Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στον Ρ/Σ «Real FM», στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου - Α. Δελλατόλα

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στον Ρ/Σ «Real FM», στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου - Α. Δελλατόλα
Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στον Ρ/Σ «Real FM», στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου - Α. Δελλατόλα

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπως προαναγγείλαμε φίλες και φίλοι, έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στο ραδιοθάλαμο του «Real Fm», μαζί με τον Αντώνη Δελλατόλα, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Εγώ επιμένω να τον αποκαλώ Αρχηγό, γιατί τον γνώρισα και ως Αρχηγό του Στρατού τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και γιατί μεταξύ μας, Αρχηγέ, θεωρώ ότι το να γίνει κανείς Αρχηγός του Στρατού είναι σημαντικότερο από το να γίνει Υπουργός. Αυτό θεωρώ εγώ. Η δική σας γνώμη είναι βαρύνουσα, γιατί τα έχετε πετύχει και τα δύο.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Καλημέρα σας. Καλημέρα και στους ακροατές σας. Μετά από 41 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις προσφοράς προς την πατρίδα θεωρώ τεράστια τιμή το να επιλεγώ για Αρχηγός του Ελληνικού Στρατού. Ήταν μία φιλοδοξία την οποία ποτέ δεν θα μπορούσα να τη σκεφτώ όταν μπήκα Σχολή Ευελπίδων το 1978. Τώρα, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας και ευρισκόμενος έξι μήνες εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, η τιμή την οποία μου ήταν ο κ. Πρωθυπουργός θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντική. Δεν θα πω τι είναι σημαντικότερο, θα πω ότι είναι τιμή να υπηρετήσω την πατρίδα απ’ όποιο μετερίζι, να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, είναι αυτό.

Είναι τιμή να είσαι σε θέση να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου. Αυτό κρατάω εγώ και θα προλάβω την ερώτησή σας και η πρόταση, η εντολή του Πρωθυπουργού, στις 23 Οκτωβρίου, να μου δώσει ένα επιπλέον καθήκον, όπως του απήντησα όταν με πήρε τηλέφωνο, ότι είναι επιπλέον καθήκον, επιπλέον τιμή, έτσι το εκλαμβάνω.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Πάντως, για «προθέρμανση» ως πολιτικός καλά τα πάτε μέχρι τώρα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν νομίζω ότι έχει τη φιλοδοξία. Έχετε τη φιλοδοξία;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Περιμένετε να ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας, οπότε στο τέλος θα πείτε ότι είμαι «σκληρός» στρατιωτικός.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο, πέρα από τα διάφορα που θα πούμε στην πορεία, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι αν αυτές τις μέρες έχουμε συνεχείς ροές προσφύγων- μεταναστών ή κάπως λόγω που χειμώνιασε έχουν ελαττωθεί. Για να δούμε δηλαδή και την ένταση του προβλήματος.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν μπορούμε να πούμε ότι καταγράφουμε στατιστικά μεγαλύτερες ροές από άλλη περίοδο. Επίσης, να λάβουμε υπόψη μας ότι την περίοδο που διανύουμε έχουμε ιδιαίτερα καλές συνθήκες, γεγονός που ευνοεί τις ροές. Εμείς, όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε στον καιρό να ρυθμίζει τις ροές, ούτε και στις διαθέσεις του γειτονικού κράτους.

Εμείς, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά την οποία έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, δηλαδή να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας, να επιτηρούμε τα σύνορά μας σωστά και να κάνουμε - σε συνεργασία πολλές φορές με την Τουρκία, σε συνεργασία με τις Νατοϊκές δυνάμεις που είναι στην περιοχή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση - σωστά τη δουλειά μας. Άρα, η ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημά σας είναι όχι, δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγαλύτερες ροές, στατιστικά είναι ίδιες. Επιδίωξη είναι να τις σταματήσουμε.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Είπατε «διάθεση του γειτονικού κράτους». Ασκήθηκε μία κριτική τελευταία, δεν θυμάμαι από ποιον, μπορεί κεντρικά ή από εσάς, από την Κυβέρνηση, ότι ο Ερντογάν και το τουρκικό Λιμενικό δεν απαντούσε στις κλήσεις τις δικές μας ούτως ώστε να σταματήσει τις ροές. Αυτό παρατηρείται καιρό τώρα; Έχει σταματήσει; Υπήρξε μία εβδομάδα που «εργαλειοποιήθηκε» αυτό ως πίεση; Μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η διαδικασία η οποία ακολουθείται είναι η ακόλουθη: όταν βλέπουμε εμείς από απέναντι κάτι να πλησιάζει, αυτόματα το ελληνικό λιμενικό ενημερώνει το τουρκικό. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να επέμβει το τουρκικό λιμενικό και να σταματήσει την κίνηση αυτή. Την τελευταία περίοδο έχει παρατηρηθεί - και γι’ αυτό ενημερώθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση - η τουρκική ακτοφυλακή να μην απαντά στις κλήσεις μας, είτε δεν σηκώνει το τηλέφωνο είτε περιμένουμε να βρούμε τον υπεύθυνο. Σημασία έχει ότι δεν απαντά. Αυτό παρατηρήθηκε τις προηγούμενες περίπου δέκα ημέρες. Τώρα έχουμε επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Που σημαίνει, κατά τη γνώμη σας, ότι η Άγκυρα αξιοποιεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, το προσφυγικό πρόβλημα, στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων σαν ένα πιόνι πάνω στη σκακιέρα;

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Και σε σχέση με τη Λιβύη που προέκυψε τελευταία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακριβώς. Θα πάμε στη Λιβύη μετά. Εγώ θέλω να καταλάβω, επειδή ο Υπουργός είναι και ο αρμόδιος, ως συντονιστής πλέον της χώρας μας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, εάν ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται κάθε φορά οι σχέσεις των δύο χωρών, η Άγκυρα «παίζει» κι αυτό το «πιόνι στη σκακιέρα», που λέγεται προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ξεκινήσω από κάτι που είπατε στην αρχή. Όχι, η Τουρκία δεν το χρησιμοποιεί σε βάρος μας. Η Τουρκία το χρησιμοποιεί για να πετύχει τους στόχους της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της Τουρκίας δεν είμαστε εμείς. Το θέμα της είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πολλά επίπεδα. Σε επίπεδο ενίσχυσής της και υποστήριξής της στις επιδιώξεις της; Σε επίπεδο να αποσπάσει χρηματικά ποσά για να διαχειριστεί τους μετανάστες; Σε διάφορα επίπεδα. Τώρα, η Τουρκία έχει δύο εργαλεία στα χέρια της. Χρησιμοποιήσατε τη λέξη «εργαλειοποίηση». Ναι, έτσι είναι, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, εργαλειοποιεί το ενεργειακό. Αυτά τα δύο, τα χρησιμοποιεί ανάλογα με τις συνθήκες και με το πώς αυτές διαμορφώνονται.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας άκουσα να λέτε, απαντώντας στο πρώτο ερώτημα του Αντώνη Δελλατόλα, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάλογα με τον καιρό, να δούμε πώς διαμορφώνεται η ροή προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Η ερώτηση είναι ποια είναι αυτά τα μέτρα; Πώς γίνεται η αποτροπή; Μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε; Διαβάζω σήμερα, για παράδειγμα, νομίζω στην «Kαθημερινή» το διάβασα, ότι θα συμπληρώσουμε το τείχος του Έβρου, ότι εκεί θα δημιουργήσουμε και νέα τμήματα, θα κλείσουμε και άλλα τμήματα της συνοριακής γραμμής.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Να μας πει και για το επεισόδιο που έγινε το πρωί με τη σημαία και το αναδυόμενο νησάκι που εμφανίζεται ανάλογα με το ύψος των νερών που πήγε να επιχειρηθεί κάτι ή κάτι τυχαίο. Να μας κάνετε ένα σχόλιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κάποιος έβαλε τουρκική σημαία εκεί.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Και βγήκε νομίζω τώρα.

Α ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Να ξεκινήσω από την αποτροπή. Η αποτροπή δεν είναι μία ενέργεια. Η αποτροπή είναι σειρές ενεργειών. Θα πω ορισμένα πράγματα. Η ψήφιση του νέου νόμου, που θα αρχίσει να υλοποιείται από την 1/1/2020, είναι ενέργεια αποτροπής, διότι επιταχύνονται οι διαδικασίες ασύλου, άρα, λοιπόν, γυρνάμε με αμεσότερο τρόπο κόσμο πίσω. Αυτό είναι ένα μήνυμα σε εκείνους που θέλουν να έρθουν, ότι «κοιτάξτε να δείτε, είμαστε μία χώρα που τηρεί διαδικασίες». Τα κέντρα και τα ελεγχόμενα κέντρα είναι ένα δεύτερο. Έρχεσαι στην Ελλάδα, δεν θα κάνεις ό,τι θέλεις, θα κάνεις ό,τι η χώρα και η διεθνής νομοθεσία ορίζει ότι θα κάνεις. Το τρίτο, ο ενιαίος φορέας επιτήρησης των συνόρων, είναι ένα γεγονός το οποίο έχει ανακοινωθεί ήδη. Κατά την εβδομάδα αυτή που διανύουμε φτιάχνεται το «mandate» αυτού του φορέα, πώς θα συγκροτείται, ποια είναι η αποστολή του, τι δυνάμεις θα «κουμπώσουν» πάνω του.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Δικές μας δυνάμεις.

Α ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δικές μας δυνάμεις, σε συνεργασία με τις ΝΑΤΟϊκές και τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι από μόνο του μία αποτροπή, διότι έτσι επέρχεται ένας συντονισμός ο οποίος θα λειτουργεί καλύτερα και πολλές άλλες δράσεις. Η πρόσληψη των συνοριοφυλάκων, η πρόσληψη των 500 ανθρώπων οι οποίοι θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες ασύλου για να γίνονται όλα αυτά γρηγορότερα κλπ.

Είναι μία σειρά μέτρων, με τα οποία έχουμε σκοπό να καταδείξουμε πρώτον, ότι αλλάζει η πολιτική, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, δεν έχουμε τις ίδιες διαδικασίες που είχαμε πριν. Δεύτερον είναι ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι «κοιτάξτε να δείτε, εμείς θα εφαρμόσουμε με αυστηρό τρόπο τη νομοθεσία» και βεβαίως, προς τους ανθρώπους αυτούς που θέλουν να έρθουν εδώ, ότι «έρχεστε σε μία χώρα η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος και έχει διαδικασίες που οφείλετε να τηρήσετε».

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Τα αποτελέσματα κ. Υπουργέ αυτής της αποτροπής μετρώνται με το πόσους θα δεχθούν πίσω οι χώρες. Παρατηρείται καιρό τώρα, το ξέρετε μάλλον καλύτερα από όλους μας, το φαινόμενο να στέλνεις πίσω, αν έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν, και να μην τους δέχονται. Τους στέλνεις στο Πακιστάν και σου λέει δεν τους ξέρω, τους στέλνεις στο Αφγανιστάν το ίδιο, ενδεχομένως και στην Τουρκία. Αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε; Αυτό είναι το καθοριστικό.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα χρησιμοποιήσω τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα εδώ και καιρό ο κ. Χρυσοχοΐδης και θα πω το εξής: Όταν έχεις 57.000 αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν και μία διαδικασία η οποία διαρκεί τρία χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο επιμηκύνεται και δεν είσαι και άμεσος στο να πεις «αγαπητέ κύριε, μπήκες πριν ένα μήνα, σε ελέγχω και σε στέλνω πίσω στη χώρα σου».

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Σε παίρνει η χώρα σου;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, κι εκεί θα μετρήσουμε, πρώτον τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει με την Ευρώπη και τη στάση των άλλων χωρών και στις διευκολύνσεις που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά πρώτα, πρέπει να επιλύσουμε εμείς το δικό μας θέμα. Τις χρονοβόρες διαδικασίες, τα τρία νομικά επίπεδα τα οποία απαιτούνται και τις 57.000 αιτήσεις που εκκρεμούν. Όλα αυτά τα θέματα έχει σκοπό να τα καλύψει και η πρόσληψη των ανθρώπων που είπαμε, αλλά και ο νέος νόμος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καταλαβαίνω καλά, ότι η Ευρώπη επιχειρεί να συντονιστεί στο θέμα αυτό; Δηλαδή, παράδειγμα λέω τώρα, σκοπεύει η Ελλάδα να επαναπροωθήσει δέκα ανθρώπους στο Πακιστάν και έχει και η Γαλλία άλλους πέντε και άλλους τρεις η Ολλανδία, μπορεί να συντονιστούν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι επαναπροωθήσεις να γίνονται ευρωπαϊκά;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτό, είναι κάτι το οποίο το χειρίζεται ο κ. Κουμουτσάκος, εξαιρετικά μπορώ να πω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ήταν καλό να συμβεί αυτό.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Σαν ιδέα, όπως το λέτε, είναι εξαιρετική και βεβαίως θα το θέλαμε αυτό, διότι δείχνει μία κοινή στάση της ενωμένης Ευρώπης απέναντι σε ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Το θέμα δεν είναι ελληνικό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και αλλιώς λέει κανείς όχι στην Ευρώπη, αλλιώς σε μία χώρα της Ευρώπης.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Προφανώς. Πείτε μας κάτι αν μπορείτε βέβαια, λόγω επιχειρησιακών ίσως θεμάτων. Είχα κάποιες πληροφορίες από το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης ότι είναι ίσως η τέταρτη πύλη εισόδου από τη θάλασσα και μου έκανε εντύπωση η Αλεξανδρούπολη, απλώς μου έλεγαν διάφορες πηγές δεν το περίμενα, ότι δεν φαίνεται εκεί γιατί μετά διαχέονται. Ισχύει αυτό κι αν ισχύει τι κάνουμε για να το περιορίσουμε σε σχέση και με τα μέτρα που παίρνουμε τελευταία στον Έβρο;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχουμε αλλάξει και τις διαδικασίες και τη φιλοσοφία με την οποία επιτηρούμε τα σύνορά μας στον Έβρο και εκεί λοιπόν διαπιστώσαμε ότι μειώνονται οι ροές από τα χερσαία σύνορα και αυξάνονται οι ροές, όπως είπατε, από την παραλία. Εκεί λοιπόν τώρα και μπορώ να πω πολύ πρόσφατα αλλάξαμε και τις διαδικασίες και προωθήσαμε δυνάμεις του Λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να διαχειρίζονται αυτό το θαλάσσιο κομμάτι κάποιων μιλίων που έρχονται κάποια σκάφη χρησιμοποιώντας αυτή την παραλία. Ναι, θα το σταματήσουμε και αυτό. Είναι λογικό ότι όταν λαμβάνεις ένα μέτρο πάντα η πλευρά η οποία επιχειρεί να κάνει κάτι, έχει ένα αντίμετρο. Εκεί λοιπόν χρειάζεται κάθε φορά να υπάρχει μία προσαρμογή στο σχεδιασμό.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις με τον Νίκο Χατζηνικολάου εδώ - και με διαφόρους κυβερνητικούς κι όχι μόνο - για το ρόλο της Frontex. Προφανώς, δεν μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά, έτσι νομίζουμε, αλλά ακούω πολλά παράπονα για το ρόλο της Frontex, ότι δεν είναι αυτός που θα έπρεπε να είναι, ότι δεν συνδράμει, ότι δεν είναι αποφασιστικός. Μπορεί να έχει ένα άλλο ρόλο από αυτόν;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και να προσθέσω στο ερώτημά σου Αντώνη - βέβαια φαντάζομαι ότι ο Υπουργός θα πει πάλι ότι αυτό μπορεί να είναι στις αρμοδιότητες του κ. Κουμουτσάκου, γιατί εκείνος έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση διεθνώς - δεν θα μπορούσε η Frontex να επιχειρεί στα παράλια της Τουρκίας; Να βρίσκεται εκεί δηλαδή και να αποτρέπει εν τη γενέσει τους τις δουλεμπορικές ενέργειες;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Να ξεκινήσω από το δικό σας ερώτημα πριν πάω στου κ. Χατζηνικολάου. Ήταν άλλη η πολιτική μας πριν, οπότε και η Frontex ακολουθούσε τη διαφορετική πολιτική μας πριν. Τώρα, η πολιτική μας είναι τελείως διαφορετική και η Frontex θα ακολουθήσει αυτό που θέλουμε εμείς, δηλαδή θα σταματάμε της ροές, θα επιστρέφουμε τον κόσμο πίσω κλπ. Η Frontex πριν ακολουθούσε τη δική μας πολιτική. Τώρα, λοιπόν, άλλαξε η πολιτική, έγινε διαφορετική, έγινε αυστηρότερη. Άρα και η Frontex θα ακολουθήσει.

Έρχομαι τώρα στο δικό σας ερώτημα. Η εμπλοκή της Frontex ήταν ένα αντικείμενο εξαντλητικών συζητήσεων, το πώς θα έρθει, πού θα είναι, πού θα επιτηρεί κλπ. Η λύση αυτή ήταν η τελική λύση, την οποία δέχθηκε και η τουρκική πλευρά να είναι στα δικά μας ύδατα και πάνω στο «διοικητόπλοιο» όπως το λέμε, στο πλοίο το οποίο επιβαίνει η διοίκηση της Frontex, να είναι και αξιωματικός της ακτοφυλακής της Τουρκίας, έτσι ώστε να παρατηρεί και αυτός αυτά τα οποία λέμε εμείς και να τα βεβαιώνει και αυτός. Αυτή ήταν η λύση η οποία είχε συμφωνηθεί μέχρι τώρα. Αν τώρα αποφασίσουμε να αλλάξουμε την πολιτική μας σε αυτό, αυτό θα απαιτήσει ένα νέο κύκλο συζητήσεων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα μεγάλο θέμα είναι το τι γίνεται στην ενδοχώρα, αν οι αντιδράσεις που αρχικά υπήρχαν έχουν λειανθεί για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα και με τι ρυθμούς προχωρά η δημιουργία των νέων κέντρων.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Το σχέδιο το οποίο είχε ανακοινωθεί από εμένα και τον κ. Πέτσα υλοποιείται. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν μεταφερθεί περίπου 14.000 άνθρωποι στο εσωτερικό, σε διάφορες κατηγορίες δομών. Επίσης, θα ήθελα να πω κάτι ότι και αυτό το προσωπικό όραμα του κ. Πρωθυπουργού σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά και αυτό έχει ξεκινήσει και βρίσκει «σάρκα και οστά». Προχωρά και αυτό με την Εθνική Συντονίστρια.

Βεβαίως και υπάρχουν αντιδράσεις. Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο, προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση και προσπαθούμε να πάμε και σε μέρη τα οποία δεν θα πω ότι είναι αποδεκτοί οι μετανάστες, αλλά σε μέρη τα οποία θα δημιουργούνται τα λιγότερα προβλήματα. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να υπάρξει μία στοιχειώδης συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αυτό ακριβώς. Έχουν δίκιο οι τοπικές κοινωνίες κι εμείς οφείλουμε πρώτον, να το σεβαστούμε, δεύτερον, να τους πούμε ότι ναι μεν ανησυχούμε για τους μετανάστες, αλλά πρωτίστως, το λέω με έμφαση αυτό, ανησυχούμε για τους Έλληνες πολίτες και θα κάνουμε ό,τι πρέπει έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να φύγουμε από το προσφυγικό -μεταναστευτικό και να πάμε για λίγο στην ελληνοτουρκική κρίση.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Είχαμε αφήσει μία εκκρεμότητα όμως, σε σχέση με τα κέντρα και το κατά πόσο η ενδοχώρα δέχεται πλέον…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απάντησε. Αυτό που δεν απάντησε ο κ. Υπουργός είναι το ερώτημα εκείνο για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν τα νέα κέντρα, το προαναχωρησιακά κέντρα κλειστού τύπου.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αναφέρεστε στα νησιά ή στο εσωτερικό;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο εσωτερικό. Στην ενδοχώρα.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχουμε επιλέξει τις περιοχές στις οποίες θα τα αναπτύξουμε, έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που πρέπει. Είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία: επιθεωρήσεις, σχέδια, περιβαλλοντολογικά, χρηματοδοτήσεις κλπ. Βρισκόμαστε λοιπόν, στη διαδικασία αυτή, με σκοπό να υλοποιηθεί με σκληρή δουλειά το χρονοδιάγραμμά μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε τι χρονικό ορίζοντα;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εκτιμούμε ότι θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε κόσμο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Πριν περάσει ο Νίκος Χατζηνικολάου στο φλέγον θέμα των ημερών, να ακούσουμε την άποψή σας, γιατί έχει ενδιαφέρον και λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς σας, αλλά και τώρα. Ήθελα απλά να σας πω το εξής που το ακούω ως κριτική, και πολιτική, αλλά και στον κόσμο. Ένα κέντρο ας πούμε κλειστό πόσο κόσμο έχει; Πείτε μου έναν αριθμό, πόσο κόσμο θα φιλοξενεί.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Στην ενδοχώρα δεν είναι κλειστό, είναι ελεγχόμενο.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Τι εννοείτε; Μπαίνουν – βγαίνουν; Τι εννοείτε ελεγχόμενο;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα είναι ελεγχόμενο. Ελεγχόμενο σημαίνει ότι για να μπει ή να βγει οφείλει να ακολουθήσει μία διαδικασία την οποία αν δεν τηρήσει μεταφέρεται σε άλλο κλειστό τύπου.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Άρα εκείνα δεν θα είναι απολύτως κλειστού τύπου, όπως θα είναι στα ακριτικά νησιά. Σωστά; Ακούγεται πολύ δύσκολο να συγκατοικήσουν 3.000 - 5.000 άτομα μέσα σε ένα χώρο. Δεν θα προκαλέσει προβλήματα εσωτερικά εκεί, ενδεχομένως και στην περιοχή; Δηλαδή, το εγχείρημα είναι πολύ σοβαρό, τέσσερις και πέντε χιλιάδες είναι μία μικρή πόλη.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Το νούμερο που λέτε είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το μεγαλύτερο το οποίο σκοπεύουμε να φτιάξουμε θα είναι γύρω στα 1.500 με 1.800 άτομα. Η επιδίωξη είναι να υπάρχει ομογενοποιημένος ο κόσμος εκεί. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη υπάρχουν 72 διαφορετικές εθνότητες. Εμείς δεν θα κάνουμε αυτό το πράγμα, υπάρχει ένας σχεδιασμός ποιους μεταφέρουμε, τι ηλικίες μεταφέρουμε, ποια είναι η οικογενειακή τους κατάσταση. Είναι λογικό, εδώ σε ανθρώπους ίδιας εθνικότητας δημιουργούνται προβλήματα, η καθημερινότητα φέρνει τριβή και η τριβή φέρνει προβλήματα και ειδικά αν οι συνθήκες δεν είναι κι αυτές που πρέπει να είναι. Άρα λοιπόν, προσπαθούμε να μειώσουμε όλες αυτές τις εντάσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε στα ελληνοτουρκικά. Θα ξεκινήσω με το ερώτημα που είναι στα χείλη όλου του κόσμου, κ. Υπουργέ. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλος κίνδυνος υπάρχει για ένα θερμό επεισόδιο; Πόσο ανησυχεί το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ενδεχόμενο να πυροδοτήσουν οι Τούρκοι μία τέτοια κατάσταση για να μας σύρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν θέλω να απαντήσω διπλωματικά. Θα απαντήσω ευθέως. Η ερώτηση είναι εάν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τις προθέσεις της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και πώς θα αντιδράσουμε στην περίπτωση αυτή.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εμείς δεν μελετάμε προθέσεις. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μελετά προθέσεις, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετά τις δυνατότητες. Διότι οι προθέσεις είναι κατανοητό ότι αλλάζουν συνεχώς. Νέα στοιχεία μπαίνουν καθημερινά κι αλλάζουν τις προθέσεις. Εδώ είδαμε μία αλλαγή στην τιμή του χάλυβα εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής άλλαξε όλη την κατάσταση στην Τουρκία. Άρα, λοιπόν, βλέπουμε ότι οι προθέσεις τους εύκολα αλλάζουν.

