Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «ΤΩΡΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ» του OPEN TV

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «ΤΩΡΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ» του OPEN TV
Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «ΤΩΡΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ» του OPEN TV

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Κύριε υπουργέ είχατε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για συνολική αποτίμηση της κατάστασης στον Έβρο και τα νησιά όπως το διαβάζουμε. Πού καταλήξατε;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Καλημέρα σας, να επαναλάβω τα χρόνια πολλά μου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε όλες τις Ελληνίδες αλλά και ιδιαίτερα στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες κάνουν καταπληκτική δουλειά.

Σχετικά με τη σύσκεψη, δεν ήταν ιδιαίτερη σύσκεψη. Έγινε στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που παρέχει ο κ. Πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση, την οποία τού γίνεται και την επικαιροποίησή της. Είναι η τρίτη – τέταρτη σύσκεψη που γίνεται από τις 28 του μήνα και μετά όταν η Τουρκία άλλαξε την πολιτική της στο θέμα.

Καταγράψαμε το τι έχει συμβεί, καθορίσαμε τις γραμμές για το μέλλον, κάναμε τις εκτιμήσεις μας και θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω μία συνηθισμένη ημέρα.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για όλο αυτό που γίνεται στον Έβρο αυτές τις μέρες, κύριε Υπουργέ;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχουμε δύο πεδία όπως ξέρετε πολύ καλά: Το ένα επιχειρησιακό πεδίο είναι στα χερσαία σύνορα και το άλλο, στα θαλάσσια σύνορα.

Θέλω να καταγράψω το εξής: ο κ. Ερντογάν είχε ένα σχεδιασμό αλλά ένα σχεδιασμό είχαμε κι εμείς. Εδώ θα ήθελα να πω ότι αν δεν έχεις στρατηγική είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις ή να γίνεις μέρος στη στρατηγική ενός άλλου.

Είχαμε στρατηγική κι αυτό φάνηκε. Από πού φάνηκε; Από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που είχαμε και την έκπληξη την οποίαν υπέστη όλος ο σχεδιασμός του Ερντογάν, όταν δεν βγαίνουν τα σχέδια του. Θυμηθείτε ένα από τα πρώτα fake news, υποστήριζε ότι 134 χιλιάδες έχουν εισέλθει στα σύνορα της Ελλάδος. Στη συνέχεια είδαμε ότι οι «134 χιλιάδες» ήταν 266, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί και τους έχουν επιβληθεί βαρύτατες ποινές. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι η κατάσταση στα χερσαία σύνορα ελέγχεται πλήρως καθημερινά βλέπουμε το τι γίνεται αξιολογούμε και προχωρούμε στο επόμενο διάστημα…

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Προφανώς έχετε δει το βίντεο αυτό με το τεθωρακισμένο που έγινε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά 75%... Το βράδυ της Παρασκευής με κάποιο σχοινί - συρματόσχοινο (δεν ξέρω τι είναι) έχει δέσει ένα κομμάτι του φράχτη και επιχειρεί να τον ρίξει και να προκαλέσει άνοιγμα. Προσπάθησε να ρίξει το φράχτη, το βλέπουμε και με άλλο τρόπο είναι χωρίς το τεθωρακισμένο και σκέτο σχοινί, ένα δεύτερο βίντεο. Τι προσπαθούν να κάνουν οι Τούρκοι κ. Υπουργέ;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Προσπαθούν να διασπάσουν την Άμυνα των Ελληνικών Δυνάμεων που είναι εκεί πέρα και να προκαλέσουν εντυπώσεις δείχνοντας ότι το μεγάλο τους σχέδιο είναι να υλοποιήσουν αυτό που έχει πει ο κ. Ερντογάν και βλέπουν ότι δεν του βγαίνει. Ότι έχουν ανοίξει τα σύνορα της Ελλάδας και ότι εμείς θα διοχετεύσουμε μέσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη χιλιάδες μετανάστες.

Όταν λοιπόν βλέπει ότι δεν του βγαίνει, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα από τα εργαλεία που έχει για να πιέσει την Ευρώπη, αυτό θέλει να το αλλάξει. Γι’ αυτό καταγράφονται τακτικισμοί τέτοιου είδους -ο χειρότερος απ’ όλους ήταν ένα όχημα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση του έχει δώσει χρήματα για να αντιμετωπίσει το θέμα των μεταναστών στην περιοχή του Ιντλίμπ, το χρησιμοποιεί εναντίον της Ευρώπης. Αυτό αξιολογείται ανάλογα.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πιστεύετε ότι θα στείλει και άλλες δυνάμεις ο Ερντογάν και θα πιέσει κι άλλο; Και σκοπός του είναι να μας εξαντλήσει οικονομικά και σωματικά τις Δυνάμεις που έχουμε εμείς εκεί και αν το τραβήξει εμείς είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θεωρώ ότι η πίεση θα αυξηθεί. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Δεν θα μας εξαντλήσει διότι πέρα από τα οικονομικά και πέρα από τα σωματικά όπως λέτε, υπάρχει κάτι άλλο μεγαλύτερο: Το δίκιο του Αγώνα μας και βεβαίως το Ηθικό του προσωπικού μας.

Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας -το λέω και συγχωρέστε μου την έκφραση, ανατριχιάζω με αυτό που λέω- κάνουν εξαιρετική δουλειά με υψηλό ηθικό και αγάπη για την Πατρίδα. Όχι ο Αγώνας μας είναι δίκαιος και ξέρουμε τι κάνουμε.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Όταν λέτε ότι θα κρατήσει και ξέρετε πολλά περισσότερα από μας δηλαδή μπορεί στη σκέψη του κ. Ερντογάν είναι να πάει σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου όλη αυτή η ιστορία. Δηλαδή είναι κλειστά τα σύνορα για πολύ καιρό, να επικρατεί αυτή η κατάσταση για πολύ καιρό;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Το κυριότερο πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι το ίδιο, το εσωτερικό του. Όταν αυτό το σχέδιο το οποίο είχε κάνει με την προώθηση μεγάλου αριθμού μεταναστών στα σύνορα δεν υλοποιείται το πρόβλημα γυρνά μπούμερανγκ σε αυτόν. Αρχίζουν τα προβλήματα στην εσωτερική του οικονομία.

Αρχίζουν και δημιουργούνται καταυλισμοί σε μία περιοχή η οποία ζούσε από το εμπόριο. Διακόπτεται η είσοδος και έξοδος στη χώρα του διότι είναι κλειστές οι δίοδοι εισόδου και εξόδου. Το εάν θα το τραβήξει ή όχι θα εξαρτηθεί. Εμείς δεν κοιτάμε να δούμε τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν, εμείς κοιτάμε να δούμε τι θα κάνουμε εμείς. Έχουμε ένα σταθερό σχέδιο το οποίο το υλοποιούμε.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πάμε λίγο σε αυτό σε μας θα πάνε και άλλες Δυνάμεις στον Έβρο θα ενισχυθεί κι άλλο η κατάσταση;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Στην παρούσα φάση δεν κρίνεται απαραίτητο αυτό. Να ξέρετε ότι εκτός από την πρώτη γραμμή, θα χρησιμοποιήσω την έκφραση άμυνας, υπάρχει δεύτερη και τρίτη. Υπάρχουν Δυνάμεις οι οποίες σε ένα “rotation σχέδιο” εναλλάσσονται έτσι ώστε να είμαστε πάντα δυνατοί, σταθεροί στο χώρο μας.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Σε ότι αφορά την από κει πλευρά. Βλέπουμε όλες τις προηγούμενες ημέρες διάφορους πρόσφυγες - μετανάστες οι οποίοι επιχειρούσαν να εισέλθουν, κάποιοι εισήλθαν, συνελήφθησαν και θα μας πείτε μετά τι προβλέπεται για αυτούς, αυτή τη στιγμή μας δίνει η ανταποκρίτρια μας η Μαρία Ζαχαράκη πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν πια από κει οι άνθρωποι αυτοί. Ότι είναι μόνο δυνάμεις των αρχών της Τουρκίας. Έχει αλλάξει το αρχικό πλάνο; Τι γίνεται;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Κάποιοι συγκεντρώθηκαν σε κάποιους χώρους για να μπορέσουν να τους σιτίσουν κιόλας, να μπορέσουν να τους παρέχουν και αλλά και άλλες δυνατότητες διότι αρκετές μέρες εκεί και κάποιοι βεβαίως έχουν αποθαρρυνθεί.

Το βασικό μήνυμα το οποίο πέρασε η αλλαγή της στάσης της χώρας μας, ότι τα σύνορά μας είναι κλειστά και σκληρή η πολιτική μας. Όποιος μπαίνει δικάζεται, ενώ οι διαδικασίες ασύλου για ένα χρονικό διάστημα ενός μήνα έχουν σταματήσει. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς το εσωτερικό.

Οπότε ο μετανάστης, ο οποίος δεν είναι πρόσφυγας αλλά καθοδηγούμενος από τον Ερντογάν, να περάσει παράνομα τα σύνορα μας εισπράττει το μήνυμα αυτό.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Όλοι αυτοί οι υπουργοί που πέρασαν τα σύνορα και από τον Έβρο και από τα νησιά και κρατούνται, τι θα γίνουν;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες. Δεν είναι σε διαδικασία ασύλου, δικάζονται ως παράνομα εισελθόντα τα πρόσωπα στη χώρα μας. Οι ποινές είναι αυστηρότατες. Είδατε τις πρώτες ποινές, τρεισήμισι – τέσσερα χρόνια, 10.000 πρόστιμο στον καθέναν και σύντομα θα μπουν στη διαδικασία για απέλαση.

Έχουμε αφήσει τελείως το δεύτερο σκέλος. Εκτός από τα χερσαία σύνορα υπάρχουν και τα θαλάσσια, όπου κι εκεί γιατί γίνεται μεγάλος αγώνας. Θέλω να συγκρατήσουμε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος χειρισμού και στα θαλάσσια σύνορα. Το Λιμενικό Σώμα κάνει καταπληκτική δουλειά.

Δείχνετε συνεχώς ένα σχετικό βίντεο. Πρέπει να παρατηρήσουμε την ψυχραιμία με την οποία αντέδρασε η ελληνική πλευρά. Το ελληνικό σκάφος πλέει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το τουρκικό σκάφος προσπαθεί να το παρενοχλήσει. Η στάση μας είναι πραγματικά αξιοζήλευτη. Βλέπετε τις κινήσεις του προσωπικού μας. Ούτε ίχνος πανικού. Μπορώ να πω ότι αντιμετωπίζουν την τούρκικη πλευρά με μία ειρωνική διάθεση. Η απάθειά τους αυτό δείχνει. Ξέρουμε τι κάνουμε και είμαστε σταθεροί.

Το Λιμενικό σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις κάνει καταπληκτική δουλειά. Πάνω από 96 μέσα, λέω μέσα γιατί δεν είναι μόνο σκάφη είναι UAVs, drone και ελικόπτερα επιπλέον βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά περιπολώντας…

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Σας προβληματίζουν όμως τέτοια περιστατικά σαν κι αυτό διότι αν ο μη γένοιτο γινόταν η στραβή που λέει ο λαός και είχαμε ατύχημα, άνοιγαν άλλα ζητήματα μετά…

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Μας κάνουν να επαναξιολογούμε την κατάσταση, δεν μας φοβίζουν και είναι συνηθισμένα αυτά.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Θα το συνεχίσει η Τουρκία και στη θάλασσα διότι διαβάζουμε ότι προχθές εσείς, το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε NAVTEX που απαγορεύει από τις 10 έως τις 13 Μαρτίου τη ναυσιπλοΐα στα Ανατολικά χωρικά ύδατα, εξαιρούνται πλοία “Frontex” του NATO και τα λοιπά. Με τις βάρκες των προσφύγων και των μεταναστών τι θα γίνει;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Οι NAVTEX είναι αυτές διότι αυτή την περίοδο κρίναμε ότι πρέπει να εκπαιδευτούμε. Γίνονται βολές σε όλα τα νησιά. Από τα μικρά, Ρω, Στρογγύλη, μέχρι τα μεγαλύτερα. Γίνονται βολές όλων των οπλικών συστημάτων, το προσωπικό μας εκπαιδεύεται και εμείς εκδώσαμε αυτές τις NAVTEX και να προειδοποιήσουμε όλους όσους θέλουν να κινηθούν στην περιοχή αυτή και κυρίως όλους όσους θέλουν να κινηθούν παράνομα. Εμείς κάνουμε σκληρή εκπαίδευση κι αυτό φαίνεται καθημερινά.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Σε ό,τι αφορά τώρα στις βάρκες προσφύγων και μεταναστών. Η δική μας τη στάση ποια θα είναι;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Είναι αλλαγμένη τελείως. Τους σταματούμε στη μέση γραμμή, στην οριογραμμή και τους λέμε ότι είναι ανεπιθύμητοι, τους εμποδίζουμε να μπούν κι εκείνοι επιστρέφουν πίσω.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Υπάρχει ανησυχία κύριε Υπουργέ αν εκεί αναποδογυρίσει βάρκα ή οι λαθροδιακινητές που θα φέρει την τρυπήσει, τι θα γίνει με το θέμα της διάσωσης;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Τους σταματούμε ακριβώς τα όρια. Τις περισσότερες φορές εκεί είδαμε ότι σταματώντας τους εκεί, η τουρκική πλευρά έχει δει την αλλαγή πολιτικής μας, έρχονται και τους μαζεύουν.

Όπως είπα και πάλι βρισκόμαστε σε επιχειρήσεις. Η Ιστορία θα γράψει ότι την περίοδο αυτή η Πατρίδα μας έκανε επιχειρήσεις. Είμαστε σε πόλεμο αυτή τη στιγμή, ένα πόλεμο χωρίς σφαίρες, ένα πόλεμο χωρίς στρατεύματα. Δεχόμαστε μία πίεση στη χώρα μας και έτσι την αντιμετωπίζουμε.

Είναι ξεκάθαρη στάση μας, τοΥ τι κάνουμε, με μεγάλο ανθρωπισμό, με μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο δηλώνουμε όμως σαφώς ότι ενασκούμε το Συνταγματικό μας Δικαίωμα να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας και κάθε ενέργεια εκτιμάται, αξιολογείται και σχεδιάζεται η αντιμετώπιση της διαφορετικά.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Όλο αυτό δηλαδή που γίνεται από την πλευρά της Τουρκίας από την πλευρά του Ερντογάν εκτιμάται και αξιολογείται από την Ελληνική πλευρά ως πόλεμος χωρίς σφαίρες;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αυτό ακριβώς! Απειλείται η Εθνική μας Ασφάλεια. Διότι δεν είναι δυνατόν μία ξένη χώρα να έρχεται και μας λέει «θα ανοίξετε τα σύνορα σας και θα δεχτείτε παράνομα εισερχόμενα πρόσωπα». Αυτό είναι κάτι μη αποδεκτό.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Να δούμε τη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος έγινε πάρα πολύ προκλητικός, σχολιάζοντας ακόμα και δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω να δούμε τι είπε και μετά να μας απαντήσετε…

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Καταρχάς απαντά στον κ. Σοϊλού η στάση του κ. Πρωθυπουργού. Ο κ. Πρωθυπουργός έχει αλλάξει, έχει καταφέρει κι έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη, το είδαμε και το βλέπουμε καθημερινά τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης -είδαμε την επίσκεψη με όλη την ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα- όσο στις διμερείς του επαφές. Έχει αλλάξει τελείως το κλίμα.

Η Ευρώπη έχει πεισθεί πλέον ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας κι έχει πεισθεί για τη στάση της Τουρκίας. Εδώ παρακολουθούμε το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Δεχόμαστε τα “fake news” όταν αυτά προκύπτουν μέσα από τα ΜΜΕ ή μέσα από διάφορες άλλες διαδικασίες. Έχουμε “fake news” που έρχονται από τα χείλη επισήμων κυβερνητικών παραγόντων.

Θα ξεκινήσω από το ένα μεγάλο “fake news” που είπε ότι η Ελλάδα απέστειλε το βέτο στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι εύκολα κανείς να το δει, μπαίνει στη σελίδα του ΝΑΤΟ και βλέπει αν αποσύραμε το βέτο ή όχι. Είπαν ότι η Ελλάδα δέχτηκε 134.000 πρόσφυγες – μετανάστες, είναι εύκολο να δει κανείς ότι δεν έχει συμβεί. Ισχυρίστηκαν ότι έχουμε νεκρούς, εύκολο να δει κανείς ότι δεν έχει συμβεί.

Καθημερινά βλέπουμε τέτοια πίεση, με τέτοιες ειδήσεις, αλλά αυτά δεν αγγίζουν τον κ. Πρωθυπουργό και τη χώρα μας. Κάνουμε σταθερά τη δουλειά μας.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Να σταθούμε λίγο στα του Έβρου. Έχετε θητεύσει κι από όσο είδαμε, ξέρετε καλά την περιοχή. Σας φοβίζει η προβοκάτσια ή το ατύχημα;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα ήθελα να πω την σταθερή θέση των Ενόπλων Δυνάμεων: Δεν μας φοβίζει τίποτα.

Αξιολογούμε την κάθε ενέργεια κι ανάλογα με την αξιολόγηση που κάνουμε λαμβάνουμε μέτρα. Βεβαίως κι εξετάζουμε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο προσωπικό μας, καταγράφονται οι δράσεις του.

Υπάρχουν σταθερές και συγκεκριμένες εντολές στην ιεραρχία, οι οποίες εκτελούνται κατά τρόπο θαυμαστό. Θα το αξιολογήσουμε κι αυτό όταν γίνει.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Ο κ. Ερντογάν δήλωσε χθες ότι θα σταματήσει να στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας. Υπάρχει τώρα κι αυτή η συνάντηση που είχε με τις Βρυξέλλες και η τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέρκελ που είπε ότι αν μου δώσετε βίζα, λεφτά, Τελωνειακή Ένωση και τα λοιπά θα σταματήσω να στέλνω μετανάστες και θα πάρω και πίσω αυτούς από την Ελλάδα. Το πιστεύετε;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί το τι ή τι δεν λέει ο κ. Ερντογάν, όπως δεν μπορεί να δεχθεί και τις προθέσεις του. Εξετάζουμε τι δυνατότητες έχει. Έχει δυνατότητες να στείλει μετανάστες στα νησιά. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο κι εμείς αυξήσαμε τη δύναμή μας κάνοντας αποτροπή κι εκεί όπως και στον Έβρο. Περιμένουμε να δούμε εάν θα υλοποιήσει αυτό το οποίο λέει.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Σε ότι αφορά αυτό που γίνεται ήδη στα νησιά; Επί παραδείγματι, βρίσκεται στη Λέσβο το αρματαγωγό «Χίος», αν δεν κάνω λάθος, πότε θα φύγει;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο από τον κ.Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη λογική του πού θα πάνε αυτοί οι παράνομοι μετανάστες, πού θα δικαστούν και πού θα φυλαχθούν. Ήδη το σχέδιο είναι σε εξέλιξη και θα το δούμε πολύ σύντομα. Θα πάνε σε μία δομή όπου εκεί θα αντιμετωπιστούν ως ποινικοί.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πηγαίνατε από το Αγαθονήσι στους Λειψούς για τους εορτασμούς για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Σωστά υπήρξε παρενόχληση; Ήσαστε εσείς κι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν είναι κάτι το οποίο μάς ανησυχεί. Συμβαίνει κάθε φορά. Θα ξαναπώ ότι έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο υλοποιεί επιχειρησιακή εκπαίδευση των πιλότων μας, υλοποιεί την εκπαίδευση των αντιαεροπορικών μας όπλων τα οποία συνεργάζονται με την Πολεμική Αεροπορία και στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία προσπαθεί να κάνει κάτι.

Διαπίστωσε το ελικόπτερο ότι κινείται -κι αυτό έγινε αργά μπορώ να πω- διότι η διαδικασία έγινε αφού ήδη είχαμε προσγειωθεί και προσπάθησαν να το αναχαιτίσουν. Δεν είναι κάτι το οποίο μας φοβίζει. Μπορώ να πω χωρίς να χαμογελώ ότι χαμογελάμε.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Καταλαβαίνω πώς το λέτε αλλά από την άλλη, φαίνεται ότι η Τουρκία (γιατί το έχει κάνει και στο παρελθόν, θυμόμαστε νομίζω και με τον πρώην Πρωθυπουργό κι άλλες φορές) έχει αυτή την άνεση κι αυτό θράσος να προχωρεί σ’ αυτές τις προκλήσεις στο Αιγαίο ενώ έχει κι άλλες υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω. Θα το συνεχίσει και εκεί;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν έχει την άνεση η Τουρκία, εμείς έχουμε την άνεση. Εκπαιδευόμαστε χρόνια τώρα στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, έχουμε μάθει να πετούμε πάνω από τη θάλασσα, πάνω από τα βουνά, τα οποία ξεπετάγονται ξαφνικά τα μαργαριτάρια τα νησιά μας μέσα στο Αιγαίο. Οι πιλότοι μας έχουν τεράστια άνεση να πετάξουν εκεί.

Όχι δεν έχει την άνεση τουρκική πλευρά. Θεωρεί ότι κάνει κάτι αλλά στην ουσία δεν κάνει κάτι…

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πολλοί λένε -το είπε χθες και ο κ. Κατρούγκαλος που ήταν καλεσμένος εδώ- ότι υπάρχει κίνδυνος, σαν αυτόν με το “Oruc Reis” προ ημερών, οι Τούρκοι να προκαλέσουν επεισόδιο ανοιχτά του Καστελορίζουν ή νοτίως της Κρήτης. Πώς το σχολιάζετε εσείς αυτό;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ούτε φοβόμαστε, ούτε ανησυχούμε: Το αξιολογούμε. Αξιολογούμε την ενέργεια αυτή αν θα γίνει, αν θα συνεχιστεί με την πίεση που ασκεί η Τουρκία στην Ευρώπη. Καταλαβαίνουμε ότι είναι άλλο ένα εργαλείο στα χέρια της Ευρώπης.

Ο κ. Ερντογάν έχει το εξής πρόβλημα, ο σχεδιασμός του έχει αποτύχει σε πολλαπλά επίπεδα και προσπαθεί τώρα να πιέσει την ευρωπαϊκή πλευρά να τον βοηθήσει στα σχέδια του. Χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία, όπως τους μετανάστες και την ενέργεια. Είμαστε σταθεροί στη στάση μας με σταθερό σχεδιασμό. Κάθε φορά αξιολογούμε και βλέπουμε την αντιμετώπιση.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πολύ σωστά το βάζετε ότι ανοίγει πολλά μέτωπα και δεν του βγαίνουν. Για παράδειγμα στο Ιντλιμπ δεν τού βγαίνει. Προηγουμένως είχαμε πλάνα που κατέρριψαν drone το ένα δε από αυτά το έχει υπογράψει κιόλας (σ.σ. ο κ. Ερντογάν) άρα βλέπουμε και ποιος είναι ο συμβολισμός. Πολλοί αναλυτές λένε όμως ότι όσο δεν του βγαίνει εκεί, τόσο έρχεται να βγάλει το θυμό του στην Ελλάδα. Βλέπουμε τι γίνεται στον Έβρο και αν μας ανησυχεί ότι έχει στείλει κι αυτούς τους επίλεκτους, εάν θα στείλει κι άλλους, καταγράφονται προκλήσεις στον αέρα, προκλήσεις στα νησιά και πιθανή πρόκληση και στην κυπριακή ΑΟΖ. Πώς τα βλέπετε όλα αυτά;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα θέλω να μεταφέρω το εξής μήνυμα: Να είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Ξέρουμε τι κάνουμε. Βεβαίως ο κόσμος έχει σταθερή πολιτική ηγεσία η οποία σχεδιάζει.

Κοιτάξτε αυτή τη στιγμή τι γίνεται διεθνώς, δεν υπάρχει Υπουργός της κυβέρνησης ο οποίος να μην είναι σε επαφή με τον ομόλογό του σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο και να περνά τις ελληνικές θέσεις και την ανταπόκριση την οποία υπάρχει είτε λέγεται Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος, είτε ο κ.Δένδιας, είτε ο κ. Μηταράκης είτε ο κ. Κουμουτσάκος, ή ο κύριος Χρυσοχοΐδης με πρωτεργάτη και κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό.

Άρα λοιπόν υπάρχει σχεδιασμός. Οι Έλληνες μπορούν να είναι ήσυχοι βλέποντας τη σταθερή στάση και την αλλαγή της νοοτροπίας μας.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Θέλω να δούμε αλλά δυο - τρία θέματα. Ένα απ’ αυτά είναι το θέμα του ασύλου που ακούσαμε χθες από τον κύριο Μηταράκη, τον αρμόδιο Υπουργό. Είναι σωστό να διακοπεί εντός 30 ημερών η παροχή φιλοξενίας και επιδομάτων με δεδομένο ότι (κάποιοι λένε) αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο. Γιατί το κάνουμε αυτό, γιατί παίρνει κυβέρνηση μία τέτοια απόφαση;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εξετάζουμε τη χώρα μας και εξετάζουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή. Ξέρετε στον έλεγχο των οποίων κάναμε μόλις η Κυβέρνηση πήρε την εξουσία, διαπιστώσαμε πως πάρα πολλοί άνθρωποι για τους οποίους είχε τελειώσει η διαδικασία ασύλου, εξακολουθούσαν να έχουν τα ευεργετήματα των ανθρώπων που ήταν σε διαδικασία ασύλου. Είτε έμεναν είναι μέσα στις δομές, είτε λάμβαναν επιδόματα ενώ θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί μία τελείως διαφορετική πολιτική για εκείνους.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Δεν είναι κάθετη διακοπή για όλους;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Όχι δεν είναι κάθετη διακοπή για όλους. Ο κ. Μηταράκης έκανε σαφώς το διαχωρισμό, οπότε είναι διαφορετική αντιμετώπιση γι’ αυτούς οι οποίοι είναι στη διαδικασία και διαφορετική για αυτούς, για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μία λέξη θέλω να πω: Τάξη. Πρέπει να μπει τάξη.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Έχουμε κι εμείς μέσω της εκπομπής από χθες αρκετά πλάνα με διάφορους ακραίους και πορεία στη Λέσβο πήγαν κάποιοι ναζιστές γνωστοί απ’ ό,τι λέγεται για τη δράση τους. Εκεί μάλιστα απείλησαν ότι θα κάνουν τη Λέσβο νέα Καλάβρυτα.

Στον Έβρο επίσης πήγαν κάποιοι άλλοι Γερμανοί και Αυστριακοί και έβγαλαν και φωτογραφίες, να το εδώ το σχετικό πλάνο με την Ελληνική σημαία. Πήγε και ο Λαγός, το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Όλα αυτά δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχετε ένα τρόπο να τα κρίνει να τα εξομαλύνει όλα αυτά τα στοιχεία τα ακραία;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Πάντα μία κρίση αναδεικνύει τέτοιες καταστάσεις, είτε οικονομικές κάποιος αυξάνει ξαφνικά το νερό από 40 λεπτά και το κάνει διπλάσιο, είτε άλλες. Βεβαίως η Κυβέρνηση παρακολουθεί. Όλες οι ομάδες ελέγχονται, παρακολουθούνται και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα αρμόδια όργανα, είτε μιλούμε για Αστυνομία, είτε για Λιμενικό, είτε για Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να περιοριστούν όλα αυτά τα πράγματα.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Επίσης έχουμε περιπτώσεις, όπως έγινε και χθες στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, που καίνε το δομές των προσφύγων και μεταναστών κι έχει πολλαπλασιαστεί αυτό το φαινόμενο τον τελευταίο καιρό. Σας προβληματίζει ότι υπάρχει ένα τέτοιο ξέσπασμα;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Το βλέπουμε υπάρχει σχεδιασμός και το αντιμετωπίζουμε.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Να σταθούμε τώρα και λίγο στα της Ευρώπης που είδαμε ότι υπάρχουν επαφές είδαμε όλοι την ηγεσία της Ευρώπης να έρχεται και με τον Μητσοτάκη να πετά πάνω από τα σύνορα και να βλέπει την κατάσταση. Πολλοί λένε όμως -μεταξύ και η αντιπολίτευση- ότι θα πάρουμε 700 εκατομμύρια για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη των ψυχών της Ευρώπης και ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από αυτό. Εσείς τι λέτε;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Λέμε ότι έχουμε σχέδιο, ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό κι αυτή μάς στηρίζει. Η χώρα μας αντιμετωπίζει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που αντιμετώπιζε το 2015 και το 2016. Τότε είχαμε ασυνόδευτα παιδιά -μικρά σε ηλικία, οικογένειες, πρόσφυγες οι οποίοι είχαν πληγεί από τον πόλεμο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε κάτι διαφορετικό. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι παράνομοι μετανάστες να καθοδηγούνται από μία χώρα και να τους επιβάλλεται να εισέλθουν στη χώρα μας παράνομα. Είναι τελείως διαφορετικό πεδίο.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Θέλω να κλείσω όπως ξεκινήσαμε με τα πλάνα αυτά του Έβρου. Χθες είχαμε τρεις φορές «ντου» από την άλλη πλευρά με δακρυγόνα με τουρκική προέλευση επάνω, με συγκεκριμένη δράση. Μας είπατε προηγουμένως ότι αυτό που πιστεύετε και εκτιμάται ότι μπορεί να κρατήσει. Να είμαστε έτοιμοι δηλαδή να κρατήσει πόσο κύριε Υπουργέ;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Είπα και πριν ότι αυτό περισσότερο πλήττει την εικόνα του Ερντογάν και όχι μόνο την πολιτική εικόνα του, αλλά πλήττει ουσιαστικά την οικονομία του, τις περιοχές εκεί (σε περιφέρειες που πολιτικά δεν είναι τόσο υπέρ του). Άρα λοιπόν κι ο ίδιος κάποια στιγμή θα προσπαθήσει να βρει μία λύση σε αυτό.

Πρέπει καθημερινά να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε την προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το προσωπικό μας, κάθε επιπέδου, από τη Στρατιωτική Ηγεσία μέχρι τον νεότερο οπλίτη ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του, από τους ανθρώπους που είναι στα σκάφη μας επάνω, από τους Αστυνομικούς που βρίσκονται σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο, κάνει καταπληκτική δουλειά. Τους οφείλουμε πάρα πολλά πράγματα και είμαστε πολύ υπερήφανοι για το έργο τους.

ΦAIH ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Μιας και το είπατε αυτό να θέσω ένα τελευταίο ερώτημα. Αρκετός κόσμος πήγε να συμπαρασταθεί, να βοηθήσει, να συμμετάσχει. Μέχρι πού μπορούν όλοι αυτοί που πήγαν να παρέμβουν; 

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Υποβάλουν το αίτημά τους έχουν συλλόγους, ανθρώπους μεμονωμένους, Στρατιώτες μας οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τον Έβρο. Έχω ένα γεγονός από το 401 νοσοκομείο από στρατιώτες που ήρθαν να μετάθεση, οι οποίοι θέλουν να ξαναπάνε στο Έβρο. Υπάρχει λοιπόν μία υπηρεσία είτε δική μας στις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε στην Αστυνομία για τα χερσαία σύνορα, είτε στο Λιμενικό για τα νησιωτικά σύνορα, που αξιολογούν τις προτάσεις αυτές.