Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Ρήγα στο 1ο πρόγραμμα της ΕΡΤ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 στο 1ο Πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 Για την τουρκική προκλητικότητα:

Έχει αναγνωριστεί η προσπάθεια της χώρας μας για να υπάρχει στην περιοχή μόνιμη ειρήνη. Ταυτόχρονα, με τις πολλαπλές συνεργασίες που γίνονται αξιοποιούνται οι οικονομικές δυνατότητες και οι συνεργασίες που χρειαζόμαστε. Σε αυτό το πλαίσιο θα παραμείνουμε σταθεροί . Βεβαίως η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι έντονη και διαμορφώνει ενέργειες που δεν συμβάλλουν στην ειρήνη στην περιοχή.  

Δεν χρειάζεται να σηκώνονται διαρκώς οι τόνοι. Εμείς επιμένουμε για την ανάγκη επαφών στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Πρόσφατα ήρθε τουρκική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και έγιναν συζητήσεις, οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και στην Τουρκία, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή των όποιων εστιών έντασης είναι πιθανόν να δημιουργηθούν σε όποιες περιπτώσεις διεξαγωγής στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Να είναι σίγουρος όλος ο ελληνικός λαός ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι δεδομένη και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Η Τουρκία αμφισβητεί αλά καρτ τις Διεθνείς Συνθήκες και το Δίκαιο της θάλασσας και αυτό δεν είναι μυστικό, το γνωρίζει πολύ καλά ο διεθνής παράγοντας. Η ΕΕ είναι σε πλήρη γνώση των όσων συμβαίνουν και είναι δεδομένη η στάση που έχει τηρήσει.

Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε παραπέρα προκλητικές ενέργειες, σε κάθε περίπτωση όμως είναι αυτονόητο πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί στο ακέραιο τα εθνικά της συμφέροντα. Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει μήνυμα στην Τουρκία, πιέζοντας την να σταματήσει τις όποιες προκλητικές ενέργειες, έχει και αυτό το στοιχείο τη σημασία του.

Για το άρθρο του Κ. Σημίτη σχετικά με τα ελληνοτουρκικά:

Επειδή ο κ. Σημίτης έχει σοβαρές ευθύνες τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την οικονομική κρίση, δεν χρειάζεται αυτή την ώρα να κάνει τέτοιες δηλώσεις ή, τουλάχιστον, όταν κάνει τέτοιες δηλώσεις, να αναλογίζεται τα πεπραγμένα της δικής του περιόδου και πόσο επώδυνα ήταν για τη χώρα μας. Το συγκεκριμένο άρθρο αφήνει τα περιθώρια να αμφισβητήσει κάποιος το δίκαιο που είναι με τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνθήκες.