Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή "ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ" του Τ/Σ "ΣΚΑΙ"

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Καλημέρα σε όλους, καλημέρα στους τηλεθεατές σας. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: «Στρατηγέ» θέλετε να σας λέμε ή «Υπουργέ», τί προτιμάτε;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχω περάσει και από τα δύο στάδια, έχω ολοκληρώσει την ιεραρχία ως στρατιωτικός. Και τα δύο με τιμούν πάρα πολύ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Λοιπόν, κ. Υπουργέ, γυρίσατε, ήσασταν εχθές στον Έβρο, κάνατε αυτοψία εκεί στα σύνορα. Πριν πάμε και στα υπόλοιπα ζητήματα με την Τουρκία, μπορείτε να μας πείτε πώς είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στον Έβρο; Διότι ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η συνοριογραμμή μας θωρακίζεται περαιτέρω, αλλά διακινούνται και πολλά fake news από μεριάς Τουρκίας περί ανθρώπων οι οποίοι από την άλλη μεριά του φράχτη μπορεί να μαζεύονται.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Ναι, βεβαίως η συνοριογραμμή μας θωρακίζεται καθημερινά, με πολλαπλούς τρόπους. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο κομμάτι της ερώτησης σας, όχι δεν είχαμε τίποτα από την άλλη πλευρά των συνόρων. Όλα αυτά τα οποία ακούσαμε ήταν ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες βγήκαν από την περιοχή της Αδριανούπολης, αλλά  και από άλλους κύκλους, μιλώντας για συγκεντρώσεις μεταναστών. Η  κατάσταση στα χερσαία σύνορα της χώρας είναι συνηθισμένη. Συνηθισμένη, μετά την απομάκρυνση των μεταναστών, στις 26 του προηγούμενου μήνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Περιμένετε κάτι;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Μετά τη νίκη, την οποία πετύχαμε, την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανέλυσε την όλη κατάσταση. Αναλύοντας την κατάσταση βρήκαμε τομείς οι οποίοι θέλουν βελτίωση, σε πολλαπλά σημεία. Οργανωτικά, διαδικαστικά, θεσμικά, επιχειρησιακά. Αυτό κάνουμε συνεχώς. Και τους βελτιώνουμε, όχι μόνο ανακαλύπτοντας τις αδυναμίες μας, αλλά κάνοντας και βάζοντας να εξελιχθούν σενάρια, στο πλαίσιο του war gaming. Εκεί ανακαλύπτουμε σε ποιους τομείς θέλουμε περαιτέρω βελτιώσεις. Αυτό το κάνουμε καθημερινά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Άρα τί κάνουμε για να θωρακίσουμε περαιτέρω την συνοριογραμμή στον Έβρο, συγκεκριμένα; 
 

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Προσλαμβάνουμε παραπάνω προσωπικό, τόσο εμείς, οι Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και η Ελληνική Αστυνομία αλλά και το Λιμενικό, για τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά. Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, Συνοριοφύλακες, Λιμενοφύλακες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Πόσους παίρνουμε;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, 2.000 παίρνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ελληνική Αστυνομία παίρνει 400 για τον Έβρο και 800 για τα νησιά και πάνω από 200 άτομα το Λιμενικό, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις μονάδες πρώτης γραμμής. 
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε Στρατηγέ, Υπουργέ τέλος πάντων, πού την περιμένετε την επόμενη κίνησή της Τουρκίας, στον Έβρο ή στα νησιά; Nα καταλάβω.
 

