Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών


«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

όταν ξεκίνησε η συζήτηση άκουσα με προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είπε ότι οι βουλευτές της Κυβέρνησης δεν ενδιαφέρονται για τη συζήτηση. Τους μέτρησα. Ήμασταν 129. Τώρα είναι πέντε βουλευτές και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαίρομαι, κ. Πρόεδρε. Καλώς ήρθατε.

Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μια συζήτηση που γίνεται στον πιο ακατάλληλο χρόνο που θα μπορούσε να γίνει. Βρισκόμαστε πριν από μια τουριστική περίοδο. Η Ελλάδα - δόξα σοι ο Θεός - λόγω των μεγάλων προσπαθειών που κάνουν οι αρχές ασφαλείας, η Ελληνική Αστυνομία, είναι μια χώρα η οποία θεωρείται από τις πιο ασφαλείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Είναι μια χώρα η οποία έχει καταφέρει να συμβάλει σε διεθνείς έρευνες και σε συλλήψεις, όταν χρειάστηκε, εξαρθρώνοντας διεθνή κυκλώματα.

Οι πολίτες που θα έρθουν ως τουρίστες στην Ελλάδα το καλοκαίρι αισθάνονται ασφαλείς. Και θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να γίνει η συζήτηση αυτή σε αυτήν τη χρονική περίοδο, διότι το μόνο που καταφέρνουμε να κάνουμε, είναι να δώσουμε σε εκείνους που θέλουν να επιτεθούν στην Ελλάδα τα εργαλεία να χρησιμοποιήσουν ή να παραφράσουν, αν θέλετε - εγώ θα πω, να παραφράσουν - κουβέντες που γίνονται εδώ μέσα και που με κάποιες ακρότητες αναφέρθηκαν μέχρι τα όρια της Καμπούλ.

Για να δούμε τι συμβαίνει, όμως και να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει με το θέμα της ασφάλειας σε σχέση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ζήτησα να δω τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουμε από την ΕΛΣΤΑΤ, για να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει στη χώρα μας. Είναι αλήθεια ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν μια εικόνα από την Ειδομένη, από τον Πειραιά - όπως και πολλά ευρωπαϊκά κανάλια, ξένα κανάλια - δείχνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πλημμυρισμένη από πρόσφυγες και μετανάστες, από αλλοδαπούς δήθεν ανεξέλεγκτους. Δεν είναι, όμως, αυτή η αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται καταγεγραμμένοι - άπαντες καταγεγραμμένοι, όπως λέει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση - γύρω στους 50 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ξέρετε πόσοι ήταν το 2001; Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 - πηγή: ΕΛΣΤΑΤ - ήταν 797.093, το 6,97% του πληθυσμού και μάλιστα οι μη καταγεγραμμένοι - αυτοί που δεν έχουν καταγραφεί - μεταξύ 870.000 και 1.000.000, ήτοι το 8% έως 9% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Το καταθέτω στη Βουλή.

Το 2011 - πηγή ΕΛΣΤΑΤ - η απογραφή καταγράφει 911.929 αλλοδαπούς, ενώ για τους μη καταγεγραμμένους, ο κάθε μελετητής μπορεί να καταφύγει σε μαντικές ικανότητες για να προσδιορίσει το νούμερο. Το καταθέτω στη Βουλή.

Το 2014, πάλι, στοιχεία απογραφής του 2011 και της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου προσδιορίζεται ο εκτιμώμενος αριθμός των καταγεγραμμένων αλλοδαπών στο 1.208.340 και ο μη καταγεγραμμένος, πάλι, στη διάθεση του κάθε μελετητή. Το καταθέτω και αυτό.

Για το 2015 δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καταγραφή πέραν των 52.483. Το 1.300.000 που λέτε κ. Κυριαζίδη, πέρασε από τη χώρα, έφυγε από τη χώρα. Αυτό θέλω να σας πω. Έχετε δει αυτή τη στιγμή η εικόνα στην Αθήνα να είναι αντίστοιχη; Τον Άγιο Παντελεήμονα, τον θυμάστε, κ. Κυριαζίδη; Ο Άγιος Παντελεήμονας ήταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου. Θυμάστε τι γινόταν με τις 400 σκηνές των Σύρων που βρίσκονταν στο Σύνταγμα;

Να μιλήσουμε ειλικρινά. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Τότε, δεν καταγραφόταν κανένας, δεν υπήρχε καμία καταγραφή. Τώρα είναι όλοι καταγεγραμμένοι, έχουν περάσει όλοι από το σύστημα της Eurodac, όπου έχουν δώσει δακτυλικά αποτυπώματα, τα στοιχεία τους είναι καταχωρημένα στη Europol και στην Interpol. Εκείνοι οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτοι έχουν παραδοθεί στις Αρχές και εκδοθεί και δεν υπάρχει κανένας που να μην είναι καταγεγραμμένος, για έναν απλό λόγο: Διότι αν δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν καμιά ελπίδα να συμμετέχουν στους πρόσφυγες εκείνους που θα μεταφερθούν, όταν θα γίνει η κατανομή, στις ευρωπαϊκές χώρες.

