Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα στον ρ/φ Σταθμό News 247 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή  και Αγγελική Σπανού

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την τουρκική προκλητικότητα:

Πρόκειται για μια πάγια τακτική της Τουρκίας, το ότι κάποιες στιγμές αυξάνει είτε την επιθετικότητα της με τις ενέργειές  της, είτε δια του λόγου και της ρητορείας της. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια κλιμάκωση και στο λόγο και στις ενέργειες. Επιλέγουν περιόδους είτε για δικούς τους εσωτερικούς λόγους είτε για ό,τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή με τα ενεργειακά.

Σημασία έχει ότι εμείς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιμετωπίζει τα πράγματα με σύνεση αλλά κυρίως με αποφασιστικότητα, όσον αφορά την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε στείλει μήνυμα πολλές φορές, ότι η Τουρκία πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτική, εάν θέλει να είναι μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής κοινότητας. Είναι προφανές, το τι θέλει κάποιος έχει να κάνει και με το τι πράττει, που πρέπει να είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει να τηρεί πολλά βασικά στοιχεία της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, για να μπορεί να έχει είτε τη συμμετοχή είτε την επαφή και την αμοιβαία σχέση με τις χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Δεν βοηθούν τέτοιες ενέργειες, στην εμπέδωση του συστήματος ειρήνης και φιλίας στην περιοχή, που το έχουμε ανάγκη και είναι προς όφελος των ίδιων των κοινωνιών. Εμείς είμαστε βαθειά πεισμένοι  και πιστοί σε αυτό το δόγμα και νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει καλά. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο, μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή παίζονται πολλά θέματα, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά αλλά κυρίως υπάρχουν ιδιαίτερες εστίες έντασης, η χώρα μας με τη στάση της τα έχει καταφέρει.

Για την ύπαρξη ναζιστικών στοιχείων εντός των Ενόπλων Δυνάμεων:

Ήδη έχουν δοθεί εντολές για πλήρη διερεύνηση αλλά κυρίως για να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αναφέρομαι στη Λέσβο, όπου σε τοίχο στρατοπέδου υπήρχε ένα απόφθεγμα του στρατάρχη της Βέρμαχτ Μαϊνστάιν.  Θα απομονωθούν πλήρως και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για όλους αυτούς οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε αυτή την ιστορία.

Αυτό δεν τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είναι μέρος της αντίληψής τους και κυρίως δεν τιμά τη Λέσβο και τη Δημοκρατία μας. Όλα αυτά θα παταχθούν πλήρως. Θα τα δείτε τα μέτρα. Δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο αλλά  κυρίως μας προσβάλει όλους, όλο τον πολιτικό κόσμο και όλο τον ελληνικό λαό.  

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει βαθύ δημοκρατικό αίσθημα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τέτοιου είδους φαινόμενα θα απομονωθούν πλήρως. Ήδη έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η συμμετοχή σε αγώνες δρόμου μνήμης και θυσίας, προβολές ταινιών που τιμούν την ιστορία κλπ.

Η λήθη δεν επιβάλλεται στη μνήμη. Γίνονται όλες οι ενέργειες και σε επίπεδο στρατιωτικών σχολών για να εμπεδωθεί αυτό το αίσθημα δημοκρατίας και κυρίως της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, της υπεράσπισης της πατρίδας και καμία σχέση δεν έχουν με τέτοια ακραία στοιχεία.

Για το αν η υπόθεση του «μακεδονικού» απενοχοποίησε ακραίες συμπεριφορές:  

Είναι μεγαλύτερο το θέμα και δεν αφορά το στράτευμα αλλά το σύνολο της κοινωνίας και το σύνολο της εκπαίδευσης. Όσοι έχουν επιλέξει να χαϊδεύουν τα αυτιά και να προσεγγίζουν τις αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής, υπηρετούν με λάθος τρόπο την πατρίδα μας. Ο εθνικισμός είναι ένα ακραίο φαινόμενο το οποίο έχει προσβάλει, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κατά περιόδους στη χώρα μας.

Πατριωτισμός σημαίνει, ενδιαφέρομαι για την πατρίδα μου, δεν είμαι απέναντι σε καμία άλλη πατρίδα και κυρίως ενδιαφέρομαι για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας . Αυτό σημαίνει πατριωτισμός και αυτό μας διδάσκει και η ιστορία. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε τίποτα άλλο. Όλη αυτή η ρητορεία  από τη ΝΔ, τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Σαμαρά, μας φέρνει σε άλλες εποχές, εμφυλιοπολεμικές. Είναι κρίμα για μια παράταξη που επί Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε δώσει άλλο στίγμα.

Για το πώς βλέπει τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις:

Επί Δημήτρη Βίτσα υπήρξε το νομοσχέδιο το οποίο νομιμοποίησε πλήρως τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών εκ του Συντάγματος  να συνδικαλίζονται, να έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης. Υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες που συμβαδίζουν και με την αντίληψη των ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάνει την προσπάθεια εδώ και χρόνια για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσο αφορά τους οπλίτες θητείας έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα. Υπάρχει ο Κανονισμός αλλά από κει και πέρα έχουν όλο το δικαίωμα να ζητούν να έρθουν σε επαφή και με εμένα τον ίδιο αν υπάρχουν ή δημιουργούνται προβλήματα. Αυτή την περίοδο έχω παρέμβει σε τέτοια θέματα.

Αναφορικά με τη θητεία, είναι 9 μήνες στο Στρατό Ξηράς και 12 μήνες στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και αυτός είναι ο χρόνος που βοηθάει την ύπαρξη και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί είμαστε σε μια περιοχή όπου η υπεράσπιση της πατρίδας μας συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξή της.