρο της Βουλής κ Δημήτρη Χριστόφια, που τιμούν με την παρουσία τους, τις σημερινές τελετές απόδοσης  φόρου τιμής στους ηρωϊκούς μας μαχητές.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσα σε οικογένειες ηρώων, την ανεκτίμητη προσφορά των οποίων μας περιέγραψαν  με τις ωραιότατες ομιλίες οι προλαλήσαντες και μας υπενθύμισαν για μία ακόμη φορά τον οφειλόμενο  σεβασμό στη μνήμη των  ηρώων της Κύπρου.

Τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες, όπως η ανέγερση αυτού του μνημείου τιμής, κρατούν ζωντανή τη μνήμη και προβάλλουν την συνεισφορά των αγωνιστών των εθνικών μας αγώνων, την ελευθερία και τα  ανθρώπινα δικαιώματα. Η προτομή του Δεκανέα (ΜΧ) Χρήστου Γκαβού θα προβάλει ως παράδειγμα προς μίμηση στις μέλλουσες γενιές και θα μας υπενθυμίζει ότι θέλει «αρετή και τόλμη η ελευθερία» και διακινδύνευση ζωής. Αυτό το αγωνιστικό πνεύμα που κατηύθυνε τον Χρήστο και τον Κωνσταντίνο, να σηκώσουν το δικό τους ανάστημα στην τουρκική εισβολή, δείχνει σε κάθε Έλληνα το δρόμο του χρέους και της τιμής.

Οι Αχαιοί ήρωές μας εντάσσονται στη μεγάλη ομάδα των Ελλήνων που πρόσφεραν τη ζωή τους για την ελευθερία των Κύπριων αδελφών μας, οι οποίοι σε διάφορες ιστορικές περιόδους  προσέφεραν τη  και τη δική τους ζωή.

Η θυσία του Χρήστου και του Κωνσταντίνου στον βωμό της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του κυπριακού λαού, υπογραμμίζει την κοινή πορεία του ελληνισμού, αποτελεί υπόδειγμα της ενότητας και της εθνικής συστράτευσης και τονίζει για άλλη μια φορά τη σημασία της κοινής μας προσπάθειας. Η κοινή αυτή πορεία του ελληνισμού, αποτελεί γραμμή στοίχισης και αγώνα για τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, τόσο η ελλαδική όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επιδίωξη διευθέτησης του προβλήματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και επιθυμούμε ειλικρινώς την επανένωση του νησιού. Η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, με βάση τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου και των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε χωρίς εφησυχασμό την προσπάθεια για ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βασισμένοι στις αρχές για τις οποίες θυσίασαν τη ζωή τους ο Χρήστος και ο Κωνσταντίνος, δηλαδή αυτές του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού.

Κυρίες και κύριοι,

για πολλά χρόνια, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και της Ελλάδος ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να επιτευχθεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι προσπάθειες αυτές ευοδώθηκαν και από την 1η Μαΐου η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ισότιμο μέλος της διευρυμένης πλέον Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οφείλω σήμερα να αναφερθώ στη συμβολή του συνδέσμου Αχαΐας – Κύπρου «Αχαιών Ακτή» στην ανάδειξη των σχέσεων μεταξύ  Αχαΐας και  Κύπρου, στην  προβολή του κυπριακού πολιτισμού και στη συσπείρωση των απόδημων Κυπρίων και του απόδημου ελληνισμού γενικότερα.

Με τις εκδηλώσεις αυτές εδώ σήμερα, στους ορεινούς και όμορφους Δήμους Φαρρών και Αροανίας, τιμώντας τους δύο Αχαιούς ήρωες, αναγνωρίζουμε την αξία και προσφορά σε  ανθρώπινο δυναμικό, όλων εκείνων των περιοχών που υστερούν από απόψεως ανάπτυξης, αλλά υπερχειλίζουν από αγάπη και αφοσίωση στην πατρίδα, διατηρούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα και έχουν συνδέσει τους αγώνες τους με τις λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος