Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα»

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στον Τ/Σ ΣΚΑΪ  και στην εκπομπή «Καλημέρα»
Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα»

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας!

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ετοιμαζόμαστε να φύγουμε για τον Έβρο. Μια δεύτερη μέρα σήμερα έντασης! Πάμε να δούμε τα μέτρα πόσο αποτελεσματικά ήταν. Χθες βράδυ είχαμε πάνω από 9.600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας. Όλες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Θέλω να εξάρω τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτούς και επίσης θέλω να εξάρω τη δράση του Λιμενικού Σώματος, το οποίο και αυτό σε συνεργασία και συντονισμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις κάνει στα θαλάσσια σύνορά μας εξαιρετική δουλειά.

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μία δύσκολη στιγμή ,στην οποία οφείλουμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να βάλουμε πλάτη, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί. Η συνοχή, κ. Αυτιά, είναι δύναμη και πηγή αισιοδοξίας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα είπατε ότι είχαμε πολλές προσπάθειες, ατελείωτες προσπάθειες να σπάσουν τον κλοιό. Πόσοι περίπου είναι αυτοί, οι οποίοι είναι απέναντι αυτή την ώρα σε αυτή τη λεγόμενη νεκρή ζώνη; Και αν τους βοήθησαν οι Τούρκοι συνοριοφύλακες, όπως μας κατήγγειλαν πριν από λίγη ώρα και κάτοικοι της περιοχής και ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι πρώτον λέγοντας ότι όπως την διατύπωσε ο κ. Ερντογάν ότι αυτά είναι τα επακόλουθα του Ιντλίμπ, είναι αδύνατο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, το καταλαβαίνουμε όλοι μας, να έρχονται από εκεί. Αυτοί βρίσκονταν σε κάποιες περιοχές είτε γύρω από την Κωνσταντινούπολη είτε κοντά στα παράλια και αμέσως ενεργοποιήθηκαν.

Δεύτερον, βεβαίως, παρακολουθούμε ότι έρχονται με λεωφορεία και βεβαίως περνούν δίπλα από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνο δεν τους σταματούν, αλλά τους βοηθούν κιόλας. Δεν θα σταθώ στο τι κάνουν οι Τούρκοι, θα σταθώ στο τι κάνουμε εμείς.

Έχουμε περίπολα, έχουμε drone, έχουμε UAV, έχουμε ελικόπτερα, έχουμε επίγειες δυνάμεις, έχουμε μέσα επιτήρησης, έχουμε εμπόδια και πάνω από όλα κ. Αυτιά έχουμε την ψυχή και τη συναίσθηση της Πατρίδας μέσα μας ότι την υπερασπίζουμε και το κάνουμε μεγάλη δύναμη.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Οι εντολές που δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό, θα έλεγα το εξής στρατηγέ Στεφανή, διότι αυτό θα μείνει στην ψυχή του Έλληνα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων την κατάλληλη στιγμή, ο στρατηγός Στεφανής, τώρα είναι Υφυπουργός, οι εντολές που δόθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, αυτό που σας λέει κάθε μέρα ο Πρωθυπουργός είναι τι κ. Στεφανή;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω είναι το εξής. Είναι ξεκάθαρο και πάρα πολύ σαφές για εμάς το ξεκάθαρο μήνυμα του κυρίου Πρωθυπουργού: Ασφάλεια των συνόρων! Ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, εγώ στο ρόλο μου και ο κ. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σε ένα απόλυτα ταυτισμένο σύνολο υλοποιούμε τις εντολές αυτές σε συνεργασία βεβαίως και συνδράμοντας στην Ελληνική Αστυνομία στην ξηρά και την Ελληνική Ακτοφυλακή στα παράλια.

Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι και να περάσω το μήνυμα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό στην Ευρώπη: φυλάμε τα σύνορά μας ,τα φυλάμε με αυστηρότητα και βεβαίως φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης. Θα ήθελα επίσης κ. Αυτιά να πω το εξής, νιώθουμε ως Έλληνες ότι την τελευταία περίοδο δεχόμαστε κάποια πίεση σε διάφορα θέματα, θα πρέπει με αισιοδοξία και με πείσμα και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε αυτά. Οι Έλληνες πάρα πολλές φορές έχουνε αντιμετωπίσει προβλήματα και πάντα τα έχουν καταφέρει. Θα τα καταφέρουμε και τώρα ενωμένοι και με αισιοδοξία. Σας Ευχαριστώ πολύ…

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ μισό λεπτό υπάρχουν Ειδικές Δυνάμεις που κατευθύνονται προς τον προς την περιοχή του Έβρου δηλαδή ενισχυόμαστε κάθε μέρα ανάλογα με την πίεση; Διότι εμφανίστηκαν στην αρχή 1.000, έγιναν 2.000 , έγιναν 4.000. Ο Ερντογάν λέει για 18, οι Γερμανοί λένε για 120.000, γιατί είχαμε και αποβίβαση σήμερα στην Λέσβο, άρα βλέποντας και κάνοντας ενισχύουμε κάθε μέρα τις δυνάμεις μας;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Το σχέδιο μας είναι σταθερό. Είναι ένα σχέδιο το οποίο από την πρώτη στιγμή το υλοποιούμε με μεγάλη αποφασιστικότητα. Καθημερινά, όμως, γίνεται μία εκτίμηση της κατάστασης και καθημερινά λαμβάνουμε μέτρα, όπως το περιγράψατε.

Όχι μόνο Ειδικές Δυνάμεις και άλλες Δυνάμεις προωθούνται, όπως επίσης προωθούνται και δυνάμεις Αστυνομίας στα χερσαία σύνορα και επιπλέον σκάφη στα θαλάσσια σύνορα. Πάνω από 52 ελληνικά σκάφη αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο Αιγαίο. Σκάφη του Λιμενικού, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφη του Στρατού των Ειδικών Δυνάμεων. Συνεχώς αξιολογούμε την κατάσταση και ανάλογα με αυτή λαμβάνουμε τις αποφάσεις. Είναι μία συνηθισμένη δραστηριότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, «εκτίμηση τακτικής κατάστασης» τη λέμε.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έμαθα ότι επιτέλους η Κομισιόν πήρε θέση υπέρ της Ελλάδος και βέβαια της Βουλγαρίας (γιατί γειτονεύουμε) και θα κινητοποιηθεί η Frontex επιτέλους. Είναι ένα θέμα, στο οποίο είχατε αναφερθεί επανειλημμένα και όταν ακόμη ήσαστε επικεφαλής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό θα έχει γρήγορα θετικά αποτελέσματα, διότι η Frontex ήταν ολίγον «αραχτοί και λάιτ» έως τώρα;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η Ευρώπη έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης, αυτό το εξήγησε και ο κ. Πλακιωτάκης σε απευθείας συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής της Frontex στη Βαρσοβία κι έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα ενισχυθούμε. Είναι πολύ σημαντικό οι Eυρωπαίοι να καταλάβουν ότι για μία ακόμη φορά η Ελλάδα φυλάει σύνορα Ευρώπης.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Πείτε μου για το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων Κύριε Υπουργέ, το ηθικό των ανθρώπων και να τους πείτε η Παναγιά μαζί τους σε κάθε βήμα.

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Κύριε Αυτιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καθημερινά λαμβάνουμε μηνύματα από χιλιάδες Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μας στηρίζουν και μας δείχνουν την αγάπη τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις το εισπράττουν αυτό καθημερινά, έχουμε πολύ ψηλά την αίσθηση της αποστολής, αλλά δεν θέλω μόνο να σταθώ στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει επίσης την ίδια συναίσθηση, όπως επίσης και το Λιμενικό Σώμα. Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και βλέπουμε καθημερινά τα αποτελέσματα της. Ως Έλληνες πολίτες πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι για όλους.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ έχετε βαθιά γνώση, διότι προέρχεστε από την καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι ο Ελληνικός Στρατός. Επιχειρησιακά όλο αυτό το πράγμα πόσο θα μας πάει μακριά και ποια είναι η εκτίμησή σας, διότι ο Ερντογάν θα στέλνει συνεχώς. Ποια, λοιπόν, είναι η δική σας εκτίμηση αν σας ρωτούσε κάποιος είτε Έλληνας παράγοντας είτε ξένος είτε από την κομισιόν είτε οπουδήποτε αλλού;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν εξετάζουμε τις προθέσεις του Ερντογάν. Οι προθέσεις του κ. Ερντογάν είναι τέτοιες που μπορεί συνέχεια να αλλάζουν. Εξετάζουμε τις δυνατότητές τους αλλά πρωτίστως, μέσω του επιχειρησιακού σχεδιασμού μας, τις δικές μας δυνατότητες και γι’ αυτό τις ενισχύουμε συνεχώς.

Είδατε ότι έχουν απελευθερωθεί κονδύλια για την ενίσχυση, τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τα κονδύλια αυτά, ήδη έχουμε κάνει τις παραγγελίες στα κενά τα οποία είχαμε και ενισχύουμε συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τις δικές μας δυνατότητες εξετάζουμε, οι οποίες είναι εξαιρετικές και επίσης οι δικές μας δυνατότητες εδράζονται πάνω σε αυτό που περιγράψατε πριν, στο υψηλό ηθικό των ανθρώπων που υπηρετούν την Πατρίδα.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα σήμερα φεύγετε για τον Έβρο. Έχετε πάει επανειλημμένα, σας έχουμε δει στο ρεπορτάζ, σας έχουμε δει στις κοινωνικές δράσεις του Στρατού, πείτε μου για το ηθικό των κατοίκων της περιοχής, είναι σπουδαίοι άνθρωποι, ξέρουν να φυλάσσουν Θερμοπύλες και  στρατός, αστυνομία και όλα τα υπόλοιπα μέσα είναι στη διάθεση τους. Πόσο κοντά είναι το Στράτευμα σε αυτούς τους ανθρώπους;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ζυμωμένες με την τοπική κοινωνία. Θυμηθείτε ότι πάρα πολλοί στρατιωτικοί κατάγονται από τις περιοχές αυτές, ενώ όλοι οι υπόλοιποι που δεν καταγόμαστε από τις περιοχές αυτές θεωρούμε τον Έβρο σπίτι μας.

Κάθε στρατιωτικός για να μπορέσει να πει ότι έχει δημιουργήσει το σωστό προφίλ στρατιωτικό και επιχειρησιακό, πρέπει να έχει υπηρετήσει στον Έβρο. Ο Έβρος είναι η καρδιά της αμυντικής διάταξης της Ελλάδος. Είμαστε διασυνδεδεμένοι συνεχώς έχουμε και την Εθνοφυλακή μας εκεί για την οποία είμαστε υπερήφανοι, οι κάτοικοι μας στηρίζουν, εμείς τους στηρίζουμε και τα μηνύματα τα οποία παίρνουμε στην περιοχή την τελευταία περίοδο είναι ότι ευχαριστούμε, διότι νιώθουμε ασφαλείς. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτό το ύψιστο αγαθό της Ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ένα ερώτημα, αν θέλετε μπορεί να το θεωρήσετε και αφελές, οι συνοριοφύλακες της Τουρκίας πέταξαν χημικά και οι ίδιοι έβαλαν κατά των Ελλήνων. Υπήρξε επικοινωνία με τον αντίστοιχο Υπουργό της Τουρκίας; Τι κάνεις εδώ; Αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό. Έχουμε μία τέτοια επικοινωνία σε επίπεδο έστω και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων ή σε επίπεδο υπουργών; Αν μπορείτε, απαντάτε…

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η όλη κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία. Κάθε πληροφορία την οποία λαμβάνουμε, την αναλύουμε και βεβαίως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι γίνεται μία εκτεταμένη χρήση των μέσων από την πλευρά της Τουρκίας για τους δικούς τους λόγους. Εμείς όμως έχουμε τις δικές μας πληροφορίες, τις οποίες τις αναλύουμε και αυτοί που πρέπει να μιλήσουν, μιλάνε με τους ανθρώπους που πρέπει.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Τώρα πάμε στα νησιά. Υπουργέ τι σχέδιο έχουμε για τα νησιά, έχουμε 52 ταχύπλοα σκάφη. Σε λίγο θα γίνουν 62, γιατί θα έρθουν και τα καινούργια των δωρεών. Τα πλωτά φράγματα, τα οποία είχαν σχεδιαστεί, παίζουν σε αυτό το παιχνίδι;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θυμάστε ότι ο διαγωνισμός ο οποίος είχε προκηρυχθεί, έληγε τέλος Φεβρουαρίου. Ήδη τα πρώτα 2.700 μέτρα έχουν παραγγελθεί και γίνονται εκτεταμένες πιλοτικές δοκιμές του συστήματος.

Ο στόχος είναι από τα πολλά χιλιόμετρα, τα οποία έχουμε για επιτήρηση, κάποια από αυτά να περιοριστούν, έτσι ώστε να γίνει η επιτήρηση πιο επικεντρωμένη ,τόσο στα μέσα, όσο και στα οπτικά όργανα που έχουμε, μα και στο προσωπικό μας. Όλα αυτά γίνονται, αφού λάβουμε υπόψη μας τους κανόνες ναυσιπλοΐας και άλλα θέματα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ξέχωρα από τα πλωτά προστατευτικά συστήματα, έχουμε τις δυνάμεις μας, οι οποίες επιχειρούν συνεχώς, έχουμε σε κάθε νησί από ένα ελικόπτερο, άρα καθημερινά έχουμε εικόνα προηγμένη και σε βάθος, έχουμε drone, τα οποία πετάνε, έχουμε δυνάμεις ανεπτυγμένες και επίγειες, αλλά και θαλάσσιες.

Πάνω στα σκάφη του Λιμενικού υπάρχουν άντρες των ενόπλων δυνάμεων και επίσης πάνω στα σκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχουν άντρες του Λιμενικού. Εκτεταμένη συνεργασία και με πολύ ηθικό, αντιλαμβανόμαστε ότι και σύνορα θαλάσσια έχουμε και τα επιτηρούμε και τα φυλάσσουμε.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Επίσης κ. Υπουργέ έχετε το εξής: Βγήκε στην τηλεόραση στην Τουρκία ο κ Μεχμέτ Ες. Αυτός διαφημίζει ότι έχει ταχύπλοα στην Τουρκία και σε 25 λεπτά τους λέει μην πάτε από την Ανδριανούπολη για και από τις Καστανιές ,όχι μην το κάνετε αυτό, θα πάτε με το δικό μου σε 25 λεπτά στην Ελλάδα. Μισό λεπτό κ. Υπουργέ να δείτε τι ακριβώς δήλωσε ανερυθρίαστα μπροστά στις κάμερες, για να δείτε ότι αυτή την ώρα γίνεται μία πολύ μεγάλη μάχη αν θέλετε αποτροπής. Σε αυτό τον τύπο, ο όποιος βγαίνει και διαφημίζει και λέει εγώ θα σας πάω σε 25 λεπτά της ώρας στην Ελλάδα με τα γρήγορα σκάφη, θα σας πάρω και 10 χιλιάρικα, τι του απαντούμε κύριε Υπουργέ; τι λέμε σε όλους αυτούς, οι οποίοι ανερυθρίαστα κάτω από τη σκέπη του Ερντογάν κάνουν αυτά που κάνουν;

Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Κατ’ αρχάς αυτός ο κύριος, όπως και πολλοί άλλοι, είναι  η μαύρη πλευρά της όλης κατάστασης, είναι άνθρωποι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία, για να πλουτίσουν.

Εμείς λέμε ότι τα σύνορά μας τα φυλάμε. Κυρία Αυτιά θα μου επιτρέψετε να φανώ αγενής και να διακόψω, διότι πρέπει να φύγω, πετάμε για Έβρο τώρα. Και πάλι χρόνια πολλά σε εσάς και σε όλους τους Έλληνες. Αισιοδοξία να υπάρχει και θα τα καταφέρουμε. Έχουμε σχέδιο και με αισιοδοξία και με γνώμονα την πατρίδα στο τέλος θα είμαστε οι νικητές».