Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στη Βουλή για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη τιμή η παρουσία σας σήμερα και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Σας καλωσορίζουμε στη Βουλή των Ελλήνων, που υπηρετήσατε επί τόσα χρόνια, όπως καλωσορίζουμε και τους εκλεγμένους άρχοντες της Δωδεκανήσου. Καλωσορίζω και τους συναδέλφους Βουλευτές, τους διατελέσαντες Βουλευτές Δωδεκανήσου, που σήμερα είναι εδώ και οι οποίοι - καθένας από το δικό του μετερίζι - έδωσαν τη μεγάλη μάχη για τα Δωδεκάνησα και συνεχίζουν με την παρουσία τους, αλλά και με την αγάπη τους προς τα νησιά να βοηθούν τη νησιωτική πολιτική και ιδιαίτερα τα Δωδεκάνησα.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, δε, ως Δωδεκανήσιος, από τη μητέρα μου, από τα Νικιά της Νισύρου, να βρίσκομαι σήμερα στο βήμα και να βλέπω ότι μετά από πάρα πολύ καιρό υπάρχει στη Βουλή των Ελλήνων ένα διαφορετικό κλίμα από ό,τι άλλες μέρες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ενωμένο τον ελληνικό λαό και τους Βουλευτές να χειροκροτούν τους ομιλούντες. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τα Δωδεκάνησα, προς τους ακρίτες μας, αλλά και προς όλους εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να αλλοιώσουν την ελληνική ιστορία και επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Η σημερινή συζήτηση για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου είναι μια συζήτηση όπου πράγματι τα ιστορικά στοιχεία, τα οποία ειπώθηκαν, είναι ενισχυτικά για τη σημασία της μεγάλης πράξης ενσωματώσεως μετά από αγώνες. Και είναι χαρακτηριστικό, αυτό που διάβαζα πριν έρθω εδώ, το πώς περιγράφεται η 14η Μαΐου, όταν το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» με τον Μακαριστό Δαμασκηνό πλησιάζει τον Λιμένα της Ρόδου. Γράφουν μέσα στο ημερολόγιο του πλοίου: «Δεν ξεχωρίζαμε τη γη από τη θάλασσα». Και αναρωτήθηκε ο Μακαριστός ο Δαμασκηνός: «Πού είχαν κρυμμένες τόσες γαλανόλευκες;».

Και συνεχίζει ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, με ένα συμβολικό στοιχείο της ίδιας της ψυχοσύνθεσης των Δωδεκανησίων: «Μετά την έπαρση της σημαίας, όλοι πήγαν να επισκεφθούν τα νεκροταφεία, για να πουν σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου ότι ελευθερωθήκαμε».

Αυτά τα δύο γεγονότα είναι σημαντικά για την ιστορία της Δωδεκανήσου και για τον πόθο της Δωδεκανήσου και των Δωδεκανησίων για την ενσωμάτωση με τη μητέρα πατρίδα.

Θεωρώ ότι σήμερα οφείλουμε να κάνουμε ακόμη μία αναφορά στους ομογενείς Δωδεκανήσιους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν στην Αυστραλία, στην Αμερική και στην Ευρώπη και αυτή τη στιγμή αποτελούν εξέχουσες προσωπικότητες στους τόπους στους οποίους μετανάστευσαν. Όμως, ποτέ δεν ξεχνούν τη μητέρα πατρίδα, ποτέ δεν ξεχνούν τα νησιά μας.

Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω σήμερα, εδώ, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, σε εκείνους τους ακρίτες οι οποίοι δεν ζουν σε μεγάλα νησιά και φυλούν Θερμοπύλες, συνεχίζοντας την παράδοση της Κυράς της Ρω: τους στρατεύσιμούς μας στη Στρογγύλη, στο Φαρμακονήσι, τους νησιώτες μας στην Κίναρο, στα Λέβιθα, στη Σύρνα, στην Ψέριμο, στο Γυαλί, στους Αρκιούς, στο Μαράθι, στην Καλόλιμνο, όλους αυτούς που μένουν στην Τέλενδο, δύο - τρεις άνθρωποι, τέσσερις - πέντε οικογένειες, τις δύσκολες μέρες του χειμώνα, φυλάσσοντας Θερμοπύλες, διατηρώντας την οικονομική ζωή στο νησί και προστατεύοντας την εθνική κυριαρχία.

Και ζητώ, κύριε Πρόεδρε, δι’ υμών, η Βουλή των Ελλήνων να υιοθετήσει έστω και ένα απ’ αυτά τα μικρονήσια που συνεχίζουν να φυλούν Θερμοπύλες υπό δύσκολες συνθήκες.

Πιστεύω, τέλος, ότι πρέπει να αποδώσουμε ιδιαίτερη τιμή σε κάποιες προσωπικότητες που έδωσαν μάχη για τη νησιωτικότητα και την ψήφιση του άρθρου 101 του Συντάγματος, όπως ο μακαρίτης πρώην Δήμαρχος Τήλου, ο Τάσος Αλιφέρης, αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Λειψών, ο φίλος μου κ. Μπενέτος, όπως και πολλοί άλλοι, που έδωσαν τις πρώτες προτάσεις για τη δημιουργία του περίφημου μεταφορικού ισοδύναμου, που δικαιούνται οι νησιώτες μας και που είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να ψηφίσουμε και να το εφαρμόσουμε.

Οφείλουμε - και συμφωνώ εδώ απόλυτα - να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών και τα προνόμια που πρέπει να δοθούν, προκειμένου να ισοσκελίσουν τη δύσκολη ζωή που διανύουν οι νησιώτες μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, με έλλειψη εκείνων των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που έχουν παιδιά από τη μητροπολιτική Ελλάδα, με έλλειψη βασικών αγαθών.

Πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι υποχρέωσή μας σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται να εφαρμόζουμε το άρθρο 101 του Συντάγματος περί της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας.

Θέλω, κλείνοντας, να σας περιγράψω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό να γίνει κατανοητό στην Ευρώπη. Πριν από έξι μήνες περίπου η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας έκανε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Αφού πήγαμε στη Χίο, εν συνεχεία επισκεφθήκαμε μαζί το Φαρμακονήσι, όπου της απέδωσαν τιμές το Φυλάκιο, ο Αξιωματικός, οι Υπαξιωματικοί και οι στρατεύσιμοι που βρίσκονταν εκεί. Το μεσημέρι πήγαμε στο Αγαθονήσι, όπου ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι την υποδέχθηκαν - στο Αγαθονήσι τον χειμώνα δεν υπάρχει ανοιχτό κάποιο κατάστημα - για να της κάνουν το τραπέζι. Είχαν μαγειρέψει, λοιπόν, οι γυναίκες του νησιού, οι ψαράδες είχαν φτιάξει μια κακαβιά.

Αφού φάγαμε μαζί με την Υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας, ο Δήμαρχος του Αγαθονησίου της είπε: «Κυρία Υπουργέ, είστε η πρώτη Υπουργός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από χώρα της Ευρώπης, από την είσοδο της Ελλάδος στην ΕΟΚ που πατάει στο νησί μας. Δεν έχω να σας δώσω το χρυσό κλειδί της πόλης. Σας δίνω το κλειδί του σπιτιού μου. Και είναι το κλειδί όλων μας». Αυτοί είναι οι Δωδεκανήσιοι. Και αυτή, δυστυχώς, είναι η έλλειψη μέριμνας που υπάρχει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης - φέρουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες - απέναντι σε αυτή τη νησιωτική πολιτεία της Ευρώπης.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της εφαρμογής της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα και όσον αφορά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προβλέποντας ιδιαίτερα κονδύλια, που θα βοηθήσουν να υπάρξει ανάπτυξη στα νησιά.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί η Δωδεκάνησος να γίνει πλέον, λόγω και της ασφάλειας που παρέχει η Ελλάδα σε όλη τη Μεσόγειο, η είσοδος και η έξοδος της κρουαζιέρας. Σε αυτόν τον τομέα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Υπουργείου Τουρισμού αλλά και με τους τουριστικούς επιχειρηματίες, ήδη έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τη δυνατότητα αξιοποίησης του πεδίου βολής του Πρασονησίου, προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την είσοδο και την έξοδο της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.

Όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μέτρα. Αυτή τη στιγμή καλύπτουμε ανάγκες με στρατεύσιμους, οι οποίοι μπορούν και με μέριμνα και του Υπουργείου Υγείας να συνταγογραφούν. Όμως, αυτή δεν είναι λύση. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα, ώστε να μπορούν εκπαιδευτικοί και γιατροί να πηγαίνουν στα νησιά και όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία όλων μας στα Δωδεκάνησα και στα ακριτικά μας νησιά. Είναι σημαντική η παρουσία όλων των Επιτροπών της Βουλής, προκειμένου να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες που απαιτεί η νησιωτικότητα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δωδεκανήσου, που σήμερα όλοι μαζί εορτάζουμε την ενσωμάτωσή της με τη μητέρα πατρίδα.

Ευχαριστώ πολύ».