Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη στον T/Σ Alpha TV και στους δημοσιογράφους  Λώρα Ιωάννου και Σπύρο Λάμπρου

 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρηση σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018, στην τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και στους δημοσιογράφους Λώρα Ιωάννου και Σπύρο Λάμπρου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

O Ερντογάν αυτό που πάει να αναδείξει είναι ότι έχει δήθεν διεκδικήσεις στο Αιγαίο για αυτό μιλάει για αμφισβητούμενες περιοχές, για αυτό μιλάει και για διεκδικήσεις επί συγκεκριμένων νησιών μας. Έχω την εκτίμηση, ότι δεν είναι το ‘’πρόβλημά’’ του το Αιγαίο, διότι υπάρχει μια σαφής οριοθέτηση των δικών μας δικαιωμάτων από τη συνθήκη της Λοζάνης αλλά και τη συνθήκη των Παρισίων και από το Διεθνές Δίκαιο. Και γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι η δήθεν επικαιροποίηση και αναθεώρηση, όπως λέει της συνθήκης της Λοζάνης, είναι αδιέξοδη. Τα κάνει όμως όλα αυτά, για να κρατάει το πεδίο των δήθεν διεκδικήσεων του στο Αιγαίο για να διεκδικήσει, εκεί είναι ο στόχος του, την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, της Τουρκίας, αυτή τη στιγμή, είναι αντιφατική, προς αυτά τα οποία φέρεται να διεκδικεί και είναι και αμφιταλαντευόμενη. Από τη μια μεριά διεκδικεί να πάρει η Τουρκία τα F-35, από την άλλη συμβάλλεται με τους Ρώσους, με τον Πούτιν, για να πάρει τους S-400. Έχει το μεγάλο πρόβλημα με τους Κούρδους. Θέλει να  βρει κάποιους διακανονισμούς με τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά έχει ανοιχτά μέτωπα που έχουν σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, με την έννοια ότι διεκδικεί. Και ξαφνικά θυμήθηκε, αμέσως μετά τη διάσκεψη της Βάρνας στη Βουλγαρία, ότι είχε διατυπώσει και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Όλα αυτά δεν αθροίζονται σε ένα πολιτικό σύνολο εξωτερικής πολιτικής.

Εμείς έχουμε μια ικανή αποτρεπτική δύναμη, θέλω να σας πω με απόλυτη σαφήνεια, ότι εμείς δεν μπαίνουμε σε μια τρελή κούρσα εξοπλισμών, την οποία έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν. Εμείς κάνουμε το αναγκαίο, εκείνο που χρειάζεται η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης.