Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στον Ρ/Σ “ΣΚΑΪ”

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Καλό μεσημέρι κ. Στεφανή.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Καλησπέρα σας κ. Χιώτη, καλησπέρα κ. Παπαδόπουλε, και στους ακροατές σας. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Εμείς ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε. Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό το τριήμερο γιατί με τα τριήμερα έχουν μια παράδοση στο να μας δημιουργούν οι Τούρκοι θυμόμαστε ότι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είχε γίνει το μεγάλο «πατατράκ» στον Έβρο. Υπήρξε κάποια κινητικότητα, σίγουρα όχι στα σύνορα γιατί θα το βλέπαμε, αλλά κάπως πιο μέσα εκεί προς την Αδριανούπολη ή αν εντοπίσατε κάτι.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ξεκινώ με μια σαφή απάντηση στο ερώτημά σας, Όχι δεν υπήρξε καμία κινητικότητα. Αρχικά έγραψαν τα νέα, ξεκίνησε μια φήμη από την Αδριανούπολη ότι μετανάστες συγκεντρώνονται εκεί με σκοπό να περάσουν τα σύνορα. Αυτό αναπαρήχθη από διάφορα άλλα μέσα. Η εικόνα μας, η οποία είναι κατηγορηματική άλλωστε το διήμερο βρέθηκα και εγώ Πέμπτη και Παρασκευή στον Έβρο για να παρακολουθήσω εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι τελείως διαφορετική. Ήταν μια συνηθισμένη κατάσταση, συνηθισμένη βεβαίως, όπως τη βλέπουμε μετά την περίοδο του Μαρτίου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Ναι και απ’ ό,τι καταλαβαίνω, εκεί που υπάρχει ο φράκτης είναι απροσπέλαστο…

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι πάνω από χίλιοι άνθρωποι εκεί, δικοί μας!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Το ερώτημα είναι αν είμαστε το ίδιο θωρακισμένοι κι εκεί που δεν υπάρχει ο φράκτης, γιατί σποραδικά μαθαίνουμε ότι κάποιοι αποπειρούνται να περάσουν τα σύνορα, τους συλλαμβάνουν οι δυνάμεις μας. Αυτός ο «ανταρτοπόλεμος» που και μερικές φορές γίνεται με τη βοήθεια των χωροφυλάκων από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται ή έχει σταματήσει και αυτός;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Να ξεκινήσω από το εξής. Σε μια χώρα, η οποία έχει πολύ σκληρή πειθαρχία και κυριαρχεί ο απόλυτος έλεγχος των πάντων, είναι αδιανόητο να μετακινούνται αριθμοί μεταναστών, χωρίς γνώση, έλεγχο και υποβοήθηση από τις αρμόδιες αρχές. Το είδαμε και το βλέπουμε. Είναι σαφές αυτό.

Τώρα θα ήθελα να πω το εξής σε σχέση με τον Έβρο: Ο Έβρος είναι 203 χιλιόμετρα συν πέντε χιλιόμετρα τα οποία είναι θαλάσσια, μέχρι τη Σαμοθράκη, που ανήκει στο κομμάτι του Έβρου. Ο φράκτης εκτείνεται σε συγκεκριμένα μέτρα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ενέργειες, ώστε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να κατασκευάσει κι άλλον φράκτη.

