Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Παρέμβαση ΥΕΘΑ κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου στον Τ/Σ ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Σήμερα» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

Παρέμβαση ΥΕΘΑ κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου στον Τ/Σ ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Σήμερα» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου
Παρέμβαση ΥΕΘΑ κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου στον Τ/Σ ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Σήμερα» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

«Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα από την Αθήνα, κ. Υπουργέ.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στην Αθήνα, μάλλον καληνύχτα σε εμάς, μετά από τη δεύτερη γεμάτη ημέρα, αλλά μία ακόμη καλή ημέρα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μιλάτε για τις επαφές με τη Γερουσία, με την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων κλπ. Εκεί πώς πήγαν οι επαφές σας, κ. Υπουργέ; Προέκυψε κάτι;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα είδαμε μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και κατόπιν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλαδή του Κογκρέσου, υπό την κ. Νάνσυ Πελόσι, που είναι η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ήταν δύο πολύ γεμάτες συναντήσεις, δύο πολύ ουσιαστικές συναντήσεις με τα δύο νομοθετικά σώματα, ιδίως όμως όσον αφορά στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, όπου πραγματικά εκεί είναι μέλη πάρα πολύ «βαριά χαρτιά» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και γερουσιαστές με ειδικό βάρος. Τρεις εξ αυτών στο παρελθόν είχαν διεκδικήσει χρίσμα για τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικάνους, ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Τέντ Κρουζ και ο Μίτ Ρόμνεϋ που ήταν αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Βαριά χαρτιά», όπως το λέτε.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και φυσικά ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι και πάρα πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις. «Βαριά χαρτιά» που ήρθαν να ακούσουν αυτά που είχε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να υποβάλλουν τις δικές τους ερωτήσεις.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα κ. Υπουργέ και σε αυτές τις επαφές, αυτό μας λέτε.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς. Μην ξεχνάτε ότι ο Γερουσιαστής Μενέντεζ είναι ο πρωτεργάτης όλων των ψηφισμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων. Πρόσφατα είχαμε το αντίστοιχο ψήφισμα για τον αγωγό EastMed.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σήμερα έχει πρώτο θέμα η «Καθημερινή» την πρωτοβουλία που αναμένεται να πάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο διάστημα ώστε να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να επιβεβαιώσετε εσείς;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες είχα πει πάλι σε συνέντευξή μου, ότι θεωρώ πως στο μέλλον θα έχουμε από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να πέσουν λίγο οι τόνοι, κυρίως από την Τουρκία. Δεν είναι απαραίτητο ο Πρόεδρος Τραμπ να πάρει τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πάρα πολλά κανάλια επικοινωνίας τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ελληνική πλευρά κ Υπουργέ έκανε σαφή τα όρια; Δηλαδή είπε η ελληνική πλευρά πού μπαίνει η «κόκκινη γραμμή»;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, για ακόμη μία φορά τόσο ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθένας από εμάς μέσω των επαφών που είχαμε, τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαμε με αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαμηνύσαμε με τρόπο σαφέστατο και πολύ κατηγορηματικό ότι υπάρχουν όρια και αν εκτιμήσουμε ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα όρια όσον αφορά τις διεκδικήσεις, τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, τότε είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε όπως πρέπει, ακόμα και με τρόπο δυναμικό. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έπρεπε να περάσει προς όλες τις πλευρές.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέτε ότι το πήρε αυτό το μήνυμα η αμερικανική πλευρά;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και το πήρε, διότι της εξηγήθηκε με τρόπο πάρα πολύ σαφή, σε πάρα πολλά επίπεδα, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τους υπόλοιπους.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Γίνατε λέτε πιο πολύ συγκεκριμένοι ως προς αυτό. Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» και τι θα κάνει η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία κάνει το επόμενο βήμα;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η «γραμμή» είναι η διαρκής και εντατική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αν αυτά συνεχίσουν να αμφισβητούνται από την τουρκική πλευρά τότε θα φτάσουμε μέχρι και τη δυναμική απάντηση. Αυτό το ξέρουν όλοι.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό είναι σαφές και εστάλη το μήνυμα όπως έπρεπε κ. Υπουργέ και πολύ σωστά. Πάμε τώρα στο δικό σας αντικείμενο, δηλαδή στα εξοπλιστικά και στο πρόγραμμα των F-35. Αυτές οι κουβέντες πότε πρόκειται να ξεκινήσουν κ. Υπουργέ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μίας Μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών και θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Συνήθως ο ενδιαφερόμενος καταθέτει μία επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μία ακόμα επιστολή με την οποία ρωτάει τη διαθεσιμότητα και την τιμή. Υπάρχει μία ανταλλαγή εγγράφων, μια έναρξη επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είναι διαδικασίες που παίρνουν χρόνο. Θυμίζω ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό πόσο θα κρατήσει κ. Παναγιωτόπουλε;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό με τους ρυθμούς που προβλέπονται, θα διαρκέσει περίπου 7-8 χρόνια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και παράλληλα θα εξελίσσονται και οι διαπραγματεύσεις για τα F-35.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, για τα F-35 μιλάμε από το 2024 και μετά κ. Υπουργέ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, διότι αυτά δεν πρέπει να τα δούμε σαν μία μεμονωμένη αγορά, είναι μία οργανωμένη προσπάθεια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι θα σημάνει η αγορά αυτού του τύπου αεροσκαφών από την Ελλάδα;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς. Αυτό το αεροσκάφος που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο «stealth» που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ και κάποιες φοβερές δυνατότητες όσον αφορά στα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα, όπως κι όλες οι χώρες, κάποια στιγμή θα μεταβεί στο αεροσκάφος 5ης γενιάς. Απλά, ο τρόπος που το κάνουμε είναι συστηματικός. Πρώτα αναβαθμίζουμε τον στόλο των F-16 που έχουμε σε κάτι το οποίο αντιστοιχεί με αεροσκάφος ανάμεσα στην 4η και στην 5η γενιά. Αφού έχουμε αναπτύξει το σύστημα υποστήριξης, διότι δεν είναι μόνο η αγορά του αεροσκάφους είναι κι η ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης αυτών των αεροσκαφών προηγμένης τεχνολογίας στο έδαφος.

Αφού λοιπόν το έχουμε κάνει με τα F-16 στην προηγμένη τους μορφή, πλέον μπαίνουμε στην επόμενη φάση που είναι το αεροσκάφος 5ης γενιάς, τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και υποστήριξης. Δεν πρόκειται λοιπόν για μία αγορά την οποία αποφασίζουμε τώρα και σε ένα μήνα είμαστε έτοιμοι. Ξεκινά μία διαπραγμάτευση η οποία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, αλλά θα γίνει όπως πρέπει. Αφού λοιπόν θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16, θα πάμε και στο επόμενο βήμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακόμα δεν το επιτρέπει και η οικονομία κ. Υπουργέ, απ’ ό,τι είπε και ο Πρωθυπουργός.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς υπάρχει και η οικονομική παράμετρος. Μία Μοίρα αεροσκαφών για την οποία συζητάμε, δηλαδή 24 αεροσκάφη, όπως και να το κάνουμε μαζί με τις υποδομές υποστήριξης θα στοιχίσουν πάνω από τρία δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Φυσικά όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση θα ξέρουμε όλα όσα έχουν να κάνουν με τον τρόπο χρηματοδότησης, αλλά και τον τρόπο αποπληρωμής.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό αλλάζει όμως τις ισορροπίες στο Αιγαίο σε σχέση με τους Τούρκους;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν θα έχουμε τελειώσει, θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο της Αεροπορίας μας, δηλαδή 84 αεροπλάνα F-16 σε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, δηλαδή τα Viper, θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης ενδεχομένως των F-35 - εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω, δεν τα έχει καταφέρει - θα έχουμε συμπληρώσει και τον στόλο των Mirage, που λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών όπλων που φέρουν είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, ιδίως για το Αιγαίο, πραγματικά θα μπορούμε πλέον να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπεροχής.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που λέτε κ. Υπουργέ είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε βάθος χρόνου βέβαια, διότι αυτά δεν γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Όμως όταν γίνονται οργανωμένες κινήσεις - και γίνονται πλέον - στη βάση ενός συνολικού σχεδίου και όχι απλά της νοοτροπίας «πάμε για ψώνια, να πάρουμε κάτι» - τότε νομίζω τα αποτελέσματα είναι καλά.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Συζητήσατε και για πλοία με τις ΗΠΑ, κ. Υπουργέ;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πλοία και άλλο υλικό. Δεν είναι μόνο τα πλοία. Είναι πλοία, οχήματα, άλλο πολεμικό υλικό είναι ένα «πακέτο» ολόκληρο κ. Υπουργέ.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσει κανείς πολεμικό υλικό, τουλάχιστον όταν μιλάει με τους Αμερικανούς. Ο ένας είναι μέσω της διαδικασίας των απευθείας πωλήσεων των Foreign Military Sales και ο άλλος είναι μέσω του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού, δηλαδή υλικού που δεν είναι αυτή τη στιγμή σε χρήση από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και προσφέρεται σε άλλες χώρες. Θυμίζω ότι έτσι πήραμε τα 60 ελικόπτερα Kiowa που δεν χρησιμοποιούσαν πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα οποία σιγά - σιγά ετοιμάζονται και αυτά να ενταχθούν στο στόλο μας.

Υπάρχουν προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλαδή το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και εμάς, προτάσεις που φυσικά έχουν εκπονηθεί από τη Στρατιωτική Ηγεσία. Επιμέρους προτάσεις για τις ανάγκες κάθε Κλάδου που θα συζητηθούν λεπτομερώς το επόμενο διάστημα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μία κουβέντα για το ΝΑΤΟ να πούμε, γιατί χθες ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε ενεργότερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Μήπως στο πλαίσιο αυτό ζητηθούν και διευκολύνσεις από την ελληνική πλευρά, μέσω των βάσεων μας φυσικά, των αμερικανικών;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι όσον αφορά στην Ελλάδα και ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε ότι είμαστε από αυτούς που είναι συνεπή μέλη, όσον αυτό αφορά στις υποχρεώσεις μας στη Συμμαχία. Η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες πάντα ήταν συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της να παράσχει διευκολύνσεις, να διαθέτει μέρος του ΑΕΠ της - αυτό που προβλέπετε τουλάχιστον - για τις αμυντικές δαπάνες. Λόγω βέβαια της γεωπολιτικής μας μοίρας ήμασταν πάντα αναγκασμένοι, ακόμα και αν δεν το θέλαμε, να είμαστε συνεπείς και αυτό κάναμε και αυτό αναγνωρίζεται από τον Πρόεδρο Τραμπ. Έχουμε αυτή την περίοδο έντασης η οποία βέβαια αποφορτίζεται όπως καταλαβαίνετε. Χθες πάλι είχα κάνει λόγο για ένα πλήγμα που φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι εντείνει την ένταση, αλλά τελικά την αποκλιμακώνει.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι φαίνεται, ότι κάνουν ένα βήμα πίσω.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και καλώς γίνεται. Σε κάθε περίπτωση όμως θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα είναι παρούσα όσον αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ως μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό αναγνωρίζεται από όλους».