Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στον Ρ/Σ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

Ηλίας Σιακαντάρης: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας. Υπουργέ καλημέρα σας.

Αλκιβιάδης Στεφανής: κ. Σιακαντάρη καλημέρα σε σας και στους ακροατές σας. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Ηλίας Σιακαντάρης: Εμείς ευχαριστούμε για την αποδοχή, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, διότι φαίνεται ότι τα θερμά μέτωπα ή οι εστίες με την Τουρκία, πολλαπλασιάζονται - αποκτήσαμε μια φρέσκια, την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, τα ανοιχτά της Κρήτης. Είχαμε μια εξέλιξη χθες, η οποία κατά κάποιο τρόπο ενίσχυσε τον Ερντογάν, καθώς η πλευρά στην οποία είχε στοιχηματίσει στη Λιβύη επικράτησε και ήθελα να σας ρωτήσω, επιστρέφετε από μια επίσκεψη στον Έβρο, όπου είδατε και πάλι από κοντά την κατάσταση εκεί, οπότε η πρώτη ερώτηση είναι: Πηγαίνουμε για ένα θερμό καλοκαίρι φέτος;

Αλκιβιάδης Στεφανής: Θα ξεκινήσω διαφορετικά. Θα πω ότι το κυρίαρχο συναίσθημα, το οποίο πρέπει να πρυτανεύει σε όλους μας, είναι η αισιοδοξία. Ίσως φανεί λίγο ιδιαίτερο αυτό που λέω σε σχέση με την εισαγωγή την οποία κάνατε, αλλά η επιτυχής διαχείριση των δύο κρίσεων που είχαμε μέχρι σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε το συναίσθημα αυτό. Έρχομαι τώρα στα ερωτήματά σας, τα συγκεκριμένα. Να ξεκινήσω από τη Λιβύη. Στη Λιβύη το τοπίο είναι πολύ θολό ακόμα. Μπορεί να διαφαίνεται ότι η Τουρκία επιτυγχάνει μια νίκη. Διάλεξε η Τουρκία μία πλευρά και φαίνεται ότι η πλευρά αυτή νικά με τη βοήθειά της, πλην όμως θα πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας, ότι στη Λιβύη η ένταση συνεχίζεται για χρόνια και ότι δεν συμφέρει κανέναν γεωστρατηγικά η ένταση να τελειώσει. Η ένταση και η αναταραχή δημιουργεί ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες, οι οποίοι έχουν ενδιαφέροντα στην περιοχή. Άρα, δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τελειώνει και η Τουρκία θα είναι ο νικητής. Εμείς το παρακολουθούμε, καταγράφουμε το τι συμβαίνει και μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση – διότι βλέπετε ότι πηγαίνουμε με κοινή απόφαση και χαρακτηριστικό είναι η επιχείρηση «Ειρήνη» – παρακολουθούμε τι συμβαίνει.

Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, που έχει να κάνει με την επίσκεψή μου στον Έβρο: η επίσκεψη είχε σκοπό να παρακολουθήσει δράσεις. Οι δράσεις μας δε σταμάτησαν ποτέ, ακόμα και στην περίοδο του κορονοϊού. Βέβαια είχαν λιγότερη ένταση. Τώρα, μετά την έξοδο – όπως διαφαίνεται –από την υγειονομική κρίση, έχουμε ξεκινήσει τις δράσεις μας μεγαλώνοντας καθημερινά την ένταση τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο, υπάρχει ηθικό στο προσωπικό, υπάρχει αισιοδοξία και βεβαίως αποτελεσματικότητα.

Ηλίας Σιακαντάρης: Το ηθικό ενισχύθηκε και από την πρόσφατη εμπειρία με τα πλήθη που είχε φέρει ο Ερντογαν από την άλλη πλευρά. Έχετε πληροφορίες ή ενδείξεις ότι σχεδιάζει να επαναλάβει κάτι τέτοιο;

Αλκιβιάδης Στεφανής: Το ηθικό μας ήταν πάντα υψηλό. Θα ξεκινήσω από εκεί. Απλώς, στην κρίση αυτή που έγινε, δόθηκε η ευκαιρία να δει την αποτελεσματικότητά μας και ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό επιβεβαιώσαμε την αγάπη του και καθημερινά μας επιβραβεύει γι’ αυτό. Έρχομαι τώρα σε αυτό που λέτε για την άλλη πλευρά: όχι, δεν υπάρχει τίποτα από την άλλη πλευρά. Ήταν κάποιες ανακριβείς ειδήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν, πυροδοτήθηκαν από κάποιες δηλώσεις στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια τις αναπαρήγαγαν κάποια μέσα. Η κατάσταση από την απέναντι πλευρά της Τουρκίας είναι όπως είναι καθημερινά, υπάρχει ησυχία. Υπάρχουν προσπάθειες, αλλά οι προσπάθειες είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Ηλίας Σιακαντάρης: Να επανέλθω στο θέμα της Λιβύης γιατί έχει αποτέλεσμα, και σε μας δεν είναι τόσο εξωτικό όσο μπορεί να ακούν κάποιοι ακροατές, διότι αυτή τη στιγμή μολονότι ότι έχετε δίκιο ο Σάρατζ δεν ελέγχει όλη τη Λιβύη, υπάρχουν ακόμη εντάσεις και οι εντάσεις θα συνεχιστούν ενδεχομένως και να μην τελειώσουν ποτέ αλλά παρόλα αυτά υπάρχει μια διμερής συμφωνία, όπως προβλέπεται από το δίκαιο της θάλασσας, απρόσβλητη από τρίτες πλευρές μεταξύ αυτής της κυβέρνησης της Λιβύης, του Σάρατζ, του φίλου του Ερντογάν, και του Ερντογάν. Η απάντηση σ αυτή όπως συζητήσαμε και με τον κύριο Φίλη νωρίτερα θα ήταν να μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία της Ελλάδας χιαστί με την Αίγυπτο, ώστε να φανεί το περίεργο, το παράδοξο, το γεωμετρικά και γεωγραφικά παράδοξο να μοιράζεται η Λιβύη με την Τουρκία κοινή γραμμή μέσα στο μέσα στη Μεσόγειο. Αυτό όμως έχει προβλήματα πολιτικά, τα αναλύσαμε νωρίτερα και το ερώτημα είναι η Τουρκία αυτή τη στιγμή φαίνεται, και με την απόφαση που δημοσίευσε στην εφημερίδα της κυβέρνησης της, και όλες αυτές τις εξελίξεις που υπάρχουν, ότι ετοιμάζεται να κάνει show ερευνητικό στα νερά της Καρπάθου, της Ρόδου και της Κρήτης. Πόσο πιθανό το βλέπετε να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στο καλοκαίρι ή θεωρείτε ότι αυτό πηγαίνει σαν σχεδιασμός από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη και μετά, για τεχνικούς λόγους και άλλους;

Αλκιβιάδης Στεφανής: Εμείς δεν εξετάζουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας. Καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι οι προθέσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή, μέσα στο μυαλό του Τούρκου προέδρου, αλλάζουν και διαφοροποιούνται. Εμείς εξετάζουμε τις δυνατότητες της Τουρκίας. Εκεί βασίζεται ο Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός μας και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, για κάθε δράση τουρκική, για κάθε σενάριο, υπάρχουν και ανάλογες δράσεις δικές μας. Βεβαίως, καταλαβαίνετε, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ηλίας Σιακαντάρης: Το έθεσα το σενάριο, να πάρουμε έτσι αυτό το σενάριο. Ας πούμε ότι οι Τούρκοι βγαίνουν για ωκεανογραφικές έρευνες ή για γεωτρήσεις σ’ αυτή την περιοχή, την οποία έχουν μοιραστεί με την Λιβύη, κι ας είναι Ελληνική. Ποιά είναι η αντίδραση σ’ αυτή την περίπτωση;

Αλκιβιάδης Στεφανής: Καταλαβαίνετε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να σας πω ποιες είναι οι επιχειρησιακές αντιδράσεις.

Ηλίας Σιακαντάρης: Όχι, τις επιχειρησιακές σας αντιδράσεις, πολιτικά μιλώ εννοείται, όχι επιχειρησιακά.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Εκείνο το οποίο κρατάτε είναι το εξής: υπάρχει μια σειρά ενεργειών, οι οποίες συναποφασίζονται και δρομολογούνται σε συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων σε πολλαπλά επίπεδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών με όλες αυτές τις δράσεις τις οποίες κάνει σε διεθνές επίπεδο. Στο ΝΑΤΟ το ίδιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ίδιο. Και στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, το ίδιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως ως τελευταίος πυλώνας ισχυρός αλλά τελευταίος πυλώνας ισχύος της πατρίδας οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτές για κάθε δράση εξετάζουν τις αντιδράσεις. Να σας πάω λίγο πίσω, 28 Φεβρουαρίου, όταν δεχτήκαμε την επίθεση στον Έβρο. Η αντίδρασή μας ήταν τέτοια που εκείνο το βράδυ σταματήσαμε την προσπάθεια εισόδου στη χώρα 9.453 μεταναστών.

Ηλίας Σιακαντάρης: Νομίζω ότι ήταν η πρώτη στιγμή κ. Υπουργέ που το σύνορο έγινε ένα ενεργό σύνολο, δηλαδή επειδή έχουμε και κοντινή ηλικία στη ζωή μας δεν ξαναείδαμε το σύνολο του Έβρου να είναι εμπράκτως αμφισβητούμενο.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση είπε ξεκάθαρα ότι η στάση μας είναι σκληρά αποφασιστική, και είπε ότι διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμά μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, τα οποία είναι και εευρωπαϊκά. Αυτό στο διεθνές πεδίο. Η στάση μας αυτή αναγνωρίστηκε και αποτέλεσμα αυτού είναι ότι 27 χώρες μας συνδράμουν και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα. Αλλά θα ήθελα να μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω τον συλλογισμό μου. Στις 28 Φεβρουαρίου σταματήσαμε 9.500 ανθρώπους. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί αν δεν υπήρχε ο κατάλληλος σχεδιασμός, η οργάνωση, η εξέταση, η ανάλυση σεναρίων και η εύρεση λύσεων για την αντιμετώπισή τους, σε κάθε δράσηαντίδραση. Τώρα, σε διπλωματικό επίπεδο. Το είδαμε τότε το διπλωματικό, όταν την επόμενη μέρα ο κ. Πρωθυπουργός ήταν εκεί με το σύνολο της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε επίπεδο επιχειρησιακό, το είδαμε και αυτό. Άρα λοιπόν, να είστε σίγουρος και το λέω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι λύσεις υπάρχουν. Για τις δράσεις υπάρχουν αντιδράσεις και υπάρχουν και αντί-αντιδράσεις στο πλαίσιο της εξέτασης ενός πολεμικού παιγνίου, σε όλα τα επίπεδα.

Ηλίας Σιακαντάρης: Το αντιλαμβάνομαι αυτό. Αυτό που ήθελα όμως να ρωτήσω είναι ότι, δεν είναι ο κόσμος αυτός που ήταν όχι δέκα χρόνια πριν, ούτε πριν πέντε χρόνια πριν και βλέπουμε ότι ο Ερντογάν έχει έναν τυχοδιωκτισμό, τον οποίο δυτικοί ηγέτες δεν θα μπορούσαν να τον έχουν. Να το πούμε έτσι απλά, σε μια νορμάλ κατάσταση της διεθνούς πολιτικής, η στήριξη που έχει η Ελλάδα, η έγγραφη στήριξη και έμπρακτη στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήταν αρκετή για να έχει λήξει το παιχνίδι. Βλέπουμε όμως ότι στο σημερινό τοπίο μπορεί να έχει απομονωθεί ο Ερντογάν για την συμφωνία που είχε υπογράψει με τον Σάρατζ, αλλά επειδή αλλάζει τόσο η επικαιρότητα όσο και η πολιτική σε αυτά τα πράγματα, καταφέρνει και επιβιώνει με αυτή την πολιτική. Μήπως δηλαδή κάνει μια ασύμμετρη αντιπαράθεση, παίζουμε εμείς με τους παραδοσιακούς όχι με αρνητική έννοια αλλά με τους κλασικούς κανόνες της διεθνούς διπλωματίας και της διεθνούς γεωπολιτικής και έχουμε απέναντι μας έναν άνθρωπο, ο οποίος εκμεταλλεύεται την απορρύθμιση του διεθνούς τοπίου και παρόλα αυτά επιβιώνει. Κάνει ένα δυναμικό παιχνίδι αλλά δεν απομονώνεται.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Απόλυτα σωστή η προσέγγιση σας.

Ηλίας Σιακαντάρης: Και έχει δωράκια να δώσει σε αυτούς που έχει ανάγκη κάθε συγκεκριμένη στιγμή.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Απόλυτα σωστή η προσέγγιση σας και να ξέρετε ότι, σε ό,τι αφορά εμάς, στο πεδίο των αναλύσεων που κάνουμε, εξετάζουμε το σκληρό, το μέτριο, και το ήπιο σενάριο. Στο σκληρό σενάριο εξετάζουμε όλα αυτά που λέτε. Θα ήθελα να πω το ακόλουθο, σε ό,τι άφορα τον πρόεδρο της Τουρκίας. Έχει πολλά ακροατήρια, τα οποία προσπαθεί να πείσει, το εσωτερικό του είναι ένα, το διεθνές είναι ένα δεύτερο, το οποίο δείχνει να μην τον ενδιαφέρει και πολύ. Αλλά, για εμένα, το σημαντικότερο ακροατήριο και το περιγράψατε πάρα πολύ σωστά το οποίο έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, είναι το εσωτερικό του και το τι θέλει αυτός να δείξει προς την Τουρκία και τους ανθρώπους της, τι εκπροσωπεί και πως θέλει να περάσει τον εαυτό του.

Ηλίας Σιακαντάρης: Επειδή πιάσατε ένα πολύ σημαντικό σημείο για το εσωτερικό κοινό, αυτή τη στιγμή ξεγελάει το εσωτερικό του κοινό χωρίς να του λέει ότι το έχει φτωχοποιήσει με την υποτίμηση της λίρας και χωρίς να του λέει ότι έχει φουσκώσει μια οικονομική φούσκα με δάνεια κάθε είδους. Έλεγα πριν ότι τα διακοποδάνεια είναι πταίσμα που είχαμε πριν κάποια χρόνια στην Ελλάδα, επομένως αυτό το πράγμα κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Ο Ερντογάν χρειάζεται να στρέψει την προσοχή κάπου άλλου. Δεν είναι στοιχείο της Ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και αυτό; Δηλαδή μήπως τελικά βγάλει, εξάγει το οικονομικό αδιέξοδο και προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη σχέση του με τους Τούρκους πολίτες που τους έχει φτωχοποιήσει κάνοντας τον τσαμπουκά έξω;

Αλκιβιάδης Στεφανής: Έχετε δίκιο όπως το περιγράφετε. Σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι όταν αναφερόμαστε στο εσωτερικό, πρέπει να σκεφτόμαστε και το εσωτερικό, το προσωπικό του. Ο Ερντογάν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πατέρας των Τούρκων αντικαθιστώντας τον προηγούμενο.

Ηλίας Σιακαντάρης: Ακριβώς...

Αλκιβιάδης Στεφανής: Και προσπαθεί να πλάσει το αφήγημα αυτό. Και προσπαθώντας, τον κάνει να διαφοροποιείται και σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον αλλά και σε σχέση με το εσωτερικό του, και πολλές φορές να μην ακούει τις φωνές όλης της χώρας του...

Ηλίας Σιακαντάρης: Ζει τον μύθο του, ναι...

Αλκιβιάδης Στεφανής: …όσο και τις φωνές των στενών συνεργατών του γι’ αυτό βλέπουμε κάποιες φορές πόσο γρήγορα τους αλλάζει οι οποίοι του το επισημαίνουν αυτό. Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα τον οδηγήσει σε δρομολόγια και δρόμους δύσκολους γι’ αυτόν. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι μας υπολογίζει πάρα πολύ και υπολογίζει και τις αντιδράσεις μας. Και μετά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, και την στάση της χώρας μας, και το πόσο γρήγορα με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφοροποιήθηκε η όλη στάση του Ελληνικού κράτους. Αυτό τον φοβίζει.

Ηλίας Σιακαντάρης: Και την ευθυγράμμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία περιμένει σκληρό συνάλλαγμα κ. Στεφανή. Δεν είναι αμελητέο.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Περιμένει σκληρό συνάλλαγμα, άλλα είδε ότι αν εμείς δεν είχαμε τη σκληρή στάση ευθύς εξαρχής, η Ευρώπη δεν θα ήταν στο πλάι μας. Η Ευρώπη ήρθε κοντά μας όταν εμείς δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να προασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Τότε μας ακολούθησε κι εκείνη. Αυτό τον προβληματίζει πάρα πολύ, δεν θέλει η Τουρκία κ. Σιακαντάρη κρίση. Δεν θέλει θερμό επεισόδιο, δεν τη συμφέρει το θερμό επεισόδιο.

Ηλίας Σιακαντάρης: Μάλιστα.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Εμείς παρακολουθούμε την όλη κατάσταση με πολλή ψυχραιμία, με πολλή ηρεμία με στόχο να οδηγήσουμε την Πατρίδα μας.

