Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στον ALPHA TV και στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τους Τ. Χατζή - Λ. Μπόλα

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στον ALPHA TV και στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τους Τ. Χατζή - Λ. Μπόλα
Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στον ALPHA TV και στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τους Τ. Χατζή - Λ. Μπόλα

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Καλημέρα σας κ. Υπουργέ. Συγχαρητήρια και για την υπουργοποίηση. Θα δούμε πώς θα βγείτε από το Υπουργείο. Καλά μπήκατε, το θέμα είναι στο «έβγα» τι γίνεται, πώς θα είναι ο λογαριασμός. Ήσασταν και στη σύσκεψη το Σάββατο για το μεταναστευτικό.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θα φάμε όσα Σαββατοκύριακα χρειαστεί στις συσκέψεις, προκειμένου να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε αυτό το θέμα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Συγγνώμη, η σύσκεψη καλώς, αλλά το ρεζουμέ ποιο είναι;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βγαίνουν και πράγματα, όμως, τα οποία θα δούμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είδατε προηγουμένως τι έγινε;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Και θα γίνουν και άλλα, γιατί όσο αυξάνονται οι ροές τόσο θα αυξάνεται και η συχνότητα έλευσης όλων αυτών των ανθρώπων.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Προαναγγέλλετε, δηλαδή, και «τσουνάμι».

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα ήδη έχουν αυξηθεί.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό λέτε τώρα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν πλέον έρχονται περίπου 1000 άνθρωποι τη μέρα σε όλα τα νησιά.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το «χιλιάδες», που είπα εγώ, σας πείραξε.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χιλιάδες από τον Έβρο δεν περνάνε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Περνάνε εκατοντάδες όμως.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τον Έβρο περνάνε πολύ λιγότεροι και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς, γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Στα νησιά δεν μπορούμε να υψώσουμε τείχη, θα κάνουμε ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Κύριε Υπουργέ, πώς θα σφραγιστεί ο Έβρος;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν, σε όλο το μήκος και πλάτος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, για να πω λίγο και κάποια θέματα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν, θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός είναι η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη και εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν λίγο τα «λουριά».

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άρα, στη σύσκεψη αυτή που πήγατε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε να πάρετε μέτρα προκειμένου να θωρακίσετε τη χώρα για να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερη εισροή μεταναστών και προσφύγων.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είτε το θέλουμε είτε όχι, για λόγους που ανάγονται και σε γεωπολιτικά παιχνίδια, επί των οποίων δεν έχουμε τον έλεγχο - αποφάσεις άλλων είναι - αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μία έξαρση των μεταναστευτικών ροών, προσφυγικών ροών κλπ. Δεν θέλω να επιμείνουμε στην πολιτική ορθότητα είναι πρόσφυγες και μετανάστες, από τα ανατολικά, από την Τουρκία, προς τα εδώ. Μεγάλη έξαρση, πραγματικά. Όταν, ας πούμε, το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί 600 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα - ασχέτως πότε θα εκδικαστούν, που πάνε πολύ αργά, λόγω της δομής της διαδικασίας του δικαστικού μας συστήματος - και έρχονται 1000, τότε, όπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα είναι μεγάλο, μαζεύεται δηλαδή κόσμος στα νησιά.