Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ1

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ1
Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ1

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Είχαμε προαναγγείλει πριν, ότι θα έχουμε τον κύριο Αλκιβιάδη Στεφανή μαζί μας, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας να συζητήσουμε για τα ελληνοτουρκικά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο και τις αντιδράσεις που υπήρχαν, να μας ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο. Κύριε Στεφανή καλημέρα.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣΚαλή σας ημέρα κ. Κοτταρίδη, καλημέρα σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣΕυχαριστούμε πολύ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Ξέρετε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση εδώ και μέρες για το τι έχει πραγματικά συμβεί εκεί στην περιοχή του Έβρου, είχαμε και αντιδράσεις έτσι  στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα με την αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις, είχαμε δημοσιεύματα και στον ξένο τύπο. Θέλετε να μας πείτε τώρα τι πραγματικά έχει συμβεί εκεί;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣΤο τι πραγματικά έχει συμβεί το έχει περιγράψει με απόλυτο τρόπο ο κύριος Υπουργός Εξωτερικών. Και αυτό έχει συμβεί. Το εξήγησε και πριν λίγο ο εξαιρετικός βουλευτής μας, ο κύριος Χατζηβασιλείου από τις Σέρρες και βεβαίως απόλυτα σωστή η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας του κ. Παναγιωτόπουλου, χθες σε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εγώ θα ήθελα να κάνω ένα βήμα πίσω στο όλο θέμα και να πω το εξής. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν λέμε πράγματα και αφήνουμε να εννοηθούνε  καταστάσεις, οι οποίες αγγίζουν το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καθημερινά, στη χώρα μας γιορτάζουμε και τιμάμε ήρωες. Προχθές, το Σαββάτο  23 του μηνός, γιορτάσαμε τη μνήμη του Ηλιάκη, ο οποίος, υπερασπίζοντας τα εθνικά εδάφη, έπεσε στα νερά της Καρπάθου. Χθες γιορτάσαμε μια άλλη μεγάλη μέρα, τη γενοκτονία των Ποντίων. Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες καθημερινά τιμούν ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση του εθνικού εδάφους δεν πρέπει να αφήνεται η παραμικρή υπόνοια ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Τη δουλειά τους την κάνουν καταπληκτικά, σε όλα τα επίπεδα. Από την πρώτη μέρα, ένας υπαξιωματικός, ένας οπλίτης, ένας αξιωματικός, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Έβρου, ασχολείται με τα σύνορα. Ασχολείται με την κάθε πέτρα και ελέγχει καθημερινά εάν έχει κουνηθεί μισό χιλιοστό μέσα στο εθνικό έδαφος. Και μπορεί να φαίνεται αυτό αστείο, αλλά μόνο αστείο δεν είναι. Δείχνει τη στάση, τη σχέση, την αντίληψη των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τα εθνικά σύνορα. Πολύ, λοιπόν, προσεκτικοί πρέπει να είμαστε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν τη δουλειά τους καταπληκτικά. Θα ήθελα να πω και κλείνω με αυτό, ότι σε χρονικό διάστημα 28 ημερών, από την 28η Φεβρουαρίου και μετά, 48.000 άνθρωποι σταματήθηκαν στον Έβρο. Αυτό κάτι δείχνει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό που λέτε όμως, για το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θέλω να μας το εξηγήσετε λίγο, ποιος το αμφισβητεί αυτό, γιατί αυτό που λέτε δεν το λέτε έτσι γενικά και αόριστα, για να ακουστεί απλά, έχει και συγκεκριμένους αποδεκτές. Αναφέρεστε, για παράδειγμα, στη στάση κάποιων κομμάτων τα τελευταία 24ωρα, μετά από όλα όσα γράφτηκαν και ξεκίνησαν από μια βρετανική εφημερίδα για τον Έβρο;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν αναφέρομαι μόνο στη βρετανική εφημερίδα, αναφέρομαι και στο εσωτερικό της χώρας. Αφήνονται υπόνοιες ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπερασπίστηκαν τα σύνορα, όχι τα 16 στρέμματα που λέει κάποιος, όχι τα κάποια μέτρα που λέει κάποιος, το χιλιοστό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες στο χιλιοστό του Εθνικού εδάφους, εδώ θα ήθελα να ανοίξω μία παρένθεση, με σαφείς εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Και εγώ ίσως είμαι από τους λίγους που μπορούν να το βεβαιώσουν αυτό, με την έννοια ότι επί 42 χρόνια φόρεσα τη στολή των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα, έχω έναν άλλο ρόλο, πολιτικό. Είμαι λοιπόν σε θέση να διαβεβαιώσω ότι οι οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας είναι σαφέστατες σε σχέση με την προάσπιση των εθνικών μας συνόρων. Η αντιπαράθεση, η οποία μπορεί να γίνει σε όλα τα επίπεδα και είναι υγιής, πρέπει να αφήσει απ’ έξω τα εθνικά θέματα. Εκεί πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, συνοχή, η οποία συνοχή είναι δύναμη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣΚύριε Στεφανή, θα μας πείτε μας λίγο τι πραγματικά τι έχει γίνε λοιπόν εκεί στον Έβρο. Από ότι καταλαβαίνω πήγαν εκεί ελληνικές δυνάμεις για να μετρήσουν, για να δουν τι θα γίνει με τον φράχτη, ήρθαν κάποιοι Τούρκοι σε κάποιο σημείο εκεί κοντά για να παρακολουθήσουν και να παρατηρούν τι έγινε. Αυτό που καταλαβαίνω αυτό, που μας λέτε, είναι ότι οι Τούρκοι δεν μπήκαν ποτέ σε Ελληνικό έδαφος.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Είναι γεγονός και διαφαίνεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Βεβαίως, το ίδιο είπε και ο κύριος Γεραπετρίτης, το ίδιο είπε ο κύριος Πέτσας. Ξέρετε, η σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου με τα σύνορα είναι καθημερινή. Κάθε πρωί υπάρχει αναφορά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Το ύψος του ποταμού, πού βρίσκονται τα όρια, τι κάνει ο φράχτης, πού είναι τα περίπολα, τί προσπάθειες απαγόρευσης εισόδου  των συνόρων έγιναν. Χθες 219 άτομα, σε 219 άτομα απαγορεύτηκε η είσοδός τους στον Έβρο. Προχθές, σε 180 άτομα. Όταν λοιπόν υπάρχει τέτοια σχέση με τα εθνικά σύνορα, είναι δυνατόν να συμβεί κάτι και να επιτρέψουμε έστω και για χιλιοστό την καταπάτηση του εθνικού μας εδάφους; Σε σχέση με το τι έγινε, θα έρθω  στα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου το βράδυ και θα έρθω στις ενέργειες τις οποίες είχε αναλάβει το ελληνικό κράτος, από το τέλος Σεπτεμβρίου. Εκεί, μετά από ανάλυση της όλης κατάστασης προβήκαμε σε ενέργειες ενίσχυσης των δυνάμεών μας και στον Έβρο και στα νησιά. Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με την Αστυνομία στα χερσαία σύνορα, Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με το Λιμενικό στα  θαλάσσια. Έγινε αυτό το οποίο έγινε, το οποίο έδωσε υπερηφάνεια στην Ελλάδα και έδειξε σε όλη την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα είναι εδώ υπερασπίζοντας εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Μετά την απαγόρευση εισόδου παράνομα, παράνομων ανθρώπων στο έδαφός μας, ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας για την επόμενη μέρα. Είδαμε αν υπάρχουν κάπου