Εμείς πρέπει να εξετάσουμε τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς Τουρκίας κι αν εμείς ως κράτος, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είμαστε σε θέση να είμαστε το εργαλείο στα χέρια του Πρωθυπουργού για να δώσει λύσεις στα θέματά του. Οι πυλώνες ισχύος είναι τέσσερις. Αυτή τη στιγμή πρώτιστο ρόλο έχει το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου βλέπουμε τις ενέργειες τις οποίες κάνει ο κ. Δένδιας σε όλα τα επίπεδα - και σε εθνικό και σε διεθνές - για το θέμα αυτό και παράλληλα εμείς επεξεργαζόμαστε σενάρια, εξετάζουμε τις τουρκικές δυνατότητες, τις δικές μας δυνατότητες και τρόπους αντίδρασης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα επιμείνω. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε γι’ αυτό το ενδεχόμενο και ποια θα είναι η στάση μας; Μπορεί να ξαναζήσουμε νέα Ίμια στο Αιγαίο; Απαιτείται μεγάλη ψυχραιμία - λένε οι πολιτικοί - αυτό το διάστημα. Η ερώτησή μου είναι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε ένα επίπεδο τέτοιο ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά ή η οικονομική κρίση έχει κάνει ζημιά και επομένως μπορεί ο Τούρκος να αισθάνεται πιο άνετα επιχειρώντας κάτι τέτοιο;.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η απάντησή μου δεν θα είναι πολιτική, η απάντησή μου θα προκύπτει μέσα από το ρόλο που με έχει βάλει να κάνω ο κ. Πρωθυπουργός. Είμαι ο εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος επιλέχθηκα γιατί γνωρίζω κάποια πράγματα παραπάνω. Θέλω λοιπόν να πω το εξής: Είναι δεδομένο ότι μετά από 10 χρόνια περικοπών στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προβλήματα. Είναι σε κατάσταση καλή οι Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους; Είναι σε εξαιρετική κατάσταση, γιατί το υλικό το οποίο έχουμε το συντηρούν με το σκληρό κόπο των στελεχών τους. Τα στελέχη έχουν ηθικό, αυτό είναι το σημαντικό. Σε καμία περίπτωση της δεκαετούς κρίσης - και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα αυτό και ανατριχιάζω που το λέω - οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχασαν το ηθικό τους. Αντίθετα, το ηθικό χαλυβδώθηκε. Γιατί ένιωθαν ότι η πατρίδα υστερεί αλλού και ήθελαν αυτός ο πυλώνας ισχύος να είναι ισχυρός για να στηρίξει την πατρίδα. Οι Ένοπλες μας Δυνάμεις είναι σε κατάσταση να κάνουν αυτό που ξέρουν και για το οποίο εκπαιδεύονται. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Επεκτείνω λίγο το ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα ακροατών. Ορισμένα από αυτά λένε ότι η Τουρκία δημιουργώντας ένα δικό της, κατά την εκτίμησή της, τετελεσμένο στην περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και στην Κρήτη, περά από κάθε διεθνές δίκαιο, εάν πάει να επιχειρήσει εκεί, εμείς, ρωτάνε πολλοί ακροατές, έχουμε το δικαίωμα να επιχειρήσουμε να το εμποδίσουμε; Και στρατιωτικές ασκήσεις αν κάνει ή επιχείρηση για εξορύξεις, για έρευνες.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Το ένα είναι αν κάνει ασκήσεις σε μία περιοχή την οποία την έχει δηλώσει, αυτό μπορεί να γίνει. Αν κάνει εξορύξεις, έχουμε και εμείς αντίμετρα να κάνουμε. Εννοείτε στη λωρίδα αυτή την οποία ανακοίνωσε;