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μόνο 40 πήγαν, πριν από λίγο, στη Σύμη. Να τα πάρουμε ένα- ένα. Κατ’ αρχάς, τον Έβρο είπατε ότι θα τον σφραγίσετε. Τι σφράγισμα είναι αυτό;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να το πω έτσι, ο Έβρος είναι πιο εύκολος ως προς την επιτήρησή του, διότι είναι χερσαία σύνορα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, αλλά δεν βλέπω επιτήρηση. Εμείς, δεν βλέπουμε τίποτα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει επιτήρηση. Υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και θα γίνει ακόμα αυστηρότερη.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μα μπαίνουν.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημά μας είναι κυρίως στα νησιά.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μη μου το γυρίζετε. Τι σφράγιση θα κάνετε στον Έβρο;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερες διαδικασίες επιτήρησης και παρατήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ερώτηση κρίσεως: Εγώ είμαι μετανάστης, έρχομαι λοιπόν και εσείς είστε ο στρατιώτης. Με πιάνετε σε ελληνικό έδαφος. Ο στρατιώτης τι κάνει; Θα τον περιμαζέψει.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και από εκεί και πέρα, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άρα, λοιπόν, τι θα σφραγίσετε; Αυτό είναι το ερώτημα κ. Υπουργέ.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξουν αυστηρότερα μέσα επιτήρησης, αυστηρότερες περιπολίες. Ήδη, ο Έβρος δεν είναι μεγάλο σημείο εισόδου.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Μα από το 2015, όμως, ακούμε ακριβώς την ίδια ρητορική. Συσκέψεις, αυστηρότερα μέτρα, αποτροπή στη θάλασσα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι, όμως, οι αριθμοί έπεσαν. Τώρα ανέβηκαν ξανά.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Έπεσαν γιατί σταμάτησε και η Τουρκία να στέλνει.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σταμάτησε και τώρα άρχισε ξανά να στέλνει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχετε σκεφτεί μήπως η Τουρκία κάνει το ίδιο που έκανε και στον ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη φορά που βγήκε; Μου είχε πει, η κ. Χριστοδουλοπούλου, στο ραδιόφωνο, είχε κάνει την εξής δήλωση: «Όταν βγήκαμε κυβέρνηση και άρχισαν να έρχονται οι μετανάστες…».

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το ίδιο, γιατί τότε μόνο πρόσκληση δεν τους απηύθυναν. Δεν είναι το ίδιο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό έγινε μετά. «Αιφνιδιαστήκαμε και δεν ξέραμε τι να κάνουμε» λέει. Μήπως οι Τούρκοι, κάθε φορά που βγαίνει και μία καινούργια κυβέρνηση προειδοποιούν με αυτόν τον τρόπο ότι «παιδιά, κοίτα τι σου έχω για μετά αν δε μπορούμε να τα βρούμε». Υπάρχει αυτό.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει αυτό. Είναι θέμα και οι υπολογισμοί των Τούρκων. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς; Το ενθαρρύνουμε, το κινητροδοτούμε ή εκπέμπουμε ένα αυστηρότερο σήμα; Εμείς, αυτή τη στιγμή, θέλουμε να εκπέμψουμε ένα αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μας είπατε ότι θα αποφασίσετε να πάρετε μέτρα, η θάλασσα είναι πάρα πολύ δύσκολο όπως επισημάνατε να φυλαχθεί οπότε ποια θαλάσσια μέτρα θα πάρετε; Στον Έβρο καταλάβαμε αυτό που είπατε, ελπίζουμε να αποδώσει αυτό, στη θάλασσα, όμως, πώς θα αποτρέψετε την εισροή μεταναστών και προσφύγων;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θέλει διαχείριση σε πολλά επίπεδα, διπλωματικό, εσωτερικό και τοπικό. Χθες αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Επομένως ενισχύονται όλα τα παρατηρητήρια - και υπάρχουν πολλά στα νησιά του Αιγαίου - με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό, με ό,τι μέσο διαθέτουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Από το Στρατό;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από το Στρατό, βεβαίως, γιατί είναι παρατηρητήρια του Στρατού. Υπό την επιτήρηση πάντα του Λιμενικού, γιατί το Λιμενικό διεξαγάγει τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να εμπλέξουμε το Στρατό αυτή τη στιγμή κανονικά σε αυτή την υπόθεση, αλλά βοηθά με μέσα κυρίως την προσπάθεια του Λιμενικού να ελέγχει την κατάσταση όσο μπορεί. Άρα, ενίσχυση των παρατηρητηρίων και των μέσων.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα 15 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανεπτυγμένα από τη Λέσβο μέχρι και τη Ρόδο. Όλα τα μικρότερα σκάφη μας είναι εκεί. Θα προωθηθούν μάλλον κάπως πιο μπροστά, όχι δυτικά της Λέσβου, για παράδειγμα, αλλά ανατολικά, σε διάφορα σημεία απ’ όπου θα επιτηρούν.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Υπάρχει μία γραμμή που δεν μπορούν να την περάσουν;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δανείσουμε, κατά κάποιο τρόπο, στο Λιμενικό πλωτά μέσα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τι θα κάνει το πλωτό μέσο; Δηλαδή θα πάει να τους αποτρέψει την ώρα που θα βλέπει τη βάρκα να έρχεται; Τι θα κάνει;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πλωτό μέσο θα περιπολεί. Πάντα όταν αυξάνονται και εντείνονται οι περιπολίες πλωτών μέσων, με στελέχωση φυσικά και από το Λιμενικό που έχει πάντα την εποπτεία των επιχειρήσεων, πάντα αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Όχι σε βάθος χρόνου, αλλά αρχικά τουλάχιστον λειτουργεί αποτρεπτικά. Πρέπει να δείξουμε εντονότερη παρουσία σε κάθε επίπεδο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να δείτε ποια είναι η κατάσταση. Να κάνουμε τη σύνδεση με τη Μόρια, με τον γιατρό. Γιατρέ καλημέρα.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Ο γιατρός Δημήτρης Πατέστος από τους «Γιατρούς του Κόσμου». Είστε εκεί και ζείτε καθημερινά αυτή την κατάσταση, που φθάνει στα όρια της απελπισίας νομίζω.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ ότι είναι έτσι όπως τα λέει, αλλά από εκεί και πέρα θέλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας, προκειμένου αυτή, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, όπως σας είπα, να λειτουργήσει αποτρεπτικά όχι τόσο απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους όσο στους διακινητές που τους βάζουν στις βάρκες και τους λένε «πηγαίνετε, περάστε απέναντι και όλα καλά». Γιατί είναι και αυτό το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Γιατρέ, τι θέλετε να πείτε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας που τον έχουμε εδώ, τα δύο-τρία βασικά πράγματα που θέλετε να του πείτε.

Δ. ΠΑΤΕΣΤΟΣ (ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ): Το βασικότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή όλα τα νησιά, αλλά κυρίως η Λέσβος και η Σάμος, το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει είναι πώς θα έρθει ο χειμώνας. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που μπορεί να κάνει κάποιος, αν υπολογίσουμε ότι θα έρθουν επιπλέον τρεις χιλιάδες άτομα μέχρι και τον Οκτώβριο, θα φτάσουμε γύρω, αν όχι πάνω από 15.000 μόνο στη Λέσβο και μιλάμε μόνο για τη Μόρια, όπου εκεί θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι με κάποιο τρόπο να δούμε τι θα γίνει το χειμώνα. Γιατί όσο και να σκεφτούμε το γιατί ήρθαν, πώς ήρθαν και τα λοιπά, δεν θα λύσει ποτέ το πρόβλημα για το πώς θα ζήσουν εκεί και να μην έχουμε θύματα λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ. Ο Στρατός κάποια στιγμή κ. Υπουργέ, επί Καμμένου, είχε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, είχε φτιάξει κάποια κέντρα υποδοχής. Αν έχετε από στρατόπεδα παλιά, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον, τη δυνατότητα να κάνετε κέντρα υποδοχής εκεί, δεν γίνεται αυτό δηλαδή;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές, το ακούσαμε, ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά, πριν καταλυθεί το σύμπαν εκεί πέρα. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι κάποιοι θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Εκεί πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν, με κάποιες συνθήκες. Αναπτύσσεται μία προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει αυτή την αποστολή στο εσωτερικό της χώρας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μας είπατε νωρίτερα, κ. Παναγιωτόπουλε, ότι δύσκολα γίνονται τα χαρτιά. Μήπως το πρόβλημα είναι εκεί και πρέπει να λύσετε αυτό το πρόβλημα για να φεύγουν οι άνθρωποι να επιστρέφουν ή να πηγαίνουν σε άλλες χώρες και να τελειώνει;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι μία διάσταση του προβλήματος.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι διάσταση, μήπως είναι η λύση του προβλήματος;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξακόσιες αιτήσεις, 1.000 εισερχόμενοι, επομένως 400.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Σε όλα αυτά που συζητάμε, η Ευρώπη που είναι κ. Υπουργέ; Διότι δεν είναι ελληνικό το θέμα αυτό, απλά η Ελλάδα τυγχάνει να είναι η πύλη;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα. Μία διάσταση του προβλήματος, την οποία έχει πάρει πάνω του ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος είναι να ξεκινήσει την πίεση στα ευρωπαϊκά κράτη, έτσι ώστε να αναλάβουν και αυτά μέρος της ευθύνης και του βάρους υποστήριξης αυτού του προβλήματος που τους αναλογεί.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το θέμα είναι αν έχουν την ευαισθησία να πιεστούν.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι ότι αυτό μπορεί να λήξει ή να εξελιχθεί αισίως σε ένα - δύο μήνες και κάθε μέρα έχουμε το πρόβλημα το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε. Επομένως είναι πάρα πολλά τα επίπεδα στα οποία πρέπει να εμπλακούμε και πάρα πολλοί παράγοντες της κυβέρνησης που ταυτοχρόνως πρέπει να κάνει ο καθένας το δικό του.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ας το κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και θα του δούμε και τις επόμενες μέρες.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το δικό μας κομμάτι όμως είναι να αυξήσουμε την επιτήρηση, τα μάτια και τα αυτιά που «σκανάρουν» το Αιγαίο και την παρουσία μας εκεί αποτρεπτικά.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πάμε τώρα στο μεγάλο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες διανύουν μία κακή περίοδο, δεν είναι μία καλή περίοδος, με ευθύνη των Τούρκων, γιατί πράγματι αυτοί είναι που έχουν ανεβάσει τους τόνους και δημιουργείται αυτό το πρόβλημα. Εγώ θα σας ρωτήσω ευθέως, εάν επιχειρήσουν κάτι οι Τούρκοι στο Αιγαίο πόσο έτοιμος είναι ο Στρατός κ. Υπουργέ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι έτοιμος, αλλά η προσπάθειά μας είναι να τους πείσουμε να μην επιχειρήσουν.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αν επιχειρήσουν, όμως, σας ρωτάω ευθέως και πάλι πόσο έτοιμος είναι ο Στρατός;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα, είναι έτοιμος. Η προσπάθεια είναι διαρκής, παρά τα προβλήματα. Τα προβλήματα δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη, λύνονται δυναμικά. Διότι τα οπλικά συστήματα παλιώνουν, καθίστανται αναχρονιστικά και επομένως πάντα υπάρχει ανάγκη, διαρκώς υπάρχει ανάγκη, να κάνεις παρεμβάσεις προκειμένου να τα έχεις σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Οι Τούρκοι παρατηρώ ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει τη δική τους βιομηχανία, φτιάχνουν και δικά τους οπλικά συστήματα. Παραλλήλως βλέπουμε με τα drones, το λέω και το ξαναλέω, γιατί είναι η σύγχρονη τεχνολογία, να «γαζώνουν» το Αιγαίο στην κυριολεξία. Εμείς τι κάνουμε; Έχουμε μη επανδρωμένα σκάφη τέτοιου είδους;

Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε. Από τους Τούρκους δεν αγοράσαμε, ούτε νομίζω ότι θα αγοράσουμε ποτέ. Δε μας πουλάνε μάλλον. Αλλά από εκεί και πέρα έχουμε δικά μας drones.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δικά μας ή δανεικά από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε δικά μας, ελληνικά. Διαπραγματευόμαστε τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους Ισραηλινούς την απόκτηση μερικών ακόμα, με διαφορετικές δυνατότητες το καθένα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με leasing θα τα πάρετε αυτά;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ή πρόσκτηση με αγορά ή με leasing. Αυτή τη στιγμή είναι υπό διαπραγμάτευση και τα δύο ζητήματα. Τα ισραηλινά έχουν άλλες δυνατότητες, τα αμερικανικά άλλες, μεγαλύτερες όσον αφορά την εμβέλεια, καλύπτουν δηλαδή περισσότερο χώρο και αυτό είναι λογικό γιατί είναι άλλη η στρατηγική οπτική γωνία των Αμερικανών στην περιοχή. Όμως είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε. Και επιπλέον και αυτό θα έλεγα ότι είναι ένα μικρό μυστικό το οποίο όμως μπορώ να ανακοινώσω, δεν είναι στρατιωτικό απόρρητο, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, συγκεκριμένα με τον αρμόδιο Υπουργό για την Έρευνα και την Καινοτομία, τον κ. Δήμα, με τον οποίο προσπαθούμε να συμφωνήσουμε στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones, ελληνικής τεχνολογίας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είναι είδηση αυτό που μας λέτε.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βασική στρατηγική επιλογή, η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας διότι η αμυντική βιομηχανία είναι η ραχοκοκαλιά που υποστηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Λέγαμε το πρωί στο ραδιόφωνο με τον Δήμο Βερύκιο, που ξέρει και αυτά τα θέματα καλά, το εξής: Υπάρχουν πολλά μυαλά, Έλληνες, Ελληνόπουλα που τελείωσαν το MIT, μεγάλα πανεπιστήμια, αεροναυπηγοί.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στα δικά μας, όχι μόνο στο εξωτερικό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και στο Μετσόβιο λέω που είχε το ανάλογο τμήμα. Αυτούς τους ανθρώπους ο Ελληνικός Στρατός δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει; Είναι ένα ερώτημα, δηλαδή, που θα το έκανε ένας πολίτης στο καφενείο αν πηγαίνατε, «ρε παιδιά, ο Ελληνικός Στρατός είστε, τόσοι σφουγγοκωλάριοι εκεί μέσα, τόσοι παρατρεχάμενοι, διώξτε και κανέναν και πάρτε δέκα επιστήμονες να κάνουν έρευνες, μελέτες».

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιστήμονες υπάρχουν, απλά προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε και να εντατικοποιήσουμε την παρουσία τους και τη συνεισφορά τους στον Ελληνικό Στρατό. Υπάρχουν ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, δεν είναι κατ’ ανάγκη απαραίτητο να φτιάχνουν ένα αεροπλάνο. Μπορούν όμως να φτιάξουν ένα κομμάτι αεροσκάφους.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Αν εξασφαλιστεί αυτή η χρηματοδότηση για την οποία μιλήσατε, πότε μπορεί αυτό το πρόγραμμα να ξεκινήσει και πότε μπορεί να έχει και απτά αποτελέσματα.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, θέλω να το τρέξουμε γρήγορα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, «τρέχουν» πάρα πολλά πράγματα, πολύ εντατικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Βλέπετε την απογείωση ενός F-16, τρέχει το πρόγραμμα αναβάθμισης του F-16 στην κατηγορία Viper, που είναι ό,τι πιο προηγμένο υπάρχει αν εξαιρέσουμε τα αεροσκάφη 5ης γενιάς, αυτή είναι άλλη κουβέντα, κάτι το οποίο αν συμβεί ή μάλλον όταν συμβεί, γιατί θα συμβεί, θα αναβαθμίσει μεταξύ άλλων και τις δυνατότητες της ΕΑΒ, της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία αυτή τη στιγμή ζητά ένα έναυσμα για να βγάλει δουλειές και να αποκτήσει ακόμα περισσότερες.

Είναι τα καράβια, οι Αμερικανοί, οι Ισραηλινοί, πολλά πράγματα που «τρέχουν». Ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα που μας απασχολούν ακόμα, εξαιτίας της μοντέρνας φύσης των απειλών ασφαλείας που δέχεται όχι μόνο η χώρα μας, όλες οι χώρες, τις υβριδικές απειλές που δεν εκδηλώνονται με συμβατική στρατιωτική ενέργεια, αλλά με άλλες, πιο υπόγειες ενέργειες αποσταθεροποίησης. Ένας χάκερ, ας πούμε, που σου εξουδετερώνει το κεντρικό σύστημα υπολογιστών για μια βασική υποδομή και σου διαλύει τα πάντα γιατί ξαφνικά σβήνουν τα φώτα και δε μπορείς ούτε να επιχειρήσεις στρατιωτικά. Είναι οι λεγόμενες κυβερνοαπειλές.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχετε τέτοια πρόσωπα στο Στρατό;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε, ναι. Απλά, πρέπει να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες και βέβαια να το συζητήσουμε και να το σχεδιάσουμε με το συναρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ήδη, ο κ. Πιερρακάκης έχει έρθει τρεις φορές στο Υπουργείο και έχουμε εξαγγείλει τη δημιουργία ενός κοινού φορέα για να το βάλουμε να δουλέψει. Να δουλέψει, όχι φτιάχνοντας ακόμα μια Επιτροπή, αλλά βάζοντας επιστήμονες να το «τρέξουν».

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και ένα τελευταίο. Έμψυχο υλικό χρειάζεται ο Στρατός αυτή τη στιγμή;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το έμψυχο υλικό του Στρατού - κατ’ αρχήν για εμένα είναι όχι μόνο πολλαπλασιαστής ισχύος, όπως λέμε στη συμβατική στρατιωτική διάλεκτο, αλλά και ένα σημείο ποιοτικής υπεροχής απέναντι σε όσους επιβουλεύονται κυριαρχικά μας δικαιώματα - είναι σε καλή κατάσταση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κατά συνέπεια, να περιμένουμε αύξηση της θητείας;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, να μην περιμένουμε αύξηση της θητείας Η αύξηση θητείας αφορά τους στρατεύσιμους που θα έρθουν για εννέα μήνες και θα φύγουν. Το έμψυχο δυναμικό, κατ’ αρχήν είναι οι επαγγελματίες στο Στρατό και εκεί θα κάνουμε παρεμβάσεις για να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας. Χρειάζονται πολύ επιλεκτικά προσλήψεις σε συγκεκριμένους κλάδους. Με τη θητεία, το έχω πει πάρα πολλές φορές, σε κάθε τόνο, ότι εάν δεν έχω τις προτάσεις της Στρατιωτικής Ηγεσίας δε μπορώ εγώ να βγαίνω και να εξαγγέλλω. Περιμένω, λοιπόν, να δω τι θα μου πουν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αυτή η σκέψη. Πιθανολογώ ότι δεν θα υπάρξει. Δεν είναι το μείζον θέμα που θα κάνει διαφορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Κάτι τελευταίο. Απλώς, αν πρέπει να περιμένουμε κάτι από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν, όπως είπα και προχθές με τον ομόλογό μου, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτά. Ακόμα και σε περιόδους έντασης πρέπει να μένουν ανοιχτά. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι έχουμε διαφορές.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας πώς τα πάτε εσείς;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον έχω δει. Μιλήσαμε μια φορά στο τηλέφωνο. Ήταν ευγενικός κι εγώ ήμουν ευγενικός μαζί του. Θα βρεθούμε από κοντά στο τέλος του άλλου μήνα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Έχει μια δουλειά να κάνει, αλλά έχω κι εγώ μια δουλειά να κάνω. Τουλάχιστον εγώ σκοπεύω να την κάνω καλά. Τώρα από εκεί και πέρα, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτά.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σας ευχαριστούμε θερμά, κ. Υπουργέ και ευχόμαστε καλή δύναμη, γιατί ο Στρατός είναι αυτός που φυλάει αυτή τη χώρα και τον χρειαζόμαστε υγιή, σωστό και δημοκρατικό.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τη φυλάει καλά, σας; διαβεβαιώνω. Η δική μας δουλειά, η δική μας αποστολή είναι να τον κάνουμε να τη φυλάει ακόμα καλύτερα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σας ευχαριστούμε θερμά.