Εδώ θέλω να πω ότι αντιλαμβάνομαι ότι είναι μια πολιτική επιλογή. Τη σέβομαι, αλλά την τονίζω. Είδα το tweet του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αυτό που κάνατε, κ. Μητσοτάκη: «Σπάμε σήμερα ένα μεταπολιτευτικό ταμπού, μια αγκύλωση που είχε επιβάλλει στον δημόσιο διάλογο μια ιδεοληπτική, περιθωριακή αριστεριστική λογική». Εγώ δεν είμαι αριστεριστής και ξέρετε ότι δεν έχω καμία σχέση. Τώρα λέτε ότι είμαι κομμουνιστής. Ή ακροδεξιός είμαι ή κομμουνιστής. Πρέπει να αποφασίστε. Δεν γίνεται και τα δύο. Τη μία με λέτε ακροδεξιό και τώρα με λέτε αριστεριστή. Ανεξάρτητος Έλληνας είμαι. Τέλος πάντων.

Αυτό ακριβώς που λέτε - θα σας θυμίσω - ήταν αυτό που έλεγε ο κ. Βορίδης, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, όταν ο Κώστας Καραμανλής είπε «Εγώ δεν συνεργάζομαι με τα άκρα». Αυτή ήταν ακριβώς η φράση που είπε ο κ. Βορίδης: «Φύγετε από την αριστερίστικη λογική, το μεταπολιτευτικό ταμπού κ.λπ. και τις αγκυλώσεις», λέγοντας ότι τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους αλλοδαπούς πρέπει να τους συλλαμβάνουμε, να τους εξορίζουμε, να τους κάνουμε ό,τι είχαν τότε στο μυαλό τους.

Αυτή τη λογική, όμως - και αυτό είναι κατά την πολιτική μου άποψη το θλιβερό, πέραν του ότι διατηρείτε τον κ. Βορίδη στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, «τα άκρα», που έλεγε ο Καραμανλής - τη δέχεστε. Αυτή η λογική, όμως, είναι εκείνη η λογική που βάζει τα άκρα να κάνουν το κουμάντο στον πολιτικό στίβο της χώρας.

Αναφερθήκατε - και σωστά - στις μολότοφ. Εγώ συμφωνώ μαζί σας. Αναφερθήκατε σωστά στα λοστάρια αυτών που κυκλοφορούν, κατέλαβαν μάλιστα και τα γραφεία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Να σας θυμίσω, όμως, ότι τα λοστάρια και οι μολότοφ έχουν την ίδια ακριβώς σημασία στην πολιτική με τα τσεκούρια που κράταγε ο Βορίδης, που ενθυλακώσατε στη Νέα Δημοκρατία.

Εγώ είμαι κατά και των τσεκουριών και των μολότοφ και των στειλιαριών. Γιατί εάν στη χώρα της Δημοκρατίας μιλάμε με τη λογική των στειλιαριών, τότε θα εμφανιστούν και τσεκούρια. Αν μιλάμε, όμως, και με τη λογική των τσεκουριών, θα εμφανιστούν και μολότοφ.

Τι έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει - και με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων - να έχουμε καταγεγραμμένους όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μάλιστα, αυτό το μήνυμα που στέλνουμε καθημερινώς προς εκείνους οι οποίοι δεν έχουν μπει στις δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη στιγμή το σύνολο των μεταναστών και των προσφύγων, είναι ότι παραμένοντας στην Ειδομένη ή παραμένοντας στο λιμάνι του Πειραιά, δεν έχουν καμία ελπίδα να προωθηθούν, αν δεν καταγραφούν απόλυτα, για τη μετεγκατάστασή τους μέσα από τα κέντρα τα οποία έχει ετοιμάσει η Ελληνική Πολιτεία, με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό, τουλάχιστον, έχουμε πάρει και τα συγχαρητήρια.

Σας είπα για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί άκουσα μια φράση σας, κ. Πρόεδρε, που θεωρώ ότι ως Υπουργός Άμυνας πρέπει να απαντήσω. Είπατε ότι θα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις στα θέματα της ασφάλειας. Θέλω να σας πω ότι είμαι απόλυτα αντίθετος σε αυτό. Βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του Συντάγματος, για να μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν ακόμα και αυτό που γίνεται στις Βρυξέλλες ή σε άλλες χώρες, να εμπλακούν, θα πρέπει η μεν χώρα να κηρυχθεί σε κατάσταση πολιορκίας και να πάρει απόφαση η Βουλή των Ελλήνων. Μόνο τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να εμπλακούν.

Θέλω να διαβεβαιώσω τη Βουλή των Ελλήνων, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να εμπλακούν, εάν δεν έχουν τέτοια εντολή από τη Βουλή των Ελλήνων. Και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να υπάρξει τέτοιου είδους εντολή.

Το δεύτερο είναι σε σχέση με τις πληροφορίες. Πράγματι, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα πληροφοριών στην Ευρώπη ολόκληρη, γιατί υπάρχει ένα κενό ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά. Και αυτό το επισημάναμε πρώτοι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το σύστημα Eurodac μπορεί να καταγράψει πολίτες από 12 ετών και πάνω. Όμως, υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Τα παιδιά 0 έως 12 ετών δεν είναι καταγεγραμμένα, το 40% των προσφύγων είναι ασυνόδευτα παιδιά και 100 χιλιάδες παιδιά έχουν χαθεί στην Ευρώπη.

Τι προτείναμε, λοιπόν; Κι αυτό πιστεύω ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει και τη Βουλή των Ελλήνων. Το έθεσα ήδη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τη χρήση βιομετρικών στοιχείων και βιομετρικής ταυτότητας τουλάχιστον όσον αφορά τα παιδιά.

Δεν μπορεί να αφήσουμε μη καταγεγραμμένα τα ασυνόδευτα παιδιά, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν από διακινητές ή ακόμα και από εμπόρους οργάνων. Τα παιδιά που χάνονται στην Ευρώπη, είναι παιδιά τα οποία μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε τρίτες χώρες και να αποτελούν «τράπεζα οργάνων» για διακινητές.

Θέματα πληροφοριών έχουν να κάνουν ακόμη και με τη συζήτηση που γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ για τη δημιουργία ευρύτερων υπηρεσιών πληροφοριών.

Θέλω σε αυτό το σημείο να σας πω ότι εδώ πλέον ο κόσμος αλλάζει. Αυτό το οποίο έχουμε πράξει μέχρι σήμερα, με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, χωρίς να μπαίνουν ποτέ οι Ένοπλες Δυνάμεις στη δουλειά του Υπουργείο Εσωτερικών ή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι το εξής: Έχουμε καταγράψει όλες τις πηγές που μπορεί να υπάρχουν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες - με ένα data base τριών εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων - για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την πιστοποίηση στο ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες.

Σε αυτό το σημείο, η συζήτηση η οποία γίνεται περί ασφαλείας ή μη της χώρας, έχει να κάνει ακριβώς και με τον προσδιορισμό του πρόσφυγα και του μετανάστη. Διότι το επόμενο ερώτημα είναι το εξής: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τη συμφωνία του ΝΑΤΟ; Εγώ χάρηκα πάρα πολύ όταν συναντηθήκαμε και είπατε ότι πράγματι είστε υπέρ της συμφωνίας αυτής.

Την ίδια στιγμή, όμως, βλέπω συνεντεύξεις του κ. Πλακιωτάκη, του κ. Δένδια, οι οποίοι βγήκαν δημόσια την προηγούμενη Κυριακή και μίλησαν κατά της συμφωνίας του ΝΑΤΟ. Δεν σας λέω ότι η συμφωνία του ΝΑΤΟ εφαρμόστηκε 100%. Υπάρχει, όμως, μία διαφορά: Με τη συμφωνία του ΝΑΤΟ από πέντε έως εννέα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είχαμε την ημέρα, σήμερα έχουμε από 10, 18, μέχρι 80 άτομα. Έχει μειωθεί, λοιπόν, κάτω από το 10% η είσοδος προσφύγων και μεταναστών. Το αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής ήταν η μείωση της εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, με τη συμφωνία την οποία υπέγραψε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, κατάφερε να μειώσει τις εισόδους για πρώτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια. Πρώτη φορά μειώθηκε ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, ότι όταν θα γίνουν οι χώροι φιλοξενίας στην Τουρκία, δεν θα είναι κάτω από τις τουρκικές αρχές, αλλά κάτω από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και κάτω από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον όσοι φιλοξενούνται στα σημεία φιλοξενίας, μετατρέπονται σε πρόσφυγες που λαμβάνουν την ασφάλεια την οποία επιβάλλει η Συμφωνία της Γενεύης. Άρα, έχουν απολέσει, με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον όρο «πρόσφυγας». Και αν θέλουν να μεταφερθούν, από εκεί και πέρα, από ένα ασφαλές μέρος σε ένα άλλο ασφαλές μέρος, παίρνουν τον τίτλο του «μετανάστη». Αυτοί, όμως, είναι το πρόβλημα;

