Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή “ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 7” στον Τ/Σ OPEN TV

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: κ. Υπουργέ, πώς ακούσατε αυτά που είπε ο κ. Ερντογάν χθες;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα ξεκινήσω θέτοντας το συνολικό πλαίσιο. Βρισκόμαστε στη μέση μιας κατάστασης, μιας κρίσης θα μπορούσα να πω, την οποία αξιολογούμε καθημερινά. Την αξιολογούμε σε πολλαπλά επίπεδα, την αξιολογούμε ακαδημαϊκά. Είδα τους εξαιρετικούς ανθρώπους που έχετε και λένε τις απόψεις τους. Την αξιολογούμε δημοσιογραφικά – συλλέγετε απόψεις απ’ όλο το πεδίο – την αξιολογούμε πολιτικά, στρατηγικά και ερχόμαστε στο δικό μου κομμάτι, στη δική μου παρέμβαση τη σημερινή – επιχειρησιακά. Πολλά τα θέματα τα οποία προκύπτουν, πολλά τα θέματα τα οποία αναλύουμε και ξεκινάω από τον κ. Ερντογάν. Καταρχάς θα πρέπει να κρατήσουμε το εξής: Ένας πρόεδρος μιας χώρας αναπτύσσει ένα χάρτη, κρατά στα χέρια του ένα δείκτη laser και δείχνει με τον χάρτη αυτόν αποστάσεις, οικόπεδα. Αυτό το γεγονός, αν το αναλύσουμε, περιμέναμε να το δούμε από τον επιτελάρχη ενός επιτελείου, τον αρχηγό ενός κλάδου, το πολύ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ή τον Υπουργό Ενέργειας. Το ό,τι το κάνει αυτό ο Πρόεδρος μιας χώρας πρέπει να μας απασχολήσει. Και να μας οδηγήσει στο να το αξιολογήσουμε για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Δείχνει ανασφάλεια; Δεν εμπιστεύεται τους κάτω από αυτόν να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό; Θεωρεί αυτός, μέσα στο μυαλό του, ότι είναι ο καλύτερος, για να μεταφέρει ένα μήνυμα; Θέλει να δείξει ανάλογη σοβαρότητα στο μήνυμα το οποίο μεταφέρει και να δώσει τα σωστά μηνύματα;

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Το τοποθετεί σε ανώτερο επίπεδο ο ίδιος. Και δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που το κάνει αυτό με ανάλογους χάρτες. 

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ναι. Το χρησιμοποιεί συχνά. Είναι κάτι που του αρέσει φαίνεται. Να βάζει τον εαυτό του, να σκέφτεται τον εαυτό του ως επικεφαλής μιας άλλης επιχείρησης. Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε το συνολικό πλαίσιο της Τουρκίας και τα μέτωπα τα οποία έχει ανοίξει, τόσο περιφερειακά της, με τις χώρες οι οποίες βρίσκονται γύρω της, όσο και στο πλαίσιο των πολυμερών σχέσεων Αραβικός κόσμος και το τι δυνάμεις συνεγείρει εκεί απ’ όλη του τη δράση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, ιδιαίτερη σχέση με την Ρωσία, αλλά και με το Ισραήλ. Βλέπουμε ένα πολύ πολυπαραγοντικό πεδίο, στο οποίο προσπαθεί να τηρήσει ισορροπίες. Και μέσα σ’ αυτό έρχεται η θέση της Ελλάδος. Εγώ θα ήθελα να πω κάτι. Τί προσπάθησε να κάνει ο Ερντογάν στο τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου; Προσπάθησε, μέσω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, να αποδυναμώσει τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη. Να δείξει ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να φυλάξουν σύνορα, δεν μπορούν να φυλάξουν ευρωπαϊκά σύνορα. Τί κατάφερε;  Aκριβώς το αντίθετο. Aντί η θέση μας να μειωθεί, η θέση μας ενισχύθηκε. Και είδαμε στον Έβρο και στα νησιά, το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι εκεί. Και βεβαίως, την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι εκεί, μαζί με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Αυτό τον έκανε να αναζητά άλλους τρόπους να αποδυναμώσει τη χώρα μας.