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η επόμενη κίνηςη της Τουρκίας μπορεί να είναι σημειακή, ή μπορεί να είναι οριστική. Μπορεί να είναι σε κάποιο σημείο στον Έβρο ή σε πολλαπλά σημεία στον Έβρο. Μπορεί σε αυτό να προστεθεί και το Αιγαίο, κάτι που έγινε, και γίνεται αυτήν τη στιγμή και, βεβαίως μπορεί αυτό, να συνδυαστεί με όλες αυτές τις ενέργειες, που δηλώνει ότι θα κάνει στην θαλάσσια περιοχή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά, θα τα πούμε αυτά.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Να κάνουμε και μια ερώτηση και για τον φράχτη στον Έβρο κ. Υπουργέ, πέραν της θωράκισης σε επίπεδο προσωπικού. Πότε ρεαλιστικά θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το έργο ενίσχυσης του φράχτη, επέκτασης του φράχτη, που κάνουμε αυτή τη στιγμή;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά τον φράχτη στα χερσαία σύνορα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο διαφορετικές καταστάσεις. Ο ένας είναι ο φράχτης, ο οποίος γίνεται με μέριμνα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Υπάρχουν ήδη 10.450 μέτρα και αυτήν τη στιγμή έχει σχεδιαστεί η επέκτασή του κατά 20.000 περίπου 26.000 μέτρα, αλλά υπάρχουν και τα εμπόδια, τα οποία είναι ίδιας δυναμικής με τον φράχτη αυτόν, τα οποία τοποθετεί ο Ελληνικός Στρατός. Αυτήν τη στιγμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν τοποθετήσει, σχεδιάζουν να τοποθετήσουν, εμπόδια μήκους 40.000 μέτρων. Αν σκεφτούμε λοιπόν ότι είναι 203 χιλιόμετρα τα χερσαία σύνορα, υπάρχουν ήδη σε 10 χιλιόμετρα, άλλα 26 χιλιόμετρα θα βάλει η Αστυνομία και ο Ελληνικός Στρατός. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγνώμη Υπουργέ μου, τον φράχτη ξέρουμε, καταλαβαίνουμε τί είναι; Τα εμπόδια τί είναι; Είναι ικανά να εμποδίσουν λαθρομετανάστες ή μετανάστες να περάσουν, ή είναι στρατιωτικής φύσεως, ξέρω εγώ, εμπόδια που είναι...

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Όχι. Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, γιατί μου δίνετε τη δυνατότητα να το διευκρινίσω. Είναι εμπόδια, τα οποία έχουνε διττή χρήση. Έχουν στρατιωτική χρήση στο πλαίσιο της αμυντικής θωράκισης, αλλά έχουν και χρήση περιορισμού των ανθρώπων στο να περάσουν, διότι έχουν ύψος πάνω από  3,5 μέτρα. Και βεβαίως είναι ενισχυμένα και μπαίνουν σε σημεία που δεν μπορεί να μπει φράχτης. Διότι ο φράχτης προϋποθέτει ότι θα φτιάξεις βάση, θα τον θεμελιώσεις.

ΜΑΙΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑ: Η φύλαξη σε όλη αυτήν την έκταση από πλευράς Ελληνικών Δυνάμεων, φανταζόμαστε θα είναι σε στρατηγικά σημεία, έτσι; Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα καλύπτεται καθ’ όλη τη διάρκεια όλη αυτή η τεράστια έκταση. Και μιας και σας έχουμε μαζί μας – θέτω το ερώτημα διπλό για να σας δώσουμε απολύτως τον λόγο, να δώσουμε από τα δικά σας χείλη, μιας και σας έχουμε κοντά μας – και μια απάντηση, για όποιον μπορεί να μην το ξέρει σχετικά με εκείνο το περίφημο θέμα με τα 15 στρέμματα; Είδατε εσείς ποτέ στρατιωτικούς Τούρκους να έχουν μπει σε Ελληνικό έδαφος; Μιλάμε για την περίφημη ιστορία στον Έβρο και την κοίτη του ποταμού. Οι αλλαγές που δημιουργούνται εκεί, κ. Υπουργέ.
 

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: κ. Μπάρμπα, θα απαντήσω πρώτα στο πρώτο σκέλος της ερώτησης σας, πώς γίνεται η φύλαξη. Η φύλαξη γίνεται με πολλαπλά μέσα. Γίνεται με προσωπικό σε επιλεγμένα σημεία, γίνεται και με ηλεκτροοπτικά μέσα έτσι ώστε καλύπτεται το σύνολο των χιλιομέτρων του Έβρου. Δεν υπάρχει σημείο στο οποίο να μην υπάρχει ματιά μας. Είτε με ελικόπτερα τα οποία πετάνε, είτε με drones τα οποία πετάνε, είτε με UAV, είτε με ηλεκτροοπτικά σύγχρονα που μπορούν να δουν ημέρα και νύχτα, μπορούμε να δούμε το κάθε σημείο. Παράλληλα, στα κρίσιμα σημεία, υπάρχει βεβαίως και προσωπικό. Κοινές περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Άρα λοιπόν, ο Έβρος φυλάσσεται συνολικά.

Έρχομαι τώρα στο δεύτερο κομμάτι της ερώτησής σας. Η δήλωση είναι σαφής, κατηγορηματική και μία. Σε καμία περίπτωση, κανένα χρονικό σημείο της όλης κρίσης, δεν πάτησε κανένας Τούρκος στρατιώτης ή αστυνομικός στο ελληνικό έδαφος. Τόσο απλά. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Είναι σαφές, κ. Στεφανή. Να κατεβούμε λίγο γεωγραφικά στη συζήτησή μας και να πάμε τώρα σε αυτές τις προαναγγελίες που έχουμε από μεριάς Τουρκίας, για σεισμογραφικές έρευνες, εκεί, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στα δύο οικόπεδα. Έξω από τα έξι μίλια, αλλά μέσα στην ΑΟΖ, μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Επειδή είστε σαρξ εξ σαρκός και των Ενόπλων Δυνάμεων κ. Στεφανή, εφόσον η Τουρκία βγάλει καράβι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εμείς τί κάνουμε;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Πριν απαντήσω σε αυτό, θα ήθελα να πάω πάλι στα θαλάσσια σύνορα. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστούν οι ενέργειες που κάνει η Ελληνική Ακτοφυλακή σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Και εκεί υφιστάμεθα πίεση, την οποία την αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Δεν είναι εύκολο να τη δούμε αυτήν την πίεση, διότι δεν μπορεί να πάει κάποιος και να τη φωτογραφίσει. Πλην όμως, ενέργειες γίνονται καθημερινά, αποφασιστικές, οι οποίες και εκεί δηλώνουν τον τρόπο με τον οποίον φυλάμε τα σύνορά μας. Και το αναφαίρετο το δικαίωμα που έχουμε να τα φυλάμε. Κλείνω λοιπόν αυτό το θέμα και έρχομαι τώρα στο θέμα το οποίο είπατε. Η Ελλάδα, σε πολλαπλά επίπεδα, αναλύει καθημερινά την κατάσταση. Θέλω να ξεκινήσω από τη δήλωση του κ. Πρωθυπουργού την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία. Ποιο είναι το όραμα του για τη χώρα; Πρόοδος, προκοπή και ευημερία. Τί κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις; Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν το ασφαλές πλαίσιο για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Είναι το ζητούμενο κάθε πολίτη αυτό. Εμείς λοιπόν καθημερινά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, αναλύουμε την κατάσταση, και για κάθε δράση υπάρχει και αντίδραση. Για αυτόν κιόλας τον λόγο, πριν μερικούς μήνες, υπογράφοντας ένα μνημόνιο με το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε συγκροτήσει μια ομάδα, η οποία λειτουργεί υπό τον κ. Δένδια, και η οποία είναι από ανθρώπους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Όταν λέτε κ. Στεφανή ότι για κάθε δράση υπάρχει αντίδραση, εγώ θα επιμείνω στο ερώτημα.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Βεβαίως, σας ευχαριστώ που επιμένετε. Υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές, υπάρχουν οι διπλωματικές ενέργειες, οι πολιτικές ενέργειες, οι οικονομικές ενέργειες και οι επιχειρησιακές ενέργειες. Δεν περιμένετε από εμένα να σας αναλύσω τις επιχειρησιακές ενέργειες. Εκείνο όμως το οποίο θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν πολλαπλές δράσεις αντιμετώπισης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι, συγνώμη τώρα, κ. Υπουργέ μου, γιατί εγώ επειδή είμαι και από την Κρήτη κάτω και με ενοχλεί λιγάκι να βλέπω το οικόπεδο που έχουν βάλει οι Τούρκοι να ακουμπά εκεί δίπλα στην Κρήτη δίπλα-δίπλα. Εγώ θέλω μια διαβεβαίωση – και δεν μιλάω για μένα, μιλώ για όλους για όλους τους Έλληνες και ειδικά εκεί κάτω – ότι σε περίπτωση που θα πατήσει το τουρκικό γεωτρύπανο στον βυθό, ότι δεν θα το αφήσουμε, ό,τι και να γίνει.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: κ. Καμπουράκη τη διαβεβαίωση δεν σας τη δίνω μόνο εγώ. Τη διαβεβαίωση τη δίνει η Κυβέρνηση διά του στόματος του κ. Πρωθυπουργού. Εμείς με ηρεμία και ψυχραιμία παρακολουθούμε την όλη κατάσταση, αλλά παράλληλα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κάθε απειλή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Η Τουρκία έχει λάβει αυτό το μήνυμα κ. Στεφανή;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Βεβαίως το λαμβάνει, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το μήνυμα είναι επικοινωνιακό. Δεν είναι καθόλου επικοινωνιακό το μήνυμα. Είναι ένα λεκτικό μήνυμα το οποίο δίνουμε, μα παράλληλα το μήνυμα είναι η παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού ΓΕΣ, η δική μου, σε ασκήσεις για παράδειγμα που έκανε το σύνολο του πυροβολικού στον Έβρο. Σε δεύτερη άσκηση που έκανε το σύνολο μιας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, οι Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες εκπαιδεύονται. Άρα λοιπόν το μήνυμα δεν είναι μόνο λεκτικό, το μήνυμα είναι σαφές προς όλους. Το δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτούς που μιλά, το δηλώνει στο πλαίσιο που το αφορά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε κάθε συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη και καταδεικνύεται η εργαλειοποίηση των μεταναστών εναντίον της χώρας μας και της Ευρώπης. Και βεβαίως το καταδεικνύουν όλα αυτά, τα οποία σχεδιάζουμε καθημερινά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα σας θυμίσω δύο δηλώσεις. Η μία δήλωση ήταν η δήλωση του πρώην Αρχηγού, του πρώην Υπουργού Άμυνας όταν ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, του κ. Αποστολάκη, που είπε «έτσι και ανέβουν σε βραχονησίδα θα τους ισοπεδώσουμε». Σας θυμίζω και αυτό που είπε προχθές ο δικός σας, ο Υπουργός Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, που είπε «δεν το θέλουμε, δεν είναι επιδίωξή μας, αλλά είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική εμπλοκή». Αυτά εσείς τα προσυπογράφετε, μας τα λέτε, βάζετε και μια υπογραφή από κάτω, είμαστε εντάξει, ισχύουν;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εγώ προσυπογράφω αυτά τα οποία λέω, και το μήνυμα της Κυβέρνησης. Συνάδω απόλυτα με το τί λέει ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, και λέω ότι καθημερινά εξετάζουμε σενάρια για κάθε ενδεχόμενο και αλίμονο αν δεν το κάναμε αυτό. Θα ήθελα κ. Καμπουράκη να πω το εξής. Ποιος πίστευε στις 28 Φεβρουαρίου ότι η Ελλάδα στον Έβρο θα σταματούσε 9.453 μετανάστες που πήγαν να μπουν εκείνο το βράδυ. Πώς έγινε αυτό, μαγικά; Όχι. Με σκληρή δουλειά και με δουλειά η οποία καθημερινά, αθόρυβα και κάτω από το ραντάρ την προετοιμάζαμε για να γίνει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Άρα εσείς λέτε ότι δουλεύουμε αποτρεπτικά για να μην φτάσουμε στο απευκταίο ενδεχόμενο της οποιασδήποτε εμπλοκής;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εμείς – ξαναλέω και πάλι – ως Ένοπλες Δυνάμεις θέτουμε τη βάση. Πάνω σε αυτή τη βάση ο Ελληνικός Λαός και η Κυβέρνηση πατά, για να οδηγήσει τη χώρα ο κ. Πρωθυπουργός στην ευημερία. Αυτός είναι ο ρόλος μας.

ΜΑΙΡΑ ΜΠΑΡΜΠΑ: Ένα λεπτό να ρωτήσω λίγο για το θέμα αυτό, επειδή και για τον κόσμο τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Υπάρχει αυτό το περίφημο τουρκολιβυκό σύμφωνο και για το οποίο περιμένουμε αντίδραση και περαιτέρω ενέργειες και από την Ελληνική Κυβέρνηση και σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών. Έτσι όπως είναι στο δικό σας μετερίζι τα πράγματα, εάν πραγματικά πάει ένα Τουρκικό σκάφος για οποιαδήποτε εργασία μέσα σε αυτό που λέγεται περιοχή που έχει συμφωνήσει η Τουρκία με τη Λιβύη, μας πιάνει; Πιάνει ελληνικά νερά; Να το διευκρινίσετε.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λιβύη είναι ένα αντικείμενο που απασχολεί όλους. Βλέπετε καθημερινά τις ισορροπίες πώς διαμορφώνονται. Για το θέμα της Λιβύης θα ήθελα να πω κάτι στρατηγικό, ότι ενώ φαίνεται η κρίση να ολοκληρώνεται, δεν θα ολοκληρωθεί η κρίση. Κανέναν δεν συμφέρει η κρίση να τελειώσει εκεί. Η δημιουργία κρίσης εκεί αφήνει το ενδεχόμενο για πάρα πολλούς παίκτες γεωστρατηγικούς στην περιοχή να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και να ασκήσουν εξουσία. Εμείς το παρακολουθούμε αυτό και όπως είπα και πάλι – θα επαναλάβω τον εαυτό μου – για κάθε δράση έχουμε αντίδραση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ερώτηση, διαβάζω εδώ σήμερα – δεν ξέρω αν την διαβάσατε – στο Βήμα, μια συνέντευξη του Γκιουρτντενίζ, του απόστρατου Ναυάρχου που είναι ο πατέρας του δόγματος για τη Γαλάζια Πατρίδα και τα λοιπά. Αν δεν την έχετε διαβάσει, διαβάστε, υποθέτω τα ξέρετε. Πρόκειται περί φρικιαστικού αθροίσματος. Τα διάβασα όλα όσα λέει και έμεινα άναυδος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Υπάρχει ένα ολόκληρο αφήγημα όμως, επεκτατισμός κανονικός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο τύπος δηλαδή λέει: παιδιά, δεν υπάρχει, 153 νησιά είναι δικά μας, στο Αιγαίο. Το λέει ευθέως. Λέει ότι η πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών είναι μάταιη.  Δεν πα να λέτε εσείς, το ίδιο μας κάνει. Ξεδιπλώνει ένα σχέδιο για το οποίο, κ. Στεφανή μου, δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι μόνο το επόμενο δίμηνο, τρίμηνο, πεντάμηνο. Εδώ καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορία που πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι για τα επόμενα 40-50 χρόνια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Ελάτε κ. Στεφανή για να ολοκληρώσουμε.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: κ. Καμπουράκη, στην απάντηση αυτή θα ήθελα να πω το εξής: οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μια τεχνική με την οποία προετοιμάζονται. Η τεχνική προβλέπει βραχυπρόθεσμες προετοιμασίες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Είναι ο περίφημος Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, βεβαίως προετοιμαζόμαστε για το αύριο, προετοιμαζόμαστε για το μεθαύριο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το μέλλον. Ένα παράδειγμα θα σας πω, η συζήτηση για τις φρεγάτες – η οποία είναι πολύ προηγμένη – αναφέρεται σ’ αυτό και σε πολλά άλλα θέματα. Από εκεί και πέρα όμως θα ήθελα να πω ότι η κρίση και το θερμό επεισόδιο πρωτίστως δεν συμφέρει την Τουρκία.

Η Τουρκία βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση, έχει πάρα πολλά προβλήματα, έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Η απάντηση της χώρας μας είναι και θα είναι σκληρή. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι, σταθεροί, αισιόδοξοι, διότι η διαχείριση των δύο κρίσεων μέχρι τώρα, μόνο αισιοδοξία μπορεί να μεταφέρει στον Ελληνικό Λαό. Διαχειριζόμαστε τώρα το επόμενο βήμα – αυτό δεν θα ήθελα να το αμφισβητείτε. Πάνω στο peak μιας κρίσης, όπως ήταν το μεταναστευτικό, ήρθε μια άλλη κρίση, η κρίση η υγειονομική. Το διαχειριστήκαμε καλύτερα απ’ όλους σε σημείο να αποτελούμε το μοντέλο για πάρα πολλές χώρες. Ίσως και για τον κόσμο. Αυτό μας δείχνει τον δρόμο για εμπρός. Προβλήματα θα μας έρθουν, ίσως και σοβαρότερα. Εμείς δηλώνουμε ότι στη βάρδιά μας δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι το άσχημο για τη χώρα. Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη προχωρούμε. Σας ευχαριστώ πολύ.
 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Στεφανή. Χρόνια πολλά, να είστε καλά.