Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ομιλία ΥΦΕΘΑ κ. Β. Ι. Μιχαλολιάκου στο Ναϊρόμπι της Κένυας

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι Σύνεδροι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να εκπροσωπώ την κυβέρνηση της Ελλάδος, σ’ αυτήν την τόσο σημαντική για την ανθρωπότητα και την αξία της ανθρώπινης ζωής Διάσκεψη.

Προτού προχωρήσω στην ομιλία μου, θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς την Κυβέρνηση της Κένυας για την φιλοξενία τόσο της αντιπροσωπείας μας όσο και της Διεθνούς Διασκέψεως που αφορά στην αναθεώρηση της Σύμβασης της Οττάβας.

 Επίσης, θα ήθελα να σας συγχαρώ κ. Πρόεδρε για την συμβολή σας στην επιτυχία των εργασιών της Διασκέψεως.

 

Η χώρα μου, η Ελλάδα, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, έχει μια πλούσια και αδιάκοπη πολιτισμική παράδοση 4000 χρόνων τουλάχιστον, η οποία διακρίνεται για την ύψιστη σημασία που δίνει στον άνθρωπο και στην προστασία του πολυτιμότερου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής.

Ήδη από την Αρχαιότητα, Έλληνες λογοτέχνες, στοχαστές και φιλόσοφοι με κορυφαίες μορφές τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, αλλά και εξέχουσες φυσιογνωμίες των μετέπειτα εποχών , όπως οι μεγάλοι εκκλησιαστικοί μας Πατέρες στα μεσαιωνικά  χρόνια, ανέδειξαν στον υπέρτατο βαθμό την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Η Κυβέρνηση της Ελλάδος λοιπόν, προσηλωμένη σ΄ αυτήν την μεστή σε μηνύματα παράδοση, και στις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προωθεί με συνέπεια την  υλοποίηση των στόχων που με σαφήνεια έχει θέσει η Σύμβαση της Οττάβας.

Ταυτόχρονα οφείλω να αναφέρω ότι συμφωνώ με τα όσα ανέφερε στην ομιλία της η αυτού υψηλότης πριγκίπισσα της Ολλανδίας, η οποία προεδρεύει της  Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στην οποία μετέχει  και η χώρα μου.

Όπως και οι εταίροι μας στην Ε. Ε., και πιστεύω και όλα τα άλλα Κράτη- Μέρη της Συμβάσεως αυτής, διαπιστώνουμε, με ιδιαίτερη μάλιστα  ικανοποίηση, όσα ήδη έχουν επιτευχθεί στην προσπάθεια που κάνουμε για ένα κόσμο ελεύθερο από νάρκες κατά προσωπικού.

Για έναν κόσμο που θα σέβεται και θα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή.

Αισθανόμαστε ταυτόχρονα την ανάγκη να επαναλάβουμε την δέσμευσή μας, ότι στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή, μέχρι να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι της Συμβάσεως.

Η Ελλάδα επικύρωσε την Σύμβαση το 2002 και κατέθεσε τα κυρωτικά έγγραφα στην Γραμματεία του Ο.Η.Ε., τον Σεπτέμβριο του 2003, ενώ, όπως προβλέπεται από την Σύμβαση, η ισχύς της άρχισε ήδη  για την χώρα μας, από την  1/3/2004.

Με την πρώτη μας έκθεση προς τον ΟΗΕ δηλώσαμε ότι προτιθέμεθα να καταστρέψουμε τις νάρκες που διαθέτουμε κατά προσωπικού εντός των προθεσμιών που προβλέπονται.

Προτιθέμεθα όμως, όπως έχουμε δηλώσει, να διατηρήσουμε, σύμφωνα με το δικαίωμα που μας παρέχει η Σύμβαση, ένα πολύ  μικρό αριθμό ναρκών, για τις ανάγκες εκπαίδευσης σε θέματα αποναρκοθέτησης.

Σε περιοχές των συνόρων μας που εξακολουθούν να υπάρχουν ναρκοθετημένα πεδία, για την αποφυγή θυμάτων, έχουμε λάβει εκτεταμένα μέτρα απόλυτα ευκρινούς σηματοδότησης, φύλαξης και ελέγχου των πεδίων αυτών.

Παρά τα ληφθέντα μέτρα, όμως δυστυχώς θύματα, έστω και λίγα, υπάρχουν.

Αφορούν αποκλειστικά, περιπτώσεις λαθρομεταναστών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην χώρα μας παράνομα, έχοντας ως όνειρο μια καλύτερη ζωή, εμπιστεύονται  την τύχη τους σε αδίστακτους εμπόρους ανθρώπινων ζωών, οι οποίοι αφού τους προωθούν μέσα στις ναρκοθετημένες περιοχές των συνόρων μας τους εγκαταλείπουν  στην τραγική μοίρα τους.

Βέβαια, πρέπει εδώ να τονίσουμε  ότι η Ελλάδα βρίσκεται σ’ ένα κομβικό γεωγραφικό σημείο όπου καταλήγουν εκατοντάδες χιλιάδες μετακινούμενοι πληθυσμοί από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη.

Για να αποκλείσουμε λοιπόν την δημιουργία νέων θυμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η αποναρκοθέτηση των συνόρων μας, προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στην αποτελεσματική συνεργασία με τα γειτονικά μας κράτη και βάσιμα ελπίζουμε ότι θα την έχουμε.

Η Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών που λαμβάνει,  τα τρία τελευταία χρόνια  παρείχε σημαντική βοήθεια ύψους 7 εκατομμυρίων Ευρώ περίπου σε χώρες, όπως η Βοσνία, το Ιράκ και ο Λίβανος ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειές τους για αποναρκοθέτηση.

Σε  εθνικό επίπεδο, εξ άλλου,  η Ελλάδα προτίθεται να συνεχίσει να  παρέχει, μέχρι της εκκαθαρίσεως των ναρκοπεδίων, πλήρη περίθαλψη σε λαθρομετανάστες που τραυματίζονται από νάρκες κατά προσωπικού, στην προσπάθειά τους να πετύχουν παράνομη διείσδυση στην χώρα μας.

Επιπλέον , ήδη η χώρα μου εξετάζει ευμενώς την δυνατότητα  όχι μόνο να καλύπτει τα έξοδα για την αγορά και τοποθέτηση τεχνητών μελών στους ακροτηριασθέντες από νάρκες κατά προσωπικού , αλλά και να εξασφαλίζει την θεραπευτική αγωγή για την  αποκατάστασή τους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας εδράζεται στην ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουμε ανυποψίαστους και αθώους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.

Επιπλέον, αυτή ενισχύεται και από την ιδιαίτερα έντονη τραυματική εμπειρία που διαθέτουν οι Έλληνες πολίτες λόγω των χιλιάδων θυμάτων που είχαν από κατάλοιπα ναρκοπεδίων ή από ριφθέντα και μη εκραγέντα στον τόπο μας βλήματα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιστεύοντας στην ανάγκη οικουμενικοποίησης της πραγματικά σημαντικής αυτής  Συμβάσεως  εργαζόμαστε για να προσελκύσουμε στην Σύμβαση όσα κράτη δεν έχουν ακόμα προσχωρήσει.

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι Σύνεδροι,

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το πρόβλημα των ναρκών κατά προσωπικού να βρει την οριστική λύση του.

Θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όσους αγωνίζονται για την επίτευξη των Στόχων της Συμβάσεως.

Η ευαισθησία μας και η πολιτισμική μας παράδοση αυτό επιβάλλουν.

Το πολύτιμο αγαθό της Ειρήνης μπορεί να γίνει κτήμα ολόκληρου του πλανήτη μας, καθιστώντας Συμβάσεις και Διασκέψεις, όπως την παρούσα, περιττές.

Σε μας εναπόκειται να μετατρέψουμε την Γη μας σε όαση ελευθερίας, αλληλεγγύης, ειρήνης και προόδου για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της.