Προσπάθησε να το κάνει με τρεις τρόπους: Ο ένας είναι ότι προσπάθησε να φθείρει τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό. Όταν είδε ότι αυτό δεν του έβγαινε, προσπαθεί να φθείρει τη χώρα. Δείτε τι κάνει τις τελευταίες μέρες. Κατηγορεί την Ελλάδα ως τη χώρα της δήθεν δημοκρατίας, κοιτάξτε πώς φέρεται. Η χώρα η οποία είναι πολιτισμική, κοιτάξτε τι κάνει στα τζαμιά μας. Προσπαθεί, λοιπόν, να δημιουργήσει μια κακή εικόνα για τη χώρα. Ούτε αυτό του βγαίνει. Διαφαίνονται οι προθέσεις του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: κ. Υπουργέ, με συγχωρείτε, να πάμε στο σήμερα; Εκλάβατε αυτό το οποίο είπε – ότι αν κάνουμε το λάθος, θα μας απαντήσουν – ως μια απειλή πολέμου;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ακούμε το τι λέει και το αναλύουμε. Και δεν εξετάζουμε μόνο το τι λέει ο κ. Ερντογάν. Εξετάζουμε και τι δυνατότητες έχει να υλοποιήσει. Και σε σχέση με αυτές τις δυνατότητές του εμείς προχωρούμε στην ανάλυσή μας. Οι προθέσεις δυνητικού αντιπάλου μπορεί να είναι πολλές, μπορεί να αλλάζουν και μπορεί να είναι και λεκτικές. Εμείς εξετάζουμε τις προθέσεις του αυτές, τις λέξεις του αυτές. Μπορεί να τις στηρίξει με δυνατότητες; Εκεί είναι το ζητούμενο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και τί λέτε λοιπόν εσείς; Ότι δεν μπορεί να τις στηρίξει με δυνατότητες τις φραστικές του απειλές; 

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχει κάποιες δυνατότητες, τις οποίες μπορεί να τις υποστηρίξει.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Όπως κ. Υπουργέ; Ποιες δυνατότητες έχει; Σε ποιο πεδίο απ’ όλα αυτά τα οποία αναφερθήκατε;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Επιχειρησιακές δυνατότητες. Νομίζω το ερώτημα εκεί ακουμπούσε.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Επιχειρησιακή είναι και η διευκρίνιση που σας ζητάει η κ. Κουτροκόη.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Ναι, αλλά τί εννοείτε ακριβώς;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το Ναυτικό, ας πούμε;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Είναι πολλαπλές οι δυνατότητές του. Μπορεί να ξεκινήσουν από δυνατότητες σ’ ένα σημείο, σε ένα σημειακό επίπεδο, και μπορούν να προχωρήσουν σε μια γενικότερη κατάσταση, την οποία δεν την αξιολογούμε ως πιθανή. Τις ανάλογες δυνατότητες μπορούμε να τις αναπτύξουμε και εμείς. Με μεγάλη άνεση.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, επειδή έχει τοποθετήσει και έχει περιγράψει και γεωγραφικά τα σχέδιά του. Και εδώ φτάνει νοτίως της Κρήτης ο σχεδιασμός του και οι απειλές του μαζί, σύμφωνα με τα όσα έδειξε και ο ίδιος χθες στους χάρτες. Τί θα κάνουμε κ. Στεφανή;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Κατανοείτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σας πω τί θα κάνουμε.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς. Δεν σας ζητώ να μας αποκαλύψετε τα επιχειρησιακά σχέδια. Λέω, όμως, αν βρισκόμαστε στο σημείο να προετοιμαζόμαστε. Να θεωρούμε ότι η πρόθεσή του και ο σχεδιασμός του είναι να υλοποιήσει την απειλή;.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ευχαριστώ που το διευκρινίζετε. Εκείνο το οποίο θέλω να διευκρινίσω κι εγώ είναι το εξής. Ένα επιτελείο, εκείνο για το οποίο σχεδιάζει είναι το χειρότερο δυνατό να συμβεί. Αυτό προκύπτει από τον όλο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Εμείς λοιπόν, σχεδιάζουμε για το χειρότερο δυνατό να συμβεί. Και το χειρότερο δυνατό να συμβεί αντιμετωπίζεται με πληθώρα επιλογών. Έχουμε, λοιπόν, αναπτύξει για κάθε δράση πληθώρα αντιδράσεων. Στο πλαίσιο ενός war gaming, στο πλαίσιο του πολεμικού παιγνίου, που είναι μια τέχνη, δράση – αντίδραση, αντί – αντίδραση και αντί αντί – αντίδραση, έχουμε αναπτύξει πληθώρα επιλογών, ένα μενού επιλογών, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι. Και, βεβαίως, μη φανταστείτε ότι το μενού επιλογών αυτό είναι καθαρά στρατιωτικό. Είμαστε σε μια συνεχή αλληλεπίδραση με το Υπουργείο Εξωτερικών.

 ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Και διπλωματικό.

 ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εννοείται.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Πάνω σ’ αυτό πάντως κ. Στεφανή.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω αυτό. Ο πρωταρχικός πυλώνας ισχύος στην παρούσα κατάσταση είναι ο διπλωματικός. Σε πολλαπλά επίπεδα. Παράλληλα με αυτό υπάρχουν και οι δράσεις οι δικές μας, οι οποίες ξεκινάνε από το απλό επίπεδο της αύξησης ή της αλλαγής της επιχειρησιακής ετοιμότητας και προχωρούμε σε κάτι πιο σύνθετο.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Πάνω σε αυτό, να σας διακόψω. Με συγχωρείτε. Επειδή μιλάτε για τις επαφές που έχουμε και εμείς με αρκετές χώρες. Πάνω σε αυτό, χθες υπήρξε το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Τραμπ και στον Ερντογάν. Μας έστειλε νωρίτερα η Μαρία Ζαχαράκη και ο Μιχάλης Ιγνατίου ανταποκριτές μας ότι μετά το τηλεφώνημα αυτό, περιχαρής ο Ερντογάν είπε ότι ξεκινάει μια νέα εποχή με τις ΗΠΑ και στη Λιβύη. Συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα, λέει το ρεπορτάζ, θα μιλήσω και με τον Πούτιν, για όσα συμφωνήσαμε με τον Τραμπ. Και φαίνεται ότι υπάρχει κάποια συμφωνία, γιατί ακριβώς μετά απ’ αυτό το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ βγήκε και παρουσίασε αυτούς τους χάρτες, που όλοι παρακολουθήσαμε.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και εκτόξευσε τις απειλές.

 ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Και ουσιαστικά λέει ότι του έχει δώσει αέρα το «πράσινο φως» για την Ανατολική Μεσόγειο. Και μιλάμε για δύο δυνατούς παίκτες, τις ΗΠΑ και τον Πούτιν.

 ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ :Το ερώτημα; 

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Θέλω να πω ότι αντίστοιχες επαφές έχει κι εκείνος. Και, προφανώς, για να βγαίνει μετά από αυτό το τηλεφώνημα και να κάνει αυτές τις σκληρές δηλώσεις όπως μας έλεγε και η Μαρία Ζαχαράκη άνευ προηγουμένου, σημαίνει ότι κάποιος ουσιαστικά του λέει «προχώρα», να το πω απλά.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Και με ρωτάτε;

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Και σας ρωτώ πώς θα απαντήσουμε σε αυτό. Πώς απαντάμε σε αυτό;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εμείς δεν είμαστε σε θέση, στο επιχειρησιακό κομμάτι, να δουλέψουμε υποθετικά.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ : Γιατί επικαλεστήκατε κι εσείς το ρεπορτάζ συναδέλφων και καθηγητών που αναλύουν αυτά που έγιναν χθες.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Βεβαίως. Εμείς, εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε απόλυτα πραγματιστές. Από τη μία πλευρά έχουμε την απειλή, τη δυνητική απειλή. Από την άλλη την πλευρά έχουμε τις δυνατότητες. Και το τρίτο θέμα το οποίο αξιολογούμε είναι τα σενάρια. Σενάρια από τα πιο ακραία μέχρι τα πιο απλά. Κι εκεί τοποθετούμε τις δικές μας δυνατότητες. Και έτσι χτίζουμε όλο μας το πλαίσιο. Τί θα κάνουμε στο διπλωματικό επίπεδο, τί θα κάνουμε στο επιχειρησιακό επίπεδο. Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ηγετών. Αυτό ήταν και το ρεπορτάζ. Εμείς όλα αυτά τα κατανοούμε. Η θέση της χώρας μας είναι σκληρά αποφασιστική. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, κάτι το οποίο το κάνουμε από την πρώτη στιγμή, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπουργέ, είπατε κάτι προηγουμένως, το οποίο δεν θα θελα να περάσει έτσι. Το πρώτο σημείο είναι η αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί η ετοιμότητα τελευταίο διάστημα στις κρίσιμες περιοχές;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η ετοιμότητα αυξάνεται με δύο τρόπους. Όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται σε ένα διαφορετικό επίπεδο ετοιμότητας είτε σημειακά, συγκεκριμένες μονάδες αυξάνουν το επίπεδο ετοιμότητας τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχουν γίνει;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του προγραμματισμού, τον οποίο υλοποιούμε από την αρχή του χρόνου, κάνουμε καθημερινά ένα πακέτο ασκήσεων. Ασκήσεις μάλιστα αυτές επισκέφτηκα και την προηγούμενη εβδομάδα στον Έβρο, όπου παρακολούθησα δύο από αυτές. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται για να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας και να αυξήσουν και το επίπεδο της επιχειρησιακής δέσμευσης σε κάποια σενάρια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το ελληνικό ναυτικό;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Για όλους οι ασκήσεις αφορούν το σύνολο. Θα ήθελα να πω κάτι δεν πρέπει να παρασυρόμεθα σε όλα αυτά τα οποία γίνονται και να χάνουμε την αυτοσυγκέντρωςη και την ψυχραιμία μας. Πιθανόν εκεί να θέλουν να μας οδηγήσουν και κάποιοι. Εμείς παρακολουθούμε το τι συμβαίνει με απόλυτη ψυχραιμία. Παρακολουθείς κάτι με ψυχραιμία όταν έχεις εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου και όταν τις δυνατότητές σου αυτές δεν τις έχεις δοκιμάσει λεκτικά, τις έχεις δοκιμάσει ρεαλιστικά με ξεκάθαρα μετρήσιμα επιχειρησιακά αποτελέσματα. Όταν, λοιπόν, το έχεις κάνει αυτό, είσαι σίγουρος για τις δυνατότητές σου, παρακολουθείς με ψυχραιμία το τί συμβαίνει και ανάλογα πράττεις. Εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Δύο κρίσεις τις αντιμετωπίσαμε με επιτυχία.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Αναφέρεστε στην επιτυχία του Έβρου;

 ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η επιτυχία στον Έβρο, στα χερσαία σύνορα, επικάλυψε το τί συνέβη στα νησιά. Τα νησιά, από πολύ μεγάλες εισροές που είχαν, τώρα έχουν μηδενικές. Άρα, λοιπόν, δεν είναι μόνο η επιτυχία στον Έβρο, γιατί θα είμαστε άδικοι απέναντι στην εξαιρετική δουλειά του Λιμενικού Σώματος που γίνεται στη θάλασσα. Η επιτυχία στον Έβρο υπάρχει και στα νησιά. Στον Έβρο, 27 χώρες δηλώνουν παρουσία, συμπαραστεκόμενες σε εμάς, μα κι άλλες 14 στα νησιά με μέσα και προσωπικό. Άρα, λοιπόν, δύο κρίσεις που αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στην υγεία. Τώρα πρέπει να τοποθετήσουμε το σωστό πλαίσιο για να προχωρήσουμε μπροστά  την οικονομία μας, δημιουργώντας μια σταθερότητα για τη χώρα. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: κ. Υπουργέ, αν υποθέσουμε, αν δεχτούμε ότι ο Ερντογάν προχωράει στην υλοποίηση των απειλών του, ποιους σύμμαχους θα έχουμε δίπλα μας από το πρώτο λεπτό. Και ξέρετε το ρωτώ, γιατί έχει μείνει η φράση του κ. Αποστολάκη, συναδέλφου σας και πρώην Υπουργού, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ουάσιγκτον μας είπε ότι αν γίνει η στραβή στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο, θα είμαστε μόνοι μας.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εγώ στέκομαι στις σκληρές προσπάθειες της Κυβέρνησης του ίδιου του κ. Πρωθυπουργού, ο οποίος προγραμματίζει συνεχείς επαφές και ταξίδια σε όλες τις χώρες της περιοχής. Στέκομαι στις εξαιρετικές προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών δια του Υπουργού του. Θυμίζω την τελευταία την 3 + 1 + 1 σύνοδο, η οποία έγινε με τα κράτη της περιοχής, έτσι ώστε να βεβαιώσουμε τη σύμπραξή μας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο τι κάνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο θέμα το μεταναστευτικό στις πολυμερείς του σχέσεις, και στο τι κάνει η αμυντική διπλωματία διά του Υπουργού, του κ. Παναγιωτόπουλου. Άρα, λοιπόν, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το περιβάλλον μας και η στάση μας, η στάση την οποία έχουμε ως Έθνος, η σταθερή σκληρή αποφασιστική στάση, βρίσκει ανταπόκριση παντού.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα το ξαναρωτήσω, συγνώμη για την επιμονή. Σε επιχειρησιακό επίπεδο θα είμαστε μόνοι μας; Συγγνώμη και για την επιμονή μου, απλά θέλω να καταλάβουμε εάν ο Ερντογάν μπορεί να διαφημίζει τις σχέσεις του με τον Τραμπ και τις όποιες συμφωνίες μπορεί να κλείνει στο τηλέφωνο με τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Αν είμαστε στο ίδιο επίπεδο ή αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών έχοντας στις πλάτες της Αμερικής;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Στην παρούσα περίοδο η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις καλύτερες σχέσεις που είχαν ποτέ. Και αυτό είναι ένα αντικείμενο μιας ξεχωριστής συζήτησης που μπορεί να καταδειχθεί με επιχειρήματα, πάμπολλα επιχειρήματα. Άρα, λοιπόν, σας απαντώ εμμέσως σε αυτό. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι εδώ εμείς έχουμε καταδείξει ότι υπερασπιζόμαστε και προασπίζουμε το δίκαιο, βασιζόμενοι πάνω στο διεθνές πλαίσιο, υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας σκληρά, τα οποία αποτελούν και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι στο επιχειρησιακό πλαίσιο και ξέρουμε τι κάνουμε και προετοιμαζόμαστε σκληρά γι’ αυτό. Τα καθημερινά αποτελέσματα μας δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Βεβαίως λέω και πάλι για να μην καταδειχθεί κάτι διαφορετικό, με απόλυτη ψυχραιμία και κατανοώντας απόλυτα τον ρόλο του αμυντικού πεδίου, παρέχουμε το σωστό πλαίσιο έτσι ώστε η χώρα να προοδεύσει, που είναι και το ζητούμενο.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Κοιτάζοντας τα ερευνητικά, κ. Υπουργέ, με τις φρεγάτες και τα λοιπά. Πώς αντιδρά η Ελλάδα είναι το ερώτημα. Το έχουν πει ξεκάθαρα ότι βγαίνουν τα ερευνητικά. Θα υπάρξει σύγκρουση, να το ρωτήσω πολύ απλά, λέτε επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα ήθελα να πω – και ζητώ συγγνώμη για αυτό το οποίο θα πω. Είναι διαφορετικά τα επίπεδα κάθε φορά της συνομιλίας γι’ αυτό το θέμα. Άλλο το ακαδημαϊκό που ακούμε απόψεις, άλλο το δημοσιογραφικό, άλλο το πολιτικό.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ : Όχι, είναι ξεκάθαρες οι δηλώσεις τους πάνω σ’ αυτό ότι θα βγουν τα ερευνητικά.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Το επιχειρησιακό επίπεδο πρέπει να δει το θέμα. Το βλέπει το θέμα πολύ σοβαρά, εξετάζοντας και αξιολογώντας κάθε μέρα διαφορετικά σενάρια. Αυτό μπορώ να σας πω.

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Νομίζω ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτό που θα μας απασχολήσει είναι το τί τελικά όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Ερντογάν συμφώνησε για τη Λιβύη, που μας αφορά, με τον με τον Τραμπ. Και μάλιστα λέει ότι θα έχει και τη βοήθεια και την αρωγή και την επικοινωνία με τον Πούτιν. Εμείς πώς θα αντιδράσουμε σε αυτό; Θεωρώ ότι δημοσιογραφικά, μέσα στη μέρα, θα ασχοληθούμε για το τι τελικά ο Πλανητάρχης συμφώνησε με τον Σουλτάνο. Τί θα πράξουμε διπλωματικά;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Είναι η τέταρτη φορά που με ρωτάτε το ίδιο πράγμα!

ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ : Σας ρωτάω γιατί πιστεύω ότι θα μας απασχολήσει, αλλιώς δεν θα επέμενα τόσο πολύ.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Συμφωνώ μαζί σας, αυτό πρέπει να κάνετε, αλλά και εγώ πρέπει να κάνω αυτό το οποίο κάνω τώρα, και θα το πω για τέταρτη φορά. Και ξέρουμε τι κάνουμε και ξέρουμε τι θα κάνουμε και μπορούμε να το κάνουμε πάρα πολύ καλά. Εκεί πρέπει να σταματήσω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και πάντως είστε σε θέση για να μιλήσουμε για τον δικό σας τομέα να διαβεβαιώσετε τους Έλληνες ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Έτσι δεν είναι;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και την κάνουν πάντα καλά, με μεγάλη αυτοθυσία και με υψηλό, υψηλότατο ηθικό. Τα οπλικά μας συστήματα ξέρουμε να τα διαχειριστούμε καταπληκτικά. Βλέπω τις εικόνες, τις οποίες δείχνετε με πάρα πολύ ηθικό και με πάρα πολλή υπερηφάνεια. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέχουν στην καρδιά και την ψυχή του Έλληνα, την πρώτη θέση. Το αξίζουμε αυτό, το αξίζουν οι ένοπλες μας δυνάμεις αυτό. Η ηγεσία είναι καταπληκτική, η πολιτική εντολή ξεκάθαρη. Να μην έχει καμία αμφιβολία ο ελληνικός λαός ότι ξέρουμε τι θα κάνουμε. Παρέχουμε το σωστό πλαίσιο, το στέρεο πλαίσιο για να προοδεύσει η χώρα.

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: κ. Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.