Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στο Α΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή  στο Α΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στο Α΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ: Το Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ σάς φιλοξενεί στους πρώτους καλεσμένους της εκπομπής. Σας ακούνε σ’ όλη την Ελλάδα, τον κόσμο, όπου υπάρχουν Έλληνες. Ήθελα να ξεκινήσουμε με το εξής: Παρατηρούμε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στα σύνορα, τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία, στον Έβρο, το μεταναστευτικό σε έξαρση. Μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς την ώρα που και η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ξεκινώ από μια ξεκάθαρη απάντηση: Ναι, μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Κάνουμε ό,τι πρέπει σε ό,τι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι εκπαιδευμένες και σωστά εξοπλισμένες. Ξέρουμε τι θα κάνουμε. Η δε συνεργασία σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων με το Λιμενικό Σώμα στα νησιά, είναι τέτοια που εγγυάται την ασφάλεια.

Θα ήθελα να μου δώσετε τη δυνατότητα να ξεκινήσω σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση. Στις 27 Φεβρουαρίου, η Τουρκία αποφασίζει, μετά από δήλωση του Πρόεδρου της, να ανοίξει τα σύνορά της. Θυμίζω ότι η 27η Φεβρουαρίου ήταν η μέρα που οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν απώλειες στην Ιντλίμπ. Κι εκεί λέει ότι πλέον δεν αντέχει την κατάσταση στα σύνορα της.

Αφήνει όλους αυτούς που είναι στα σύνορά της να έρθουν στην Ελλάδα. Τους δίνει διέξοδο στην Ευρώπη και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με τη συναίνεση, τη συνεργασία και την υποβοήθηση όλου του τουρκικού συστήματος – των Ενόπλων Δυνάμεων και της Στρατοχωροφυλακής – οι παράνομοι μετανάστες εμφανίστηκαν στα σύνορά μας.

Πάνω από δέκα χιλιάδες προσπάθησαν την πρώτη μέρα να περάσουν τα σύνορά μας και φτάσαμε εδώ και ένα μήνα περίπου να είναι μηδενικές οι ροές. Αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση. Μας κάνει να βεβαιώσουμε μια νίκη, η οποία όμως δεν είναι το τέλος της επιχείρησης. Αυτή τη στιγμή επανεξετάζουμε τί ακριβώς έχει συμβεί και βελτιωνόμαστε καθημερινά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ: Τις προηγούμενες μέρες, είχαν φτάσει στους στρατιωτικούς συντάκτες πληροφορίες ότι οι κρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας ετοιμάζουν κάποιους μετανάστες να περάσουν και πάλι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, κοντά στα νησιά μας. Φαντάζομαι ότι η άμυνα στις περιοχές αυτές και η θωράκιση των συνόρων ενισχύεται, όπως επίσης θα ενισχύεται – απ’ όσο ξέρω – καθώς συνεχίζονται και τα έργα στον Έβρο για την επέκταση του συνοριακού φράκτη. Έτσι δεν είναι;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έχετε δίκιο. Θα ήθελα να θέσω δυο στοιχεία: Καταρχάς έχουμε δει ότι η Τουρκία από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της, εφαρμόζει υβριδική απειλή, μια πολυδιάστατη μέθοδο, με σκοπό να πετύχει το στόχο της.

Ένα απ’ αυτά τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζει, είναι και οι πληροφοριακές επιχειρήσεις. Βλέπουμε εκτεταμένες επιχειρήσεις, εκτεταμένα fake news, στα οποία η εξαιρετική ελληνική πλευρά απεκάλυπτε καθημερινά τα ψέματα κι όλες αυτές τις «ειδήσεις» που προσπαθούσαν, είτε στην Ευρώπη, είτε στο εσωτερικό της Τουρκίας να περάσουν στον κόσμο. Το λέω αυτό γιατί κάθε πληροφορία την οποία παίρνουμε, προσπαθούμε να τη διασταυρώσουμε. Έτσι λοιπόν, και σχετικώς με τις πληροφορίες στις οποίες αναφερθήκατε, όντως τις εξετάσαμε και σε κάποια σημεία είχαν δίκιο. Η δική μας αντίδραση ήταν τέτοια που δεν έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ: Τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται γύρω από τις θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έντονη τουρκική δραστηριότητα όσον αφορά τα ερευνητικά και σεισμογραφικά πλοία της Τουρκίας, όπως το «Γιαβούζ». Φαντάζομαι ότι κι εκεί ελέγχουμε την κατάσταση και παρατηρούμε κάθε κίνηση που γίνεται σε αυτή την πλευρά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η τουρκική πλευρά έχει εργαλειοποιήσει δύο θέματα. Το ένα είναι οι μετανάστες και η προσπάθεια εισόδου στην Ελλάδα παράνομων μεταναστών, ενώ το δεύτερο είναι η ενέργεια. Και αυτή την έχει εργαλειοποιήσει, με όλα αυτά τα οποία προσπαθεί να κάνει.

Η ελληνική πλευρά εξετάζει καθημερινά ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με όλες τις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή και έχουν ενδιαφέροντα. Εξετάζουμε καθημερινά, αναλύουμε τις δυνατότητες της Τουρκίας και για κάθε δράση της υπάρχουν αντίμετρα. Με μεγάλη ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ: Πολύ ωραία! Κύριε Υπουργέ, μια τελευταία ερώτηση θέλω να σας κάνω. Έχουμε δει στη δημοσιότητα πληροφορίες για συνεργασία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές της Αλβανίας, όσον αφορά στην εκπαίδευση Αξιωματικών, ακόμη ίσως και τη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία προς την Αλβανία μέσω κρατικών ή παρακρατικών υπηρεσιών. Παρακολουθούμε την κατάσταση σε αυτή την πλευρά των συνόρων;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Κάθε πληροφορία την οποία λαμβάνουμε, την αναλύουμε. Εκτός βεβαίως από τις πληροφορίες, κάνουμε τις εκτιμήσεις μας καθημερινώς, εξετάζοντας όλες τις δυνατότητες. Βεβαίως και παρακολουθούμε κάθε ενέργεια, είτε είναι προσχεδιασμένη, είτε όχι. Κάνουμε εκτιμήσεις αν η άλλη πλευρά έχει τη δυνατότητα να την υλοποιήσει και σχεδιάζουμε την αντίδρασή μας.

Πριν κλείσουμε, θα ήθελα να πάω σε ένα άλλο θέμα. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην υγειονομική κρίση, όπου κι εκεί οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κάνει μια τεράστια προσπάθεια, κοντά στο Υπουργείο Υγείας, και καθημερινά αναλαμβάνουν δράσεις γι’ αυτό. Πάνω από τριάντα δράσεις στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αναληφθεί και πάνω από δέκα σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε κάθε τομέα έχουμε αναλάβει δράση και μέχρι στιγμής είναι αποτελεσματικά τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε. Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για το υγειονομικό προσωπικό μας, το οποίο είναι παντού, είτε στις δικές μας Υπηρεσίες Υγείας, είτε στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ, το οποίο έχει τεθεί από το Κράτος ως νοσοκομείο αναφοράς για την υγειονομική κρίση. Καθημερινά προσπαθούμε για το καλύτερο.

Κύριε Θωμά, θα ήθελα να κλείσω με το εξής: Έτυχε την περίοδο αυτή που η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει την ηγεσία της χώρας, που εμείς εκτελούμε τα καθήκοντα αυτά, που οι Έλληνες προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους, που εσείς υλοποιείτε το λειτούργημα του δημοσιογράφου, να μας βρουν αυτές οι δύο κρίσεις, η μεταναστευτική και η υγειονομική.

Οφείλουμε να σταθούμε νικητές απέναντι σ’ αυτές τις κρίσεις, με γνώση, με περίσκεψη, αλλά και με αισιοδοξία. Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη, έτσι ώστε να παραδώσουμε τη χώρα καλύτερη και να μπορέσουν τα παιδιά μας να προοδεύσουν, να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Είμαι αισιόδοξος ότι το κάνουμε και θα το κάνουμε σωστά!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ: Πολύ ωραία! Ας κλείσουμε με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ εμείς εδώ από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για το υγειονομικό προσωπικό και όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Σας ευχαριστούμε.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Χριστός Ανέστη!