Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1
Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1

Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας κ. Υπουργέ. Έχουμε, λοιπόν, μια ακραία προκλητική συμπεριφορά από τις επίσημες τουρκικές αρχές. Από τη μία λοιπόν η στρατοχωροφυλακή στον Έβρο με βροχή δακρυγόνων στο ελληνικό έδαφος και βεβαίως δίχως προσχήματα πια η τουρκική πλευρά τους βοηθά τους μετανάστες/πρόσφυγες να προσπαθήσουν τουλάχιστον να μπουν στη χώρα μας. Και θέλω ευθέως να σας ρωτήσω, αυτά που ζούμε στον Έβρο τις τελευταίες μέρες θα συνεχιστούν;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η εκτίμηση είναι πως ναι. Καταρχάς καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, καλησπέρα και στους τηλεθεατές σας. Η εκτίμηση είναι πως ναι. Ο Ερντογάν έχει ένα σχέδιο, το σχέδιο το υλοποίησε την αμέσως επόμενη μέρα, αν όχι την ίδια νύχτα που είχε τις ατυχείς επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ, θέλοντας να καλύψει κατά κάποιον τρόπο τους νεκρούς, τους εκατό ανθρώπους νεκρούς και τραυματίες που είχε. Αμέσως άλλαξε το πλάνο και παρουσίασε το σχέδιο αυτό. Το σχέδιο το υλοποιεί με συμμετοχή πάνω από τεσσάρων υπουργείων εμπλεκομένους σε αυτή την κατάσταση, θεωρώντας ότι μπορεί να μεταφέρει την κοινή γνώμη αλλά και την πίεση προς εμάς και στην Ευρώπη.

Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Κ. Υπουργέ φοβάστε ότι θα έχουμε κλιμάκωση, πρέπει να ανησυχούμε τα επόμενα 24ωρα;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα ήθελα να πω το εξής. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν φοβούνται και προσωπικά δεν φοβάμαι. Εμείς αναλύουμε την κατάσταση, εκτιμούμε και σχεδιάζουμε. Αναλύοντας την κατάσταση εκτιμούμε ότι η πίεση θα συνεχιστεί και βάσει αυτού του σχεδιασμού μας προγραμματίζουμε τις επόμενες ενέργειές μας.

Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Πιστεύετε ότι μπορεί αυτό το οποίο, πέρασε αυτό το τετραήμερο, γιατί είδαμε και χθες μία ανάπαυλα, να ήταν μία πρώτη φάση ενός σχεδίου και το δεύτερο, η δεύτερη φάση του σχεδίου να είναι ακόμα πιο επιθετική από την πλευρά της Τουρκίας;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η εκτίμηση είναι ότι ο Ερντογάν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Θεωρώ ότι εξεπλάγη από την αντίδρασή μας. Η αντίδρασή μας ήταν σκληρή, ήταν αποφασιστική και έδειξε τη θέληση της κυβέρνησης να φυλάξει τα σύνορα της, κάτι που μέχρι τώρα δεν γινόταν. Γινόταν διαφορετικά και με τελείως διαφορετικό τρόπο. Εμείς δηλώνουμε σκληρά ότι σύνορα υπάρχουν, τα σύνορα τα φυλάμε. Αυτό εξέπληξε τις τουρκικές αρχές και η εκτίμηση είναι ότι θα συνεχίσει είτε πιέζοντας μας στην περιοχή του Έβρου, είτε μεταφέροντας την πίεση στα νησιά του Αιγαίου να το κάνει.

Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να σας το ρωτήσω αυτό. Φοβάστε ότι αυτά τα οποία συνέβησαν στον Έβρο μπορεί να συμβούν και στα ακριτικά νησιά;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν φοβόμαστε, συγνώμη που το επαναλαμβάνω, δεν φοβόμαστε.

Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Αν ανησυχείτε; Αν λαμβάνετε ή σκέφτεστε κάποια προληπτικά μέτρα;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν ανησυχούμε. Το εκτιμούμε, το βλέπουμε και προγραμματίζουμε ανάλογα. Εμείς περιμένουμε την πίεση στα νησιά του Αιγαίου, έχουμε αλλάξει τελείως τη λογική που επιχειρούμε εκεί. Η λογική μας είναι επιθετική επιτήρηση, καθημερινά. Θέλω να σας περάσω μία πληροφορία την οποία τη βλέπουμε να σχηματίζεται τις τελευταίες δύο μέρες και δείχνει την τελείως διαφορετική αλλαγή της νοοτροπίας μας. Δείξατε πριν από λίγο αποτροπές στον Έβρο. Έχουμε αυτή τη στιγμή αποτροπές στο θαλάσσιο χώρο. Επιχειρούν βάρκες να μας έρθουν με μετανάστες και εμείς τις σταματάμε και τις γυρίζουμε πίσω. Αυτό είναι μία τελείως διαφορετική μέρα που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει το σχεδιασμό της.

Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Εξετάζετε επιπλέον μέτρα και για τα νησιά;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Συνεχώς αναλύουμε την κατάσταση και βλέπουμε πού μπορούμε να βελτιώσουμε. Τις τελευταίες ώρες θα δείτε ότι έχουμε προγραμματίσει τη μεταφορά δυνάμεων και των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των σωμάτων ασφαλείας προς τα νησιά. Παράλληλα ενισχύουμε με νέα σκάφη. Πήγαν δύο σκάφη στην περιοχή του συμπλέγματος Μεγίστης στο Καστελόριζο, θα πάνε δύο σκάφη στην περιοχή της Σύμης και από όλο το εύρος, από όλη τη δεξαμενή των δυνατοτήτων μας. Τόσο από το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και από το Λιμενικό. Και επίσης με τη συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων.

Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Επιστρέφοντας στον Έβρο, γιατί είδαμε ότι προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι υπάρχουν μετακινήσεις, σκέφτονται να οδηγηθούν και σε νέα περάσματα για να προσπαθήσουν να μπουν στη χώρα, εξετάζετε το ενδεχόμενο επιπλέον οχυρωματικών έργων στην περιοχή;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Πολλά γίνονται στην περιοχή. Ο φράχτης ενισχύεται, ο φράχτης επεκτείνεται. Περάσματα τα οποία έχουμε αξιολογήσει, επιθεωρήσει, ελέγξει από που θέλουν να περάσουν, τα κλείνουμε. Έχουμε περίπολα με σκυλιά, υπάρχουν drones, υπάρχουν uavs, υπάρχουν δύο ελικόπτερα στον βόρειο τομέα, δύο ελικόπτερα στο νότιο. Όλες οι πληροφορίες συλλέγονται σε ένα διυπηρεσιακό κέντρο όπου εκεί αναλύονται και αξιολογούνται και υπάρχουν δυνάμεις εφεδρικές οι οποίες επεμβαίνουν όπου παρουσιαστεί κενό.

Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ. Υπουργέ για την παρουσία σας στο δελτίο.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Πριν κλείσουμε θα μπορούσα να σας πω κάτι; Θέλω δύο πράγματα, να σταθώ σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι οφείλουμε να συγχαρούμε τα στελέχη τα οποία εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή. Κάνουν καταπληκτική δουλειά οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Πρέπει ως Έλληνες να είμαστε και ήσυχοι και υπερήφανοι για τη δουλειά τους. Και το δεύτερο, ανέδειξε κάτι η κρίση αυτή. Ανέδειξε ξανά την άδολη αγάπη του Έλληνα για την πατρίδα και αυτό το εισπράττουμε από όλα τα επίπεδα της χώρας μας. Νέα παιδιά, ηλικιωμένοι άνθρωποι, γυναίκες, νέοι δηλώνουν καθημερινά ότι είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την πατρίδα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι το θετικό. Να είστε σίγουροι ότι με αποφασιστικότητα θα πετύχει το σχέδιο μας. Εγώ σας ευχαριστώ.

Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας ευχαριστήσουμε και εμείς.