Ηλίας Σιακαντάρης: Είναι πολύ σημαντική η εκτίμηση σας, γιατί πέρα από πρακτική έχετε θεωρητική κατάρτιση. Έχετε περάσει από όλα τα σχολεία που μπορεί να περάσει κάποιος στρατιωτικός, επομένως το να εκτιμάτε αυτή την στιγμή ότι η Τουρκία δεν θέλει ένα θερμό επεισόδιο είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Χωρίς να σημαίνει ότι εμείς δεν προετοιμαζόμαστε για αυτό, είναι τελείως διαφορετικό το ένα από το άλλο. Προετοιμαζόμαστε, και μάλιστα σκληρά, όπως προείπα. Αυτό καταδεικνύει η παρουσία μας, η παρουσία της ηγεσίας σε σημεία που οι Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται και δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους στη φύλαξη των συνόρων.

Ηλίας Σιακαντάρης: Τον διαχωρισμό που κάνουμε εμείς οι απ’ έξω στις εστίες και λέμε Έβρος, Αιγαίο, μεταναστευτικές ροές, νοτιοανατολική Μεσόγειος, ανοιχτά της Κρήτης τρίτο και Κύπρος ένα τέταρτο σημείο, τον συμμερίζεστε ή θεωρείτε ότι είναι τελικά ολιστικό το θέμα. Και αν όχι, ποιο απ’ αυτά τα μέτωπα θεωρείτε ότι είναι το πιο χρήζον προσοχής, να μην το πω επικίνδυνο.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Στρατιωτικά και πολιτικά για εμάς είναι ενιαίος ο χώρος, το βλέπουμε ολιστικά. Επιχειρησιακά και τακτικά, είναι διαφορετικοί οι χώροι. Είναι διαφορετικοί, απαιτούν διαφορετικό προσωπικό, διαφορετικές δράσεις διαφορετικά επιχειρησιακά σχέδια, διαφορετικές τακτικές. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι το βλέπουμε ως ένα.

Ηλίας Σιακαντάρης: Μάλιστα. Η στρατιωτική εμπλοκή από την πλευρά της Ελλάδας πότε συζητιέται, πότε έρχεται, γιατί γίνεται και αρκετή κουβέντα για αυτό το τελευταίο θέμα και με τον κ. Υπουργό, τον κ. Παναγιωτόπουλο. Πώς είναι στο μυαλό σας το θέμα στρατιωτική εμπλοκή; Είναι πιθανό; Πότε πυροδοτείται;

Αλκιβιάδης Στεφανής: Ο πυλώνας ισχύος της άμυνας στη σκέψη και την διαχείριση μιας κρίσης, είναι εκείνος που τελευταίος εμπλέκεται. Όλα τα άλλα μέτρα πρέπει πρώτα να αποδώσουν. Ταυτόχρονα όμως, χτίζεται και το επίπεδο ετοιμότητας ανάλογα με τα μέτρα και το πως εξελίσσονται.

Ηλίας Σιακαντάρης: Δεν τη θεωρηθείτε λοιπόν αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη φάση που είμαστε, μια υψηλή πιθανότητα;

Αλκιβιάδης Στεφανής: Όπως σας είπα, την Τουρκία δεν τη συμφέρει το θερμό επεισόδιο.

Ηλίας Σιακαντάρης: Μάλιστα, κ. Στεφανή να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, για το θέμα το οποίο απασχολεί τους περισσότερους Έλληνες, ίσως περισσότερο και από τον κορονοϊό τώρα.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Να κρατήσουμε την αισιοδοξία και την σκέψη ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κρίση όπως αυτή εξελιχθεί. Έχουμε ηγεσία, υπάρχει λογική, υπάρχει εμπιστοσύνη και βεβαίως έχουμε εξαιρετικές Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεσματικές, οι οποίες κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο. Θα συμφωνήσω και θα πω ότι μπορεί την τελευταία 15ετία η Τουρκία να έχει γίνει ένας γίγαντας από άποψη οικονομικού αλλά και στρατιωτικού μεγέθους. Αλλά, την τελευταία 20ετία έχουν αλλάξει πολλά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις και στο καθεστώς της μεθορίου μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας, οπότε είναι σωστό να κρατάμε την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση. Να σας ευχαριστήσω πολύ.

Ηλίας Σιακαντάρης: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας ημέρα.