Για να δούμε λίγο το εγκληματολογικό δελτίο της Αστυνομίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο. Διότι με αυτή τη συζήτηση που έχει γίνει εδώ, είναι σαν να ταιριάζουμε τους πρόσφυγες με τρομοκράτες. Οι πρόσφυγες είναι θύματα της τρομοκρατίας. Εκείνοι που έφυγαν από τη Συρία, έφυγαν γιατί οι τρομοκράτες της Daesh μπήκαν στα σπίτια τους. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, τα χωριά τους, τις οικογένειές τους, γιατί είναι θύματα της τρομοκρατίας. Εμείς, λοιπόν, αυτά τα θύματα της τρομοκρατίας τα μετατρέπουμε σε τρομοκράτες;

Έχει γίνει ένα έγκλημα τρομοκρατικό στην Ευρώπη και ύποπτος να έχει προέλθει από τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες των τελευταίων τριών ετών; Η απάντηση είναι «όχι». Όσοι έχουν μέχρι τώρα συλληφθεί ή εκείνοι που καταζητούνται, είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς, με ταυτότητες, μάλιστα, ευρωπαϊκών χωρών.

Πώς, λοιπόν, εμείς συνδέουμε το προσφυγικό θέμα με την τρομοκρατία και μάλιστα σε μία περίοδο που η Ελλάδα αποτελεί τον ασφαλέστερο προορισμό όλης της Μεσογείου; Διότι η αλήθεια είναι ότι στην Αίγυπτο υπάρχουν τρομοκρατικά χτυπήματα. Έχουν καταρρεύσει ολόκληρες περιοχές της Αιγύπτου. Άσε που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τουρίστας μετά το χτύπημα που έγινε στο ρωσικό αεροσκάφος. Στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια, στην Τυνησία, στην Αλγερία, στο Μαρόκο, στη Συρία, στο Ισραήλ, στα παράλια της Τουρκίας. Τα παράλια της Τουρκίας αυτή τη στιγμή τουριστικά καταρρέουν.

Ποιος είναι ο ασφαλής προορισμός; Ο ασφαλής προορισμός είναι η Ελλάδα. Και πιστεύω ότι αποτελεί καθήκον όλων μας αυτό να το διαδώσουμε με μια κοινή φωνή. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα σε αυτό, ούτε μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός.

Να βελτιώσουμε, λοιπόν, την ασφάλειά μας, ναι. Όχι, όμως, να παρουσιάζουμε τη χώρα σαν Καμπούλ. Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Χαίρομαι πάρα πολύ. Θέλετε να σας θυμίσω όταν εμείς, ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, το 2012, βγάλαμε την πρόταση για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τι ανακοινώσεις έκαναν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; Το μεν ΠΑΣΟΚ μας είπε ότι θέλαμε - τότε - να παραδώσουμε την εθνική ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής. Η Νέα Δημοκρατία είπε ότι καταργούμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καταργούμε τους Υπουργούς, οι οποίοι - όπως έλεγε - καταργούνται για να μην έρχονται να μιλούν στη Βουλή. Καλώς ήλθατε στις απόψεις μας και ευχαρίστως να το συζητήσουμε.

Κύριε Τσιάρα, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όμως, δεν γίνεται - για να ξέρετε - δημιουργώντας μια κατάσταση ανασφάλειας στη χώρα. Είναι ανασφαλής η χώρα, λέτε. Είναι ανασφαλής η χώρα; Όχι, σας παρακαλώ, θέλω να μάθω. Δίνω τον χρόνο μου. Είναι ανασφαλής η Ελλάδα; Εδώ, λοιπόν, είναι ένα κομβικό σημείο. Εγώ σταματάω την ομιλία μου. Κύριε Δένδια, θεωρεί η Νέα Δημοκρατία ότι δεν είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα; Εμείς βεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, έχουμε την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας. Και σας καλούμε τουλάχιστον σε αυτό το σημείο να πάρετε εθνική θέση. Ολοκλήρωσα την ομιλία μου.

Σας ευχαριστώ».