Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή

Ο αναπληρωτής Yπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" (10/11/2018) και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή, αναφέρει:

- Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για προεκλογική παροχολογία με αφορμή τα αναδρομικά των στρατιωτικών, τα οποία θα πληρωθούν μαζί με εκείνα των πανεπιστημιακών και των γιατρών. Τι απαντάτε σε αυτό το επιχείρημα;

Θα πρέπει κάποτε η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική -χωρίς αυτό να απαλλάσσει τα άλλα κόμματα - να καθορίσει ποια είναι η θέση της και να πει ανοιχτά στον ελληνικό λαό τι προτείνει. Είναι γεγονός πως η Ν.Δ. βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, όπως φαίνεται από την αδυναμία της να αρθρώσει μια εναλλακτική πρόταση. Αυτό οφείλεται στα βαρίδια του παρελθόντος που κουβαλάει σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της. Εμείς προχωράμε σε συγκεκριμένης στόχευσης παρεμβάσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και στη βάση των αναγκών της κοινωνίας. Πρέπει οι πολίτες να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους το τέλος των μνημονίων και την αποκατάσταση μέρους των θυσιών που έκαναν και των αδικιών που υπέστησαν όλη την προηγούμενη περίοδο. Το εάν η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης θεωρούν προεκλογική περίοδο όλη την τετραετία, καθώς μόνιμη επωδός τους είναι το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, αποτελεί δικό τους πρόβλημα. Από εδώ και πέρα και μέχρι το τέλος της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης θα βρεθούν στην άβολη γι' αυτούς θέση να αλαλάζουν περί νέου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να ψηφίζουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού λαού που θα φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή.

- Ένα σημαντικό θέμα στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, είναι ο συνδικαλισμός των μόνιμων μελών τους. Ποια είναι η άποψή σας;

Ο συνδικαλισμός στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί μια ώριμη ανάγκη και ταυτόχρονα ένα νέο εγχείρημα, το οποίο με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του χώρου θα δυσκολευτεί να βρει τον βηματισμό του. Θέλω να πιστεύω ότι οι όποιες δυσκολίες και αντιφάσεις έχουν εκδηλωθεί περισσότερο αποτυπώνουν αυτό που λέμε «ωδίνες του τοκετού» του νέου που γεννιέται, παρά ένα κακέκτυπο συνδικαλισμού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτές δεν έχουν ανάγκη από πιθανά φαινόμενα παραγοντισμού, κομματικού συνδικαλισμού και προσπάθειας λειτουργίας με πρακτικές που αποτελούν κληρονομιά του πελατειακού συστήματος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που θεσμοθέτησε τον συνδικαλισμό εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, συμβάλλοντας στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση των συνταγματικών δικαιωμάτων του ένστολου προσωπικού.

- Ας πάμε λίγο στην πολιτική επικαιρότητα. Η κυβέρνηση πραγματοποιεί μια αντεπίθεση κοινωνικής πολιτικής με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύετε ότι επαρκεί ο χρόνος μέχρι τις εκλογές, ώστε να δρέψει πολιτικούς καρπούς απ' αυτήν την προσπάθεια;

Δεν θα το έλεγα «αντεπίθεση», αλλά αναστροφή. Η εποχή των μνημονίων τελείωσε. Η κοινωνία έχει ανάγκη επανεκκίνησης προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και όχι της ύφεσης που προκάλεσαν τα προγράμματα προσαρμογής. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ και όσα άλλα θα ακολουθήσουν αποτελούν το ελάχιστο δυνατό στο πλαίσιο αυτής της επανεκκίνησης. Η πολιτική κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζεται από τη λογική της λήψης μέτρων προς εξασφάλιση ψήφων. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι χαράσσει και εφαρμόζει πολιτικές ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, με γνώμονα την επίλυση προβλημάτων που ταλαιπώρησαν για χρόνια την ελληνική κοινωνία. Στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας ο λαός θα δει, θα κρίνει και θα συγκρίνει και πάνω από όλα θα εμπνευστεί.

- Έχετε διατελέσει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια το κόμμα αποξενώθηκε από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση από το κόμμα;

Κόμμα και κυβέρνηση αποτελούν δύο εντελώς διακριτές οντότητες με διαφορετικές αποστολές, που όμως εργάζονται για τον ίδιο σκοπό. Σε αυτή τη συγκυρία κοινός στρατηγικός μας στόχος είναι ο απεγκλωβισμός της κοινωνίας από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης και η ενίσχυση βασικών εννοιών που δίνουν στην πολιτική αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, αλλά και περιεχόμενο. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει «αποξένωση», ο καθένας από το πόστο του προσπαθεί να φέρει σε πέρας μια αποστολή πρωτόγνωρη για ένα κόμμα της Αριστεράς και ως προς το ζήτημα αυτής καθεαυτήν της άσκησης κυβερνητικής εξουσίας αλλά και ως προς τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που κληθήκαμε να χειριστούμε τα πράγματα. Τα τελευταία 3,5 χρόνια, με τις πολιτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που πήραμε, καταφέραμε, παρά την καταιγίδα παραπληροφόρησης, να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί.

- Υπάρχουν αρκετοί -ακόμα και φωνές μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ- που κατηγορούν την κυβέρνηση για πλήρη ταύτιση με τα αμερικανικά συμφέροντα στα εθνικά θέματα. Με λίγα λόγια ότι η κυβέρνηση έχει «αμερικανοποιηθεί». Πώς το σχολιάζετε;

Ας μην κάνουμε ανάγνωση από το τέλος προς την αρχή. Ας ξεκινήσουμε από το ποιο είναι το επιδιωκόμενο για εμάς, που αποτελεί και τη βάση της πολιτικής μας. Επιζητούμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνανάπτυξη και τις αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τις άλλες χώρες. Αναδείξαμε τον ρόλο της πατρίδας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ρευστό και ασταθές. Ο ισχυρισμός περί «αμερικανοποίησης» της κυβέρνησης, εκτός από υπεραπλουστευτικός είναι και άστοχος. Το θέμα δεν είναι αν τα όποια αμερικανικά, ρωσικά ή κινεζικά συμφέροντα συμπίπτουν με δικές μας επιλογές και κινήσεις, αλλά αν αυτές οι επιλογές μας και αυτές οι κινήσεις υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτό δεν μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει.

- Ας έρθουμε στο 401 ΓΣΝΑ. Πριν από μία εβδομάδα η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε τα ευρήματα του πορίσματος των επιθεωρητών υγείας για την καρδιοχειρουργική κλινική του εν λόγω νοσοκομείου. Θα ήθελα το σχόλιό σας τόσο γύρω από την υπόθεση όσο και γύρω από το γεγονός ότι ευρήματα που το πόρισμα χαρακτηρίζει ουσιαστικά παράνομα, η αντίστοιχη έρευνα της στρατιωτικής Δικαιοσύνης τα έβαλε στο αρχείο.

Η διερεύνηση μια τέτοιας υπόθεσης κρίνεται ως διαδικασία στο τέλος και στο σύνολό της και όχι σε επιμέρους φάσεις της.Τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι καταγγελίες που υπήρχαν βρίσκονται ήδη σε δρόμο διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης μετά και την κοινοποίηση του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ συνέδραμε στη διερεύνηση των καταγγελιών. Το όλο θέμα είναι υπό τη στενή μας παρακολούθηση. Ήδη ζητήσαμε τις απόψεις των Γενικών Επιτελείων σχετικά με την Έκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, αλλά και την άμεση υλοποίηση των προτάσεων που αυτή περιλαμβάνει.