Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Ρήγα στον T/Σ ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, σήμερα Δευτέρα 27 Μαΐου 2019, στη διάρκεια συζήτησης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα" με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

Είναι αλήθεια ότι στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών καταγράφηκε ένα μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ και προφανώς μια αντίστοιχη οπισθοχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς την ετυμηγορία του ελληνικού λαού την αποδεχόμαστε και αυτό έπραξε και ο Αλέξης Τσίπρας χθες. Δεν λυγίζουμε στις δύσκολες στιγμές, αντίθετα κάνουμε γρήγορες επιλογές οι οποίες ανταποκρίνονται στα πραγματικά διακυβεύματα. Το ίδιο επιλέξαμε και τον Αύγουστο του 2015, όταν βρεθήκαμε μπροστά στην επώδυνη τότε συμφωνία και ζητήσαμε άμεσα την έγκριση του ελληνικού λαού, προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο.

Μιλήσαμε με ειλικρίνεια όλα αυτά τα χρόνια. Παραλάβαμε μια χώρα που ήταν σε κατάσταση πτώχευσης, μια χώρα που ήταν σε μνημόνια. Καταφέραμε κάτι που ανεξάρτητα από τα χθεσινά αποτελέσματα ήταν πολύ σημαντικό, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και την επιτροπεία και έχει προοπτική ανάπτυξης. Όλη αυτή την περίοδο στηρίξαμε όσο μπορούσαμε τον κοινωνικό ιστό που είχε πληγεί ανεπανόρθωτα και ταυτόχρονα, από την πρώτη κιόλας στιγμή που αυτό ήταν δυνατό, διοχετεύσαμε προς την κοινωνία μέρος από την ανάπτυξη.

Το μήνυμα το λαμβάνουμε υπόψιν αλλά δεν θα αλλάξουμε τη στρατηγική. Η στρατηγική είναι η ίδια και με αυτό τον τρόπο θα πάμε και την επόμενη περίοδο, εξηγώντας στον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια, το ένα είναι το σχέδιο του κόσμου της εργασίας, του προοδευτικού κόσμου που δεν θέλει να επιστρέψει η χώρα ούτε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, ούτε σε υποκατώτατους μισθούς, ούτε σε κατώτατους…

Η επιλογή που είχε κάνει η ΝΔ και όλο το σύστημα που την περιβάλλει ήταν να εξαφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας μάλιστα για στρατηγική ήττα, άποψη που συμμερίστηκαν και δήθεν προοδευτικοί χώροι. Αυτό δεν έγινε πράξη. Ο στόχος τους «να ξεμπερδέψουμε με αυτούς» δεν επιτεύχθηκε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος και της προοδευτικής συμμαχίας και όλο τον κόσμο ο οποίος στήριξε αυτή την προσπάθεια. Εμείς θα συνεχίσουμε στρατηγικά να εκπληρώνουμε αυτό το καθήκον το οποίο αναλάβαμε και το πιστεύουμε.

Η κοινωνία όντως περνάει δύσκολα, όμως όλη η προσπάθεια που έγινε ήταν να φτάσουμε σήμερα εδώ ώστε να είναι όλοι συμμέτοχοι στην ανάπτυξη. Η ανεργία έφθασε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, από το 27% πήγε στο 18%. Θεσπίστηκαν σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που είχαν καταργηθεί στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, όταν η επίθεση στον κόσμο της εργασίας ήταν αδυσώπητη. Αυτά προσπαθήσαμε να κάνουμε την προηγούμενη περίοδο και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό θα είναι το μήνυμα, αυτό θα είναι το διακύβευμα. Πρέπει να απαντήσουν όλοι ποιο είναι το σχέδιό τους. Αν το σχέδιο είναι λιγότερη δημοκρατία είναι πολύ προβληματικό. Σε όλα τα εθνικά θέματα εμείς παραμείναμε πιστοί στη γραμμή ασφάλειας στην περιοχή και πυλώνας σταθερότητας και αυτό το αποδείξαμε.