αδυναμίες, καταγράψαμε τις βέλτιστες πρακτικές σε ορισμένα σημεία και κοιτάξαμε να τις υλοποιήσουμε σε όλο το μήκος του Έβρου ποταμού και βεβαίως σε όλο το πλέγμα των θαλάσσιων συνόρων. Μία από τις δράσεις αυτές ήταν να επεκτείνουμε τον φράχτη. Ο φράχτης τώρα έχει περίπου 10.400 μέτρα και κοιτάμε και σε άλλα σημεία να τον επεκτείνουμε, να τον τοποθετήσουμε αρχικά. Στην ενέργεια λοιπόν αυτή, οριοθέτησης του χώρου, καταγραφής του χώρου, σήμανσης του χώρου, η Τουρκία αντέδρασε στέλνοντας κάποιους παρατηρητές στο δικό της έδαφος. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μάλιστα, και έχουμε δει το σημείο στο χάρτη για το που πήγαν αυτές οι Δυνάμεις, εντός των τουρκικών συνόρων βεβαίως, είναι ο χάρτης που βλέπουμε και βλέπουμε και το επίμαχο σημείο κυκλωμένο έτσι σε μπλε χρώμα, όπου έγινε η όλη εστία συζήτησης. Να ρωτήσω εγώ το εξής: Επειδή εσείς ξέρω ότι γυρίζετε εδώ και αρκετούς μήνες όλα τα νησιά, τον θαλάσσιο χώρο και όχι μόνο, πως είδατε τις δηλώσεις, θα ξεκινήσω από τις δηλώσεις του κυρίου Ακάρ, του τούρκου Υπουργού Άμυνας, ο οποίος μιλώντας για όλο αυτό το σκηνικό έντασης που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, έριξε το μπαλάκι στη μεριά τη δική μας. Ότι να εξηγήσουμε εμείς τις παρενοχλήσεις που γίνονται στο Αιγαίο, ότι εμείς τις κάνουμε δηλαδή αυτές τις παρενοχλήσεις και ότι πρόκειται για σοβαρές προκλήσεις και για προβοκάτσια.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αυτά τα οποία που είπε ο κύριος Ακάρ και όχι μόνο, εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο στρατηγικό της Τουρκίας. Το σχέδιο δεν έχει σχέση μόνο με την Ελλάδα, αλλά έχει σχέση με την ευρύτερη αντίληψη της, για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή. Ενέργειες αναλαμβάνει στη Συρία, στη Λιβύη, σε σχέση με την Ελλάδα και βεβαίως και στο εσωτερικό της, διότι οι φωνές τώρα τελευταία ενάντια των δράσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι πάρα πολλές, και κάθε μέρα που περνά αυξάνονται. Θεωρεί λοιπόν η Τουρκία ότι μπορεί να μας πιέσει. Εμείς καθημερινά παρακολουθούμε τί λέει η τουρκική πλευρά, το αναλύουμε, το εκτιμούμε, και συντονίζουμε σε κάθε επίπεδο τη δράση μας. Η δράση μας είναι πολλαπλή, είναι πολυδιάστατη. Αξιολογούμε πολλά στοιχεία και αναλαμβάνουμε δράση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, εμείς, όλη μας η δράση στο εξωτερικό, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενημερώνουμε καθημερινά, για το τι συμβαίνει. Η Τουρκία κάνει αυτό το οποίο νομίζει, κάθε φορά όμως καταδεικνύεται ότι αυτά τα οποία λέει δεν συντάσσονται με την πραγματικότητα. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όταν ο κ. Πρωθυπουργός βρέθηκε μαζί  με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χερσαία μας σύνορα και εκεί όλοι είδαν το ποιά είναι η πραγματική εικόνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Στεφανή, θέλω να σας ρωτήσω, επειδή διαβάζουμε και διάφορα, αν θεωρείτε, αν πιστεύετε ή μάλλον αν έχετε εικόνα, ότι η Τουρκία αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει και πάλι να προωθεί ή τουλάχιστον προσπαθήσει να προωθήσει μετανάστες προς τη χώρα μας, αυτή τη φορά απέναντι από τα νησιά και αν ευσταθούν διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία έχουμε διαβάσει το τελευταίο διάστημα, ότι ήδη στα παράλια απέναντι από τα νησιά στήνονται σιγά-σιγά καταυλισμοί προσφύγων με στόχο κάποια στιγμή να μπορέσουν να περάσουν απέναντι.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η Ελληνική πλευρά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν εξετάζει τί θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι, εξετάζει τις δυνατότητές τους πάντα, και ανάλογα με τις δυνατότητες τους σχεδιάζει. Μπορεί η Τουρκία να το κάνει αυτό;  Έδειξε ότι μπορεί να το κάνει. 28 του μηνός άνοιξε τα σύνορά της, αναφέρομαι στον Φεβρουάριο, και το πρώτο βράδυ σταματήσαμε 9.450 ανθρώπους στον Έβρο. Εκτιμούμε ότι τώρα μπορεί να το κάνει. Σχεδιάζουμε γι’ αυτό. Και γι΄ αυτόν τον λόγο, έχουμε λάβει, έχουμε αναλάβει μια σειρά μέτρων, η οποία διαχωρίζεται σε 4 επίπεδα, θεσμικό επίπεδο, διαδικαστικό επίπεδο, θέματα προσωπικού και θέματα εξοπλισμών. Και συνεχώς αναβαθμίζουμε τις δυνατότητές μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣΠάντως κύριε Υπουργέ, ειδικά σε αυτό που σας ρώτησε και ο Δημήτρης τώρα, δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας τις δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου, περίπου προανήγγειλε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και κυρίως δια της θαλάσσιας οδού, θα ξαναρχίσουν μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορονοΐου και δεν ξέρω αν η σωστή λέξη είναι τις προανήγγειλε ή περίπου τις υποκινεί κιόλας.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θυμίζουμε ότι το ίδιο είχε κάνει και την περίοδο του Φεβρουαρίου. Τόσο ο Ερντογάν είχε μιλήσει για 134.000 ανθρώπους που είχε βεβαιώσει ότι είχανε περάσει στη χώρα μας, το ίδιο είχε πει ο υπουργός Εσωτερικών, το ίδιο είχε πει ο υπουργός Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών. Τελικά απεδείχθη ότι δεν μπόρεσε να περάσει αυτούς τους ανθρώπους. Να περιμένουμε να δούμε, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας ξέρουν τι θα κάνουν. Με σαφείς πολιτικές εντολές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Μάλιστα. Τώρα βέβαια δεν ξέρω, επιχειρησιακά, πόσο πιο εύκολο είναι η πόσο εύκολο είναι να αποκρούσεις κύματα από την πλευρά της θάλασσας.

ΑΛΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣΤο κάνουμε ήδη καθημερινά και στη θάλασσα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣΚύριε Υπουργέ ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣΠριν κλείσουμε θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να καταχραστώ λίγο το χρόνο σας, και να επανέλθω σε αυτό το οποίο είπα και το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, και να σας δώσω σημείο του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν καταπληκτική δουλειά, και μετά τον ορισμό μου ως ο Εθνικός Συντονιστής για την ασφάλεια και επιτήρηση των συνόρων, βεβαιώνω το ίδιο και για τα σώματα ασφαλείας. Τιμή και σεβασμός στο έργο τους, οφείλουμε να το λέμε καθημερινά και να μην αφήνουμε να εννοηθεί ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Και το δεύτερο, απαιτείται συνοχή και σύμπνοια για τα εθνικά μας θέματα. Ενωμένοι έχουμε τεράστια δύναμη. Η συνοχή είναι πολλαπλασιαστής ισχύος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πολύ σαφές και πολύ κατανοητό αυτό που είπατε. Ο κύριος Δένδιας το είπε λίγο διαφορετικά εχθές, ότι δεν μπορεί το εθνικό συμφέρον να γίνεται «κλωτσοσκούφι» για δημοσκοπικά συμφέροντα, αλλά κρατάμε αυτό που είπατε και στην αρχή, και τώρα κλείνοντας αυτή την κουβέντα. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Στεφανή, καλημέρα.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Καλημέρα σας, καλή εβδομάδα.