Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σημεία ομιλιών ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στο προσωπικό της 1ης Στρατιάς, του ΑΤΑ και της 110 ΠΜ

 Στο προσωπικό της 1ης Στρατιάς

«… Γνωρίζω πάρα πολύ καλά πώς έχουν τα πράγματα και προσπαθώ κάθε φορά να περάσω το μήνυμα αυτό συνολικά στο στελεχιακό δυναμικό και στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κρατούμε λοιπόν γερά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πρέπει να σας πω, ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό που τελικά κατορθώσαμε, δηλαδή αυτή η χρονιά να μην έχει καμία, μα καμία επίπτωση, κατ΄ αρχήν στις απολαβές σας, αλλά από την άλλη μεριά και στη λειτουργία του αμυντικού μας συστήματος, δηλαδή σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των υποδομών μας και την απρόσκοπτη λειτουργία τους…

…  Δεν έχω παρά να πω ότι η πολιτική ηγεσία στέκεται με αναγνώριση και σεβασμό στο σπουδαίο έργο που επιτελείτε όλες και όλοι, όλων των βαθμίδων, θυμίζοντας πάντοτε ότι αυτό που επένδυσε το όνειρό σας, καθώς περνάγατε το κατώφλι των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και τις άλλες σχολές, ήταν εμπλουτισμένο και με ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Αυτό δεν θα το αφήσουμε να απομειωθεί ή να αποδυναμωθεί εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση της δικής μας αποστολής. Και το έχω διατυπώσει και παλιότερα, αλλά το επαναλαμβάνω και τώρα. Η πολιτική ηγεσία στο σύνολό της στέκεται με πολλή προσοχή και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην αποστολή που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός.

Από την άλλη μεριά έχουμε και ξεκάθαρες γραμμές άμυνας…».

 
Στο προσωπικό του ΑΤΑ και της 110 ΠΜ

«…  Πρέπει να γνωρίζετε ότι συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια, ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει υποστεί πραγματικά δραματικές για τη λειτουργία του επιπτώσεις.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η μείωση του προϋπολογισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχει ξεπεράσει το 50%, συγκριτικά με το τι διέθετε η πατρίδα μας 4 – 5 χρόνια πριν.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει και να το αναγνωρίζουμε και να θυμίζουμε το αμυντικό σύστημα της χώρας στέκεται όρθιο και συνιστά μία πραγματική εγγύηση για την ακεραιότητα του τόπου, αλλά και έναν βασικό παράγοντα σταθερότητας, με σταθεροποιητικές δυνατότητες στην ευρύτερη περιοχή της γειτονιάς μας και όταν λέμε γειτονιά μας, δεν μιλάμε πλέον για τη Νοτιανατολική Ευρώπη, μιλάμε για την Ανατολική Μεσόγειο και αλλού…

 …  Έρχεται όμως από την άλλη μεριά, η ευθύνη η δική μας και πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στέκεται πραγματικά με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία του εθνικού αμυντικού μας συστήματος, στις Ένοπλες Δυνάμεις και βεβαίως στα στελέχη του…

 …  Εκφράζοντας συνολικά την πολιτική τάξη της χώρας σας μεταφέρω στον καθένα και στη κάθε μια ξεχωριστά, ένα μήνυμα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για το σπουδαίο έργο που επιτελείτε.

 Ιδιαίτερα σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου οι σχέσεις ανάμεσα σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις βαθμίδες, σε αντίθεση με άλλους χώρους, είναι διαδραστικές, είναι συνεχείς, είναι αλληλοσυμπληρούμενες.

 Πιστεύω, όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ότι διαθέτουμε βεβαίως ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη, αλλά και μία από τις πιο δυναμικές, καλύτερες αεροπορίες στα πλαίσια της συμμαχίας, αλλά και γενικότερα της Ευρωπαϊκής οικογένειας…

 …  Το ότι κρατάμε το εθνικό αμυντικό μας σύστημα όρθιο είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Διαβάζετε και έχουν γραφεί πολλά για τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί, προφανώς γιατί κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η άμυνα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο στη χώρα μας που είναι η βασική μας προτεραιότητα, αλλά λειτουργεί και ως σταθεροποιητικός μοχλός για τις γενικότερες εξελίξεις από τις οποίες απειλείται συνολικά όχι μόνο η πατρίδα μας, αλλά και η Ευρώπη ολόκληρη…

 …  Λίγοι  στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται ότι όταν μιλάμε για τη κρίση στη Συρία, στην ουσία μιλάμε για μία απόσταση από την Λάρισα στη Ρόδο. Άλλο τόσο χρειάζεται για να είναι κανείς στο επίκεντρο μιας περιοχής που αυτό τον καιρό φλέγεται.

 Γιατί τα λέω αυτά όμως; Γιατί έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα σε αυτή τη περιοχή, εγγυητής της οποίας είναι η χώρα μας, που παρά τα όσα έχουν προκύψει, εξακολουθεί να παραμένει ως ένας εκ των βασικών σταθεροποιητικών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που μας αναγνωρίζεται και διεθνώς και αυτό έχει σχέση με την σημερινή επικοινωνία μας.

Θέλω να καταλάβουν όλοι όσοι ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα σήμερα για περικοπές στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είτε αυτό αφορά τους μισθούς, είτε  αφορά στη συντήρηση του αμυντικού μας συστήματος, ότι στην ουσία καλούνται να μειώσουν την ισχύ και των δικών τους χωρών.

 Διότι ακριβώς η χώρα μας είναι που βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης και είναι το τελευταίο ανάχωμα για να μην επεκταθεί η κρίση προς τον Ευρωπαϊκό χώρο…         

…  Έχουν κάθε λόγο, λοιπόν, να μας στηρίζουν στις προσπάθειες που καταβάλλουμε σήμερα ως Κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία ώστε να κρατήσουμε όρθιο το αμυντικό σύστημα.

Και εδώ κάνω μία έμμεση αναφορά στην ανάγκη διατήρησης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Έχετε πληροφορηθεί για το πώς όλο αυτό τον καιρό προσπαθούμε να την κρατήσουμε και αυτό αφορά και στην  ΕΑΒ  και στην ΕΛΒΟ και στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έξω από το πακέτο των μέτρων που μας ζητούν να πάρουμε για την περιστολή των δημοσίων δαπανών.

Έχουμε, λοιπόν, πλήρη επίγνωση του τι πρέπει να κάνουμε. Δίνουμε τη μάχη, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας και την κατανόησή σας…».