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Στη λωρίδα που είδαμε χθες, ναι.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών, εμείς, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία, αυτό το MOU, αυτή η διμερής συμφωνία, είναι κάτι το οποίο δεν στέκει σε διεθνές επίπεδο και γι’ αυτό γίνονται όλες οι ενέργειες από δικιάς μας σκοπιάς να το σταματήσουμε.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχετε την αίσθηση, το είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου πριν για το ρόλο της Ευρώπης, έδωσε και μία καλή ιδέα, ότι η Ευρώπη σε αυτή τη φάση που βρίσκεται στο επίπεδο των ηγεσιών και των διαφόρων θεμάτων που έχει είναι σε θέση να μπει μπροστά και πέρα από μία πολιτική δήλωση να κάνει πράξη πιέσεις ή κυρώσεις που πράγματι να «φρενάρουν» τον Ερντογάν στις επιδιώξεις του και στη δημιουργία τετελεσμένου;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Το αποτέλεσμα θα δείξει αν η Ευρώπη είναι σε θέση να το κάνει. Εμείς όμως, από την πλευρά μας, οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η προνομιακή μας σχέση με την Ευρώπη. Να ασκήσουμε πιέσεις, να πούμε το δίκαιό μας, να διατυπώσουμε όλα τα θέματα τα οποία έχουμε. Θέλω όμως, να επανέλθω στις Ένοπλες Δυνάμεις και να από ότι με το που με το που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, δόθηκαν σαφείς εντολές από τον κ. Πρωθυπουργό σε σχέση με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και βλέπουμε, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες κι έχει βγει κι ανακοινωθεί και επισήμως αυτό το οποίο έχουμε καταθέσει στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί μέσα σε αυτή τη βδομάδα, την ενίσχυση και την αναβάθμιση των F16, το ίδιο για τα Mirage, για τα υποβρύχιά μας και πολλαπλά άλλα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουμε έτσι ώστε οι πολλαπλασιαστές ισχύος να έρθουν στο επίπεδο το οποίο θέλουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως είναι η ώρα να αναγεννηθεί και η εθνική Αμυντική Βιομηχανία;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αγγίζετε ένα θέμα ιδιαίτερο. Θα ήθελα να πω σε σχέση με την Αμυντική Βιομηχανία ότι έχουμε δύο διαφορετικά συστατικά. Το ένα είναι ότι έχουμε εταιρείες οι οποίες αναπτύσσονται στο χώρο της άμυνας κι είναι περίπου 160 εταιρείες, των οποίων το προϊόν είναι συναφές με την άμυνα ή παράπλευρο με την άμυνα κι έχουμε και οντότητες, οργανισμούς, οι οποίοι είναι πολύ κοντά με την άμυνα, όπως είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι εταιρείες μας είναι πολύ υψηλά ανταγωνιστικά, κερδίζουν διαγωνισμούς στο εξωτερικό συναγωνιζόμενες με εξαιρετικό τρόπο διεθνείς εταιρείες κι αυτές είναι κοντά μας σε ό,τι κάνουμε. Σε ό,τι αφορά στις άλλες τρείς εταιρείες, όπως σας είπα, να ξεκινήσουμε από την ΕΑΒ η οποία θα είναι η κύρια εταιρεία η οποία θα αναλάβει την αναβάθμιση του F16, με δυνατότητα να αποκτήσει υποδομές που θα χρησιμεύσουν έτσι ώστε να γίνει ελκυστική και ανταγωνιστική στην περιοχή μας και βεβαίως είδαμε τη νέα διοίκηση των ΕΑΣ. η οποία έχει έρθει κι έχει καταθέσει νέες ιδέες για το πώς αυτό θα εξελιχθεί.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Είδαμε τις τελευταίες μέρες - και γράφεται και νομίζω ότι ήταν και λογικό να συμβεί κάποια στιγμή - ας το πω πιο γενικά, ότι το αμυντικό δόγμα αλλάζει σε σχέση με το παρελθόν και η διάταξη του Στόλου, όχι μόνο λόγω επικαιρότητας, αλλά επειδή έτσι επιβάλλουν και οι συνθήκες εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι διαφορετική από αυτή που είχαμε. Βλέπουμε να πηγαίνουν πλοία στην Κρήτη, στη Ρόδο κλπ. Ισχύει αυτό που βλέπουμε ως νέο σχέδιο;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή προσεγγίζουμε τη δομή δυνάμεων από την αρχή, όπως θα προσεγγίσουμε και την Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας η οποία θα κατατεθεί και μέσα οι ιδέες περιστρέφονται γύρω από αυτό το οποίο μόλις περιγράψατε.

Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Η εμπειρία σας με κάνει να ρωτήσω το εξής και έχει σημασία που ήσασταν Αρχηγός του Στρατού: ο ρόλος του ΝΑΤΟ σε αυτή την περίπτωση, στο προσφυγικό και στον τρόπο που οι ροές πάνε, αλλά κυρίως στις διενέξεις που μεταξύ των άλλων η Τουρκία έχει με εμάς, μπορεί να είναι πιο ουσιαστικός; Μπορεί να είναι πιο αποτρεπτικός; Μπορεί να είναι καθοριστικός σε μία δύσκολη στιγμή, όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου την περιέγραψε, ενός θερμού επεισοδίου;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και το λέει βέβαια ο Αντώνης Δελλατόλας αυτό, γιατί έχουμε δει τον Στόλτενμπεργκ να «νίπτει τας χείρας του» πολλές φορές με τις δηλώσεις του.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε μία θα μπορούσα να πω πάγια θέση του ΝΑΤΟ, ότι η Συμμαχία δεν έρχεται να επέμβει στα διμερή θέματα μεταξύ δύο συμμάχων της . Βεβαίως, εδώ θέλω να πω ότι αυτή είναι μία όχι σωστή αντιμετώπιση εκ μέρους του ΝΑΤΟ, διότι εμείς δεν έχουμε διμερή θέματα με την Τουρκία, η Τουρκία έχει θέματα με το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν λέμε ότι τα θέματά μας είναι διμερή. Εμείς εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο κι αυτό ζητάμε από τη σύμμαχο χώρα να εφαρμόσει. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι για κάθε ενέργεια της Τουρκίας ενημερώνεται ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ, διότι υπάρχουν συστήματα στα οποία παρακολουθούνται οι επιχειρησιακές δράσεις της Τουρκίας. Άρα, δεν είναι ένα γεγονός το οποίο είναι άγνωστο στη Συμμαχία, το τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κλείνοντας, θα θέσω ερώτημα που είναι πολιτικής φύσεως και μπορεί να μην πάρω απάντηση. Το γνωρίζω, αλλά θα το θέσω γιατί το ακούω από πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Μήπως έχει ευθύνη και η ελληνική πολιτική ηγεσία, συλλήβδην, των τελευταίων ετών, διότι με παραλείψεις της έδωσε χώρο στην Τουρκία; Για παράδειγμα, ρωτούν πολλοί συμπολίτες μας, γιατί η Ελλάδα δεν κατοχύρωσε τη δική της ΑΟΖ;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν θα σας απαντήσω σε αυτό, γιατί δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι το εξής. Εγώ θα μιλήσω για τα 41 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις διαδικασίες τους, εκτιμούν την κατάσταση και υποβάλουν προτάσεις. Και οι προτάσεις, είμαστε δημοκρατικό κράτος, εκτιμώνται από την Πολιτική Ηγεσία και η Πολιτική Ηγεσία λαμβάνει τις αποφάσεις, τις πολιτικές και αλίμονο αν δεν γινόταν έτσι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, λοιπόν, κάνουν τις προτάσεις που τους αναλογούν και πρέπει να κάνουν και για την ενίσχυσή τους, αλλά και για κάποια θέματα τα οποία τα θεωρούν σημαντικά. Αυτό έχω να πω.

Εκείνο όμως, το οποίο θέλω να πω είναι για την νέα Κυβέρνηση και για τον κ. Πρωθυπουργό ότι η ανησυχία του κ. Πρωθυπουργού είναι μεγάλη. Θέλω να επισημάνω ότι τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του ήρθε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έμεινε τρεισήμισι ώρες, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για όλα μας τα θέματα.

Και επειδή θα κλείσουμε, θα μπορούσα να πω δύο πράγματα. Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να απευθύνω ένα θερμό χαιρετισμό στους πρώην στρατιώτες μου οι οποίοι σας στέλνουν μηνύματα.

Ν . ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συνεχώς. Ο Ηλίας, ας πούμε, λέει «ευχές στον κ. Στεφανή, τον δικό μας Ταξίαρχο, όταν υπηρετούσα στην Αλεξανδρούπολη το 2012. Χαρισματικός, εργασιομανής, υπέροχος.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αν με ρωτήσετε ποια είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της σταδιοδρομίας μου, ήταν οι στιγμές που ήμουν Διοικητής και διοικούσα προσωπικό .Κάναμε θαυμαστά πράγματα μαζί κι αυτό οφείλεται στο εξαιρετικό προσωπικό μας.

Το δεύτερο το οποίο θέλω να πω είναι να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν τι κάνουν. Εκπαιδεύονται και ξέρουν πολύ καλά τι θα κάνουν, εκτελώντας τις εντολές της Πολιτικής Ηγεσίας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστούμε θερμά τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Ευχαριστούμε Αρχηγέ.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα.