Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Καλλιόπη Παπαλεωνίδα

Ειδική Γραμματέας

Βιογραφικό

Η Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με σημαντική εμπειρία στο δημόσιο τομέα που υπερβαίνει τη δεκαετία. Προΐσταται των υπηρεσιών του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα του ΥΠΕΘΑ, που είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν στο πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επιλογή της αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της κυβέρνησης για στελέχωση των επιτελικών θέσεων του δημοσίου με κριτήρια τα υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, η οποία άλλωστε έλαβε και θεσμικό πλαίσιο πρόσφατα με τη σύσταση του νέου Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία σε λίγους μήνες. Επιβεβαιώνει επίσης και τη στροφή προς το ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προσόντων που υπηρετεί ήδη στο Δημόσιο, και η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί με τη στελέχωση αντίστοιχων θέσεων με αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η Καλλιόπη Παπαλεωνίδα είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει τέτοια θέση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάτι το οποίο συνδέεται με την άλλη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, την αξιοποίηση δηλαδή των γυναικών σε επιτελικές θέσεις του δημοσίου τομέα.

Η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει διατελέσει στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. Είναι επιπλέον κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Προγράμματος Κράτος και Δημόσια Πολιτική του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης και απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου, καθώς και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας.

Αρμοδιότητες

Η Καλλιόπη Παπαλεωνίδα ανέλαβε καθήκοντα Ειδικής Γραμματέα ΥΠΕΘΑ τον Σεπτέμβριο του 2016. Στην Ειδική Γραμματέα μεταβιβάστηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αρμοδιότητες, σύμφωνα με τις οποίες, προΐσταται των υπηρεσιών του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα ΥΠΕΘΑ, καθώς και αρμοδιότητες που αφορούν καθοιονδήποτε τρόπο στο πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στα Γενικά Επιτελεία ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και στις τρεις Γενικές Διευθύνσεις (ΓΔΟΣΥ,ΓΔΑΕΕ, ΓΔΠΕΑΔΣ) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.edt.mil.gr/el/eidikos-grammateas.html