Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα στο Ρ/Φ σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, στον ρ/φ σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την ετοιμότητα των ΕΔ να συνδράμουν στις περιοχές που τυχόν θα πλήξει η κακοκαιρία  και για το εν γένει κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων:

Το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να συνδράμει σε περιοχές που τυχόν θα πλήξει τις επόμενες μέρες η κακοκαιρία. Στον έναν μήνα της παρουσίας μου στο Υπουργείο έχω διαπιστώσει πως σε πολλές περιοχές της χώρας οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν μεγάλο κοινωνικό έργο, το οποίο ενδεχομένως δεν γίνεται αντιληπτό ευρέως, ωστόσο στις τοπικές κοινωνίες είναι πάρα πολύ γνωστό. Θα αναφέρω ως παράδειγμα την Αν. Μακεδονία– Θράκη, αλλά και άλλες περιοχές όπου οι ΕΔ έχουν συνδράμει στη δημιουργία σχολείων, σε διάνοιξη δρόμων σε ιδιαίτερες περιοχές όπως της μειονότητας. Νομίζω ότι είναι πράγματα που τιμούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων ένας σημαντικός ρόλος -πέρα από την προστασία της χώρας- είναι η στήριξη του κοινωνικού συνόλου.

Για τη συζήτηση σχετικά με τα κονδύλια για το προσφυγικό:

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δόθηκε σχετική συνέντευξη Τύπου, τα ποσά είναι πολύ συγκεκριμένα. Μέχρι τώρα έχουν γίνει όλοι οι έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι πολύ αυστηροί οι κανόνες και πολύ συγκεκριμένοι οι όροι για το πώς πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα. Η Όλαφ ορθά κάνει την όποια διερεύνηση, δεν έχει προκύψει κανένα ζήτημα. Αυτή την περίοδο η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί με fake news να δημιουργήσει κλίμα και να σηκώσει θόρυβο γύρω από το μεταναστευτικό. Αυτοί που ταυτίζονται ιδεολογικά με τον Όρμπαν και τα κλειστά σύνορα οφείλουν να πάψουν πια να μιλάν με αυτό τον τρόπο. 

Για τα αναδρομικά στους ένστολους:

Μας κατηγορούν πως πρόκειται για προεκλογικές παροχές. Αυτό είναι ένα γαϊτανάκι που ξεκίνησε μετά την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά όλα τα θετικά μέτρα μετά τη λήξη της επιτροπείας και την έξοδο από το μνημόνιο. Παρά τις αντιπολιτευτικές κραυγές, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ευθύνη για τα μέσα και τις πολιτικές που επιλέγονται για να επιτευχθούν οι συμπεφωνημένοι στόχοι γυρνά στην ελληνική κυβέρνηση. Επιστρέφουμε στον ελληνικό λαό αυτό που του αναλογεί για τη δύσκολη περίοδο την οποία πέρασε και αυτό που επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας αυτή τη στιγμή. Θα δοθούν τα χρήματα που δεν αφορούν μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς, όσους υπηρετούν στη Δικαιοσύνη. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν καταβληθεί αυτά τα χρήματα. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που θα καθορίσει τους όρους με τους οποίους θα δοθούν. Έχει φύγει από εμάς αυτό το θέμα, αλλά είναι σαφές ότι θα γίνει πράξη αυτό που είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο:

Η εξωτερική πολιτική που ασκούμε είναι αυτή που χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε, πολύπλευρη και πολυδιάστατη, με στόχο την ειρήνη και την κοινωνική συνοχή, ειδικά σε μια περιοχή με πολύ μεγάλη ένταση όπως η δική μας. 

Θα επιμείνουμε σε αυτή την επιλογή. Παρά την επικίνδυνη στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν παρασύρεται και αντιλαμβάνεται πως η εξωτερική μας πολιτική παράγει αποτελέσματα, όπως είδαμε και με την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Με αυτή την αντίληψη έγινε και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Σταθερός μας στόχος είναι η διαρκής βελτίωση των σχέσεών μας προς όφελος και των δύο λαών. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μπούμε σε λογικές οι οποίες ενέχουν εθνικιστικές αντιλήψεις και κυρίως σε λογικές που οδηγούν σε επιδείνωση των σχέσεων.