Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Δρ. Κωνσταντίνος Παν. Μπαλωμένος

Γενικός Διευθυντής ΓΔΠΕΑΔΣ

Ο Κωνσταντίνος Μπαλωμένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968.

Είναι Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος, κάτοχος Πτυχίου Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Μάρκετινγκ και Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, είναι διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο τίτλος της αξιολογηθείσας με άριστα διδακτορικής του διατριβής είναι:

«Η Στρατηγική Επικοινωνία ως μέσο Στρατηγικής και συντελεστής Ήπιας Ισχύος για την επίλυση διεθνών και επιχειρηματικών κρίσεων».

Ξεκίνησε να εργάζεται από το 1984 στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με τις σπουδές του και υπηρέτησε τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία.

Επί πολλά χρόνια έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Επικοινωνίας, στον ιδιωτικό τομέα, με ειδίκευση στο marketing, στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων και στη στρατηγική επικοινωνία. Επίσης, έχει εργαστεί ως μετακλητός υπάλληλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και ως επιστημονικός συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Επί 13 έτη είναι εισηγητής/διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), καθώς και σε άλλες στρατιωτικές σχολές (Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, κ.α.) σε θέματα Δημοσίων Σχέσεων, Στρατηγικής Επικοινωνίας, Ψυχολογικών και Πληροφοριακών Επιχειρήσεων,  Διαχείρισης Κρίσεων και Διαχείριση ΜΜΕ και Κοινής Γνώμης σε καταστάσεις κρίσεων και εκτάκτων αναγκών.

Παράλληλα, είναι ειδικός Επιστήμονας του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα της Υγείας».

Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε πολλά εκπαιδευτικά συνέδρια, αλλά και σε ημερίδες και ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι τακτικό μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και από το 2009 έως το 2017 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).

Επίσης είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για θέματα Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την κατάρτιση ενός Σχεδίου Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αθηνών προς την Πολιτεία, στην περίπτωση ανθρωπογενών, φυσικών καταστροφών και κρίσεων.

Είναι πιστοποιημένος καθηγητής, στο Μητρώο του κύριου διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Είναι μέλος του European Communication Research and Education Association (ECREA), καθώς και μέλος του Research Institute for European and American Studies (RIEAS).

Είναι εμπειρογνώμονας στην Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης του ΝΑΤΟ για τα αντικείμενα: "Διαχείριση Κρίσεων, Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων και Στρατηγικής Επικοινωνίας" για το ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα: "Science for Peace and Security".

Είναι συγγραφέας του βιβλίου: «Διεθνής Τρομοκρατία και Στρατηγική Επικοινωνία - Διαχείριση Τρομοκρατικών Κρίσεων».

Εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Μιλάει την αγγλική γλώσσα.