Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη στον Ρ/Σ «REAL FM» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, παραχώρησε σήμερα 17 Ιουλίου 2018 συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

Ο Φώτης Κουβέλης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις Φυλακές Αδριανούπολης:

Η πύκνωση των πολιτικών πιέσεων  γίνεται  προς την κατεύθυνση  της Άγκυρας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί. Οι πιέσεις αυτές συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν υπάρχει καθόλου κανονικό περιβάλλον σε δικαστικό και νομικό επίπεδο για τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη. Για το λόγο αυτό έχω μιλήσει και για βαρβαρότητα Δικαίου, με την έννοια ότι οι δύο στρατιωτικοί μας παραμένουν επί τέσσερις και πλέον μήνες κρατούμενοι  χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Αυτό είναι το Δίκαιο-σε εισαγωγικά η λέξη- της Τουρκίας. Είναι πράγματα τα οποία είναι εντελώς ξένα προς το Δικαιακό πολιτισμό . Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί όπως λέγεται αύριο  στην Τουρκία. Εάν ήταν επιχείρημα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης  ως νομική πραγματικότητα στην Τουρκία, από αύριο δεν θα υπάρχει. Είναι πολιτική επιλογή της Τουρκίας. Εντάσσει το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο στρατιωτικών μας στην πολιτική της έντασης η οποία θα συνεχισθεί  από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Κυμαινόμενη βέβαια, αλλά θα είναι ένταση. Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών μας με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς ή με τους  εννέα Κούρδους που συνελήφθησαν στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα του Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορεί η όποια κυβέρνηση να αναμειχθεί σε ζητήματα που έχουν σχέση με την αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Οι οκτώ Τούρκοι και στη συνέχεια ένας ακόμη, έτυχαν  της χορήγησης πολιτικού ασύλου μετά από αίτησή τους, η οποία εκρίθη, σύμφωνα με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το Διεθνές  Δίκαιο.

Επομένως η οποιαδήποτε παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη  θα ήταν όχι μόνο αδικαιολόγητη αλλά  και αδιανόητη.

Σε παρατήρηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών , ο Φώτης Κουβέλης, υπογράμμισε:

Το θέμα ετέθη στο ΝΑΤΟ με τον πλέον δυναμικό, με τον πλέον σαφή τρόπο  και κατά την τελευταία παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Συνεχίζονται οι πιέσεις. Θέλω να σημειώσω το εξής: Η Τουρκία είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο αμερικανός πάστορας , που δεν είναι απλά εφημέριος σε μία εκκλησία αλλά διαδραματίζει σημαντικό πνευματικό ρόλο σε  ένα συγκεκριμένο εκκλησίασμα  φιλικό  προς τους ρεπουμπλικάνους και τον Πρόεδρο Τραμπ, εξακολουθεί να κρατείται στις τουρκικές φυλακές. Και ο Τραμπ παρά τρις πιέσεις που ασκεί, δεν έχει εξασφαλίσει την αποφυλάκιση του.  Θέλω να πω  ότι η Τουρκία αυτή την ώρα ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Και αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι  έχει μία αντιφατική εξωτερική πολιτική. Από τη μία κινείται προς τις ΗΠΑ  από την άλλη θέλει να έχει σχέσεις με τον Πούτιν και επιλέγει να επιτίθεται ρητορικά στην Ελλάδα , συνεχίζοντας τις παραβιάσεις στον εθνικό μας εναέριο χώρο, διότι θέλει να κρατήσει σε ό, τι έχει σχέση με τη χώρα μας ανοικτό-όπως πιστεύει- το πεδίο αμφισβητήσεων  στο Αιγαίο με τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες. Η προσπάθειά της αυτή   έχει ως στόχευση να βρεθεί η Τουρκία παρούσα  στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή είναι η πολιτική μου εκτίμηση και νομίζω ότι επιβεβαιώνεται από τις  ίδιες τις εξελίξεις. Δεν θα σταματήσει ο Ερντογάν τις προκλήσεις. Ήταν  λανθασμένη η εκτίμηση που προέβαλλαν κάποιοι ότι η πολιτική της έντασης αφορούσε μόνο στην προεκλογική τακτική του Ερντογάν.

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ποσό που απαιτείται για να μη αυξηθεί ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά  που έχουν επωμισθεί περισσότερο το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών   ροών, ο Φώτης   Κουβέλης, τόνισε:

Η στρατιωτική μας δομή , η  δομή της αποτρεπτικής μας δύναμης είναι συγκεκριμένη, υπαρκτή και θα συνεχίσει να είναι συνεχώς βελτιούμενη. Θα βρούμε αυτά τα 25 περίπου εκατομμύρια ευρώ μέσα από οικονομίες που θα κάνουμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας . Αλλά σας βεβαιώνω ότι αυτές οι οικονομίες  δεν θα βλάψουν σε καμία περίπτωση  ούτε στο ελάχιστο  την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών, τις απελάσεις  των δύο ρώσων διπλωματών και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, επεσήμανε:

Τα στοιχεία για τη δράση των ρώσων διπλωματών είναι δικά μας, δεν μας τα έδωσε κανείς, ούτε είναι κατασκευασμένα. Πρέπει με απόλυτη σαφήνεια και κατηγορηματικότητα να σας πω ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί την οποιαδήποτε πίεση για να πράξει αυτό που έπραξε. Η χώρα μας δεν έχει ούτε πολιτική, ούτε κουλτούρα απελάσεων. Για να προβεί η κυβέρνηση στην απέλαση των ρώσων διπλωματών ,να είστε βέβαιοι ότι είχε στοιχεία και το έπραξε  διότι έπρεπε να υπερασπισθεί την  ίδια τη χώρα και να αποτρέψει την οποιαδήποτε επέμβαση –έστω και στο επίπεδο αυτό- στα εσωτερικά μας ζητήματα.

Σε παρατήρηση για τις καταγγελίες του πρωθυπουργού της FYROM  για εμπλοκή ρώσων επιχειρηματιών και διπλωματών στη χώρα του και για το εάν  το μακεδονικό γίνει ένα πεδίο ευρύτερης σύγκρουσης ξένων μεγάλων δυνάμεων, ο Φώτης Κουβέλης, σημείωσε:

Υπάρχει αυτή η πλευρά οπωσδήποτε , με την έννοια ότι η Ρωσία από τον Αύγουστο του 1992 ήταν από των πρώτες ελάχιστες χώρες  που αναγνώρισε τη FYROM με το όνομα Μακεδονία. Είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία η οποία έχει καταγράψει την άποψή της αναφορικά με την πολιτική της επιλογή να κάνει διείσδυση στα Βαλκάνια αξιοποιώντας ζητήματα μειονοτήτων . Μην ξεχνάμε εξάλλου  ότι είναι δηλωμένη και κατατεθειμένη η πολιτική στόχευση για τη Μεγάλη Αλβανία η οποία ξεκινάει από τα Τίρανα για να φθάσει μέχρι το Τέτοβο. Στη βάση αυτού του γεγονότος, αυτού του πλαισίου η Ελλάδα θα πρέπει να πορεύεται  με τις συμμαχίες της, αξιοποιώντας ό, τι είναι δυνατόν . Και το αξιοποιεί στο επίπεδο μίας πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής. Εκτιμώ ότι  η πλευρά της FYROM  θα πράξει τα συμπεφωνημένα και η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.  Σύμφωνα με το Σύνταγμα μας αρκεί η απλή  πλειοψηφία αλλά επιθυμούμε  να εξασφαλισθεί η κύρωση της συμφωνίας  με τηFYROM, με  τον μέγιστο δυνατό αριθμό κοινοβουλευτικών ψήφων.