Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Γενικός Διευθυντής

Νίκος Ζαχαριάδης

Γενικός Διευθυντής ΓΔΠΕΑΔΣ

Ο Νίκος Ζαχαριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1977 όπου αποφοίτησε το 1981 ως ανθυπολοχαγός πεζικού.

Αποφοίτησε επιτυχώς από το σύνολο των προβλεπομένων σχολείων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του όπλου του, το κέντρο εκπαιδεύσεως ανορθοδόξου πολέμου, τη σχολή αλεξιπτωτιστών, το βασικό και προκεχωρημένο τμήμα της σχολής πεζικού, τη σχολή πληροφοριών στρατού των ΗΠΑ (USAICS), το σχολείο πολυεθνικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (Γερμανία) και διάφορα άλλα σχολεία και σεμινάρια. Υπηρέτησε ως διμοιρίτης και διοικητής λόχου σε μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού από το 1982 έως το 1991 στην Ελλάδα και στις ελληνικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Κύπρο.

Το 1990 τοποθετήθηκε ως εκπαιδευτής στη σχολή πεζικού. Μετά το τέλος του πρώτου πολέμου του Κόλπου, το Μάρτιο 1991, αναπτύχθηκε για ένα χρόνο στα σύνορα Ιράκ-Κουβέιτ, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής παρατηρητών UNIKOM του ΟΗΕ για την επιτήρηση της ουδέτερης ζώνης. Το 1994 αποφοίτησε από την ανωτάτη σχολή πολέμου και τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής μηχανοκινήτου συγκροτήματος τάγματος.

Υπηρέτησε, από το 1995-1997, στο τμήμα πολυεθνικών επιχειρήσεων του ΓΕΣ όπου χειρίσθηκε τη σχεδίαση, ανάπτυξη και επιχειρησιακή εμπλοκή του Στρατού στη δύναμη υλοποίησης (IFOR) του ΝΑΤΟ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της επιχείρησης "Joint Endeavour", καθώς και της πολυεθνικής επιχείρησης "ΑLBA" στην Αλβανία. Από το 1997 έως το 1999 υπηρέτησε ως επιτελής του στρατιωτικού αντιπροσώπου της Ελλάδας στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Από το 1999-2001 τοποθετήθηκε ως διοικητής τακτικής διοίκησης μάχης υπεύθυνης για την άμυνα νήσου του Β. Αιγαίου. Το 2001 υπηρέτησε ως διευθυντής του γραφείου και εκπρόσωπος τύπου του αρχηγού ΓΕΣ και από 2002-2004 του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Υπηρέτησε από το 2004-2007 στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ως ανώτερος επιτελής του στρατιωτικού αντιπροσώπου (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ). Το 2005 αποφοίτησε από τη σχολή εθνικής άμυνας (ΣΕΘΑ). Το 2007 τοποθετήθηκε στη διεύθυνση αμυντικής πολιτικής (ΔΑΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως τμηματάρχης ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για την πολιτική και όλο το φάσμα των σχέσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με το ΝΑΤΟ, καθώς και για τις συνεδριάσεις της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής ΥΠΕΞ-ΥΠΕΘΑ.

Το 2009 προήχθη σε Ταξίαρχο και ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή του κέντρου χειρισμού κρίσεων του ΓΕΕΘΑ. Το 2010 ανέλαβε διευθυντής της διεύθυνσης διεθνών σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αρμόδιος για τις διμερείς στρατιωτικές συνεργασίες και τις σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ από πλευράς ΥΠΕΘΑ.

Το 2012 προήχθη σε Υποστράτηγο και ανέλαβε τα καθήκοντα του επιτελάρχη του Σώματος Στρατού ταχείας ανάπτυξης της δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NRDC-GR) στη Θεσσαλονίκη το οποίο ήταν σε ετοιμότητα ανάπτυξης όλο το χρόνο (2012) ως χερσαία τμηματική διοίκηση (LCC) της NRF στο πλαίσιο του Long Term Rotation Plan/SHAPE. Το 2013 τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ και ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή Α΄ Κλάδου (επιχειρήσεων).

Το Μάρτιο του 2014 προήχθη σε Αντιστράτηγο και κατέστη μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Τοποθετήθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ως Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) όπου υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έλαβε μέρος σε όλες τις συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και του ΒΑ Συμβουλίου, στις υπουργικές διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην απόφαση του ΒΑ Συμβουλίου για ανάπτυξη της SNMG-2 στο Αιγαίο για την αποκοπή των γραμμών της παράνομης μετανάστευσης. Συμμετείχε ανελλιπώς στη διαμόρφωση όλων των σημαντικών κειμένων πολιτικής και σχεδίων για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας και αποτροπής της Συμμαχίας ως απόρροια των συνόδων κορυφής Ουαλίας και Βαρσοβίας, όπως αναθεώρηση της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, επιχειρησιακά σχέδια βαθμιαίας κλιμάκωσης, κείμενο ιδεών σχετικά με το μέγιστο επίπεδο εμπλοκής (MLE), στρατηγική ενισχύσεων, πρωτοβουλία ετοιμότητας, το πλαίσιο μέτρων του ΝΑΤΟ για το Νότο κλπ. Τον Σεπ 2016 εξελέγη από τους ομολόγους του Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους ως DEAN της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ για ένα έτος.

Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 τοποθετήθηκε και ως Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συμμετείχε στην κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, προς έγκριση από την επιτροπή πολιτικής και ασφάλειας (ΕΠΑ), της επιχείρησης SOPHIA στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης συνέβαλλε στη συμπερίληψη της εθνικής στρατιωτικής συνδρομής σε μείζονα κείμενα και δράσεις της ΕΕ όπως: η νέα στρατηγική της ΕΕ (EU Global Strategy) και το σχέδιο εφαρμογής της, η συγκρότηση, εντός του EUMS, της δυνατότητας στρατιωτικής σχεδίασης και διεξαγωγής των εκπαιδευτικών αποστολών της ΕΕ (MPCC), η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) και η συντονισμένη ετήσια αμυντική επισκόπηση (CARD) για την ανάπτυξη δυνατοτήτων.

Τον Αύγουστο του 2018 αποχώρησε από την ενεργό υπηρεσία με το βαθμό του Αντιστρατήγου έχοντας συμπληρώσει 41 χρόνια στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Φέρει τον τίτλο του επίτιμου Στρατιωτικού Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Το Νοέμβριο 2018 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Κεφαλά και έχει δύο γιους και μία κόρη.