Εκτός όμως από τον φράκτη, τον οποίο έχει κατασκευάσει η Ελληνική Αστυνομία, υπάρχουν και πάρα πολλά εμπόδια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι λοιπόν στη συνολική περιοχή των 203 χιλιομέτρων, υπάρχουν μέρη τα οποία είναι απαγορευτικά, λόγω της ύπαρξης εμποδίων. Όλα τα υπόλοιπα χιλιόμετρα φυλάσσονται, είτε με εναέρια μέσα (ελικόπτερα τα οποία περιπολούν), είτε με drone (τα οποία κι αυτά περιπολούν), είτε με UAV, είτε με ηλεκτροοπτικά μέσα και βεβαίως με φυσική παρουσία κοινών περιπόλων μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Ενόπλων Δυνάμεων. Πολλαπλά λοιπόν δίκτυα, τα οποία απαγορεύουν καθημερινά την είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα μας.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή έχουμε θερμικές κάμερες; Ένας που προσπαθεί να περάσει τη νύχτα, τον βλέπουμε ότι περνά και σημαίνει συναγερμός;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να πω λίγα παραπάνω λόγια γι’ αυτό το θέμα. Ένα από τα σημεία τα οποία μας προβλημάτισαν τον Φεβρουάριο ήταν να καθίσουμε και να δούμε πολύ λεπτομερειακά τις αδυναμίες μας.

Τις αδυναμίες μας αυτές, τις έχουμε ελαχιστοποιήσει αυτή τη στιγμή και συνεχίζουμε να τις ελαχιστοποιούμε. Βεβαίως, τις αδυναμίες μας δεν τις είδαμε μόνο στην πράξη επάνω, αλλά τις είδαμε υλοποιώντας καθημερινά σενάρια. Εξελίσσουμε σενάρια στο πλαίσιο και του war gaming, ώστε από εκεί να βλέπουμε τις αδυναμίες μας. Δεν περιμένουμε να υποστούμε «ήττα» για να δούμε αδυναμίες μας.

Βρήκαμε λοιπόν σημεία τα οποία δεν «βλέπαμε» μέχρι τώρα και αυτό το επιλύσαμε με θερμικές κάμερες διαφόρων δυνατοτήτων, διαφόρων βεληνεκών κι έχουμε λύσει όλο μας το πρόβλημα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Πιστεύετε ότι βλέποντας αυτήν την αποφασιστικότητα, οι γείτονές μας, θα επιχειρήσουν ξανά και στο μέλλον να παραβιάσουν τον Έβρο ή θα επιχειρήσουν να βρουν από αλλού διόδους, διαπιστώνοντας ότι ο Έβρος είναι απαραβίαστος;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Πιστεύω ότι θα κάνουν και τα δύο. Θα επανέλθουν στον Έβρο διότι δεν μπορούν να δεχτούν πως δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να το κάνουν, αλλά παράλληλα θα το συνδυάσουν και με άλλες περιοχές, καθώς και με άλλες τακτικές και δράσεις.

Βλέπουμε ότι καθημερινά εξελίσσονται πληροφοριακές επιχειρήσεις με τη διασπορά ειδήσεων, οι οποίες είναι ανακριβείς, σε πολλαπλά επίπεδα. Από τα τζαμιά εναντίον των οποίων δήθεν ενεργούν οι Έλληνες μια είδηση η οποία είναι τελείως εκτός πραγματικότητας μέχρι το ότι 134.00 μετανάστες πέρασαν στην Ελλάδα, τους πυροβολισμούς εναντίον πολιτών και αστυνομικών, γεγονότα τα οποία καθημερινά παρακολουθούμε. Και βεβαίως τις αμέσως επόμενες ώρες, κάθε τέτοια είδηση πέφτει στο κενό, διότι αποδεικνύεται ότι ήταν ψεύτικη.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: κ. Υπουργέ πώς εξηγείτε ότι έχουμε μηδενικές ουσιαστικά ροές νησιά, ενώ τέτοια εποχή πέρσι αν θυμάμαι γινόταν χαμός;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ακουμπάτε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, γιατί ο κόσμος μιλά συνεχώς για τον Έβρο, αγνοώντας ότι και στα θαλάσσια σύνορα γίνεται η ίδια εξαιρετική δουλειά από το Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αγνοώντας ότι κι εκεί συμβαίνει το ίδιο. Απαγορεύουμε και σφραγίζουμε τα σύνορά μας!

Από την πρώτη μέρα που η Κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, διετύπωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τα σύνορα φυλάσσονται σκληρά. Είναι αναφαίρετο συνταγματικό μας δικαίωμα και το κάνουμε. Καθημερινά λοιπόν βελτιώσαμε τις διαδικασίες, αλλάξαμε τη νοοτροπία, γίναμε περισσότερο επιθετικοί πάντα μέσα στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων και της νομοθεσίας και πλέον ενοχλούμε, πυροδοτούμε, ενεργοποιούμε την τουρκική πλευρά σχεδόν καθημερινά, έτσι ώστε να τής δείχνουμε το πρόβλημα.

Πολλές φορές δεχόμαστε κατηγορίες εκ μέρους της Τουρκίας ότι δεν συμπεριφερόμαστε σωστά, μάλλον επιχειρείται και μια σπίλωση της χώρας μας για τη συμπεριφορά της.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, ότι τους βουλιάζουμε τις βάρκες και λοιπά...

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Και όλοι μαγικά συγχωρέστε μου την έκφραση αγνοούν από πού ξεκινούν οι μετανάστες. Δηλαδή η χώρα, η οποία επιτρέπει τους μετανάστες να φύγουν από εκεί. Μερικές φορές τους υποβοηθούν…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Τους συνοδεύουν κιόλας γιατί είδαμε κι ένα βίντεο με δύο σκάφη του Λιμενικού να συνοδεύουν βάρκες που πήγαιναν προς τη Λέσβο.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Βεβαίως. Η ίδια χώρα κατηγορεί εμάς ότι δεν φερόμαστε σωστά. Η Ελλάδα πάντα ενεργεί μέσα στο διεθνές πλαίσιο. Η Ελλάδα πάντα είναι σταθερή, είναι μια φιλόξενη χώρα, αλλά αρκεί να τηρείται η νομοθεσία κι αυτό το οποίο υπάρχει ως διεθνές γεγονός, συμφωνημένο διεθνώς. Φυλάμε τα εθνικά σύνορα, φυλάμε τα ευρωπαϊκά, σκληρά και αποφασιστικά.

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αλλάξει κάτι σχετικά με πέρυσι; Θέλω να πω, έχουμε τώρα περισσότερες δυνατότητες, άλλα μέσα για να βλέπουμε τη βάρκα με το που ξεκινά από τα τουρκικά σύνορα;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η παρατήρησή μας έγινε περισσότερο επιθετική. Αυξήσαμε το βεληνεκές των οργάνων παρατήρησης, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας να τους αντιληφθούμε και να ενημερώσουμε την τουρκική πλευρά.

Σε κάθε νησί αυτή τη στιγμή ενεργεί κι ένα ελικόπτερο του Στρατού, ενεργούν στα νησιά drones και βεβαίως έχουν αυξηθεί οι περιπολίες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής, περιπολούν και συνδράμουν στα «νεκρά σημεία» που υπήρχαν μέχρι τώρα.

Ένα πολλαπλό σύστημα παρατηρητηρίων, χερσαίων περιπόλων, εναέριων και θαλάσσιων μέσων και να μην ξεχνάμε βεβαίως την υποστήριξη και την ΝΑΤΟϊκή και την ευρωπαϊκή – που συνθέτουν ένα πολύ πιο δύσκολο περιβάλλον. Να λάβουμε υπόψη μας ότι το θαλάσσιο περιβάλλον επιχειρησιακά είναι πολύ πιο δύσκολο και απρόβλεπτο από το χερσαίο. Παρ’ όλα αυτά, αποδεικνύουμε και στη θάλασσα ότι οι ροές σχεδόν έχουν μηδενιστεί.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό θα ρωτούσα τώρα. Είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση, αλλά έχουμε και το δεδομένο ότι οι ροές είναι μικρότερες. Θα έχουμε την ίδια αποτελεσματικότητα αν αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι, οι ροές αυξηθούν; Γιατί άλλο να βγαίνει μία βάρκα ή δύο την ημέρα και να την αντιλαμβάνεσαι νωρίς, με το που πέφτει στη θάλασσα, κι άλλο αν οι βάρκες αυτές γίνουν δέκα ή είκοσι την ήμερα.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας θα ήθελα να πω το εξής: Μάιος πέρυσι, 3.242 είσοδοι στα νησιά. Μάιος φέτος, 285 είσοδοι. Απρίλιος πέρυσι 2.984, Απρίλιος φέτος 76 άτομα. Χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει την πλήρη αλλαγή των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων. Σκάφη συνεχώς προστίθενται στο Λιμενικό. Είδαμε την ενέργεια στην οποία ενεπλάκη προσωπικά ο κ. Πρωθυπουργός με τη δωρεά της Ένωσης Εφοπλιστών.

Αυτή τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμό, ο οποίος τελειώνει για 41 σκάφη των Ειδικών Δυνάμεων και επίσης νέα drones και νέα ιπτάμενα μέσα θα συνθέσουν μια εικόνα πολύ πιο αποτελεσματική. Εάν σε αυτό προσθέσουμε τις προσλήψεις που αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ προχωρημένη εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων που προσλαμβάνουν 2.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως τριετούς - εξαετούς σχέσεως, με δυνατότητα παράτασης αυτής της σχέσεως. Το Λιμενικό προσλαμβάνει επιπλέον άτομα και συνοριοφύλακες προσλαμβάνει η ΕΛΑΣ, 400 στον Έβρο και 800 στα νησιά. Συνθέτουν μια εικόνα, η οποία θα είναι πολύ πιο πλήρης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Και τώρα μια τελευταία ερώτηση. Από τη στιγμή που έχουμε μειωμένες ροές το έχετε πετύχει αυτό διαβάζω σήμερα ανακοινώσεις ότι από τις δομές που υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα θα κλείσουν οι 60 από τις 90. Μα δεν είναι μια ευκαιρία από τη στιγμή που έχουμε και μικρές ροές να αναπνεύσουν και λίγο τα νησιά; Γιατί κλείνετε δομές, αντί να μεταφέρετε από τα νησιά, ειδικά από τα μεγάλα νησιά, που έχουν ένα μεγάλο πληθυσμό μεταναστών; Και τώρα που θα τελειώσει και η καραντίνα δεν ξέρουμε τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι, πώς θα κυκλοφορούν;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η ερώτηση που μου κάνετε είναι εκτός του πεδίου των αρμοδιοτήτων μου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό εντάσσεται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Σίγουρα, αλλά φαντάζομαι μιλάτε μεταξύ σας...

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εννοείται ότι μιλάμε καθημερινά. Άλλωστε η ασφάλεια των συνόρων, η προστασία από τους παράνομους μετανάστες δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας συνόρων. Είναι θέμα των κλειστών ή ελεγχόμενων δομών, του ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των υπηρεσιών ασύλου και πόσο γρήγορα αυτές γίνονται, των ασυνόδευτων παιδιών και όλης της δράσης που έχει αναληφθεί και φυσικά των επιστροφών. Όλα αυτά αποτελούν ένα σύνολο δράσεων, οι οποίες εξετάζονται και αναλύονται καθημερινά και κάθε φορά επιλέγεται η καλύτερη δυνατότητα για αυτό.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: κ. Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση που είχαμε. Ελπίζουμε έτσι να πάει ολόκληρο το καλοκαίρι.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Πριν κλείσουμε, κ. Χιώτη και κ. Παπαδόπουλε, θα ήθελα να πω το εξής. Ιδιαίτερη η αστάθεια της περιοχής, αστάθεια την οποία βλέπουμε να εξελίσσεται σε πολλαπλά πεδία γεωστρατηγικά. Η Ελλάδα τα παρακολουθεί όλα αυτά, αξιολογούμε κάθε τούρκικη δράση και για κάθε δράση υπάρχει πλειάδα σεναρίων και αντιδράσεων δικών μας. Τα παρακολουθούμε όμως με μεγάλη ψυχραιμία, με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση. Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω προς όλους μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ.